Investiční guru se zbavuje akcií Applu, přesto má ve společnost důvěru

3
Investiční guru se zbavuje akcií Applu, přesto má ve společnost důvěru
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Warren Buffet podle všeho odprodal 13 % akcií společnosti Apple
  • 93letý investor má zároveň skvělé vztahy s Timem Cookem, který jej naučil používat iPhone
  • Jaké jsou důvody k odprodeji akcií cupertinské společnosti?

Světoznámý investor Warren Buffet, jenž stojí za investiční společností Berkshire Hathaway, má dlouhodobě skvělé vztahy s Applem, a to hned v několika rovinách. V minulosti se například Buffet, jeden z nejbohatších lidí planety, nechal slyšel, že jej musel naučit používat iPhone sám CEO Applu Tim Cook. Dle jeho vlastních slov se po několikahodinovém sezení s velmi ochotným Cookem dostal na úroveň dvouletého dítěte, jak s nadsázkou uvedl pro businessinsider.com poté, co přešel z klasického hloupého telefonu. Warren Buffet, který je velkým propagátorem jednoduchého, ale zaručeně funkčního, složeného úročení, jakožto hlavní ingrediencí úspěšného investování, je zároveň největším investorem Applu. A to i přesto, že nyní podle cnbc.com odprodal přibližně 13 % držených akcií společnosti Apple.

Za předpokladu, že se nestane nic „dramatického“, zůstane Apple i nadále největší investicí investičního fondu Berkshire Hathaway.

Ačkoliv se může na první pohled zdát, že by tento krok mohl představovat oslabení důvěry Buffeta v Apple, důvody mají být čistě ekonomické, v tomto případě získat hotovost. I po prodeji 13 % drženého objemu akcií je navíc Berkshire Hathaway stále držitelem akcií Applu v astronomické hodnotě 135,4 miliard amerických dolarů, tedy v přepočtu 3,14 bilionů korun. Dle všeho by se mělo jednat zhruba 790 milionů jednotek akcií Applu.

Během setkání zástupců Berkshire Hathaway navíc Buffet pochválil Apple za to, že se mu dobře daří a je pro něj ještě lepší investicí než dvě další velké společnosti na seznamu investic Berkshire Hathaway, konkrétně American Axpress a Coca-Cola. Uvedl také, že za předpokladu, že se nestane nic „dramatického“, zůstane Apple i nadále největší investicí jmenovaného fondu.

Ohledně důvodů prodeje akcií Buffet nebyl příliš konkrétní, odprodej a inkasování hotovosti však souvisí s daňovými důvody. Z historických souvislostí uveďme, že Berkshire Hathaway v roce 2020 odprodal 10 milionů akcií Applu (pro srovnání nyní by se mělo jednat 115 milionů akcií), Buffet později přiznal, že se zřejmě jednalo o špatné rozhodnutí.

Diskuze ke článku
Viktor Čistý
Viktor Čistý
Naposledy upraveno: 6. 5. 20:01
Není divu, AAPL jsou dávno za svým vrcholem $199.62 ze 14.12.23 , akt. se pohybují i pod $180.50 - 19.4.24 byly dokonce za $164.08... Však i T-Cock sells jak když hoří ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze