Huawei P30 Lite vs. Samsung Galaxy A50: dva nesmiřitelní rivalové

Duel
26
Huawei P30 Lite vs. Samsung Galaxy A50: dva nesmiřitelní rivalové
  • Dnešního srovnání se účastní letošní novinky poctivé střední třídy
  • Samsung Galaxy A50 i Huawei P30 Lite se na českém trhu prodávají za 9 tisíc korun
  • Pojí je i podobná výbava, například trojitý zadní fotoaparát
  • Vyhrát dnešní duel však může pouze jeden

Ve střední třídě už najdeme kousky, které nabízí moderní funkce a dostatečně dobrou výbavu pro náročnější uživatele. Současně však za nový přístroj nedáte majlant. To je případ i letošních novinek od dvou předních výrobců – Huawei a Samsungu. První jmenovaný má v této kategorii již tradičně odlehčenou variantu vlajkové lodi, a to P30 Lite, Samsung se letos vyšvihl s Galaxy A50. Oba jsou si více než podobné a jistě se najdou uživatelé, kteří budou mezi těmito dvěma kousky váhat. Dnes se pokusíme zjistit, který je přeci jen o něco lepší.

Huawei P30 Lite

Rozměry152,9 × 72,7 × 7,4 mm, 159 g
DisplejTFT IPS, 6,15" (2 312 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 1:37 hodin

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Vzhled a ergonomie

Obě letošní novinky se snaží působit moderně. Jsou nabízeny v různých barevných variantách, které hází líbivé odlesky. Zatímco Huawei dokáže „měnit barvy zadní strany“, Samsung na to jde skrze duhový odlesk. Záleží tak na vkusu každého z vás.

Samsung Galaxy A50

Rozměrově jsou na tom telefony takřka shodně. O něco menší je ale přeci jen Huawei P30 Lite, který tak snáze schováte například v kapse. Pokud jde o držení v ruce, rozdíly příliš pocítit nejsou. Oblé boky zdobí oba kousky a netřeba se obávat ani hmotnosti. I v té jsou si totiž oba až podezřele blízko. Nyní se neodpustíme popíchnutí směrem k designérům. Pokud se podíváme na spodní hrany, nenacházíme takřka žádný rozdíl. Jsou zde oba konektory, jack i USB-C, chválíme, a také průduchy reproduktoru.

Samsung Galaxy A50
Spodní hrana je k nerozeznání..téměř

Telefony v ruce působí spíše plastovým dojmem, ale na druhou stranu nejsou rozvrzané a robustnost je zdobí. Na zvýšenou odolnost je třeba zapomenout a pozor si dejte nejen na otisky prstů, ale také na škrábance. Pakliže chcete mít telefon co nejdéle jako nový, doporučujeme alespoň základní ochranné pouzdro.

Samsung Galaxy A50

Displej

Jak jste si jistě všimli, displeje dnes pokrývají drtivou většinu plochy současných telefonů a dnešní duo na tom není jinak. Co se týče úhlopříčky, navrch má Samsung se svým 6,4palcovým panelem. Huawei se musí spokojit s o dvě desetiny menším zobrazovačem. Jde v podstatě o kosmetický rozdíl, který navíc zčásti bagatelizuje i kapkovitý výřez, který mají oba.

Zásadnější rozdíly nacházíme u použité technologie. P30 Lite si vystačí s obyčejným IPS displejem, který neurazí, ale rozhodně nenadchne. Galaxy A50 se chlubí moderním Super AMOLEDem, který má sytější barvy a výrazně lepší čitelnost na slunci. Rozlišení je shodné a ve výsledku má nepatrně lepší jemnost Huawei. Nejde však o něco, co byste v praxi rozeznali.

Samsung Galaxy A50

V souvislosti s displeji je nutné zmínit i notifikace na zmeškané události. Huawei vsadil na malou diodu, která například Samsungu chybí. Jihokorejský zástupce však tasí mocnou zbraň v podobě Always-On režimu, kdy máte vše podstatné stále na očích. Každému sice může vyhovovat něco jiného, avšak režim Always-on nepřehlédnete spíše než drobnou diodu.

Dostáváme se též ke čtečce otisků prstů, kde to jednoduché rozhodování nebude. P30 Lite má klasickou kapacitní čtečku na zádech, která pracuje skvěle, jen je možné zbytečně vysoko umístěna. To Galaxy A50 vsadil na moderní čtečku přímo v displeji, což je subjektivně lepší umístění. Na druhou stranu je její práce pomalejší.

Samsung Galaxy A50

Displej uzavřeme ochrannou. Huawei ji nijak nespecifikuje a nabízí jen fólii. Samsung sice fólii nemá, zato se chlubí sklíčkem Gorilla Glass 3. Pokud tedy první kapitola končila spíše nerozhodně, za displej a jeho kvality sbírá plusy převážně Samsung.

Zvuk

Po zvukové stránce to není žádná sláva ani u jednoho. Oba mají shodně jeden hlasitý reproduktor na spodní hraně, který je hlasitý, byť na Samsungu možná o něco více. Na poslech hudby se však ani jeden příliš nehodí. Vlastní sluchátka si připojíte snadno, jack nechybí. Oba výrobci vám však sluchátka přibalí spolu s telefonem. U Samsungu jsou pecky sice slušné, ale padají z uší. Pecky od Huawei drží lépe v uších, ale hrají opravdu velmi špatně. Zde si tak opět oba soci nemají navzájem co vyčítat.

Baterie

Neméně důležitým kritériem při výběru nového telefonu je výdrž. Pokud jde o kapacitu baterie, vede Samsung disponující kapacitou 4 000 mAh oproti 3 340 mAh u Huawei. V praxi to znamená, že Galaxy A50 vydrží zhruba den a půl středně náročného používání s internetem, P30 Lite pak jen den. V nabití má mírně navrch Huawei s časem 97 minut, Samsung potřebuje přibližně 105 minut na úplné nabití. Jde o zanedbatelný rozdíl a plusy si připočítává za lepší výdrž Samsung.

Samsung Galaxy A50

Výkon

Telefon poctivé střední třídy už musí plnit alespoň základní předpoklady pro spouštění aplikací a hraní her. V tomto ohledu, nepřekvapivě, panuje velká shoda, což dokazují výsledky AnTuTu či Geekbench, kde dosahuje Samsung s Huawei takřka shodných hodnot. Můžete si tak být jistí, že oba se hodí na hraní většiny her, čemuž napomáhá i 4GB operační paměť, se kterou lépe hospodaří Samsung a využívá ji z větší části. Po prvním zapnutí vám u obou zbývá z interní 128GB paměti přibližně 110 GB, opět tedy shoda, stejně tak u podpory paměťových karet.

Vlevo benchmarky Huawei P30 Lite, vpravo Samsungu Galaxy A50

Prostředí a konektivita

Co se týče aktuálnosti softwaru, nemají si dnešní rivalové moc co závidět. Oba disponují nejnovější Androidem 9.0 Pie a březnovými, respektive dubnovými bezpečnostními záplatami u Samsungu. Jiné jsou ovšem nadstavby. Jakmile postavíte oba telefony vedle sebe, velmi vynikne grafická zastaralost EMUI na P30 Lite. Nabídky jsou méně přehledné, ovládání neuzpůsobené pro práci jednou rukou, byť to částečně zachraňují gesta. Oproti tomu prostředí One UI na Galaxy A50 působí svěžím a přehlednějším dojmem. Je lépe připraveno na ovládání jednou rukou a subjektivně se v něm rychleji zorientujete.

Prostředí

Neméně důležitá je také optimalizace, ta je povedená na obou smartphonech, což je jednoznačně výhoda. Na nic nemusíte čekat a nebude vás trápit nepříjemné sekání. Zastavme se krátce ještě u konektivity. Podpora LTE nikoho nepřekvapí, modernější Bluetooth 5.0 u Samsungu je však jednoznačná výhoda. Stejně tak možnost dát do Samsungu dvě nano SIM karty a navíc paměťovku. Huawei totiž nabízí jen hybridní slot. V této části je situace opět spíše vyrovnaná, byť drobné plus by mířilo k Samsungu.

Fotoaparát

Pokud pročítáte celý duel, nemohli jste si nevšimnout, jak blízcí si oba konkurenti jsou. Dalším důkazem budiž zadní strana s trojicí vertikálně orientovaných fotoaparátů. Hlavní snímač má u Huawei 24 měgapixelů, u Samsungu 25 megapixelů. Sekundární fotoaparát je v obou případech 8megapixelový a ultraširokoúhlý. Nakonec zde u obou máme fotoaparáty pro práci s hloubkou ostrosti. Zbytečný 5megapixelový snímač u Samsungu a ještě zbytečnější 2megapixelový u Huawei.

Samsung Galaxy A50

Mnohem více než řeč čísel, neboť praktická optická stabilizace chybí, je prostředí aplikace a kvalita samotných fotografií. Prostředí má rozhodně lépe zpracované Samsung, což vychází již ze samotné nadstavby. Jeden příklad za vše. Přepínání fotoaparátů je u Samsungu snadno po ruce, hned vedle spouště, kam dosáhne palec. U Huawei je přepínání přítomno, ale zcela jinde a je nutné přehmátnout, případně použít druhou ruku.

První snímek je Huawei P30 Lite, druhý Samsung Galaxy A50
První snímek je Huawei P30 Lite, vpravo Samsungu Galaxy A50
První snímek je Huawei P30 Lite, druhý Samsung Galaxy A50
První snímek je Huawei P30 Lite, druhý Samsung Galaxy A50
První snímek je Huawei P30 Lite, druhý Samsung Galaxy A50
První snímek je Huawei P30 Lite, druhý Samsung Galaxy A50
První snímek je Huawei P30 Lite, druhý Samsung Galaxy A50

Huawei P30 Lite (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Samsung Galaxy A50 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Kvalita fotografií je však na straně Huawei P30 Lite, který podává o něco věrnější barvy, avšak především jsou snímky detailnější a ostřejší i u vzdálenějších objektů. V tomto Samsung mírně zaostává. Totožná situace panuje u snímků pořízených ultraširokoúhlými fotoaparáty. U čelních kamer, kde Huawei vede vyšším 32megapixelovým rozlišením oproti 25 megapixelů, jsou již výsledky srovnatelné. Na svou stranu si nás Huawei definitivně získá kvalitnějším videem s 60 snímky za vteřinu při Full HD rozlišení.

Zhodnocení

Máme za sebou nebývale vyrovnaný souboj, kde se po většinu času dostával do mírného popředí Samsung Galaxy A50. Má například mnohem kvalitnější displej, lepší prostředí i výdrž a potěší možností pracovat se dvěma SIM bez omezení. Spanilá jízda Samsungu se však zadrhla u fotoaparátu, kde vyšlo najevo, že je ve srovnání s konkurencí spíše jen průměrný. U fotoaparátu nás naopak příjemně překvapil Huawei P30 Lite, který do té doby hrál spíše druhé housle.

Jaký telefon tedy doporučit? Oba telefony pořídíte v oficiální české distribuci za necelých 9 tisíc korun. Pakliže hledáte vyvážený smartphone, který vás výrazněji nezklame v žádném ohledu, přikloňte se spíše k Galaxy A50, který je přes drobné zaváhání u fotoaparátu všestranný a dostupný za slušnou cenu. Chybu vyloženě neuděláte ani s Huawei P30 Lite, avšak pro něj se rozhodněte zejména v případech, kdy je pro vás důležitý fotoaparát.

Diskuze ke článku
Petr
To raději rok starou S9 za stejné peníze. Jednou takovej výkon a fotky někde jinde.
Fasciny
No já si koupil za 8300kc LG V30 a myslím, že sem za své peníze dostal mnohem víc, než mohou nabídnout tyto dva smarthphony :) Popřípadě se za 9000 nechá sehnat LG G7. A to se opravdu nedá srovnat.
Jarouš
Proč se v článku porovnávají sluchátka, když jde hlavně o to, jaký má telefon zvukový čip?
Pepa
Ani jeden za ty prachy nestojí, to mají společné. Je to z bláta do louže.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze