Hackeři našli slabinu v systému. Apple nebo Facebook přesvědčili, že jsou policisti

Hackeři našli slabinu v systému. Apple nebo Facebook přesvědčili, že jsou policisti
Fotografie: pixabay.com
  • Firmy musejí vydat citlivé údaje obvykle na soudní žádost
  • Výjimkou jsou tzv. nouzové případy, kdy je ohrožen něčí život
  • Hackerům pak stačí podvrhnout e-mailovou identitu policie

Navzdory představám daným filmy je mnoho hackerských kousků triviálně jednoduchých a odhalují slabiny v systému, o kterých by nikdo ani neuvažoval. Přesně něco takového popisuje zpráva krebsonsecurity.com. Možnost dostat se k citlivým údajům od mobilních operátorů nebo sociálních sítí využívalo praktiky spojené spíše se sociálním inženýrstvím a týkalo se hlavně období během roku 2021.

Pointa spočívá v tom, že podle americké legislativy je pro sledování, odposlechy a další údaje potřeba souhlas soudu. Výjimkou jsou však případy, které se týkají život ohrožujících situací. Asi nejtypičtějším případem je pohřešovaná osoba, u které je potřeba zjistit alespoň přibližnou polohu mobilu.

Během útoku musí hackeři nejprve získat přístup do e-mailových systémů policejního oddělení. Poté mohou zfalšovat nouzovou žádost o data, která popisuje potenciální nebezpečí, které hrozí, pokud požadovaná data nebudou ihned odeslána, a to vše při převzetí identity pracovníka orgánů činných v trestním řízení. Podle zprávy někteří hackeři prodávají přístup k vládním e-mailům online, konkrétně za účelem zacílení na sociální platformy s falešnými žádostmi o nouzové údaje. Zpráva dále poznamenává, že většinu ze skupiny, která už byla rozprášena, tvořili náctiletí. Londýnská policie mezitím v souvislosti s touto skupinou zatkla sedm teenagerů.

Opatření přijaly i dotčené společnosti, jako je Apple nebo Facebook. Obvykle spočívají ve vyřazení kompromitovaných účtů, pečlivější kontrole prostřednictvím lidského operátora a důkladnějším ověřování identity žadatele v případě pochybností.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze