Huawei Mate 30 Pro má čtyři fotoaparáty a podporuje sítě 5G

18
Huawei Mate 30 Pro má čtyři fotoaparáty a podporuje sítě 5G
  • Telefon bude lákat na 6,53palcový OLED displej se zakřivením
  • Huawei zcela zrušil boční klávesy pro regulaci hlasitosti
  • Moderní procesor Kirin 990 bude doplněn o podporu 5G
  • Zadní strana uchvátí hned čtyřmi fotoaparáty
  • Telefon nemá přístup ke Google Službám a aplikacím

Huawei před malou chvílí představil velmi očekávaný Mate 30 Pro. Jde o pomyslný vrchol nabídky čínského výrobce, na kterém demonstruje svou technologickou vyspělost. Již na první pohled je zřejmé, že to Huawei myslí vážně. Mate 30 Pro nabízí velký 6,53palcový OLED displej s rozlišením 2 400 × 1 176 pixelů. Dalším důležitým faktorem je velké zakřivení displeje, které odpovídá Samsungům před dvěma lety. To určitě nebude vyhovovat každému, ale Huawei mu věří.

Huawei Mate 30 Pro

Důkazem budiž fakt, že zakřivení například ustoupila tlačítka sloužící k regulaci hlasitosti. Nově budou přímo na boku displeje a uživatel si bude moci přesně vybrat jejich umístění na pravé či levé straně. V praxi bude stačit jen přejíždět po straně displeje a dojde k regulaci hlasitosti. Poněkud nepěkně vypadá skutečně velký výřez pro nezbytné senzory, čelní fotoaparát a dvě čočky 3D senzoru pro portrétní režim. Díky výřezu se však novinka má chlubit pokročilým 3D rozpoznáváním obličeje. Odemknutí ale může probíhat i formou otisku prstu, čtečka je přímo v displeji. Kromě výřezu má Mate 30 Pro samozřejmě minimální rámečky, po stranách vlastně neexistují. Nad displejem je rámeček tlustý 4,4 milimetrů (nepočítá se výřez), což je méně než u zbrusu nového iPhonu 11 Pro Max.

Huawei Mate 30 Pro
Displej Matu 30 Pro je silně zakřivený

Ke špičce bude Mate 30 Pro patřit též po stránce hardwaru. Nasazen je Kirin 990, který byl představen na veletrhu IFA 2019. Procesor bude také vybaven 5G modemem, ovšem stejně tak bude existovat varianta pouze s podporou 4G. Huawei tak zřejmě bude na různé trhy dodávat odlišné verze dle potřeby. Pokud se například novinky dočkáme na českém trhu, lze počítat s píše se 4G variantou, protože sítě 5G se u nás spustí nejdříve v roce 2020. Telefonu nechybí slot pro paměťovou kartu, ovšem opět speciálního formátu nano SD.

Hodně se bude řešit prostředí. Huawei prozradil, že telefon využívá Android 10 a nadstavbu EMUI 10, které přináší nová ovládací gesta, animace nebo tmavý režim. Ovládání bude možné také bezdotykovými gesty, kdy například nabídky bude možné procházet prostým mávnutím ruky. Co je však důležité, Mate 30 Pro nemá přístup ke Google Službám, černé scénáře se tak naplňují. Huawei místo nasadí vlastní služby a celý ekosystém. Ten zastřeší aplikace AppGallery, odkud bude možné stahovat aplikace. Synchronizace do cloudu bude řešena zcela v režii Huawei. Pokud jste nyní zvyklí na snadný přechod díky Google Službám, s novým Matem 30 Pro to nebude možné.

Huawei Mate 30 Pro

Není žádným překvapením, že největší důraz bude výrobce klást na fotografické schopnosti. Ledacos naznačuje již zadní strana, na které můžeme vidět hned čtyři různé objektivy a překvapením může být, že nejde o obyčejnou sestavu. Primární fotoaparát je 40megapixelový a k ruce mu je sekundární 40megapixelový snímač s přídomkem SuperSensing. Ten se chlubí 1/1,7" senzorem (hlavní snímač má velikost 1/1,54"), díky čemuž dokáže ve spolupráci s hlavním fotoaparátem pořizovat kvalitní snímky i ve velmi špatných světelných podmínkách. Vzájemnou spoluprací by měly být k dispozici i širokoúhlejší snímky.

Huawei Mate 30 Pro

Klasický ultraširokoúhlý fotoaparát totiž chybí. Třetí do party je 8megapixelový teleobjektiv, který umožňuje až trojnásobný optický zoom, což tedy není nic nového. Huawei se samozřejmě chlubí hybridním pětinásobným zoomem a nakonec i 30násobným digitálním zoomem. Poslední fotoaparát je spíše 3D snímačem pro práci s hloubkou ostrosti. Mimochodem tentýž se nachází i jako sekundární kamerka na čelní straně, kde napomáhá portrétním režimu v případě selfies z 32megapixelového fotoaparátu. Huawei také konečně dohání konkurenci a nabídne záznam videa ve 4K rozlišení s 60 FPS. Natáčet budete moci i velmi zpomalené záběry se 7 680 FPS při HD rozlišení.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro bude disponovat baterií o kapacitě 4 500 mAh a samozřejmě i velmi rychlým nabíjením o výkonu 40 W. Příznivci co nejméně drátů ocení rychlé bezdrátové nabíjení s výkonem 27 W a podporu reverzního nabíjení, kdy se budete moci podělit o energii z vašeho telefonu s dalším zařízením, které podporuje bezdrátové nabíjení. Nesmíme zapomenout, že Mate 30 Pro bude odolný se stupněm krytí IP68. Jak již víme, bude podporovat 5G a pro tyto účely má 14 antén v těle, které mají zajistit co nejlepší příjem signálu. Celkově se v zařízení nachází 21 různých antén pro příjem mobilních signálů, Wi-Fi či Bluetooth a navigace.

Huawei Mate 30 Pro
Huawei Mate 30 Pro má samozřejmě bezdrátové nabíjení

Zbrusu nový Huawei Mate 30 Pro bude nabízen v černé, stříbrné, zelené, fialové a oranžové barevné variantě. Poslední jmenovaný odstín a navrch speciální zelený bude v kůži. Základní cena je stanovena na 1 099 eur (8+256 GB), což je v přepočtu 28,5 tisíce korun. Dražší bude varianta s podporou 5G, ta vyjde na 1 199 eur, tedy 31 tisíc korun.


Technické parametry Huawei Mate 30 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce158,1 × 73,1 × 8,8 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,53" (2 400 × 1 176 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostúnor 2020,
Diskuze ke článku
Samo Kosík
Samo Kosík
Radsej by som si kupil iPhone 11 Pro ako toto. Po 2 rokoch skoncia aktualizacie a mobil mozem vyhodit.
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Prý nebude dostupný v ČR - tak jen jestli máte ještě nějaké doplňující info?
q2
Tak to tedy žádná bomba není.
Rumik
7 680 FPS při HD rozlišení...to jako vážně???!!! to klobouk dolů a jsem zvědavej na reálné záběry...masakr

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze