4 způsoby, jak se Huawei pokusí přežít bez Googlu. Levné to nebude

16
4 způsoby, jak se Huawei pokusí přežít bez Googlu. Levné to nebude
  • Huawei investuje miliardu do své vlastní platformy
  • Vývojáře chce nalákat vyššími podíly ze zisku, je možné i dělení 90/10
  • Pro zjednodušení jejich práce vytvořil celou řadu nástrojů
  • Vlastní operační systém Harmony je až poslední řešení

Černý scénář obchodní války USA s Huawei se pomalu naplňuje. Svět se tak dostal do paradoxní situace, kdy Huawei Mate 30 Pro aspiruje po hardwarové stránce na titul nejlepší telefon současnosti, ale bez služeb a podpory Googlu mu chybí to, co zvládají i nejlevnější smartphony.

Jak zmiňují autoři analýzy na pocketnow.com, pro zkušeného uživatele není problém toto omezení překonat a stejně tak by se v budoucnu dala teoreticky obejít i aktivní opatření, kterými by se mohl Google bránit. Jenomže málokdo je takový nadšenec, aby podobnou nejistotu podstupoval u svého primárního přístroje. Huawei si je toho dobře vědom a rozvíjí jednotlivé scénáře podle toho, jak moc se věci pokazí.

Dejte tam HMS místo GMS. Účet? Jedna miliarda

Při současné podobě sankcí má Huawei přístup k Androidu, respektive k jeho Open Source variantě (AOSP). Problémem jsou tedy v současné době tzv. Google Mobile Services (GMS), které zahrnují balík aplikací a služeb od Googlu, bez nichž bychom si svůj smartphone s Androidem nedokázali představit. Pro Chrome nebo Google Mapy by se dala najít náhrada, ale nejcennější je v tomto balíku obchod Google Play, s jehož pomocí můžete doinstalovat další aplikace.

Stejně tak jako lze nahradit ostatní aplikace od Googlu, mělo by být snadné přijít s vlastním obchodem s aplikacemi, který se v tomto případě bude jmenovat AppGallery. Jenže, jak ukazuje minulost, vytvořit obchod je jedna věc, ale zaplnit jej aplikacemi… O složitosti tohoto problému se přesvědčili i takoví giganti jako Samsung nebo Microsoft. Huawei proto moc dobře ví, že samo od sebe to nepůjde.

Aby se věci začaly alespoň trochu hýbat, nalije Huawei miliardu dolarů do pobídkového programu. Částka bude rozdělena mezi vývoj, růst uživatelské základny a marketing. Cílem je dostat se na úroveň Androidu a kdo bude nutně potřebovat jeho služby, bude si muset vystačit s jejich webovými verzemi.

Kolik dáš?

Samozřejmě ani několik miliard by nestačilo na to, aby Huawei vyplatil všechny vývojáře. Pro pár vyvolených sice může mít finanční pobídky, ale většinu se bude snažit nalákat na větší podíl ze zisku. Dnes vývojáři pro Android i iOS platí 30 % Googlu (respektive Applu) za to, že využívají jeho hosting a služby. Huawei je připraven vzít si jenom 20 % a nevyloučil ani, že by mohl jít na 10 %, i kdyby na to měl nějakou dobu doplácet.

HMS

Nezdá se to jako příliš velký rozdíl, Google navíc může v budoucnosti případné kroky konkurence dorovnat. Pokud ale alespoň okrajově sledujete dění v herním světě, pak jste si nemohli nevšimnout razantního nástupu distribuční platformy Epic Store. Té stačilo pár zaplacených exkluzivit a větší podíl pro herní vývojáře k tomu, aby se do té doby prakticky monopolní Steam začal povážlivě otřásat v základech.

Vše pro práci

Samotné číslo aplikací však o kvalitě obchodu nic nevypovídá. Huawei čeká boj na dvou hlavních frontách. Jednou jsou aplikace velkých firem, které mu prozatím chybí, ale které dnešní uživatelé považují za samozřejmost. Seznam to rozhodně není krátký: Facebook, WhatsApp, Instagram, Snapchat, Uber, Spotify…

Druhým kamenem úrazu jsou místní poskytovatelé klíčových služeb, například banky. Pro všechny musí Huawei připravit prostředí, které jim co nejvíce vyjde vstříc. Seznam nástrojů, které při psaní nebo portování mohou využít, je opravdu dlouhý:

  • Account Kit
  • Maps Kit
  • Site Kit
  • Drive Kit
  • Message Kit
  • Game Service
  • Location Kit
  • Scan Kit
  • Awareness Kit
  • Push Kit
  • Analytics Kit
  • In-app Purchases
  • Wallet Kit
  • AR Kit

HongMeng/Harmony OS

I když se v souvislosti s obchodní válkou nejvíce mluví o alternativním operačním systému pro mobilní telefony, který by se měl jmenovat Harmony, společnost jej uvedla zatím ve svém chytrém televizoru. I když by premiéra posledních smartphonů byla vzhledem k jejich výjimečnosti dobrou reklamou pro nový operační systém, Huawei stále váhá.

Důvodů může být hned několik. Používané operační systémy dospěly do současné podoby dlouhou evolucí a snaha vytvořit konkurenceschopnou alternativu určitě nebude otázka na několik týdnů programování. Takový krok může být navíc příliš radikální a jak vyplývá z vyjádření zástupců společnosti, čínský gigant stálé doufá ve smírné vyřešení vzniklé situace. Nicméně Richard Yu, CEO Huawei, prohlásil, že pokud k tomu bude firma nucena, je schopná představit telefony s Harmony OS začátkem roku 2020.

Společnosti Huawei a Honor prodaly v roce 2018 přes 220 miliónů zařízení, i přes obstrukce v letošním roce to podle předběžných údajů vypadá na pokoření tohoto rekordu. Ať už se tedy čínský gigant rozhodne (nebo bude nucen rozhodnout) jakkoli, svět mobilních telefonů se tím zásadně změní.

Diskuze ke článku
Ondrej Nekola
Ondrej Nekola
Připomeňte mi někdo - kolik že utopil Microsoft $$ v obdobných snahách, aniž by to někam vedlo? A to to byla pořád firma nenáviděná, ale i tak s lepší pověstí než Huawei. A nebylo na něj embargo.
pikatchu
citite to v huawei... to se blizi nevyhnutelne :o) vlastni O.S. bude nutny a ac ne hned, ale az po nejakem tom "patku" se bude moc vysmat celemu Googlu do xychtu, protoze dokazal, ze to jde i bez nich. Cim dele se ale bude otalet, tim vic bude nerozhodnosti a tim vic to bude stat, protoze daleko daleko mene prodanych novinek mimo cinu. Tak Huawei, just do IT !
Dodo
Bohužel jsou to jen pokusy. I Huawei ví, že šance mimo čínu není. R.I.P. Huawei......
Carda
To už je celkem jedno co udělají poslední nejlepší model od nich je Mate 10 a ostatní ať platí když chtějí nudloidní mobil :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze