Čtečka otisků prstů v displeji je konečně tady. Vyzkoušeli jsme ji

30
Čtečka otisků prstů v displeji je konečně tady. Vyzkoušeli jsme ji
  • Vivo ukázalo první smartphone s integrovanou čtečkou v displeji
  • Technologii dodala společnosti Synaptics, která čtečku Clear ID představila ke sklonku loňského roku
  • Během letošního roku se čtečka dostane i do dalších výrobků známějších výrobců
  • Konkrétně Vivo, které bylo pro demonstraci použité, dorazí na trh v prvním čtvrtletí roku 2018

Malý stánek zastrčený až na samém konci velké haly, přesto byl o něj obrovský zájem. Společnost Synaptics zde totiž ukazovala technologii pro umístění čtečky otisků prstů v displeji, a to v novém telefonu značky Vivo, který by se měl stát prvním smartphonem na světě, který takovou technologii nabídne komerčně. Technologii, která je tolik potřebná v době dnešních displejů přes celou přední stranu telefonu, kam pak nelze čtečka umístit.

Vyzkoušeli jsme čtečku otisků prstů v displeji – CES 2018

Právě proto, že technologie čtečky otisků prstů v displeji nebyla dříve dostatečně rychlá a spolehlivá, musel například Samsung u Galaxy S8 a Note 8 přistoupit k umístění čtečky na záda telefonu. Apple se u svého iPhonu X pro jistotu čtečky zbavil úplně a nyní tvrdí, že budoucností je pouze odemykání obličejem.

Heuréka, chtělo se nám zvolat, když jsme se displeje dotkli v místě, kde se objevil piktogram otisku prstu a telefon se s hezkou animací odemknul. Působí to tak jednoduše, tak samozřejmě, že je zvláštní, že při dnešním stavu techniky nebylo něco takového možné už dříve.

Čtečka od Synapticsu s názvem Clear ID je umístěna pod OLED displejem (nakonec se tedy nejedná o dříve testované řešení od Qualcommu) ve spodní části telefonu a dostatečně komfortně od dolní hrany telefonu. Při standardní čtečce by musel mít telefon skutečně velkou bradu, aby takové umístění bylo možné. Díky tomu nemusíte prst tak moc vytáčet dolů a umístění je pohodlnější.

A jak to vlastně funguje? Čtečka se „dívá“ skrze miniaturní mezery mezi pixely OLED displeje, který musí osvítit váš prst a čtečka poté zanalyzuje odražené světlo. Čtečka tak musí být použita pouze pod OLED displejem a nefungovala by v případě LCD panelu, který potřebuje podsvětlení a čtečka by se tak „nemohla dívat skrz“. Synaptics tvrdí, že čtečka je stejně bezpečná jako jiné dnešní čtečky, jen funguje na jiné technologii.

Otisk prstu se nastavuje úplně stejně jako u jiných čteček. Nejdříve bříško prstu a poté jeho okraje. Už zde si ale lze všimnout, že čtečka je pomalejší než bleskurychlé čtečky v dnešních smartphonech, odhadem zhruba o polovinu. Synaptics ani Vivo čas odemčení nesdělují, ale rozdíl tam je. Vzhledem k nové technologii, která umožňuje mít čtečku komfortně vepředu a zároveň mít přes celou přední stranu displej, jsme ale nižší rychlost ochotni odpustit.

Vivo je první a na trh by se daný smartphone se čtečkou v displeji měl dostat v prvním čtvrtletí letošního roku. Lze očekávat, že s dokončením technologie se letos dočkáme většího počtu smartphonů, které čtečku v displeji přinesou. Stejně jako se trendem minulého roku staly bezrámečkové telefony s displeji přes celou přední stranu, bylo by skvělé, kdyby se letošním trendem stala právě čtečka v displeji.

Diskuze ke článku
Dan
Super, už se těším. Tohle je elegantní řešení. Jenom poladit rychlost a nějaké faceid se může jít zahrabat.
Tomáš
Jsem sice fanoušek Apple, ale nějaké faceID se může jít bodnout. Tohle je hodně dobrý !
Carda
Konečně dobré řešení lepší já ji mít na zádech.
Jaryn
Super, tak konečně bude vytvořená databáze otisků prstů i od netrestaných :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze