Asus ZenFone Go ZB500KL
recenze

Asus ZenFone Go ZB500KL

Nudně, ale s LTE
4

Asus nikdy zrovna nepatřil mezi výrobce, který by označením důkladně rozlišoval mezi svými modely. Lehce pozmění kód produktu a nový smartphone je na světě. Totéž platí i o modelu ZenFone Go ZB500KL, který mezigeneračně nabídne lepší výkon i fotoaparát, vyšší kapacitu baterie a konečně také podporu veledůležitého LTE. To vše za cenu pod 4 tisíci korun.

Na tuzemském trhu lze zakoupit hned několik modelů ZenFone Go společnosti Asus. Rozlišit mezi nimi tedy není nic snadného a orientovat se musíme jen podle kódového označení. Původní model ZenFone Go ZC500TG se na našem trhu prodává již od roku 2015 a aktuálně jej nabízí jen minimum e-shopů. Novějším modelem je ZB452KG, tedy osekaná varianta s 4,5palcovým displejem a slabším procesorem, který také má v nabídce jen minimum e-shopů.

ASUS ZenFone Go (2016)

Technické parametry ASUS ZenFone Go (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukce143,7 × 70,9 × 11,3 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 75 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:15 hodin
Dostupnostleden 2017, 3 700 Kč

Dnes testovaný Asus ZenFone Go ZB500KL má i svoji hůře vybavenou alternativu, jež nese označení ZB500KG. Zpět ale k ZenFone Go (ZB500KL) – představen byl v minulém roce, nabídne vylepšenou funkční výbavu odvíjející se od původního ZenFonu Go ZC500TG, přitom si drží stále poměrně zajímavou cenu pod hranicí 4 tisíc korun. Bude však výsledný mix stačit na úspěch?

Asus ZenFone Go (ZB500KL) Asus ZenFone Go (ZC500TG) Asus ZenFone Go (ZB452KG)
Rozměry 143,7 × 70,9 × 11,3 mm 144,5 × 71 × 10 mm 136,5 × 66,7 × 11,2 mm
Hmotnost 150 g 135 g 122 g
Displej 5" TFT IPS 5" TFT IPS 4,5" TFT TN
Rozlišení a jemnost 1 280 × 720 px (294 PPI) 1 280 × 720 px (294 PPI) 854 × 480 px (218 PPI)
Čipset Qualcomm Snapdragon 410 MediaTek MT6580 Qualcomm Snapdragon 200
CPU 4×1,2 GHz 4×1,3 GHz 4×1,2 GHz
GPU Adreno 306 Mali-400MP2 Adreno 302
RAM 2 GB 2 GB 1 GB
Interní paměť 16 GB 8 GB 8 GB
LTE ano ne ne
Fotoaparát 13/5 Mpx 8/2 Mpx 5/0,3 Mpx
Akumulátor 2 600 mAh 2 070 mAh 2 070 mAh

Kompletní specifikace všech modelů naleznete v našem katalogu mobilů.

Obsah základního balení

  • mobilní telefon
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • manuál

Design a konstrukce: ohraná písnička

Levnější telefony od Asusu nikdy nepatřily mezi designově nejpovedenější zařízení a nejinak je tomu bohužel i u nového ZenFonu Go. Stále jde o poměrně levně vyhlížející plastový smartphone, který se však Asus snažil obohatit o některé designové prvky dražších modelů. Bradu přední části opět zdobí pro Asus typický vzor soustředných kružnic, vcelku nezvyklé je také rozložení ovládacích prvků. Vypínač se přestěhoval na horní hranu k 3,5 mm jacku, zatímco regulátor hlasitosti v podobě velkého podlouhlého tlačítka se přestěhoval na záda, kde některé dražší modely mívají čtečku otisků prstů. Tento princip využil Asus již u modelu ZenFone Go ZB452KG, pro majitele předchozí generace se tedy tolik nemění.

ASUS ZenFone Go (2016)

S rozměry 143,7 × 70,9 × 11,3 mm jde o telefon poměrně kompaktních rozměrů, dokonce i vyšší tloušťka má své opodstatnění. Nemalá hmotnost 150 gramů se přijatelně rozprostře a rozhodně tak nemáte pocit, že by vám ZenFone Go měl utrhnout kapsu. Díky menší šířce a zaobleným zádům padne ZenFone Go do ruky naprosto přirozeně.

Přední stranu pokrývá – s výjimkou již zmiňované výrazné brady – sklo s černými rámečky, které jsou až zbytečně široké. Zde se Asus poměrně blíží produktům značky HTC, které místem také zrovna nešetří. Ve zhasnutém stavu sklo nesplývá s rámečky, ale je spíše světle šedé, což celkový dojem celistvosti lehce narušuje. Pod displejem pak najdete trojici senzorových tlačítek s výraznými bílými popisky. Škoda jen, že nejsou i podsvětlená, ale aspoň nepostrádají vibrační odezvu. Nad displejem spatříte logo Asusu a nad ním podlouhlou štěrbinu telefonního reproduktoru. Vedle pak ještě rozeznáte čočku předního fotoaparátu. Senzory i zhasnutá notifikační dioda zůstávají skryté.

Boky telefonu jsou, jak již bylo řečeno, bez tlačítek. Pouze na pravém boku dole se nachází výřez, který slouží k sejmutí zadního krytu, jenž tvoří vaničku. ZenFone Go se nabízí hned v pěti barevných variantách, konkrétně ve zlaté, tmavě šedé, tyrkysové, červené a bílé. Nám do redakce dorazila vcelku oblíbená zlatá barevná varianta.

Kryt se obtížněji sundává, což má ale na druhou stranu tu přednost, že celá konstrukce drží pevně pohromadě. Nic se neprohýbá ani nevrže. Dílenské zpracování je tak na velice dobré úrovni. Pod krytem najdete vyměnitelnou baterii a dále dvojici slotů pro microSIM karty a jeden slot pro paměťovou microSD kartu. Primární slot pro SIM a slot pro paměťovou kartu jsou přístupné bez vyjmutí baterie, sekundární slot pro microSIM až po jejím vyjmutí.

Zadní strana má matnou úpravu a zároveň zde nalezneme efektní motiv broušeného kovu. Ve zlaté barevné variantě navíc zadní strana neupozorňuje na mastnotu ani otisky prstů. Vedle čočky fotoaparátu se stříbrným okružím najdete jednotónovou přisvětlovací LED. Pod ním pak najdete podlouhlý regulátor hlasitosti. Přestože je z plastu, má opět vzor soustředěných kružnic a kovový nádech, což ve výsledku vytváří pěkný efekt.

ASUS ZenFone Go (2016)

Ač se nový ZenFone Go snažil, ve výsledku stále působí poměrně levným dojmem. To však nic nemění na skutečnosti, že po stránce konstrukčního zpracování se jedná o velmi povedený model.

Líbilo se nám:

  • zaoblený design
  • kompaktní rozměry
  • kapacitní tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • kapacitní tlačítka nejsou podsvětlená
  • imitace broušeného kovu již neohromí

Displej: překvapivě slušná podívaná

IPS TFT panel s rozlišením 1 280 × 720 bodů nabídne úhlopříčku 5 palců, což určuje jeho jemnost 294 PPI. Potěší i krycí sklíčko Gorilla Glass čtvrté generace nebo možnost vypnout či zapnout displej poklepáním. Vzhledem k ceně slušné papírové parametry doplňují i pozitivní poznatky z praxe. Barevnému podání není co vytknout, pozorovací úhly jsou také velmi dobré. Jedině na maximálním jasu by to chtělo přidat. Ten současný bojuje s jasným denním sluncem jen s vypětím všech sil. Přítomné čidlo pro automatickou regulaci intenzity jasu funguje bez problémů.

ASUS ZenFone Go (2016)

Líbilo se nám:

  • široké pozorovací úhly
  • dobré barevné podání

Nelíbilo se nám:

  • nižší maximální jas displeje

Zvuk: průměr, který neurazí

A jak si Asus poradil s hlasitým reproduktorem na zadní straně? Hraje sice příjemně hlasitě, ale zcela postrádá basy, místo nichž nadsazuje výšky, které ještě ve vyšších hlasitostech deformuje. Nepotěší ani umístění na zadní straně, kvůli čemuž se zvuk při položení smartphonu na záda opět o kus deformuje. Sluchátka u telefonu nenajdete, ale i s libovolně kvalitními vlastními zažijete spíše průměrný zážitek. Ke zvuku ve sluchátku pro hovory nelze mít žádné výhrady.

ASUS ZenFone Go (2016)

Líbilo se nám:

  • dostatečně hlasitý reproduktor
  • uživatelsky nastavitelný ekvalizér

Nelíbilo se nám:

  • průměrný zvuk

Baterie: dvoudenní držák

Uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie má kapacitu 2 600 mAh, čímž se ospravedlňuje nárůst tloušťky zařízení oproti původní generaci. Hodnota je to lehce nadprůměrná a tomu odpovídají i postřehy z praxe. Baterie bez větších problémů vydrží den a půl, a to s vloženou dvojicí SIM karet. Pokud si vystačíte s jedním slotem, výdrž povyskočí zhruba na dva dny. Ke konci druhého dne však již doporučujeme nosit nabíječku v záloze. V menu najdete i úsporné módy, ty jsou však spíše na okrasu a vzhledem k už tak průměrnému výpočetnímu výkonu jejich aktivaci příliš nedoporučujeme.

Výkony podtrhuje i výsledek redakčního testu, při němž přehráváme streamované video o rozlišení displeje s 50% jasem a 50% hlasitostí při připojených sluchátkách. Při této aktivitě se ZenFone Go vybil po necelých 8,5 hodinách, což je spíše nadprůměrná hodnota. Co však rozhodně nepotěší, je opravdu pomalé nabíjení: na 80 % se telefon dostane po dvou a půl hodinách, na plnou nádrž si musíte počkat dalších 45 minut.

Líbilo se nám:

  • nadstandardní výdrž
  • vyměnitelná baterie

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: použitelný stroj

Asus ZenFone Go disponuje čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz, kterému sekundují 2 GB operační paměti RAM a 16 GB interní paměti, ze které pro uživatele zbývá volných zhruba 8 GB. Nechybí ani slot pro paměťové karty microSD. Výkonnostně novinka dostačuje na základní práci včetně hraní středně náročných her, čemuž odpovídá i výsledek testu AnTuTu – něco málo přes 22 tisíc bodů.

Výsledek benchmark testu

Líbilo se nám:

  • dostatečně výkonný hardware
  • podpora paměťových karet

Prostředí: Marshmallow s nadstavbou

Uvnitř telefonu najdeme operační systém Android ve verzi 6 Marshmallow, což je sice starší verze, od takto levného kusu jsme však Nougat ani neočekávali. Nejedná se o čistý Android – výrobce jej osadil nadstavbou ZenUI. Ta v tomto případě znamená přebarvení menu a jeho stylizaci do oblých tvarů, samozřejmě s pořádnou náloží animací a efektů.

Uživatelské prostředí

Doplňkových funkcí je zde ve srovnání s dražšími telefony relativně málo. Zaujmou například gesta, kdy psaním na obrazovku spustíte přiřazené aplikace, anebo automatické sdružování nainstalovaných aplikací do složek.

Uživatelské prostředí

Celkově z nadstavby nadšeni nejsme. U takto levných kusů s povděkem kvitujeme přítomnost čistého Androidu, případně jen velmi nepatrné nadstavby. U Asusu se to však barvami jenom hemží, stejně tak zbytečným bloatwarem (MyASUS Service Center, Péče ZenFone, ZenTalk, ASUS Mobile Manager, Energie & Zesílení, ...). Neustále na vás vyskakují i různá okna informující o nainstalovaní aplikace, o zaregistrování do různých služeb a podobně. Pro začínajícího uživatele může být nadstavba velmi zmatečná a my tedy doporučujeme instalaci kupříkladu Nova launcheru, se kterým je procházení prostředím o kus svižnější.

Líbilo se nám:

  • většinou svižné prostředí

Nelíbilo se nám:

  • starší verze operačního systému
  • zbytečně přehlcená nadstavba

Fotoaparát: průměr světu vládne

Asus ZenFone Go je obdařen 13Mpx fotoaparátem s autofokusem, světelností f/2.0 a jednoduchou LED diodou. Co se praxe týče, jde o průměrný snímač, jaký v této cenové kategorii nabídne většina výrobců. Fotoaparát má často problém s protisvětlem, horší je i obrazová kvalita při focení za slabšího světla. Snímky poté postrádají detaily, což je nejvíce viditelné na monitoru počítače. V případě ideálních světelných podmínek jsou výsledky ucházející alespoň jako momentky, neurazí ani přední kamera s rozlišením 5 Mpx a schopností natáčet Full HD video.

ASUS ZenFone Go (2016)
Ukázkové fotografie

Líbilo se nám:

  • slušná kvalita obrazu
  • přehledné prostředí fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • sklon k přepalům
  • horší obrazová kvalita při nedostatku světla

Výbava: LTE na palubě

V čem si nový ZenFone Go jednoznačně polepšil, je přítomnost LTE včetně všech důležitých tuzemských pásem, avšak jen na primární SIM kartě. Původní ZenFony Go LTE nedisponovaly, což bylo nemalé mínus. Zbytek konektivity je zcela obvyklý. Máme tu FM rádio s RDS, Wi-Fi b/g/n nebo Bluetooth 4.0. GPS telefon umí společně s GLONASSem. Samozřejmostí je již zmíněný slot pro dvě SIM karty, přítomnost Dual SIM si tedy novinka může rovněž odškrtnout. K naprosté spokojenosti nám tedy schází jen podpora NFC pro komunikaci na blízko.

Líbilo se nám:

  • LTE a Dual SIM
  • elektronický kompas

Nelíbilo se nám:

  • absence NFC

Zhodnocení: okoukaný design s lepší výbavou

Asus udělal to, co zákazníci očekávali – přinesl vylepšenou klasiku, která neurazí, ale rozhodně ani nenadchne. Design je poměrně okoukaný a tlustými rámečky novinka taky rozhodně nezaujme, stejně jako plastem, který se vydává za broušený kov. Funkční výbava je veskrze průměrná, čemuž odpovídá i cena na hranici 3,6 tisíc korun. Konkurence samozřejmě existuje, inovovaný ZenFone Go doporučujeme především příznivcům značky Asus. Rozhodnutí o nákupu tentokrát přenecháme na vás.

Konkurence

Zajímavou alternativou může být globální varianta Xiaomi Redmi 4A LTE, které při ceně 3,8 tisíce nabídne 5palcový HD displej, infračervený port, čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 425, GPU Adreno 308 a 2 GB operační paměti RAM. Potěší baterie s kapacitou 3 120 mAh, stejně tak nízkoenergetické Bluetooth 4.1.

Xiaomi Redmi 4A a Microsoft Lumia 650

Alternativu s Windows 10 Mobile představuje Lumia 650, která při ceně 3,5 tisíce nabídne 5palcový HD displej, 8Mpx fotoaparát, baterii s kapacitou 2 000 mAh a NFC. Kovový rámeček je na tělo Lumie dodatečně přilepený, i tak působí vcelku efektním dojmem.

asus-zenfone-go-2016
Klady
  • slušná výdrž baterie
  • kvalita 5palcového displeje
  • přítomnost slotu pro paměťové karty
  • podpora LTE a Dual SIM
  • solidní konstrukční zpracování
Zápory
  • průměrný hlasitý reproduktor
  • průměrný fotoaparát
  • nudný design a plastová konstrukce
  • absence NFC
Diskuze ke článku
Peter
Medzi konkurenciu by som spomenul este Xiaomi redmi 3s.
kubik
Výkonný model????? Jen 22000. To je tak trochu roky zpátky.
Tomáš
Kde jste prosím našel informaci, že je mobil vybaven Gorilla Glass 4? Na stránkách prodejců ani výrobce není tato informace uvedena a na stránkách Corning.com v seznamu zařízení obsahující Gorilla Glass taktéž není tento model uveden.
Děkuji předem za odpověď.
Milan Řihák
Ano - je to sklo GG 3,ne 4 a musím říct,že ho nosím rok a půl po kapsách a sklo je pořád jako nové.. Dál nesouhlasím s popisovaným pomalým nabíjením - za hodinu je to tak na 60% a do dvou hodin je nabitý. A reproduktor právě díky prohlým zádům hraje velmi dobře. Možná o trochu víc basovat může,ale je to vcelku detail. S tímto plně užitkovým telefonem a za tu cenu,jsem hodně spokojenej..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze