Huawei ukázal Kirin 980: první procesor na světě vyrobený 7nm procesem

16
Huawei ukázal Kirin 980: první procesor na světě vyrobený 7nm procesem
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Nový čipset je vyroben 7nm procesem
  • Má osm jader, duální NPU a rychlejší ISP
  • Je výrazně výkonnější a zároveň úspornější než předchozí Kirin 970 a lepší má být i oproti Snapdragonu 845
  • Prvním telefonem s Kirinem 980 bude Huawei Mate 20

Huawei na veletrhu IFA v Berlíně představil svůj zbrusu nový čipset Kirin 980, který je jako první na světě vyrobený 7nm výrobním procesem, což je skutečně přelomová událost. Znamená to výrazně vyšší výkon při nižší spotřebě energie a rozdíly jsou opravdu velké. Oproti předchozímu Kirinu 970 je novinka o 75 % výkonnější a o 58 % úspornější.

Čipset postavený na jádrech Cortex-A76 má být i znatelně lepší než nejnovější čipset od Qualcommu – Snadpragon 845. Oproti němu je o 37 % výkonnější a přitom o desítky procent úspornější. Zároveň má mít mnohem lepší spolupráci se sítěmi zaručující až o 20 % nižší latenci a o 20 % vyšší přenosovou rychlost. Ostatně Kirin 980 je také první čipset s podporou LTE Cat 21 s rychlostí až 1,4 Gb/s.

Vývoj nového čipsetu trval 3 roky a podílelo se na něm více než tisíc inženýrů. Ti přišli s novou architekturou 2 BIG + 2 MIDDLE + 4 SMALL. Procesor má tedy osm jader, z nich 2 hlavní mají takt 2,6 GHz, 2 střední 1,92 GHz a 4 menší jádra (postavená na architektuře Cortex-A55) pak mají frekvenci 1,8 GHz. To umožní mnohem lépe škálovat výkon a využívat jádra, která jsou skutečně potřeba, a spořit tak energii. Huawei má také inteligentní předvídání potřeby výkonu.

Nedílnou součástí je i grafický čip Mali 970, který má být o 46 % rychlejší než u Kirinu 970 a úspornější dokonce o 178 %. To znamená výrazně menší spotřebu při hrách. Herní výkon má být lepší i oproti Snapdragonu 845, a to o 22 %, přitom má být o 32 % úspornější. To jsou skutečně působivá čísla a uvidíme, jakých výsledků bude čipset dosahovat v reálu.

Kirin 980

Nový čipset má rovněž duální procesor na zpracování obrazu (ISP), který zpracovává obrázky o polovinu rychleji a videa o třetinu rychleji. Vylepšena byla také NPU, tedy neurální procesorová jednotka pracující na strojovém učení. Ta je nyní duální a umí rozpoznat až 4 500 obrázků za minutu, a to mnohem kvalitněji a detailněji. Nově umí NPU dokonce rozpoznávat objekty v reálném čase i ve videu.

Huawei zapracoval také na zlepšení příjmu signálu při jízdě vysokou rychlostí (typicky ve vlacích) nebo v metru. Zejména u streamingu má být znatelně citelný rozdíl, přičemž k výpadkům dochází údajně 10× méně než u Snapdragonu 845.

Prvním telefonem, který bude nový Kirin 980 používat, bude nový Huawei Mate 20, jenž bude představen v polovině října. Vzhledem k výrazně vyššímu výkonu a zároveň nižší spotřebě bude zajímavé sledovat, jak si telefon povede při reálném používání. Parametry ale mluví velmi slibně.

Diskuze ke článku
Marek Studnicka
Parametry procesoru jsou působivé,je to rozhodně ukázka nastupující špičkové technologie a necht praxe ukáže,zda-li v praxi bude tento procesor tak výkonný,jak je prezentován.jak bylo správně řečeno,na jeho vývoji se podílelo tisíce inženýrů a jejich IQ je jistě Vyšší,než IQ,těch,co sem píšou tyto trapné komentáře.Jestli jste tak chytří a vzdělaní,běžte a navrhněte takový procesor sami.Umíte akorát hovínko a jediné na co se zmůžete na tyhle blbý komentáře-jen se tím soudný člověk baví.
Mio
Z tých marketingových žvástov mi vychádza, že Kirin 970 je pekný odpad :D
haha
jojo pekne to umeji obkecat a ve skutecnosti to bude pekny shit :D
Tintin
Je tak rychlý a výkonný a jeho AI tak inteligentní, že už vás nebude potřebovat

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze