Naše seznámení s krásnou, ale nikoliv bezchybnou Nokií 8 Sirocco

15
Naše seznámení s krásnou, ale nikoliv bezchybnou Nokií 8 Sirocco
  • Nokia 8 Sirocco je krásný telefon s tenkými rámečky kolem 5,5palcového pOLED displeje, který má tradiční poměr stran 16:9
  • Výkon obstarává Snapdragon 835 s 6 GB RAM, o paměť se stará 128GB úložiště, nechybí ani voděodolnost nebo bezdrátové nabíjení
  • Bohužel jsme však narazili i na pár nepříjemností, jako jsou ostré boky či nevzhledný namodralý nádech displeje v místech zaoblení

Po nejlevnější Nokii nám dorazila do redakce také ta nejdražší – Nokia 8 Sciroco, jejíž unboxing a rychlé vyzkoušení jsem si nemohli nechat ujít. Telefon dorazil i v prodejní krabičce, ve které najdeme kromě také přihrádku, v níž leží velmi užitečný pevný plastový kryt a tuna příruček. V další přihrádce vedle je poté z jedné strany nabíjecí adaptér a z druhé USB-C kabel a špuntová USB-C sluchátka s pleteným kabelem, náhradní špunty a redukce z USB-C na 3,5mm jack.

Nokia 8 Sirocco – unboxing

Hlavní hvězdou je ovšem nepochybně nová Nokia 8 Sirocco. Ta vypadá po vzhledové stránce opravdu báječně, byť je překvapivě těžká. Oceňujeme kompaktní rozměry díky tenkým rámečkům, přičemž telefon je nezvykle široký, jelikož si zde 5,5palcový Quad HD pOLED displej zachoval poměr stran 16:9. Nám se širší styl telefonu zalíbil, ale neskutečně úzké boky už rozhodně ne. Telefon se drží dost nepohodlně a hned po zdvihnutí se začne zařezávat do dlaně a prstů. Zatím nám a přijde, že by bylo dlouhodobé držení telefonu spíše za trest. Naštěstí je v balení již zmiňovaný kryt, díky kterému se telefon drží nesrovnatelně lépe.

Kromě řezání boků jsme však narazili už nyní na pár dalších problémů. Zakřivení displeje vypadá sice pěkně, ale téměř neustále mají zakřivené části displeje kvůli úhlu pohledu namodralý nádech, takže to vypadá, že zobrazovač neustále rámují po bocích modré rámečky. Zejména u bílého pozadí či fotoaplikace jde tento efekt dost vidět a kazí dojem z jinak nádherného panelu. Zakřivení nám tedy nepřijde jako vhodný nápad, když není jeho provedení tak kvalitní. Nemluvě o tom, že se na bocích mezi ostrým hliníkovým rámem a displejem nachází vcelku výrazná rýha, kam se lehce zachycují různé nečistoty.

Na co si už ale nelze stěžovat je nedostatek výkonu, jelikož je zde silný, byť loňský, procesor Snapdragon 835, 6 GB RAM a hned 128 GB interního úložiště. Vzhledem k ceně těsně u 20 tisíc je ale absence Snapdragonu 845 mínusem. Nejvýkonnější čipset si možná schovává Nokia až na ještě lepší vlajkovou loď. Zamrzet může chybějící 3,5mm jack, ale co už naštěstí nechybí je certifikace IP67, Bluetooth 5 či bezdrátové nabíjení.

Zcela nezklame ani duální fotoaparát, kdy má hlavní senzor 12 Mpx se světelností f/1,7 a druhý 13 Mpx se světelností f/2,6, sloužící pro dvojnásobný optický zoom. Pokud vám to zní povědomě, tak jde v podstatě o úplně stejný fotoaparát jako u Nokie 7 Plus, takže lze očekávat velmi pěkné fotky, ale opět se musíme ohlédnout na cenu. Nokia 7 Plus má na svou cenovku opravdu skvělý fotoaparát, ale za necelých 20 tisíc korun jsem už v trochu jiné lize, kde bychom si zasloužili více. Zejména absence optické stabilizace zamrzí vzhledem k faktu, že předchozí Nokia 8 ji má. Nemluvě třeba o snímku fontány, který můžete vidět v galerii, kdy hlavní snímač kdo ví proč ani zdaleka netrefil vyvážení bílé, zatímco teleobjektiv ano. Na druhou stranu chválíme naprosto předělanou fotoaplikaci, byť by mohlo být zpracování HDR snímků rychlejší.

Na čistě pozitivní notě se nese nasazení čistého Androidu Oreo, který zde běží alespoň zatím hezky rychle a plynule. Zároveň nás velmi příjemně překvapil vylepšený Always On displej, který odhodil známé jméno Glance. Můžete si nyní vybrat ze čtyř typů zobrazení obsahu na něm, přičemž u některých dostanete více informací o notifikacích, kalendáři a podobně. Jen krátce jsme otestovali také bezdrátové nabíjení, které fungovalo bez problémů, ale jakmile jsme telefon dali do v balení přidaného plastového krytu, přestal se okamžitě nabíjet a začal nabíječku ignorovat. To rozhodně není příjemné zjištění.

Všimněte si modrých boků displeje u posledních tří fotek

Tolik tedy krátce k Nokii 8 Sirocco, kterou si můžete ode dneška pořídit na našem trhu za 19 999 Kč. I když to tak může z textu vyznít, nejedná se o špatný smartphone, ale rozhodně také není dokonalá a musíte počítat s určitými neduhy. Podrobněji si ovšem probereme tuto fešandu až v naší recenzi, kterou pro vás samozřejmě již připravujeme. Mezitím se můžete ptát na to, co vás zajímá.

Nokia 8 Sirocco

Rozměry140,9 × 73 × 7,5 mm, 177 g
DisplejPOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 260 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin
Diskuze ke článku
Carda
Proč když už vyjde takový mobil to musí zkazit chybějícím jack konektorem a čtečkou na zádech.
Blue Sun
Blue Sun
HMD stihlo velmi rychle najet na vlnu původní Nokie, kdy každý telefon (až na opravdové výjimky) byl pokažený nějakou nedostatečností.
V podstatě vše, co by mělo telefon nějak odlišovat, je špatně. Displej špatně, bezdrátové nabíjení špatně, slabá baterie, chybí jack... achjo, proč? :-(
Grom51
Nokii "siroko" fakt neumim najit .. skoda no..
Pepa
Tak ten zahnutý displej je fakt úlet - viz videopohled... To je fakt škoda...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze