Android 15 se naučí neplýtvat úložištěm vašeho telefonu. Úspora bude enormní

16
Android 15 se naučí neplýtvat úložištěm vašeho telefonu. Úspora bude enormní
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V příští verzi operačního systému Android se objeví funkce „Archivace aplikací“
  • Ta umožní zásadním způsobem šetřit místem bez nutnosti aplikace znovu klasickým způsobem instalovat

Ačkoliv se průměrná kapacita úložiště moderních smartphonů pomalu navyšuje, i u cenově dostupných modelů okolo 5 až 6 tisíc korun se můžeme setkat s 256GB úložištěm, každý z nás se alespoň jednou za život ocitl v situaci, kdy jej počítač, smartphone či jiná elektronika vyzvala k „uvolnění“ místa. Chystaný Android 15 by pak pro tyto případy mohl mít poměrně elegantní řešení, které uživatelům usnadní život a nebude obnášet zdlouhavou opětovnou instalaci aplikací, které bylo nutné odstranit.

Aplikaci smaže, data uchová

Příští verze operačního systému Android s číslovkou 15 by podle všeho měla být schopna chytrým způsobem šetřit místo v úložišti zařízení a v případě potřeby smazat nepoužívané aplikace bez toho, aby došlo ke ztrátě dat. Funkce, kterou bychom mohli v překladu nazvat jako „Archivace aplikací“, by přitom mohla být ve světě Androidu vcelku průlomová. Proč? Při archivaci aplikace totiž podle androidcentral.com dojde k odstranění veškerých souborů aplikace s výjimkou kódu a ikonky, což má umožnit velmi snadno získat zpět potřebná data opětovným stažením chybějících souborů.


Podle Rahmana, který se zabývá intenzivním zkoumáním kódu operačního systému Android a v minulosti odhalil spoustu zajímavostí, bude mít uživatel možnost aplikace archivovat manuálně, případně vše ponechat na systému a jeho vyhodnocení. Rahman zároveň vyzkoušel archivaci aplikace Uber na Google Pixelu 8 Pro. Před archivací aplikace zabírala 387 MB v úložišti jeho smartphonu, po archivaci pouhých 18 MB, tedy necelých 5 % původní velikosti, což je úctyhodný výsledek. Po obnovení, respektive opětovném stažení chybějících souborů, přitom nedošlo ke ztrátě žádných dat, ani se nebylo nutné do aplikace znovu přihlásit, což mnozí jistě ocení. V případě možnosti se spolehnout na rychlý internet lze tímto způsobem ušetřit relativně velké množství místa v úložišti telefonu.

Diskuze ke článku
Martin Vit
Martin Vit
Pokrok jde dopředu nekompromisně, dříve byly telefony i s 32GB pamětí, protože to stačilo, když měli 5mpx fotoaparát a téměř neexistovaly aplikace + dal se rozšířit po SD kartu. Dle mého každá vlajka má mít v základu 256GB spíš dokonce 512GB. Rozlišení fotografií a 4K zabírá tolik místa. Jsem zvědav na tuto funkci, spíš by to chtělo, aby výrobci nebyli skrblíci, obzvlášť Apple, a dávali do telefonu v daném cenovém segmentu ekvivalentní úložiště v základu. Ultra telefony by měli mít 512GB a za příplatek pouze tera.
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 18. 3. 17:16
Ještě aby se Google, Samsung a Apple naučil nedávat 128GB úložiště do telefonu za 20+k a bude to v pohodě...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze