Dostal se nám do rukou ASUS NovaGo: notebook se Snapdragonem a dlouhou výdrží

aktualizováno o video
8
Dostal se nám do rukou ASUS NovaGo: notebook se Snapdragonem a dlouhou výdrží
  • ASUS NovaGo nabídne Snapdragon 835, 22hodinovou výdrž, gigabitové LTE či otočný 13,3palcový Full HD displej
  • Základní verze se 6 GB RAM a 128GB SSD by měla stát zhruba 16 tisíc korun

Doplněno o video

Až na veletrhu CES v Las Vegas jsme si mohli vyzkoušet zařízení ASUS NovaGo. Vůbec první notebook s Windows 10 a mobilním ARM procesorem, který byl představen již v prosinci. Jedná se o elegantní zařízení kombinující kov a plast. Zároveň jen tenký zhruba 15 milimetrů a váží 1,4 kilogramu, což se nemusí zdát jako moc, ale naživo působí notebook tak trochu těžce.

ASUS NovaGo – CES 2018

Hlavní výhodou nejen tohoto, ale vůbec všech Windows notebooků s ARM procesory má být ovšem výdrž a právě v té je NovaGo šampión. ASUS totiž slibuje až 22 hodin výdrže na jedno nabití, což je prakticky dvojnásobná hodnota oproti těm nejlepším notebookům současnosti s tradičními procesory. Zároveň má být velkou předností neustálé spojení s okolním světem díky podpoře gigabitového LTE prostřednictvím nanoSIM slotu na pravém boku či eSIM.

Líbí se nám také 13,3palcový Full HD IPS displej, který je dotykový a dá se otáčet až o 360 stupňů. Barvy u něj vypadají pěkně a ani maximální jas by nemusel být v reálném nasazení špatný. Uvnitř notebooku tepe stále ještě současná špička mobilních procesorů od Qualcommu v podobě Snapdragonu 835, kterému sekunduje až 8 GB RAM. Tento hardware se přitom zdá pro běžnou kancelářskou práci jako dostatečný, jelikož se nám všechny aplikace otevíraly stejně rychle jako u každého jiného notebooku.

Systémem budou přitom v základu Windows 10 S, u kterých můžete stahovat pouze aplikace z Microsoft Store. Do konce září 2018 však budou mít noví majitelé příležitost zdarma upgradovat na plnohodnotné Windows 10 Pro. O úložiště se poté stará rychlé SSD o kapacitě 256 GB. Líbil se nám i touchpad, který dobře reagoval a má v sobě integrovanou užitečnou čtečku otisků prstů. Dobrá je i podsvícená klávesnice.

Zklamání přišlo až v případě konektivity, kdy máme na pravé straně HDMI, slot pro nanoSIM kartu a 3,5mm jack. Naopak na levé straně je prostor pro proprietární nabíjecí konektor a dvě plnohodnotná USB-A 3.0, což je sice hezké, ale na moderní USB-C se už nějak zapomnělo. Náladu trochu zvedne alespoň kolébka hlasitosti vedle zapínacího tlačítka na pravá straně, kterou u podobných 2v1 zařízení vždy rádi vidíme.

ASUS NoveGo vypadá jako zajímavé zařízení určené zejména pro nenáročné cestovatele, kteří slyší hlavně na výdrž a mobilitu. V základní verzi se 128GB úložištěm a 6 GB RAM bude k dispozici za zhruba 16 tisíc korun, zatímco vyšší verze s 256GB SSD a 8 GB RAM by měla vyjít na 21 tisíc. Do prodeje by se měl dostat ASUS NovaGo brzy v nadcházejících měsících.

ASUS NovaGo

Konstrukce14,9 × 316 × 221 mm, 1 390 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (52 Wh)
Diskuze ke článku
Phil
Chápu, že je to psané v rychlosti. Jen bych rád upozornil, že v úvodu máte napsané Snapdragon 825. :)
Pavel
Jak to prosím funguje s "mobilním" procesorem a plnohodnotnými Win 10? Lze instalovat jakékoliv programy a hry jako v případě normálních pc?
Vojtěch Vincze
Vojtěch Vincze
Naposledy upraveno: 10. 1. 2018 21:35
No, jsem zvědav na reálný výkon s běžnými Win 10
Blue Sun
Blue Sun
Tak pokud se testovalo jen na aplikacích ze Store, nedivím se porovnání s rychlostí běžných notebooků. Aplikace ze Store se otevírají pomalu i na i5-7200. "Síla" Snapdragonu se ukáže až u skutečné práce a takový Photoshop by se tam už docela trápil. A na druhou stranu, u kancelářského zařízení zase nepotřebuju výdrž 22 hodin.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze