Apple potvrdil záměrné zpomalování starších iPhonů, důvodem jsou baterie

40
Apple potvrdil záměrné zpomalování starších iPhonů, důvodem jsou baterie
  • Apple záměrně softwarově snižuje výkon u starších iPhonů
  • Jde o bezpečnostní opatření, které zohledňuje klesající kapacity baterií
  • V současnosti jsou zpomalovány již i loňské modely

Zdá se vám, že váš například dva nebo tři roky starý iPhone už není tak výkonný jako v dobách, když ještě voněl novotou? Nemusí jít o pouhé zdání, ale o regulérní fakt. Náznaky se objevily v minulém týdnu, a to skrze benchmark Geekbench. Nyní se k celé věcí vyjádřil samotný Apple, který oficiálně potvrdil, že pomocí softwarových aktualizací postupně mírně snižuje výkon starších modelů. Proč to dělá? Důvodem jsou dle jeho vysvětlení baterie, které postupem času ztrácejí kapacitu, což by po překročení jisté meze mohlo začít omezovat používání telefonu. Týká se to například momentů, kdy je procesor maximálně vytížen a starší baterie nebude schopná dodávat potřebné množství energie.

Apple proto připravil speciální softwarové opatření, které zohledňuje stárnoucí baterii. Do telefonů se opatření šíří prostřednictvím běžných aktualizací a záměrně výkon sníží, aby nemohlo dojít ke krizovým momentům. Taková aktualizace již dorazila na iPhony 6, 6s a SE. Stranou nezůstal ani loňský iPhone 7, který softwarové opatření získal společně s aktualizací na iOS 11.2. Nemělo by však jít o nijak citelné snížení výkonu a Apple tímto krokem dle svých slov nepřesvědčuje uživatele ke koupi novějšího modelu. Naopak se snaží o spolehlivou funkčnost starších generací. Řešením pro uživatele může být prostá výměna baterie.

Zdroj: techcrunch.com

Diskuze ke článku
Richie
Jasnee...dobry napad ako prinutit majitelov iphonov vymienat zariadenia pravidelne.
Nevymenis, spomalime Ti ho. Co na tom, ze si ochotny zaplatit si za vymenu baterie, lebo chces svoj stary iphonom s novym SW a rovnakym vykonom.
Majitela starsich zariadeni by mali mat aspon moznost tento sw na spomalenie kvoli baterii nenainstalovat.
Dave
Jasně baterie, bože ten Apple na ty svoje nechutnosti jednou pekně dojede.
ICE
Rozhodně by měl být uživatel upozorněn a mít možnost si na vlastní riziko tuto funkci vypnout (třeba i s dočasnou volbou). Jinak proti samotné technice nic nemám, jen ten přístup, kdy se nikomu nic pořádně neřekne opravdu připomíná pastevce a jeho stádo.
Pavel Toman
Pavel Toman
mě to přijde jako dobrej krok od Applu a že chce aby zařízení vydrželo co nejdýl

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze