Nejlepší smartphone do 7 500 Kč

9
Nejlepší smartphone do 7 500 Kč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na smartphony pro středně náročné
  • Do limitu 7,5 tisíc korun se vešla zajímavá sestava se slušnou výbavou
  • Standardem je líbivější design, výkonný procesor a benefitem je poté zvýšená odolnost


Pokud vás z předchozího výběrů nejlepších smartphonů do 5 tisíc korun žádný kousek nezaujal, možná si vyberete dnes, pokud je váš rozpočet o trochu štědřejší. Zaměříme se totiž na ty nejzajímavější kousky do 7 500 Kč. I v tomto výběru se můžete těšit na zajímavé smartphony s podporou sítí 5. generace, AMOLED panely a také kvalitními fotoaparáty. V této třídě byste měli vyžadovat i rychlejší nabíjení, protože i to odlišuje ty nejlevnější kousky od těch dražších. Trvat byste měli i na štědřejší paměti, přičemž minimem se v dnešním výběru stávají smartphony se 256 GB.

Vybíráme nejlepší telefon do 7 500 Kč!

Nejlepší smartphone do 7 500 Kč

Samsung Galaxy A34 5G


Samsung už umí i střední třídu, důkazem budiž Galaxy A34 5G, který se chlubí 6,6" Super AMOLED panelem s Full HD+ rozlišením, 120Hz obnovovací frekvencí a maximálním jasem 1 000 nitů. Potěší i Always-On. Displej je povedený, barvy syté, pozorovací úhly příkladné a čitelnost na přímém slunci velice dobrá. Pod displejem se nachází i čtečka otisků prstů.

Výkon zajišťuje Dimensity 1080 od MediaTeku, který je kombinován s 8GB RAM a 256GB úložištěm. Výkon není ohromující, ale je dostačující pro většinu středně náročných úkonů, hry si tedy zahrajete bez většího omezení.

Hlavní snímač disponuje velmi solidními 48 megapixely a navrch přidává optickou stabilizaci obrazu. Barvy jsou velmi hezké, pro Samsung typické, ostrost slušná, dopomáhá tomu již zmíněná OIS. Druhým fotoaparátem do party je ultraširokoúhlý objektiv s průměrným 8megapixelovým rozlišením, zde už však dochází k deformacím a počítat musíte s horší ostrostí. Výčet fotoaparátů zakončuje 5megapixelový makro objektiv. Videa lze natáčet maximálně ve 4K při 30 FPS, selfies zajišťuje 13Mpx fotoaparát s pěknými výsledky.

Galaxy A34 5G je osazen akumulátorem s kapacitou 5 000 mAh. Kaňkou na jinak velmi povedené výbavě je maximální rychlost nabíjení, protože 25 W dnes již nikoho neohromí. Polovinu kapacity baterie dobijete za 30 minut, kompletně dobito bude za hodinu a půl. Radost navrací odolnost vůči vodě a prachu dle IP67.

Motorola Edge 30 Neo


Vyvážená a povedená, tak by se v krátkosti dala popsat Motorola Edge 30 Neo, která za cenu okolo 7 tisíc korun nabídne opravdu zajímavý mix funkcí. Tak zprvu 256GB úložiště a 8GB RAM. Edge 30 Neo dále přináší 120Hz OLED displej s 6,28" a integrovanou čtečkou otisků prstů, řadí se tedy mezi kompaktnější smartphony.

Na zadní straně má 64Mpx fotoaparát s optickou stabilizací s velmi hezkým barevným podáním a slušnou ostrostí i za zhoršených světelných podmínek + 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením, který tak pořídí i makro snímky. Potěší i kvalita 32Mpx selfie kamery. V oblasti videa je pak stropem 1080p, což je snad jediná výtka k fotovýbavě.

Může za to procesor, jinak vcelku výkonný čipset Snapdragon 695, který podporuje 5G. Motorola u modelu Edge 30 Neo nasadila akumulátor s kapacitou 4 020 mAh s podporou 68W nabíjení TurboPower. S jeho pomocí se mobil nabije z 0 na 90 % během 30 minut, jako bonus je zde zastoupeno i bezdrátové nabíjení, i když jen 5 W. Pokud však převážně nabíjíte přes noc, ráno se probudíte s plně nabitým smartphonem. A to je to, oč tu běží. Motorola sice není tak odolná jako Samsung, ovšem oceňujeme alespoň IP52.

Poco X6 5G


Pokud je libo letošní novinku, nabízí se Poco X6 5G. Za dnešní konkurencí nijak nezaostává, co se displeje týká. 6,67" AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí je rozhodně povedený, už jen kvůli maximálnímu jasu 1 800 nitů.

Poco pohání Snapdragon 7s Gen 2, ale pod hranicí 7 500 Kč také téměř jako výjimka poskytne 12GB RAM, 256GB úložiště je pak již typické. Tři fotoaparáty na zadní straně dávají tušit, co si pro nás Poco X6 připravilo. Hlavní snímač má vysoké 64Mpx rozlišení a optickou stabilizaci obrazu, je zde i 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv a zbytečný 2Mpx makro fotoaparát. Pro selfies je určena čelní kamerka s 16 megapixely. Abychom vše uvedli na pravou míru, hlavní snímač produkuje velice povedené snímky, barevně věrné, plné detailů, špatně na tom není ani ultraširokoúhlý snímač, který překvapil úrovní detailů. Video lze natáčet ve 4K rozlišení.

Poco má baterii s kapacitou 5 100 mAh a podporuje rychlé 67W nabíjení, za 15 minut získáte téměř polovinu kapacity baterie, plné nabití zabere zhruba 45 minut. Poco se tak v dnešním výběru rozhodně neztratilo, možná právě naopak.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G


Stále nejste spokojení? Pak nabízíme Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G. Přináší 6,67" OLED displej s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Čtečka otisků prstů se tentokrát nenachází pod displejem, ale na pravém boku. Ocenit musíme její rychlost i ideální umístění, tedy pro praváky. Ani Xiaomi není nejodolnější smartphone z dnešního výběru, IP53 je však o chloupek lepší než v případě Motoroly.

Výkon zajišťuje Dimensity 1080 od MediaTeku kombinovaný s 8GB RAM, takže jde o identický procesor jako v případě Samsungu Galaxy A34, Xiaomi však za stejnou cenu nabídne o 2 GB RAM více. Znamená to, že i Xiaomi podporuje sítě 5. generace a rovněž to znamená, že si zahrajete i náročnější hry, například Call of Duty či Asphalt. Abyste měli dostatek místa pro vaše data, k dispozici je 256GB úložiště.

Bez debat špičkové je nabíjení o maximálním výkonu 120 W, pomocí něhož telefon nabijete z 0 do 100 % i za méně než 20 minut, konkrétně se bavíme o standardně velkém akumulátoru s 5 000 mAh. Pokud patříte mezi staromilce, oceníte i přítomnost infraportu, se kterým můžete ovládat například televizi.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G zaujme hlavním 200Mpx fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu, konkrétně jde o snímač Samsung HPX. Pokud se budeme bavit o kvalitě jako takové, snímky jsou velmi detailní a barevně líbivé, ovšem doporučujeme fotit spíše do 12 Mpx. 200Mpx fotografie jsou sice působivé, co se možnosti přiblížení týká, jsou však méně ostré. Na zadní straně dále naleznete zbytečný 2Mpx makro snímač a 8Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát, který už není zbytečný, trápí jej však vyšší šum a jiné barevné podání, než má hlavní fotoaparát.

Infinix Zero Ultra


Je libo stylovku? Máte ji mít, Infinix Zero Ultra má 6,8" AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí, jen maximální jas 900 nitů nepatří v dnešním výběru do topu. Do displeje je integrována čtečka otisků prstů, jedná se o optický typ, avšak její funkčnost je vrtkavá.

O výkon se stará Dimensity 920 společně s 8GB operační pamětí. Dohromady jde o výkonné duo, které vám hravě umožní i hraní takřka veškerých her. Interní paměť pojme 256 GB. Hlavní důvod, proč se Infinix Zero Ultra nachází v dnešním výběru, je rychlost nabíjení. Baterie má spíše lehce slabší kapacitu 4 500 mAh, avšak výdrž se bez problémů přehoupne přes jeden den. Model Zero Ultra podporuje nekompromisně rychlé 180W drátové nabíjení a potřebný adaptér najdete v balení. Za zhruba 3,5 minuty se telefon nabije na 50 %, kompletní nabití zabere jen 12 minut.

Hlavní fotoaparát má vysoké rozlišení 200 megapixelů, dokonce s optickou stabilizací obrazu. Výsledné snímky nevypadají vůbec špatně, na danou třídu jde o příjemný standard. Ultraširokoúhlý snímač přináší slušné rozlišení 13 Mpx a rovněž není vůbec špatný, zbytečný je jen 2Mpx portrétní objevit. Záznam videa je umožněn maximálně ve 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu, selfie kamera má 32 Mpx. Mobilu sice chybí odolnost vůči vodě a prachu, místo v dnešním výběru si však obhájí, už jen kvůli špičkové rychlosti nabíjení.


Diskuze ke článku
K zamyšlení
K zamyšlení
Naposledy upraveno: včera 19:21
Je hodně zajímavé dávat do výběru Edge 30 Neo, která se takřka již neprodává, je pouze v pár obchodech, trochu mimo, ne? To už raději Moto G84 teď za cca 5 litrů třeba na Alze.. Zkuste se podívat, v kolika obchodech koupíte Neo 256.. a v kolika Moto G84.. :-D
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Chcel by som sa opýtať asi mimo témy, ako sa vola aplikácia ktorá je vo videu na A34 kde sú informácie o zariadení?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze