Apple zlevní iPhony. Dotkne se to i českého trhu?

18
Apple zlevní iPhony. Dotkne se to i českého trhu?
  • Apple hodlá reagovat na aktuální finanční výsledky
  • Na některých trzích přikročí ke zlevnění iPhonů

Apple zveřejnil finanční výsledky za 1. fiskální čtvrtletí roku 2019, které bylo ukončeno 29. prosince 2018. Dle očekávání se přestalo dařit iPhonům, které Applu meziročně vydělaly o 15 % méně. Přesná prodejní čísla navíc Apple přestal zveřejňovat. Důvodů stojících za poklesem může být několik. Sám Tim Cook zmiňuje například nečekané množství vyměněných baterií u starších iPhonů. Mnozí analytici zase vidí problém v příliš vysoké ceně. V současnosti s výjimkou nejlevnějšího iPhonu Xr stojí zbylé dva modely poslední generace iPhonů více než základní model MacBooku Air.

A právě s vysokou cenou se Apple pokusí něco udělat, což naznačil sám Tim Cook. Uvedl, že aktuálně silný americký dolar škodí cenám iPhonů především na rozvíjejících se trzích. Celou situaci však lze ilustrovat i porovnáním cen v USA a Velké Británii. Zatímco v USA zaplatíte za iPhone Xs 999 dolarů, na britském trhu je cena téměř 1 300 dolarů. Dle Cooka by tak na vybraných trzích mělo dojít k přecenění iPhonů a tím ke zatraktivnění nabídky. V tuto chvíli však nejsou známé konkrétní země, kterých by se korekce měla týkat. Ve hře je však samozřejmě i český trh.

Apple je navíc aktuálně připravený na situaci, kdy bude z iPhonů získávat o něco méně peněz než doposud. Je nasnadě, že pokud na několika trzích sníží cenu iPhonů, dojde i ke snížení průměrné ceny za zařízení. Případný výpadek však Apple hravě vyrovná službami, kterým se daří. Vydělává nejen AppStore, ale i Apple Music. Americký výrobce bude také muset zvážit vývoj dalších iPhonů. V letošním roce se očekává nástup ohebných/skládacích zařízení a pokud by Apple představil jen výkonnější verzi současných iPhonů, nemuselo by to na nadále vysoké prodeje stačit.

Diskuze ke článku
Pepe
Upřímně doufám, že si Apple udělá důkladnou analýzu vše trhů, a v případě toho našeho českého, po zralé úvaze, nic měnit nebude, případně zvedne ceny o 5-10%. Jsme specifický trh a jednoznačně máme specifické potřeby. Do jablíčka za 30 prostě tak nějak pasuje neomezenka s 1,5 GB dat za sedm set... Nechci procitnout do jiné reality.
Porydge
Za deset až patnáct litrů ho beru, Cooku, tak si to poznamenej do statistik. Chci tím říct, že tohle nějaká směšná sleva ve výši pár stokorun možná i tisícikorun nezachrání. I když cena starých iPhonů X nikdy neklesla pod 21k a Apple si nikdy na jeho prodeje nestěžoval, takže jedno je jisté... Cena nijak zásadně neklesne.
Offečka Jablečna
Přesně tak, moje slova. Nechci se dočkat toho, aby umaštění bezdomovci drželi v jedné ruce krabicák a druhé iPhone. To by měli radší rozdávat ty Hudlaheje k nákupům v Lidlu zdarma, beztak si je teď koupí už jenom nějací exhibicionisti.
Karl
Uz to neresim.
Prechod z iPhonu na Note 9 + aktualizace na Android 9 s One UI = bez konkurence.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze