Čtvrtkilová Xperia XA2 Ultra od Sony v redakci: první dojmy z obří novinky

22
Čtvrtkilová Xperia XA2 Ultra  od Sony v redakci: první dojmy z obří novinky
  • Nejnovější obří Xperia se chlubí tradičním designem s ostře řezanými tvary
  • Šokovat dokáže hmotností, která převyšuje 220 gramů
  • Lákadlem jsou dva čelní fotoaparáty s přisvětlením
  • Výhodou je i dedikovaný slot pro dvě nano SIM karty

Na lednovém veletrhu CES 2018 Sony představilo hned několik novinek. První z nich se již zabydlela v naší redakci – jde o obří Xperii XA2 Ultra, která láká na 6palcový displej, solidní výkon nebo dva čelní fotoaparáty. Výrobce se také nadále drží svého osobitého vzhledu.

Dojem první: je to obří placka

Ačkoliv jsme dnes zvyklí na velké telefony, Xperia XA2 Ultra je nadále obrem. Šestipalcový displej si vybírá svou daň a svůj díl práce odvádí i hranatá konstrukce, které telefon opticky zvětšuje. Japonský výrobce se přitom snažil rámečky co nejvíce eliminovat. Po stranách je nenajdete prakticky vůbec, nad displejem je malý a stejně tak pod displejem. Velikost telefonu bude nejlépe demonstrovat srovnání. Poměrně nedávno jsme pro vás testovali LG V30 též se šestipalcovým displejem. Sony je oproti němu o centimetr vyšší a o půl centimetru širší, a to se již při držení citelně projeví.

Sony Xperia XA2 Ultra

Sony se sice rozhodlo mírně zaoblit boční hrany, avšak pohodlí při držení to už příliš nezachrání. Telefon je skutečně velký a do ruky příjemně nepadne. Nemůžeme však říci, že by si na něj nešlo zvyknout. Problem budete mít spíše s nošením v kapse. I do větších kapes u kalhot už má telefon problém se vměstnat.

Dojem druhý: dvacet deka Xperie

Druhý zásadní dojem získáte ve chvíli, kdy telefon uchopíte do ruky. Opět bychom se mohli tak trochu opakovat. Telefony jsou těžší a těžší, neměli bychom být překvapeni. Jenže hmotnost 221 gramů je i dnešní optikou silně nadprůměrná a v ruce ji už rozhodně pocítíte. Znovu můžeme pro porovnání vypíchnout LG V30, které je o znatelných 60 gramů lehčí. Po několika dnech si však lze zvyknout. Vysoká hmotnost jde na vrub nejen rozměrům, ale i celokovovému tělu. Plastové jsou jen malinkaté části v rozích.

Sony Xperia XA2 Ultra

Dojem třetí: velký displej je fajn

Případnou rozladěnost z rozměrů pomůže rozehnat velký a kvalitní displej. Na 6 palcích operuje Full HD rozlišení a jedná se ještě o klasický displej s poměrem stran 16:9. Jemnost je více než dostatečná a líbí se nám velký rozsah nastavení jasu. Displej se příjemně čte i za úplné tmy. Regulace jasu funguje vcelku obstojně, avšak někdy nechává zobrazovač zbytečně moc zářit a je nutné ruční zásah. Dostalo se i na podrobné nastavení vyvážení bílé či dynamičnosti barevného nádechu. Panel je současně skvěle čitelný i venku na ostrém slunci. Působivé jsou pak chybějící postranní rámečky.

Sony Xperia XA2 Ultra

Dojem čtvrtý: má dvě „oči“

Xperia XA2 Ultra se bude snažit zlákat všechny vyznavače selfies. Na čelní straně totiž nabízí hned dvě kamerky a také přisvětlovací LED diodu. Klasická kamerka má 16 megapixelů a optickou stabilizaci obrazu. Sekundární čelní kamerka má 8 megapixelů a dokáže pořídit širokoúhlý záběr 120°. Výsledný snímek již začíná připomínat tzv. rybí oko, ale současně do záběru vměstnáte mnohem více přátel. Kvalitou čelní kamerky rozhodně uspokojí i náročnější vyznavače selfies.

Čelní kamerka – klasická a širokoúhlá

Dojem pátý: malé tlačítko a čtečka otisků prstů

Pokud zašátráte v paměti, jistě si vybavíte, že pokud má nějaká Xperie čtečku otisků prstů, najdeme ji na boku ve velkém tlačítku. Současně platilo, že řada XA tuto vymoženost nenabízela. Letošní rok situaci mění, avšak čtečka otisků prstů se objevuje pro Sony netypicky na zadní straně. Její funkčnost je spolehlivá a je tedy pouze na uživateli, zda mu umístění vyhovuje. Na pravém boku je samozřejmě nadále odemykací tlačítko, které je v poměru k rozměrům až legračně malé. Umístěné je však dobře a stejně tak se jistě tiskne.

Drobnosti na závěr: systém a fotoaparát

Na závěr prvních dojmů jsme si nechali systém a také hlavní fotoaparát. U Sony jsou uživatelé zvyklí na aktuální software a novinka jde do boje se ctí. Výrobce nasadil Android 8.0 Oreo a lednové zabezpečení, tedy takřka to nejnovější možné. Vzhled prostředí se nijak dramaticky nemění, Sony již osmičkový Android využívá od loňského podzimu. Optimalizace se povedla naprosto perfektně. Prostředí reaguje svižně, nedochází k žádným zásekům nebo snad pádům aplikací.

Prostředí

Hlavní fotoaparát disponuje 23megapixelovým rozlišením, automatickým ostření a přisvětlovací LED diodou. Rozhodně potěší přítomnost hardwarové spouště na boku zařízení, která se dnes již u konkurence v podstatě nevyskytuje. Výsledné snímky vypadají velmi slušně, a to zejména barevnou věrností. Ostrost také není špatné, s výjimkou zejména levého rohu, kde očividně slábne.

Ukázkové fotografie

Sony Xperia XA2 Ultra

Rozměry163 × 80 × 9,5 mm, 221 g
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 580 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin
Diskuze ke článku
hulan
Sakra, proc tady není recenze zajímavějšího modelu XA2? Srovnaní s Samsung A8?
Mojito
Bože proč...
Blue Sun
Blue Sun
Zbytečně těžké s nulovým přínosem. Ale naopak překvapily první fotky, neskutečně prasácký odšum je pryč. To by bylo s ohledem na šílené rozlišení pozitivní.
Refael
Jaké jsou podle vás kvality fotek focené večer a v noci?
Samozřejmě výdrž baterie by asi u použitého procesoru měla být excelentní, alespoň podle GMSAreně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze