Co vás zajímá? V redakci testujeme zbrusu nový Samsung Galaxy A50

58
Co vás zajímá? V redakci testujeme zbrusu nový Samsung Galaxy A50
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Na redakční test dorazil velmi zajímavý Samsung Galaxy A50 s 6,4palcovým displejem
  • Má hned tři fotoaparáty a čtečku přímo v displeji
  • Potěšila nás tenká konstrukce i velká interní paměť
  • Velmi slušně je na tom baterie

Samsung, to letos není jen řada Galaxy S10, nýbrž i značná ofenzíva v nižší sérii Galaxy A. Z ní se na českém trhu jako první objevuje Galaxy A50, který spadá přímo do střední třídy. Má velmi zajímavou výbavu, o které se více dozvíte například v našem katalogu, ale i cenu pod hranicí 9 tisíc korun. Dnes se zaměříme na to, jaké dojmy na nás zanechal po prvních pár dnech.

Design a ergonomie

Na testování telefon dorazil v elegantní bílé variantě. Tu však uvidíte pouze na zadní straně, boky jsou stříbrné, čelní strana kolem displeje samozřejmě černá. Ačkoliv jsou záda bílá, pod různými úhly vrhají duhové odlesky a smartphone působí svěžím dojmem. Plusové body si Samsung získává za originalitu. Nejde totiž o tradiční gradientní barevný odstín, který poslední měsíce vídáme na každém druhém smartphonu.

Samsung Galaxy A50

Po uchopení do ruky vás uchvátí velmi malou tloušťkou. 7,7 milimetrů je rozhodně působivých. Honba za tenkým tělem si však vyžádala daň v o něco méně pohodlném úchopu. Samotné okraje telefonu jsou totiž opravdu velmi tenké. Příjemná je též 166gramová hmotnost.

Displej

Přesouváme se na čelní stranu, kde operuje 6,4palcový Super AMOLED displej. Jedním dechem dodejme, že rohy jsou silně zaoblené a reálná úhlopříčka je tak spíše 6,2 palce. Na tuto skutečnost však upozorňuje i samotný výrobce přímo na prodejní krabičce. Panel je typu Infinity-U, což znamená, že v horní části má výřez ve tvaru písmena U, kde je umístěn fotoaparát. Výřez jde skrýt, byť je samotné nastavení trochu schované. Hledejte konkrétně skrytí fotoaparátu. Po aktivaci se horní část zobrazovače zcela vypne a řádek s časem či notifikacemi se posune o něco níže.

Samsung Galaxy A50

Mírným zklamáním jsou rámečky, které jsou v reálu větší než na produktových snímcích. Jde však o tradiční nešvar prakticky všech výrobců. Jelikož jde o telefon střední třídy, lze drobné rámečky po stranách displeje odpustit. Pod zobrazovačem je brada tlustá přibližně 5 milimetrů. Displej jako takový považujeme za povedený. Je výborně čitelný, jas má velký rozsah a dobře funguje i automatická regulace. Telefonu chybí informační LED dioda, avšak částečně ji supluje funkce Always-on. Neustále můžete mít na očích čas, datum, stav baterie či zmeškané události.

Samsung Galaxy A50

Čtečka otisků prstů

Nyní nemůže přijít na řadu nic jiného než čtečka otisků prstů. Proč? Ačkoliv před sebou máme cenově dostupnější telefon, láká na čtečku umístěnou přímo v displeji. Ta zdánlivě vypadá podobně jako u řady Galaxy S10, avšak zásadně se liší. Nejde o moderní ultrazvukový typ, ale o klasickou optickou čtečku, kterou najdeme například v Xiaomi Mi 9 nebo Huawei P30 Pro. Rozdíly jsou jasně rozpoznatelné. Na displeji je nutné o něco více zatlačit a také na něm nechat prst déle položený. I přes dodržení všech zásad se však může stát, že vás čtečka nerozpozná. Rozhodně však čtečku nezatracujeme, použitelná totiž v každém případě je.

Samsung Galaxy A50

Výkon

V otázce výkonu jde spíše o příjemný průměr. Výrobce do telefonu nasadil osmijádrový procesor Exynos 9610. Na výsledky benchmarků se můžete podívat níže, a tak přejděme rovnou k operační paměti. Ta má hodnotu 4 GB, což je více než dostatečné. Telefon s ní navíc ideálně hospodaří a běžně zbývá volný necelý 1 GB. Většina se tak neustále používá pro aplikace, které telefon nezavírá, není-li to nutné. Radost nám naopak dělá 128GB úložiště, ze kterého je po prvním zapnutí přibližně 108 GB volných pro vaše data. Prostor rozšíříte paměťovkou, která se nemusí dělit o své místo s nano SIM kartami.

Benchmarky

Prostředí

V telefonu je Android 9.0 Pie, nadstavba One UI 1.1 a nechybí lednové bezpečnostní záplaty. Prostředí je velmi přehledné a rychle se v něm zorientujete. Navíc se jeví jako ukázkově optimalizované a na nic se nečeká.

Baterie

Po pár dnech testování je ještě předčasné hodnotit baterii, ale nějakou zkušenost už máme. Má kapacitu 4 000 mAh, což je adekvátní hodnota s ohledem na velikost displeje a použitý procesor. Náročnější den zvládne Samsung Galaxy A50 levou zadní, dva dny už ale vyžadují jistá omezení.

Fotoaparát

Na závěr máme fotoaparát(y). Galaxy A50 disponuje hned třemi na zadní straně. Hlavní má 25 megapixelů a světelnost f/1.7, avšak postrádá optickou stabilizaci. Vhod přijde 8megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát se záběrem 123° a partu kompletuje 5megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti.

Fotoaparát pracuje svižně, přepínání mezi běžným a širokoúhlým záběrem je okamžité. Kvalita hlavního snímače patří rozhodně k tomu lepšímu ve střední třídě. Potěší barevná věrnost a velmi nízká hladina šumu. Ultraširokoúhlé snímky jsou o něco horší. Nejvíce je trápí ztráta ostrosti. Jedním dechem ale dodejme, že kvalita ultraširokoúhlého fotoaparátu je mnohonásobně lepší než u o tři tisíce korun levnějšího Galaxy M20.

Ukázkové fotografie z hlavního a čelního fotoaparátu (poslední snímek)
Vlevo klasický fotoaparát, vpravo ultraširokoúhlý fotoaparát
Vlevo klasický fotoaparát, vpravo ultraširokoúhlý fotoaparát

Nijak vás pak neoslní záznam videa, neboť maximem telefonu je Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu, čímž za konkurencí citelně zaostává.

Samsung Galaxy A50 (testovací video)

Samsung Galaxy A50 v redakci nadále testujeme a pokud vás o něm cokoliv zajímá, neváhejte se zeptat přímo v diskuzi pod článkem.

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin
Diskuze ke článku
Jarda
Dobrý den,
Prosím jak to má s telefon s oznámením? Rozsvítí se displej jako u S10?
Dale mě zajímá zda jde probudit dvojím poklepáním a zda se rozsvítí když jej zvednu že stolu?

Dekuji
Ales Krestan
Ales Krestan
Zajímalo by mě, jestli ta plastová záda působí "levně" a zda se snadno poškrábou.
Radek
Chci se zeptat, zda má telefon kovový rámeček nebo je to komplet plast a zda je v balení přidáno i silikonové pouzdro. Děkuji.
Martin
Prosím Vás jaké a jestli vůbec má A50 krytí IP? Děkuji za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze