Asus ZenFone Go (4,5")
recenze

Asus ZenFone Go (4,5")

Levně pro nenáročné
6

Asus ZenFone Go je na českém trhu hned ve dvou variantách, které se kromě velikosti displeje liší v designu i dalších hardwarových parametrech. Oba nicméně reprezentují kategorii levných telefonů. My jsme pro vás dnes otestovali menší a levnější z obou modelů. Nízká cena si nicméně vyžádala řadu ústupků ve výbavě.

Asus je známý v našich končinách především výrobou notebooků. Má však poměrně široké portfolio i chytrých telefonů a dnes testovaný ZenFone Go reprezentuje jeho nižší konec. Mohlo by se zdát, že se opakujeme, protože bleskovou recenzi ZenFone Go jsme vám již přinesli letos na konci ledna. Asus však má ve zvyku příliš neplýtvat jmény a nabízí pod stejným názvem telefony s rozdílnými panely. V názvu se přitom liší pouze nenápadným modelovým označením, což zákazníky mate.

ASUS ZenFone Go (4,5\")

Dnes testovaná varianta s označením ZB452KG je menším bratříčkem dříve recenzovaného ZenFonu Go ZC500TG. Nabízí menší 4,5palcový displej, který disponuje rozlišením pouhých 854 × 480 pixelů. Uvnitř je pak čtyřjádrový Snapdragon 200 MSM8212 s taktem 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní paměť. Velkou nevýhodu pak představuje absence LTE. Zato si však Asus neřekne o příliš mnoho peněz. V průměru za něj zaplatíte kolem 2 700 Kč.

Obsah balení:

  • mobilní telefon
  • datový USB kabel
  • manuál
  • napájecí adaptér
ASUS ZenFone Go (4,5\")

Technické parametry ASUS ZenFone Go (4,5")

Kompletní specifikace
Konstrukce136,5 × 66,7 × 11,2 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8212, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 302
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 070 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:23 hodin
Dostupnostduben 2016, 2 690 Kč

Design a konstrukce: netradiční ovládání

Asus ZenFone Go ZB452KG nezapře svou nízkou cenovku. Je to levný plasťáček. Přesto však má něco, čím dokáže zaujmout. Jeho bradu zdobí pro Asus typický vzor soustředných kružnic. Mnohem neobvyklejší je však rozmístění ovládacích tlačítek. Vypínač se přestěhoval na horní hranu k 3,5 mm jacku, zatímco regulátor hlasitosti v podobě velkého podlouhlého tlačítka se přestěhoval na záda, kde některé dražší modely mívají čtečku otisků prstů. Snaha odlišit se jde v tomto případě proti komfortu používání a zřejmě si budete chvíli zvykat.

ASUS ZenFone Go (4,5\")

S rozměry 136,5 × 66,7 × 11,2 mm je telefon poměrně kompaktní. Proti většímu ZenFonu Go je menší na výšku i na šířku, ale je o 1,2 mm tlustší. Hmotnost 122 gramů je pak u takto velkého telefonu v normě. Díky menší šířce a zaobleným zádům z pogumovaného materiálu telefon dobře padne do ruky.

Přední stranu pokrývá s výjimkou již zmiňované výrazné brady sklo s černými rámečky, které jsou až zbytečně široké. O tom, zda se jedná o odolné sklo, však výrobce mlčí. Ve zhasnutém stavu nicméně nesplývá s rámečky, ale je spíše světle šedý. Pod displejem pak najdete trojici senzorových tlačítek s výraznými bílými popisky. Škoda jen, že nejsou i podsvětlená, ale aspoň nepostrádají vibrační odezvu. Nad displejem spatříte logo Asusu a nad ním podlouhlou štěrbinu telefonního reproduktoru. Vedle je pak ještě vidět čočka předního fotoaparátu. Senzory i zhasnutá notifikační dioda, která upozorňuje pouze na nabíjení, tak zůstávají skryté.

Boky telefonu jsou, jak již bylo řečeno, bez tlačítek. Pouze na pravém boku dole je výřez, který slouží k sejmutí zadního krytu, jenž tvoří vaničku. Ten se nabízí hned v sedmi barvách včetně výrazné červené, modré, žluté a zlaté. My jsme měli k dispozici nejkonzervativnější černou.

Asus ZenFone Go (ZB452KG) Asus ZenFone Go (ZC500TG)
Rozměry 136,5 × 66,7 × 11,2 mm 144,5 × 71 × 10 mm
Hmotnost 122 g 135 g
Displej 4,5" TFT TN 5" TFT IPS
Rozlišení a jemnost 854 × 480 px (218 PPI) 1 280 × 720 px (294 PPI)
Čipset Qualcomm Snapdragon 200 8212 MediaTek MT6580
CPU 4×1,2 GHz 4×1,3 GHz
GPU Adreno 302 Mali-400MP2
RAM 1 GB 2 GB
Interní paměť 8 GB 8 GB
Fotoaparát 5/0,3 Mpx 8/2 Mpx
Akumulátor 2 070 mAh 2 070 mAh

Celé srovnání mezi oběma modely najdete zde.

Kryt jde dolů velice ztuha, což však má na druhou stranu tu přednost, že celá konstrukce drží pevně pohromadě. Nic se neprohýbá ani nevrže. Dílenské zpracování je tak na velice dobré úrovni. Pod ním najdete jednak vyměnitelnou baterii a dále dvojici slotů pro microSIM karty a paměťové microSD karty. Všechny sloty jsou přitom přístupné bez vyjmutí baterie.

Zadní strana má sice matnou úpravu, ale přesto se na ní docela dost chytají otisky prstů. Vedle čočky fotoaparátu se stříbrným okružím najdete přisvětlovací LED. Pod ním je pak podlouhlý regulátor hlasitosti. Přestože je z plastu, má vzor stříbrného kovu, což vytváří pěkný efekt. Hlavní se však tlačítko dobře tiskne. Dále už je zde jen výrazné logo výrobce, dole pak méně výrazný nápis „ZenFone“ a mřížka hlasitého reproduktoru, která se táhne skoro přes celou šířku zad.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • kompaktní tělo
  • matná úprava zadního krytu

Nelíbilo se nám:

  • nezvyklé umístění tlačítek
  • ulpívání otisků prstů
  • chybějící podsvícení senzorových tlačítek

Displej: malé rozlišení a nízká čitelnost na slunci

Dnes již se stává standardem minimální velikost displeje 5". Přesto se však najde dost zákazníků, pro které je takový telefon příliš velký a upřednostňují menší úhlopříčku. Z tohoto pohledu je 4,5" přijatelný kompromis. Displej už není příliš malý, ale na druhou stranu se stále ovládá dobře i jednou rukou. Preference velikosti displeje je nicméně individuální. Výrobce bohužel použil levný TFT TN panel a u něj navíc sáhl po dnes již podprůměrném rozlišení 854 × 480 pixelů, což nám dává jemnost 218 PPI. Při zevrubnějším pohledu tak již můžete zaregistrovat hrubší rastr.

ASUS ZenFone Go (4,5\")

S citlivostí dotykové vrstvy jsem přitom neměl problém. Barvy displeje nicméně nejsou příliš věrné a špatné jsou i pozorovací úhly. Telefon je vybavený automatickou úpravou jasu, která však není úplně nejspolehlivější. Nepomůže ani manuální nastavení, které ve svých krajních hodnotách není příliš použitelné. S minimálním jasem si toho ve tmě moc nepřečtete. Maximální pak dráždí oči. Čitelnost na přímém slunci je pak podprůměrná. Telefon připomíná zrcátko a bez zastínění z něj nic nepřečtete.

Líbilo se nám:

  • rozumná úhlopříčka
  • dobrá citlivost

Nelíbilo se nám:

  • TFT TN
  • podprůměrná čitelnost na slunci

Zvuk: podprůměr

Zvuk hlasitého reproduktoru je i díky rozměrné mřížce, která zabírá skoro celou šířku zad, docela hlasitý. To mu však není moc platné, protože při vyšších hlasitostech dochází ke zkreslení zvuku. Ten navíc celkově postrádá basy. S připojenými sluchátky se zvuk zlepší, ale stále jde pouze o průměr. Žádná sluchátka přitom v balení nenajdete. My jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W. V nabídce telefonu je přitom i uživatelsky nastavitelný ekvalizér.

ASUS ZenFone Go (4,5\")

Líbilo se nám:

  • hlasitost reproduktoru

Nelíbilo se nám:

  • průměrný zvuk
  • zkreslení při vysoké hlasitosti

Baterie: několik režimů

Vyměnitelná Li-Pol baterie má kapacitu 2 070 mAh, což by mohlo ve spojení s menším displejem a slabším hardwarem dát slušnou výdrž. Při středně velké zátěží se zapnutými mobilními daty a synchronizací se nicméně jedná o typický jednodenní telefon, který každý večer připojíte do nabíječky a ráno ho odpojíte.

Telefon však nabízí rovnou čtyři režimy baterie, které mohou prodloužit výdrž v řádu hodin, ale i dnů. Nejvyšší je režim Performance, který chytře upravuje výkon CPU a vysoký jas. Pod ním je normální režim, který chytře upravuje CPU a jas. Další dva režimy jsou pak zaměřené na prodloužení výdrže. Řízení spotřeby deaktivuje data, když telefon spí. Super úsporný režim pak nabídne pouze telefonování, SMS a budík. Chytrý přepínač může automaticky zapnout super úsporný režim, když klesne stav baterie pod kritickou mez, nebo můžete nastavit, odkdy dokdy má být konkrétní režim aktivní.

ASUS ZenFone Go (4,5\")

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže. Telefon streamoval přes Wi-Fi video v rozlišení 720p s jasem i hlasitostí nastavenými na 50 procent. Zvuk vedl do sluchátek. Vypnutí nastalo za 4 hodiny 13 minut. V testu nabíjení se však telefon nabil za 1 hodinu na 55 procent. Na 80 procent to trvalo 1 hodinu a 26 minut a plného nabití baterie dosáhla za 2 hodiny a 23 minut. Pro srovnání: větší ZenFon Go (ZC500TG) vydržel streamovat video 5 hodin 57 minut. Nabil se na 80 procent za 2 hodiny 15 minut a na 100 procent za 2 hodiny 45 minut.

Líbilo se nám:

  • režimy baterie
  • vyměnitelná baterie

Nelíbilo se nám:

  • slabší výdrž

Hardware a výkon: zadýchává se

Jako čipset použil Asus čtyřjádrový Snapdragon 200 taktovaný na 1,2 GHz, který doplnil 1 GB RAM, ze kterých vám při prvním spuštění zbývá přibližně 388 MB, což není mnoho. Z interní paměti 8 GB máte pak po prvním spuštění volnou necelou polovinu. Podporovány jsou však i microSD karty, a to až do kapacity 64 GB. Kartu si však nemůžete nastavit jako výchozí úložiště. Můžete však do ní nainstalované aplikace alespoň přesouvat, pokud to podporují.

ASUS ZenFone Go (4,5\")

Při základních operacích jako telefonování, SMS nebo internet telefon běží plynule bez sekání i zadrhávání. U některých náročnějších aplikací je však znát, že telefonu chybí výkon a RAM. Dochází mu dech a na spuštění některých aplikací si počkáte déle. Nejedná se však o žádný nepřekonatelný problém. Hraní nenáročných her je bezproblémové. Asus si to nicméně uvědomuje a pomocí aplikace Energie & zesílení můžete rychle uvolnit obsazenou RAM. Zvýšení výkonu pomáhá i Správce automatického spuštění, kde můžete povolit nebo zakázat, jaké aplikace se mohou sami spouštět a běžet na pozadí. Pomáhají i aplikace Clean Master a Dr. Booster.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.0.1 získal 20 834 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 46,1 FPS. Ve Vellamo v sekci Metal obdržel 571 bodů, v Multicore 1 013 bodů, v Chrome 1 503 bodů, Prohlížeči Browser 1 443 bodů a Android WebView Browseru 1363 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 9 142 bodů. V 3DMarku pak skončil s 4 530 body.

Líbilo se nám:

  • aplikace lze přesouvat na paměťovou kartu

Nelíbilo se nám:

  • nižší výkon

Prostředí: vlastní nadstavba a aplikace

V telefonu najdete Android 5.1 Lollipop, který však Asus doplnil svou vlastní nadstavbou ZenUI. Ta hlavně přidává systému barevnější kabátek a zaoblenější ikony, ale na rozdíl od řady dalších asijských nadstaveb zachovává klasické menu. Pokud by vám výchozí téma nevyhovovalo, můžete ho v aplikaci Motivy změnit. V aplikaci si můžete stáhnout témata zdarma i přímo v aplikaci koupit nová. Z dalších funkcí můžeme zmínit i automatické sdružování aplikací do složek. Pokud vytvoříte složku, tak se i automaticky pojmenuje v závislosti na jejím obsahu.

Asus rovněž hojně vybavil telefon svými vlastními aplikacemi a nástroji. Patří mezi ně například MyASUS, ASUS Support, Webstorage nebo vlastní Galerie s aplikací Fotokoláž pro efektní tvorbu koláží. Většinu předinstalovaných aplikací přitom pravděpodobně nikdy nepoužijete a pouze zabírají místo, což je vzhledem k malé paměti jednoznačně mínus.

Líbilo se nám:

  • i přes nadstavbu zachované menu s aplikacemi
  • automatické sdružování aplikací

Nelíbilo se nám:

  • zbytečně mnoho bloatwaru

Fotoaparát: na momentky stačí

Ve výbavě zadního 5Mpx fotoaparátu nechybí autofokus a přisvětlovací LED. Aplikace fotoaparátu nabízí řadu nastavení. Nechybí zde nastavení ISO, kompenzace expozice, digitální stabilizace obrazu, HDR, samospoušť nebo sériové snímání.

Co se týče obrazových kvalit fotografií, jedná se o jasný podprůměr. I za dobrých světelných podmínek barvy nejsou úplně věrné a fotografie jsou slabší i v ostrosti a detailech. S ubývajícím světlem pak kvalita obrazu dále upadá a přibývá šumu. Na pořizování momentek fotoaparát postačuje.

Video se nahrává maximálně v HD rozlišení s 30 snímky za sekundu. Jeho kvalita je však celkově zklamání. Barevné podání, ostrost a úroveň šumu jsou za dobrých světelných podmínek stejně jako u fotografií slušné, ale video se nepříjemně seká.

Asus Zenfone Go (ZB452KG) – testovací video, 720p, exteriér

Kromě zadního fotoaparátu nabízí telefon i přední. Ten však má v dnešní době výrazně podprůměrné VGA rozlišení. Na žádná selfie to tedy není a to přesto, že aplikace za tímto účelem nabízí celou řadu efektů a vylepšení. Obrazová kvalita je vcelku slabá. Barevné podání neodpovídá příliš realitě a v obrazu je i dost šumu. Postačí tak maximálně na videohovory například přes Skype a podobné aplikace.

Líbilo se nám:

  • množství funkcí fotografické aplikace

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrná kvalita fotoaparátu
  • nízká kvalita videa

Konektivita: LTE a NFC chybí

LTE je i u nás na vzestupu. Všichni tři operátoři usilovně budují nové sítě. Proto zamrzí, že si v tomto případě musíte vystačit maximálně s HSPA s maximální rychlostí 21 Mb/s při downloadu a 5,76 Mb/s při uploadu. Rychlejší 3G je navíc k dispozici pouze na primární SIM. Na sekundární se musíte spokojit s 2G. Z dalších možností bezdrátového připojení máte k dispozici Wi-Fi, a to ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí hotspotu, a Bluetooth 4.0. NFC však stejně jako LTE chybí.

Navigaci zajišťuje dnes již standardní GPS s technologií A-GPS, kterou doplňuje konkurenční ruský GLONASS. Škoda však, že ASUS do výbavy nepřidal i elektronický kompas. Rychlost nalezení a zafixování polohy pak trvá do deseti sekund. Polohu si přitom telefon drží i s horším výhledem na oblohu. Jako navigační software jsou v telefonu předinstalované standardní Google Mapy. Z Google Play si však můžete doinstalovat navigační software podle svých preferencí.

Líbilo se nám:

  • GLONASS
  • přesná navigace

Nelíbilo se nám:

  • chybí LTE a NFC

Zhodnocení a závěr: pro nenáročné

Asus ZenFone Go ZB452KG se snaží bodovat především svou cenou, která se v současnosti pohybuje kolem 2 700 Kč. Proti svému většímu sourozenci má nejen menší úhlopříčku displeje, ale navíc se jedná o méně kvalitní TFT TN s nižším rozlišením. Má také nepatrně slabší procesor a hlavně o polovinu menší RAM. Škoda také horších fotoaparátů a absence LTE.

ASUS ZenFone Go (4,5\")

Pokud se na něj podíváme optikou cílové skupiny, kterou budou v případě černé a bílé barvy nenároční starší uživatelé a u variant s pestrými barvami děti, pak telefon za svou cenu odvede, co se po něm požaduje. Konkurence však za podobné peníze nabízí víc. Minimálně v nabídce LTE.

Konkurence

Hlavní konkurencí bude větší z obou ZenFonů GO, který v současnosti seženete za stejnou cenu. Nabízí větší pětipalcový IPS displej s HD rozlišením, čtyřjádrový MediaTek, 2 GB RAM, interní paměť 8 GB rozšiřitelnou pomocí microSD o 64 GB a lepší oba fotoaparáty. Zadní 8megapixelový zvládá natáčení videa ve Full HD.

TIP: Recenze Asus Zenfone GO – Levná stylovka

ASUS ZenFone GO

Z dalších levných 4,5palcových smartphonů můžeme sáhnout například po Lenovu A2010. Ten nabízí rovněž TFT TN displej se shodným rozlišením jako Asus. Uvnitř je pak čtyřjádrový MediaTek taktovaný na 1 GHz. Velikost RAM a interní paměti i rozlišení zadního fotoaparátu jsou shodné. Vepředu však má 2 Mpx a jeho hlavní předností je podpora LTE se všemi u nás podporovanými pásmy. Jeho cena se přitom pohybuje kolem 2 400 Kč.

Lenovo A2010

Podobnou výbavu má i Huawei Y5, jehož cena se také pohybuje kolem 2 500 Kč. Rozdílem v tomto případě je, že uvnitř tepe čtyřjádrový Snapdragon 210. Stejně jako Lenovo však podporuje i LTE se všemi u nás podporovanými pásmy.

Huawei Y5

Na platformě Windows 10 Mobile je Asusu nejpodobnější Acer Liquid M330, za který zaplatíte v průměru 2 700 Kč. Nabízí 4,5" TFT IPS displej s rozlišením 854 × 480 pixelů, čtyřjádrový Snapdragon 210 taktovaný na 1,1 GHz, 1 GB RAM a interní paměť 8 GB. Fotoaparáty vepředu a vzadu mají oba rozlišení 5 Mpx. Ten zadní má navíc autofokus a přisvětlovací LED.

Acer Liquid M330

Další možností je Microsoft Lumia 550 s 4,7" TFT IPS displejem a rozlišením 1 280 × 720 pixelů. Čipset, RAM i velikost interní paměti jsou shodné s Acerem. Zadní fotoaparát má rozlišení také 5 Mpx, přední však pouze 2 Mpx. I v jeho výbavě je LTE. Zaplatíte za něj necelé tři tisíce korun.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 550 – Evoluce s Windows 10 Mobile

Microsoft Lumia 550
asus-zenfone-go-45
Klady
  • rychlá a přesná navigace
  • kompaktní rozměry
  • kvalitní dílenské zpracování
Zápory
  • podprůměrný displej
  • nekvalitní fotoaparáty
  • chybějící LTE a NFC
Diskuze ke článku
Standa
Přijde mi že si z nás páni výrobci utahují a dělají s Čechů opice z pralesa. Nabízet telefon bez LTE a s 1 GB RAM a 8 GB úložištěm je dneska dost troufalost a výrobce dává jasně najevo co si o nás myslí.
kubins
Vyhozené peníze.
LuCZiano
Hlavně to má na výšku stejné rozměry jako 5" SGS4... to je jako kompaktní jo? U takhle malého displeje bych čekal výšku kolem 12cm a ne tohle...
Že to má "pajšl" z kalkulačky Casio asi nemá cenu zmiňovat. Tohle si koupí jen masochista co pak po půl roce nadává jak se android kouše...
Marko
Takhle malá vnitřní paměť je úplně k ničemu. Taky mám na Asus Zenfone Go 8gb,ale zbývá něco kolem jednoho gb paměti. Spousta předinstalovaných aplikací, které nikdy nevyužiju a nedají se odinstalovat. Pokud přijde nějaká aktualizace, tak máte smůlu. Tohle se fakt nepovedlo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze