Apple již čelí prvním žalobám kvůli úmyslnému zpomalování iPhonů

5
Apple již čelí prvním žalobám kvůli úmyslnému zpomalování iPhonů
  • Apple nedávno potvrdil, že starší modely v zájmu baterie softwarově zpomaluje
  • Netrvalo dlouho a první uživatelé americkou společnost žalují

V minulém týdnu Apple oficiálně potvrdil, že své starší modely včetně loňských iPhonů zcela úmyslně softwarově zpomaluje. Společnost vše zdůvodňuje klesající kapacitou baterií a zpomalení je tak dle jejich slov pro dobro uživatelů. Ani to však nedokázalo umlčet kritiky, kteří za tímto krokem vidí snahu Applu přimět uživatele k nákupu nového iPhonu. Není tak velkým překvapením, že se objevily první žaloby ze stran uživatelů, kterým se počínaní Applu nelíbí.

První žaloba pochází od skupiny Atlas Consumer Law ve státě Illinois, která uvádí, že aktualizace zpomalující chod starších iPhonů byla navržena tak, aby si uživatelé museli pořídit nový typ telefonu od Applu, ačkoliv to nebylo ještě zapotřebí. Zároveň dodávají, že jednání Applu porušuje obchodní zákony ve státech Illinois Indiana a Severní Karolína. Druhý případ pochází z Kalifornie a tvrdí, že uživatelé nikdy nedali Applu souhlas k tomu, aby jim úmyslně zpomaloval jejich zařízení. Apple jim v tomto ohledu nikdy nenabídl možnost volby, zda upřednostňují zpomalení výměnou za lepší stabilitu. Apple prozatím na žaloby veřejně nereagoval.

Zdroj: qz.com

Diskuze ke článku
Anonym
Bohužel můj IPhone 6 s iOS 11 je pomalý...
Takže nějakou alternativu bych uvítal.
Mara Studna
Mara Studna
At Jim to nandaj!!!
Dev
Že by se historie opakovala a k žalobě se přidalo dalších xx lidí, jako v případě iphonu 3G. Který byl po konci podpory skoro nepoužitelný a Apple musel vydat aktualizace které těm telefonům vrátily život. Podle mě je tohle v bledě modrém to samé, jen elegantnější formou. Z toho se nevykecají, otázka je, co s tím udělají. O tohle totiž stojí málokterý majitel iphonu.
Š
Vlastnil jsem iphone 5s, a u něj po aktualizaci na ios 11 byla baterka velmi špatná a telefon se sekal. Ale pak jsem dostal ip6 a ten má super výdrž baterie a neseká se, přestože má stejnou ram.
Hezký den

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze