Jedinečná Xperia 1 od Sony exkluzivně dorazila do redakce mobilenet.cz

90
Jedinečná Xperia 1 od Sony exkluzivně dorazila do redakce mobilenet.cz
  • Sony Xperia 1 se oficiálně na našem trhu stále neprodává, do naší redakce však dorazila s předstihem
  • Nabídne výjimečný 4K displej s poměrem stran 21:9 a špičkovou výbavu v čele se Snapdragonem 855
  • Xperii nechybí odolnost vůči vodě a prachu, slot pro paměťové karty a čtečka otisků prstů na boku

Vzbuzovala emoce již při představení, nic se na tom nezměnilo ani nyní, kdy se nejvybavenější Xperia dostala do naší redakce. Exkluzivně se tak můžete na tento kousek podívat detailněji.

Na test nám dorazila černá varianta, která působí elegantním a zároveň luxusním dojmem. Hmotnost není nízká, 180 gramů vám však kapsu neutrhne a v ruce se navíc příjemně rozprostře. Pokud bychom srovnali pocit z telefonu oproti Xperii XZ3, působí Xperia 1 hodnotnějším dojmem, oproti té navíc hmotnost klesla. Sony chválíme, že se i u Xperie 1 zachovalo odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68. Obávat se tak nemusíte polití, ani ponoření do vody.

Sony Xperia 1

Zřejmě nejkontroverznějším prvkem je samotný displej. Nejenže nabídne obří úhlopříčku 6,5 palce, ale navíc se pyšní poměrem stran 21:9 a 4K rozlišením (3 840 × 1 644 px). Je pravdou, že protáhlý displej nemusí sednout každému, čas na adaptaci však Sony již dalo modely Xperia 10 a 10 Plus. A jak ukazuje třeba Motorola One Vision, nestandardní poměr stran 21:9 není jen výsadou Japonců.

Co určitě hodnotíme kladně, je absence jakéhokoliv výřezu či průstřelu. Displej tak má výraznější rámečky, než je dnes u vlajkových smartphonů běžné, přesto se toto „konvenčnější“ řešení může mnohým zamlouvat více. Jako konvenčnější se jeví i nasazení čtečky otisků prstů na bok zařízení. Nehledejte ji tak na zádech, ani pod sklem displeje, jak velí dnešní trendy. Musíme ji ale pochválit za perfektní přesnost i poměrně slušnou rychlost, jejíž nárůst je oproti modelům 10/10 Plus výrazný.

Displej samotný je jedním slovem špičkový. Nejde ani tak o rozlišení, které je možná až „zbytečně vysoké“, ale o samotné barevné podání a pozorovací úhly. Svoji zásluhu na tom má i OLED technologie, která dělá z černé opravdu černou, barvy jsou navíc příjemně syté, přesto zobrazovač nepůsobí jako omalovánky. Navíc je chráněný odolným sklem Gorilla Glass 6 s perfektní oleofobní vrstvou.

Otazník prozatím visí nad baterií s kapacitou 3 300 mAh. Spolu s vysokým rozlišením panelu by mohlo jít o problém, to ovšem odhalí až naše podrobná recenze. Stejně tak jako kvality fotoaparátů. Sony tentokrát novinku osadilo hned čtveřicí snímačů, přičemž tři z nich se nachází na zádech. Standardní fotoaparát má 12 megapixelů, světelnost f/1.6 a optickou stabilizaci obrazu. Druhý snímač slouží pro portrétní režim a je současně ultraširokoúhlý, přičemž disponuje 12 megapixely a světelností f/2.4. Nakonec tu máme teleobjektiv s 12 megapixely a světelností f/2.4. Výčet fotoaparátů na těle telefonu doplňuje čelní kamerka s rozlišením 8 Mpx

Pár ukázkových fotografií v plném rozlišení. Počasí nám moc nepřálo...

Novinka se na našem trhu objeví zhruba do dvou týdnů, na koncovou cenu si však budeme muset počkat. Je možné, že se potvrdí zvěsti ohledně ceny atakující hranici 25 tisíc korun, ze zkušeností však víme, že přímý přepočet není vždy zcela vypovídající. Domnívám se, že by cena mohla být nepatrně nižší, to koneckonců prozrazuje i předprodej jednoho z e-shopů nabízející telefon za 23 990 Kč.

Novou Xperii 1 pro vás začínáme intenzivně testovat. Dotazy můžete pokládat zde pod článkem, odpovědi pro vás přichystáme do již připravované podrobné recenze. Už nyní vás však můžeme nalákat na test fotoaparátu, který pro vás přichystáme v následujících dnech.

Technické parametry Sony Xperia 1

Kompletní specifikace
Konstrukce167 × 72 × 8,2 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2019,
Diskuze ke článku
Tomason
Nádherný kousek, akorát zamrzí ta sebevědomá cena. Jo a jsem zvedavej jak si povede ten fotoaparát.
Carda
Normálně k smíchu když to vidím taková Ultranude :D Byl jsem v Datartu a co jsem uviděl sousta nudloidních mobilů a aby toho nebylo málo tak dokonce i tu Ultranudloidní Xperii 10 musím říct že tak odporný mobil jsem ještě neviděl když nepočítám S10, P30, Mate 20 atd. to je taková nudle když jsem to vzal do ruky tak opravdu jsem měl pocit že držím jen moderně vypadající dálkové ovládaní k televizi to je tak hrozný že se mi až zvedal kufr zlatý 16:9.
Vyko Just
Vyko Just
Největší otazníky jsou nad fotoaparátem.
1) Určitě udělejte detailní srovnání s iPhonem XS, P30 a S10. Nejvíc by mě zajímal dynamický rozsah proti slunci, fotky v noci a portrétní režim na slunci (schválně jak dokáže pracovat s pleťovkou, kterou třeba iPhony stále zvládají nejlíp a nepřepalují obličej) Pak samozřejmě stejný test s videem.
2) test zvuku stereoreproduktorů - srovnání s ostatními.
3) výdrž baterie
Osobně od toho ale moc nečekám, Sony vždy velice láká a slibuje a pak stejně zklame. Čemu ale nerozumím - co znamená u této Xperie HDR BT.2020, když u ostatních mobilů se píše HDR10 a jaký je tam rozdíl?
Dmc
Vypadá hodně dobře.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze