Cosmo Communicator oficiálně představen a míří do výroby

34
Cosmo Communicator oficiálně představen a míří do výroby
  • Crowdfundingovou kampaň se podařilo dotáhnout do úspěšného konce
  • Na trh tak míří duchovní nástupce počítačů Psion a komunikátorů od Nokie

Rok 2019 se zapíše do historie jako ten, kdy se vrátily telefony s fyzickou QWERTY klávesnicí. Anebo se o to alespoň pokusily. A zatímco projekt F(x) s odklápěcím displejem nabral blíže nespecifikované zpoždění, konkurenční Cosmo Communicator od Planet Computers se představil na britské ambasádě v Tokiu. Pomalu tak končí jeho rok trvající testování, vývoj a crowdfundigová kampaň. Zařízení zamíří do masové výroby a během září by se jej měli dočkat ti, kteří jej podpořili na indiegogo.com, pro všechny ostatní by měl být k dispozici začátkem října za 799 liber, tedy necelých 23 tisíc korun.

Kde už jsem to jenom viděl?

Zařízení v sobě kombinuje přístupy z dávné minulosti. Jestli je vám nějakým způsobem povědomé, pak vám nejspíše připomíná Gemini. Anebo kapesní počítače z devadesátých let, které nesly značku Psion. Na ně obě dvě zařízení duchovně navazují a ve vývojovém týmu Planet Computers najdeme lidi, kteří na nich pracovali.

Planet Computers Cosmo Communicator

Vnitřek zařízení je stejný jako u Gemini, tedy šestipalcový LCD displej a fyzická QWERTY klávesnice, která zde byla přepracována a dostala i podsvícení. Potěší i fakt, že se opět dostane i na české rozvržení s diakritikou.

Hlavní změny se ovšem odehrály zvenku. Zatímco Gemini spíše připomínalo kapesní počítač, Cosmo Communicator se pokusí nahradit i mobilní telefon. Proto na čelní straně najdeme dvoupalcový OLED displej pro sledování notifikací a rychlé akce. Nad ním je to čočka 24Mpx fotoaparátu s přisvětlovací diodou a pod ním multifuknční tlačítko. V něm se skrývají jak klávesy pro příjem a odmítnutí hovoru, tak čtečka otisků prstů. Zařízení tak půjde ovládat jednou rukou v uzavřeném stavu, jako to bylo u komunikátorů značky Nokia.

Planet Computers Cosmo Communicator

Základním operačním systémem zde bude Android 9 Pie, ale posléze se můžete rozhodnout pro alternativní Sailfish nebo linuxové distribuce Debian nebo Kali. Zařízení také umožňuje mít v paměti více operačních systémů a při startu vybrat, ve kterém chcete pracovat.

Spíše průměrné vnitřnosti

Optikou dnešních telefonů nabídne komunikátor spíše průměrný výkon, na čemž se podepsal dlouhý vývoj ve spojení se snahou udržet cenu v rozumných mezích. Jako procesor byl použit MediaTek Helio P70, který doprovází 6 GB RAM a 128 GB vnitřního úložiště. Tento prostor je možno dále rozšířit paměťovými kartami microSD, ale přijdete tak o jeden slot na SIM karty. Naštěstí je možné použít i eSIM.

Planet Computers Cosmo Communicator

Z komunikačních technologií nechybí nic podstatného. Zařízení umí NFC, LTE, Wi-Fi ve standardu „ac“ a také Bluetooth 4.1. O fyzické připojení se postará dvojice USB-C. Baterie má kapacitu 4 220 mAh a celé se to vešlo do rozměrů 171 × 79 × 17 mm a hmotnosti 326 gramů.

Jeden z prvních Cosmo komunikátorů by měl během září zamířit do redakce, tak doufejme, že se brzy uvidíme u prvních dojmů z tohoto zajímavého zařízení.

Technické parametry Planet Computers Cosmo Communicator

Kompletní specifikace
Konstrukce171 × 79 × 17 mm, 326 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx
ChipsetMediaTek helio P70,
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 220 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2019, 23 000 Kč
Diskuze ke článku
HeXXX
Vnitřek možná, ale vnějšek je oproti Psionu dost ošklivý.
Hurá!
Konečně něco normálního, něco, co dává smysl a bude se s tím i dát pracovat a ne jen hrát pinpong jako s přerostlými dotykáči. :-)
Guli
Tak procesor to zabil :)
G.
Malý displej, so zastaranou technológiou a s obrovskými rámikmi, hlboko podpriemerný HW, dizajn klávesnice ako z roku 5, a to všetko len za akciových 23K. Za 8K by to možno niekto kúpil, inak ako vtip dobré...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze