Apple Watch jako „kladivo“ na COVID-19? Hodinky v budoucnu možná rozpoznají nákazu

2
Apple Watch jako „kladivo“ na COVID-19? Hodinky v budoucnu možná rozpoznají nákazu
Fotografie: Filip Brož, mobilenet.cz
  • Apple se společně se svými partnery pokusí zjistit, jak mohou Apple Watch detekovat astma nebo chřipku
  • Jedna ze studií se zaměří také na schopnost rozpoznání nákazy koronavirem

Během včerejší Apple konference s názvem „Time Flies“ byla představena dvojice nových Apple Watch, ale zároveň zmíněna nová „superschopnost“. Apple se rozhodl podpořit tři studie zaměřené na to, jak mohou Apple Watch rozpoznat respiratorní onemocnění, onemocnění srdce a případně i nakažení koronavirem.

První studie je zaměřená na astma a na starost ji mají odborníci z University of California Irvine a zdravotní pojišťovna Anthem. Hodinky by tak mohly v budoucnu rozpoznat příznaky astmatu a zároveň uživateli pomoci zmírnit průběh.

Druhá studie je prováděna ve spolupráci s University Health Network a kanadské University of Toronto. Pomocí stávajících senzorů včetně nové schopnosti měření okysličení krve u Apple Watch 6 by měly hodinky rozpoznat blížící se srdeční selhání a další komplikace.

Třetím cílem je naučit hodinky rozpoznat příznaky chřipky a koronaviru. Za tímto účelem se Apple rozhodl spolupracovat s Seattle Flu Study a University of Washington. Výsledkem této studie by měla být analýza toho, jak mohou změny okysličení krve a srdečního tepu signalizovat nakažení COVID-19 nebo chřipkou. Další informace o plánech cupertinského giganta lze nalézt přímo na stránkách Applu.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Byl bych rád, kdyby tomu tak bylo, a hodinky poznaly bezpečně příznaky nemoci. Ze dlouhodobé zkušenosti vím, že ani zdravotní specialisté mnohdy nepoznají o jaký problém se jedna a to mají k dispozici jak pacienta, tak kvalitní vybavení. Člověk je nádoba složitá a je těžko uvěřit, že to vyřeší hodinky od Apple či někoho jiného. Přestože mám k dispozici zdravotní údaje z hodinek, vždy jsem se spoléhal na lékaře z celkem pochopitelných důvodů. Lze to zařadit pouze jako jakousi základní prevenci, nikoliv jako faktický stav!
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Jistě že, úplná modla :D ale ve směs jen lži nic víc to budou, tak jako ty lži jak umí kvalitně EKG.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze