ASUS ZenFone 6 je tady. Vyzkoušeli jsme lákavý unikát s otočným fotoaparátem

37
ASUS ZenFone 6 je tady. Vyzkoušeli jsme lákavý unikát s otočným fotoaparátem
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Nová vlajková loď ASUSu zaujme otočným fotoaparátem s 18 úhly aretace
  • Telefon nabídne špičkovou výdrž díky 5 000mAh baterii
  • Displej nemá žádný výřez či průstřel
  • Na palubě je Snapdragon 855, až 256 GB paměti a 8 GB RAM
  • Cenovka začíná na 12 999 Kč

ASUS dnes světu ukázal svou vlajkovou loď pro letošní rok. Jmenuje se jednoduše ZenFone 6 a my jsme si novinku mohli vyzkoušet přímo na domovském Taiwanu o měsíc dříve. Novinku, při jejímž návrhu myslel ASUS jinak. Nesnažil se prvoplánově zalíbit a nabídnout jen to, co je trendy (co nejvíce fotoaparátů například), ale zamyslel se nad skutečně užitečnými věcmi, které lidé ocení. A podle mě se mu to povedlo na jedničku. Telefon jsme měli k dispozici celý den, takže jsme ho mohli prozkoumat skutečně hodně podrobně.

ASUS ZenFone 6 – preview

Hlavními taháky nového ZenFonu 6 jsou:

  • Nano edge displej přes celou přední stranu – bez výřezů či průstřelů
  • Otočný duální fotoaparát s ovládáním natočení a mnoha chytrými funkcemi
  • 5 000mAh baterie pro velmi dlouhou výdrž
  • Téměř čistý Android s minimem úprav a žádnými zdvojenými aplikacemi
  • Zajímavá cenovka

Displej bez výřezů a ohromná baterie

Nalijme si čistého vína, zepředu vypadá ZenFone 6 jako každý jiný dnešní smartphone, s 6,4palcovým displejem navíc není nijak malý. Pak si ale všimnete, že displej pokrývá prakticky celou přední stranu a nehyzdí ho žádné výřezy či průstřely. Pod displejem je jen minimální brada, jinak zabírá 92 % přední strany. Displej chrání nové Gorilla Glass 6 a je typu IPS. Nemá tedy tak zářivé barvy, ale v praxi si toho vůbec nevšimnete. I přes Full HD+ rozlišení je jemnost dostatečná a barvy má živé, potěší také svítivost až 600 nitů.

Tělo telefonu je pochopitelně kovové, zadní, mírně zakřivená strana je pak chráněna sklíčkem Gorilla Glass 3. Telefon má v pase 9,1 milimetru, a to i přes obří 5 000mAh baterii, která by měla zajistit pohodlně dvoudenní výdrž. Je to jedna ze stěžejních výhod ZenFonu 6 a žádná jiná vlajková loď od jiných výrobců ASUSu nemůže konkurovat. Zde opravdu ASUSu tleskám a ostatní výrobci by si z něj měli vzít příklad.

Na těle telefonu potěší třeba i 3,5mm jack, stereo reproduktory (mimochodem velmi hlasité a překvapivě kvalitní), kvůli unikátnímu mechanismu fotoaparátu ale telefon přišel o voděodolnost a nemá oficiálně žádnou IP certifikaci. Běžnému dešti nebo stříkající vodě ale odolá. Odemykání telefonu probíhá čtečkou otisků prstů, která zůstala vzadu. ASUS není zatím s úrovní čteček v displeji spokojen a jejím umístěním by musel zmenšit i baterii. Zůstal tedy u klasického zadního umístění. Čtečka je velmi rychlá a její pozice pohodlná, neměl jsem problém ji velmi rychle najít.

Fotoaparát na 18 úhlů

Pokud ale displej nemá žádný výřez a telefon není slider, kam schoval ASUS selfie kameru? Připravil si chytrý otočný duální fotoaparát, který je standardně hlavní, ale přetočením se z něj rázem stane přední, což znamená selfies v té nejvyšší možné kvalitě. Otáčení fotoaparátu navíc ASUS opravdu hodně vychytal. Je totiž poháněno motorkem s důmyslnou převodovkou, která dovoluje aretaci v 18 polohách. Na rozdíl od jiných telefonů s otočným fotoaparátem si tak můžete zvolit svobodně úhel otočení fotoaparátu, což dává možnost fotit a natáčet v různých nestandardních úhlech. Ovládání natočení fotoaparátu se objevuje nejen ve vestavěné aplikaci fotoaparátu, ale v jakékoliv aplikaci využívající fotoaparát – třeba v Instagramu, Facebooku a dalších.

Ba co víc, ASUS si přichystal i automatické režimy využívající plynule otočného fotoaparátu. Ten třeba umí sám vytvořit panorama. Stačí jen držet telefon a fotoaparát otáčením vše udělá za vás za zhruba 7 vteřin. Otočný fotoaparát umí také inteligentně sledovat vybraný objekt nebo osobu. Pokud by se dostávala ke kraji záběru, fotoaparát se mírně otočí a neztratí ji ze záběru. Obojí funguje velmi dobře, ASUS však chystá ještě další režimy. Přímo na akci například zazněly timelapse a další.

ASUS ZenFone 6

Fotoaparát je navíc chytrý, takže pokud je vysunutý a telefon zaznamená pád, okamžitě se schová. Zároveň se nesnaží otočit se, když pozná, že telefon leží na stole nebo je například v kapse či tašce. A pokud se ptáte, zda se dá telefon odemykat rozpoznáváním obličeje, tak ano, jde to. Otočení fotoaparátu je celkem svižné, trvá asi 1,5 vteřiny, takže odemčení není tak pomalé, i když je samozřejmě mnohem pomalejší, než kdyby byl fotoaparát vepředu napevno. Zde stojí za to zmínit, že fotoaparát nemá dodatečný 3D senzor, takže je k dispozici jen základní (a nepříliš bezpečné) odemykání obličejem.

Samotný fotoaparát vypadá skutečně schopně. ASUS používá nejnovější senzor Sony IMX586 s rozlišením 48 Mpx a velikostí 1/2" s tím, že ve standardním režimu se skládají 4 pixely do jednoho superpixelu, a výsledné fotky tak mají standardně 12Mpx rozlišení. Rychlému zaostřování napomáhá laser, fotoaparát se může pochlubit i velmi dobrou světelností f/1.79, i když na trhu jsou již i lepší fotoaparáty v tomto směru. Kvůli velikosti otočného modulu na druhou stranu bohužel chybí optická stabilizace obrazu, k dispozici je tedy pouze elektronická, která má být ale pokročilá.

Díky vysokému rozlišení primárního čipu můžete využít i bezztrátový 2× zoom. Nechybí nahrávání 4K videa rychlostí 60 FPS a díky otočnému fotoaparátu můžete v této kvalitě natáčet i sami sebe. Jako druhý fotoaparát zvolil ASUS širokoúhlý s 125 stupňovým záběrem, rozlišením 13 Mpx a korekcí deformace „rybího oka“, a to dokonce v reálném čase. Tento fotoaparát je primárně určený pro focení vzdálenějších objektů a nemá tak autofocus. Kvalitu fotografií jsme na preview akci na Taiwanu zatím zhodnotit nemohli, nicméně nyní na akci ve Valencii určitě vše vyzkoušíme a co nejdříve vám přineseme kompletní náhled na kvalitu fotoaparátů.

Rychlejší než Pixel a Galaxy S10

V oblasti výkonu je ZenFone 6 pravá vlajková loď a přináší nejvýkonnější Snapdragon 855, takže hraní nejnáročnějších her bude zcela bezproblémové. Telefon se nezadýchá ani při náročném multitaskingu díky až 8GB RAM. ASUS si dal navíc na práci s pamětí a rychlostí načítání aplikací hodně záležet a jako etalon si zvolil přímo Pixel 3 od Googlu. A vypadá to, že se optimalizace povedla. Nejběžnější aplikace a úkony jako zobrazení pohledu na poslední aplikace, vyvolání klávesnice, spuštění telefonní aplikace nebo fotogalerie – to vše zvládne ASUS velmi rychle (průměrně za 0,2 vteřiny) a ve všech disciplínách poráží i referenční telefon od Googlu.

Takto vypadá prostředí ZenUI 6 na ASUSu ZenFone 6. Jde o takřka čistý Android s několika vylepšeními

Díky speciální optimalizaci OptiFlex také telefon pozná, které aplikace budete pravděpodobně spouštět v nejbližší době, a které spouštíte často a drží je v paměti. Práce s aplikacemi je tak o 29 % rychlejší než bez tohoto vylepšení a ASUS se chlubí tím, že je díky tomu rychlejší než například Galaxy S10 od Samsungu.

Skoro čistý Android a Smart Key

Vysoké rychlosti ZenFone 6 vděčí i skoro čistému Androidu. Jde o podstatnou změnu přístupu ASUSu, který byl znám silnou úpravou prostředí ZenUI. Teď jde naopak takřka čistou cestou a i když svému prostředí říká ZenUI 6, laik ho nerozezná od čistého Androidu, který běží třeba na Pixelech. Nejde tedy o Android One telefon. Pár vylepšení oproti čistému Androidu tu totiž máme. ASUS například přidal gesta na stažení notifikační lišty nebo seznamu všech aplikací, lištu pro změnu jasu přesunul do spodní části a ovládací prvky některých aplikací přemístil do spodní části pro snadnější ovládání jednou rukou. ZenFone 6 má přeci jen 6,4 palce a každé usnadnění se hodí. ASUS také přidal tmavý režim a co je hlavní, výrazně snížil počet předinstalovaných aplikací. Navíc zde nejsou zdvojené aplikace od Googlu a ASUSu pro tu samou funkci.

ASUS přidal také různá užitečná gesta pro vyvolání funkcí nebo třeba Smart Volume, kdy telefon sám volí hlasitost nejen vyzvánění, ale i ostatních zvuků podle hlučnosti okolí. Už žádné trapné hlasité zvonění uprostřed porady nebo přednášky.

Fanoušky Androidu určitě potěší zapojení ZenFonu 6 do testovacího beta programu pro Android Q a zároveň má být finální verze nového systému pro majitele ZenFonu 6 dostupná velmi rychle. Uvidíme. Potěší ale zároveň i příslib aktualizace na Android R.

Užitečným pomocníkem je chytré tlačítko na pravé straně. To ve výchozím stavu vyvolá Google Asistenta, ale pro krátký, dlouhý i dvojitý stisk si můžete nastavit i jiné funkce. ASUS také vyřešil neduh hlasového ovládání, kdy vám Google Asistent neodpovídá hlasitě přes reproduktor, ale může vám to říci jen do telefonního sluchátka, abyste nerušili okolí.

Nejen pro vaše 4K videa bude dost úložného prostoru díky až 256GB vnitřní paměti, kterou si můžete rozšířit i pomocí paměťových karet microSD. Skvělou zprávou také je nasazení třech slotů, takže můžete využít 2 SIM karty a zároveň i microSD kartu. Ohromná 5 000mAh baterie podporuje rychlonabíjení Quick Charge 4 s 18 W a takto výkonnou nabíječku najdete rovnou i v základním balení. ASUS se také rozhodl upřednostnit větší kapacitu baterie, a ZenFonu 6 tak nenadělil cívku pro bezdrátové nabíjení, která zabírá místo a baterii zahřívá. Spolehnout se tak budete muset na USB-C. Díky vyšší kapacitě a nižšímu počtu nabíjecích cyklů vydrží také baterie déle.

Unikátní vlajková loď za skvělou cenu

ASUS ZenFone 6 vypadá skutečně zajímavě. Přináší špičkový výkon, velkou baterii a dlouhou výdrž nebo unikátní otočný fotoaparát společně s bleskově rychlým a zjednodušeným prostředím nebo užitečným bočním tlačítkem. Máme tu pravou vlajkovou loď s prémiovým vzhledem i funkcemi, cenovka ale zůstala při zemi.

ASUS ZenFone 6
ASUS ZenFone 6 bude v prodeji ve stříbrné a černé

Startovat bude na cenovce 12 999 Kč za variantu s 64GB vnitřní pamětí a 6 GB RAM. Za 14 490 Kč pak dostanete dvojnásobnou vnitřní paměť, za 15 990 Kč pak dokonce až 256 GB a 8 GB RAM. Všechny tři varianty jsou dostupné hned teď v černé a stříbrné barvě.

Technické parametry ASUS ZenFone 6 (2019) 8 GB/256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, , GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2019, 15 990 Kč
Diskuze ke článku
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Hmmm, konečně z Asusu tak nečpí snaha kopírovat. Mně se líbí
Blue Sun
Blue Sun
Celkem zajímavý soubor funkcí za rozumnou cenu. Provedení foťáku konečně řeší všeobecný problém čelních fotoaparátů, které snad nikdy neoplývají přijatelnou kvalitou.
Snad jedině Smart Volume mi nepřipadá dobré. Dovedu si představit, jak se takový telefon zachová v průměrném kině, kde je hlučnost dost vysoká. Navíc porady... nevím, jsem z pravěku zvyklý, že na poradách prostě telefony zvonit nesmí...
m4tys3k
Bohužel tohle pro mě konkurence OnePlus 7 Pro určitě není.
Když vlajková loď, tak za mě určitě chybí AM/OLED displej (na vlastní oči jsem se přesvědčil a věřte, že rozdíl oproti IPS vidět jde).
Baterie sice má 5000 mAh, ale záleží na odladění systému, takže větší baterie nutně neznamená větší výdrž.
Otočný mechanismus sice vypadá cool a neokoukaně, ale vemte si, že je to pohyb o 180°, takže se to určitě porouchá. A odemykání obličejem je pak naprostá vražda.
No a další mínus je foťák bez OIS (videa s a bez OIS jsou taky opět velký rozdíl).
A voděodolnost by se taky hodila (udělat to třeba jak OnePlus, kdy certifikaci sice nemají, ale z uživatelských videí jde vidět, že mu voda nevadí, i když má vysouvací modul).
Na vlajkovou loď to má moc ústupků,pro mě zrovna důležitých.
Takže bohužel tohle za mě není konkurence a jelikož se zajímám o variantu 8/256 zatím u mě vede o hodně OP7 Pro.
Tadeáš
Hodně moc sem se těšil na Asus Zenfone 6 ani nevíte jak moc já mám aktuálně Asus Zenfone 5z a sem z něj nadšený cenu a výkon umí Asus dost dobře u Zenfonu 6 mě zklamala ta stabilizace a foťák má zajímavé řešení ale radši bych aby ta kamerka byla vyjížděcí jinak bych do něj klidně šel ????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze