Kmitočty pro 5G vydraženy, na nové operátory si však počkáme

2
Kmitočty pro 5G vydraženy, na nové operátory si však počkáme
  • 5G síť v pásmu 3,7 GHz ještě nemá zcela jasný standard, ale již proběhla dražba frekvencí
  • Uspěl Vodafone, O2 a nové firmy, T-Mobile odstoupil
  • Z hlediska státu je dražba úspěch, avšak co znamená pro zákazníky?

Celkem se dražilo pět frekvenčních bloků v pásmu 3 600 až 3 800 MHz. Společnost Nordic Telecom 5G a. s. vydražila dva aukční bloky o celkové šíři 80 MHz, ostatní subjekty (O2, Vodafone a PODA) mají po jednom bloku. Aukce se zúčastnilo 6 zájemců – společnosti Suntel Net a T-Mobile Czech Republic nepodaly vítěznou nabídku u žádného aukčního bloku.

Každý z pěti aukčních bloků byl vydražen za částku 203 milionů korun, tedy za sedminásobek vyvolávací ceny. Celkově aukce do státního rozpočtu přinesla 1,015 miliardy korun. Vysoká vyvolávací cena byla také důvodem, proč ze soutěže odstoupil T-Mobile. Tomu se také nelíbily podmínky aukce, kdy by musel znovu budovat síť, kterou provozuje na jiných frekvencích.

Podmínkou aukce pro dražitele je využití frekvenčního spektra pro vybudování FWA sítě a pokrytí ČR v rozsahu 40 % malých obcí do 5 000 obyvatel, respektive 45 % obcí do 10 000 obyvatel.

Vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů ČTÚ předpokládá bezprostředně poté, co úspěšní uchazeči uhradí ceny za vydražené spektrum. Na nové operátory si však budeme muset nějakou dobu počkat. Standard pro sítě 5G bude ustaven v příštím nebo přespříštím roce, v návaznosti na to se objeví první komerční operátoři, tedy kolem roku 2020. První zákazníci se pak budou moci těšit na přenosovou rychlost 20 Gbit/s a odezvu v řádu jednotek milisekund.

Zdroje: ctu.cz, t-press.cz

Diskuze ke článku
Řezňýk
Ještě že to týmobajl vzdal. V jeho podání by to vypadalo asi takhle: rychlost až 20 Gbps omezená na 20 MBps s FUPem 3 GB za 599,- s dvouletým úvazkem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze