Fotografická Nokia 9 v redakci. K čemu má 5 snímačů?

28
Fotografická Nokia 9 v redakci. K čemu má 5 snímačů?
  • Nokia 9 na první pohled zaujme sestavou pěti fotoaparátů na zadní straně
  • Osloví především konzervativnější uživatele a pochlubí se precizním zpracováním
  • Balancuje na hraně mezi vlajkovou lodí a telefonem vyšší střední třídy

Do redakce nám dorazila očekávaná novinka – Nokia 9 PureView s netradiční fotografickou výbavou. Telefon pro vás začínáme testovat a samozřejmě se zaměříme i na fotoaparát. V tomto krátkém článku si shrneme základní informace a první dojem po vybalení z krabice.

Fotografická Nokia 9 v redakci. K čemu má má 5 snímačů?

Nokii 9 se přezdívá pavouk, protože si na zadní straně nejde nevšimnout výrazné sestavy čoček fotoaparátů. V celkem sedmi otvorech se skrývá pět snímačů fotoaparátu, z čehož jsou dva barevné a tři černobílé. Všechny se shodně chlubí rozlišením 12 Mpx a světelností f/1.82. Jejich smyslem je využití více informací do jednoho snímku. Dle slov Nokie by tak snímky měly zachytit více světla i nabídnout lepší ostrost. Zároveň lze využít nativního černobílého focení. Je tu však ještě jedna výhoda.

S Nokií 9 můžete fotit do RAW formátu *DNG, který následně otevřete ve fotografických editorech s širokou možností editace. Přímo do telefonu si například můžete stáhnout Lightroom od Adobe a pořízené fotografie upravovat bez ztráty kvality. Mějte však na paměti, že ukládání snímků v tomto formátu trvá výrazně déle a nepořídíte tak spoustu fotek v rychlém sledu. Nokia k tomu dodává, že fotoaparát není určen těm, kteří chtějí fotit na automatiku, ale pro ty, kteří si s každým snímkem chtějí vyhrát a zvládnou využít RAW formát. Jaký je fotoaparát doopravdy se podíváme v následujících týdnech, až telefon dostane finální aktualizaci softwaru a my ho důkladně otestujeme.

Odhlédneme-li od fotoaparátů, najdeme kvalitní zpracování se skleněnými zády a kovovým rámečkem. Telefon v ruce působí opravdu solidně a velmi příjemně se drží. Opravdu pohodlně se ovládá i díky většímu čelu a bradě. Nokia 9 promluví ke konzervativnějším uživatelům, příliš ji totiž nezajímá snaha o minimální rámečky. Nenajdete tu tak ani výřez. Displej má úhlopříčku 5,99 palce s Quad HD+ rozlišením.

Specifikace mohou působit jak z minulého roku, dle cenovky a oficiálního stanoviska Nokie se však nejedná o vlajkovou loď. Uvnitř tak nalezneme Snapdragon 845, který má stále nadstandardní výkon, 6 GB RAM a 128GB úložiště, které přijde vhod, jelikož fotky v RAW zaberou více místa. Telefon patří do programu Android One, takže je Android 9.0 samozřejmostí. Zmínit ještě musím bezdrátové nabíjení a čtečku otisků prstů přímo v displeji. Baterie má kapacitu 3 320 mAh a den výdrže snad zajistí. Jak se na tom podepíše focení ještě uvidíme.

Recenzi pro vás již připravujeme.

Technické parametry Nokia 9 PureView

Kompletní specifikace
Konstrukce155 × 75 × 8 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejAMOLED, 5,99" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:36 hodin
Dostupnostduben 2019, 15 990 Kč
Diskuze ke článku
Martin
Prosím o srovnání fotek s Lumií 1020 :)
Řezňýk
Tak těch pět snímačů je tam, aby mohli borci machrovat před ostatníma borcama na záchodcích 1. stupně ZŠ. Jiné praktické využití tam nevidím.
Lukáš
Na otázku v nadpisu mě napadá jediná odpověď :-) radši ať udělají na zádech nádor jako u 1020, když si to chce hrát na fotoaparát, ale podobné experimenty asi nikam nepovedou a masovka z toho stejně nebude. Dnešní telefony fotí plus mínus stejně, limitem jest malý čip, stejně tak optika. Dokud se tohle nezmění, žádný velký posun nelze čekat
Pepa
Ty záda jsou vysloveně ošklivé. Brrrrr.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze