ASUS ROG Phone 8 Pro: herní vlk v rouše beránčím přináší zásadní inovace

První dojmy včetně videa
7
ASUS ROG Phone 8 Pro: herní vlk v rouše beránčím přináší zásadní inovace
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Velkou novinkou je kompletní zvýšená odolnost dle IP68
  • Přibylo také bezdrátové nabíjení a vylepšen byl displej
  • O výkon se stará Snapdragon 8 Gen3 v doprovodu 24 GB RAM a 1TB úložiště

ASUS nás pravidelně zásobuje propracovanými produkty ROG, které jsou zaměřené na milovníky videoher. Nejnovější řada ROG Phone 8 včele s modelem ROG Phonem 8 Pro, jenž zavítal i k nám do redakce, je pak mezigeneračně opět o něco výkonnější, ale také přináší zásadní designovou proměnu a další důležité novinky. Jaké jsou naše první dojmy?

ASUS ROG 8 Pro přináší revoluční inovace: unboxing a první dojmy

Civilní herní telefon s vlajkovou odolností

ROG Phone 8 Pro je na první pohled odlišný od předešlých generací, které dávaly vcelku výrazně najevo, že jsou herními smartphony. Jedná se o civilně vypadající telefon vyrobený z prémiových materiálů (kovové rámečky a skleněná záda Corning Gorilla Glass Victus 2), jenž má tloušťku pouhých 8,9 mm, tedy stejně jako například Pixel 8. Hmotnost se zastavila na hodnotě 225 g, což znamená, že je o 9 % lehčí než ROG Phone 7 Ultimate. Nový ROG Phone 8 Pro také díky rozumné hmotnosti působí v ruce velmi příjemně, přitom si ponechal velmi praktickou dvojici USB-C (jedno dole, druhé na levém boku) či ultrazvukové triggery na horní straně.

Přestože působí novinka vcelku nenápadně a své herní geny nedává příliš najevo, neschází jí ani jedna herní „specialitka“. V tomto případě se jedná o soubor 341 miniaturních LED na zádech, kterých si na první pohled ani nemusíte všimnout. Ty u modelu ROG Phone 8 Pro zastupují klasické RGB logo, jež stále najdeme u modelu ROG Phone 8. V aplikaci Armoury Crate si lze tyto diody (tzv. AniMe Vision) různě upravovat a nechat je zobrazovat třeba i vlastní GIF. Jedná se tedy zároveň o velmi decentní notifikační systém, který je špičkově propracovaný.

ROG Phone 8 (Pro) má stejnou odolnost jako regulérní vlajkové lodi.

K telefonu je dodáván zároveň externí chladící systém, který má nově „jen“ dva triggery oproti čtyřem u předešlé generace, což může být snad jediná výtka, kterou by někdo mohl mít k novému ROG Phonu 8 Pro. Chlazení nově neprobíhá skrze speciální ventilační šachtu, k níž by se externí větrání napojilo, což má však jednu obrovskou výhodu, neboť byla díky tomu zajištěna odolnost dle IP68. ROG Phone 8 Pro má tak stejnou odolnost jako regulérní vlajkové lodi a nezalekne se prachu ani vody.

Displej s průstřelem a nejvýkonnější Snapdragon

Další výraznou změnou je obrazovka, která má 6,78" a jedná se o LTPO OLED panel. Náročné hráče jistě potěší podpora až 165Hz obnovovací frekvence či maximální jas 2 500 nitů + ochrana Gorilla Glass Victus 2, úplně každého uživatele pak absence tlustých rámečků nahoře a dole. Selfie kamerka se tak přemístila do relativně malého průstřelu a rámečky mají tloušťku pouhých 1,67 mm. Průstřel pro čelní kamerku je natolik malý, že by neměl zakrývat žádné ovládací prvky, v případě potřeby je však možné „roztažení“ displeje softwarově upravit.

ASUS ROG Phone 8 Pro

Kromě špičkové obrazovky neschází ani špičkový výkon, který v tomto případě obstarává Snapdragon 8 Gen3 v doprovodu 24 GB RAM LPDDR5X a 1TB úložiště UFS 4.0. Také po zvukové stránce čekají na hráče famózní hlasité reproduktory vyladěné od společnosti Dirac či stále praktický 3,5mm jack pro hraní bez jakékoliv zvukové prodlevy.

Lepší fotovýbava i podpora bezdrátového nabíjení

Ve společnost ASUS se však zaměřili také na fotovýbavu, která byla u telefonů ROG vždy spíše „doplňková“. Na zádech ve výrazném fotomodulu tak najdeme 50Mpx primární snímač o velikosti 1/1,56", s clonou f/1.9 a systémem hybridní stabilizace, ale také 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv (f/2.2), ačkoliv tomu schází automatické ostření. Velkou novinkou je pak implementace 3× teleobjektivu s 32 Mpx, clonou f/2.4 a podporou optické stabilizace.

Další oblastí, na kterou se ASUS zaměřil, bylo nabíjení. Novinkou je tak přítomnost bezdrátového nabíjení, vzhledem k relativně nízké hmotnosti i tloušťce (na poměry herního zařízení) to znamená rovněž snížení kapacity baterie z 6 000 na 5 500 mAh, dvoudenní výdrž při běžném používání by však stále neměla být problém. K dispozici je rovněž rychlé 65W nabíjení. Adaptér se nachází v samotném balení, stejně jakou zmíněné externí chlazení, kabel či kryt. Po softwarové stránce pak výrobce garantuje 4 roky bezpečnostních záplat a 2 velké aktualizace systému, tedy až na Android 16.

Novinka s 16 GB RAM a 512GB úložištěm se na českém trhu prodává za 29 990 Kč, takřka shodně vybavený ROG Phone 8 s menší kapacitou RAM a ROM (12/256 GB) pak za 26 990 Kč.

ASUS ROG Phone 8 Pro 512+16 GB

Rozměry163,8 × 76,8 × 8,9 mm, 225 g
DisplejOLED, 6,78" (2 448 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 500 mAh

ASUS ROG Phone 8

Rozměry163,8 × 76,8 × 8,9 mm, 225 g
DisplejOLED, 6,78" (2 448 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor5 500 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jerabek
Martin Jerabek
Velký upgrade oproti 7čce, konečně IP68, Bezdrátové nabíjení, Gimbal OIS na hlavním foťáku, zoom.
Už sem viděl srovnání foťáku na GSMarena a je tam velký skok oproti 7čce.
Ben Ben
Ben Ben
No jo. A pak, že to nejde. Dokonce i QI.
Konečně to vypadá i jako normální telefon se snad použitelným fotakem...
Lukas Klima
Lukas Klima
To se mi líbí. Originální, stylové a s dobrou výbavou. Tak třeba to bude příště Asus 😄
Juraj Slezák
Juraj Slezák
oproti predch generacii krok naspat ze tam dali nechutnu dieru, to tam vyslovene bude vadit pocas hrania hier ci pozerania videa.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze