Android Go zajistí plynulý běh slabších zařízení s Androidem O i ušetří data

8
Android Go zajistí plynulý běh slabších zařízení s Androidem O i ušetří data
  • Android Go má zaručit plynulý chod Androidu O na zařízeních s méně jak 1 GB RAM
  • V rámci balíčku přijdou i bonusové funkce zaměřené na šetření dat
  • K dispozici budou i speciálně upravené GO aplikace, které bude v Androidu Go doporučovat obchod Google Play

V Indii je v současnosti více aktivních Android zařízení než v USA a Google se snaží tento fakt reflektovat novým Androidem Go. Ten je jakýmsi pokračovatelem iniciativy Android One, jež byla soustředěna na ultra levná zařízení. Stejně je tomu i u programu Go, který má přinést krásně plynulý Android O na zařízení s RAM mezi 512 MB až 1 GB. Android Go ovšem není jen o menší náročnosti na výkon, je rovněž o šetření dat. V systému budou speciální nástroje, které budou ukazovat přímo v notifikačním centru, kolik dat ještě zbývá, kolik je dní do dalšího obnovení dat a můžete si také jedním stisknutím tlačítka dokoupit další data.

Android GO

Android Go bude mít rovněž předinstalované nové verze aplikací od Googlu, jež se budu snažit ušetřit co nejvíc dat. Kupříkladu Chrome bude mít na zařízeních Android Go nativně zapnutý režim šetření dat, který uspoří uživatelům po celém světě více jak 750 TB dat denně. Rovněž zde bude předinstalovaná nová aplikace YouTube Go, která nabídne rychlé preview videa, než se na něj rozhodnete podívat. V něm jde rovnou zvolit kvalitu streamu i to, zda chcete video vidět hned, nebo jej stáhnout. Rovněž zobrazí, kolik vás dané video bude stát dat.

Důležitá bude také podpora různých jazyků a nářečí, což si na starost bere klávesnice Google Gboard. Ta v současnosti podporuje 191 jazyků a nedávno získala 22 indických dialektů. Nově je možné také slova psát foneticky a klávesnice si je sama přepíše do správného psaného tvarů. To mimochodem bylo prezentováno právě na indickém jazyku, kdy se psaním fonetické podoby slov na anglické klávesnici věta automaticky přepsala do hindštiny. Pomůže samozřejmě také přímo v klávesnici zabudovaná podpora Překladače, takže si stačí zapnout tuto funkci a můžete psát směle česky, zatímco se vaše zpráva automaticky přeloží třeba do italštiny.

Zajímavý je v těchto zařízeních rovněž obchod Google Play, který bude doporučovat zejména aplikace optimalizované pro chod na slabších zařízeních a šetřící data. Po otevření Google Play na Android Go zařízení tedy uvidíte hned jako první speciální sekci, kde bude například Facebook Lite či Skype Lite. Tento kompletní balíček jménem Android Go dostanou všechna nová zařízení s méně jak 1 GB RAM a Androidem O.

Google rovněž spustil k této příležitosti webové stránky „Building for billions“, kde najdou vývojáři užitečné rady a triky, jak lépe optimalizovat své aplikace, aby byly méně náročné na výkon, data i baterii.

Zdroje: events.google.com

Diskuze ke článku
PavelD
To setreni dat ma Opera uz od zacatku. Dokonce setri i streamovana data.
Blue Sun
Blue Sun
To už říkali u Marshmallow a kde nic, tu nic...
Slibem nezarmoutíš.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
A mezi lidi zamíří další várka šrotu s 1 gb RAM a míň...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze