Nedávno představená Nokia 7.1 v redakci. Ptejte se, máte-li k novince nějaké otázky

31
Nedávno představená Nokia 7.1 v redakci. Ptejte se, máte-li k novince nějaké otázky
  • Na českém trhu se objevuje ve slabší konfiguraci 3+32 GB
  • K dispozici je také pouze jedna barevná varianta
  • Telefon působí bytelně, ale současně i tlustě
  • Lákadlem bude například duální fotoaparát na zadní straně

Do naší redakce zavítala nová Nokia 7.1, která byla před několika týdny představena světu. Z mnoha novinek finské společnosti HMD Global bude dost možná jediná, která se na českém trhu objeví. Jedná se o zástupkyni střední třídy a tomu odpovídá i výbava. V prvé řadě se však zaměříme na vzhled. Zde se značka Nokia uchýlila k poměrně tuctovému designu, a to především na čelní straně. Zde se nachází 5,84palcový IPS displej, který má ve své horní části výřez. Nad jeho přítomnost zůstává zdravý rozum stát. Pod displejem je totiž „poctivý“ rámeček, kde se nachází jen logo výrobce.

Samotný displej s živými barvami a dostatečnou jemností, kterou zajišťuje Full HD+ rozlišení, je však kvalitní. Využít můžete služeb ambientního displeje – pokud telefon zvednete nebo vám přijde například e-mail, telefon se krátce rozsvítí. Výrobce také přináší podporu standardu vysokého dynamického rozsahu HDR10, která funguje u fotografií, videí a také u her. Vhod může přijít rychlé probuzení displeje poklepáním.

Nokia 7.1

Na českém trhu si můžete pořídit pouze tmavě modrou barevnou variantu, která však vypadá jako tuctová černá. HMD produkuje ještě stříbrnou, avšak ta je nám alespoň prozatím zapovězena. Pokud se podíváte do tabulky specifikací, kterou najdete například na konci tohoto článku, zjistíte že tloušťka telefonu je 8 milimetrů. To není nijak moc, přesto Nokia 7.1 působí nebývale tlustým dojmem. Jak je to možné? Boky zařízení totiž nejsou nijak zaoblené. Díky tomu však telefon můžete opravdu pevně chytit a rozhodně vám nebude klouzat z dlaní.

Hlasitý reproduktor má telefon pouze jeden, a to na spodní hraně. Hraje skutečně nahlas. Důraz klade spíše na výšky, a tak to není na nějaké velké poslouchání hudby. Společnost reproduktoru dělá USB-C konektor, za jehož nasazení Nokii chválíme. Kéž by se poučili i ostatní, třeba Samsung.

Nokia 7.1

Hardware Nokie 7.1 není nijak oslnivý a v případě českého trhu to platí dvojnásob. Jsme zřejmě velmi nenároční, neboť výrobce na český trh bohužel přinesl variantu s 3GB operační pamětí a pouze 32GB úložným prostorem. Tím velkou parádu mezi konkurencí skutečně neudělá. Na každý pád je nutné počítat s procesorem Snapdragon 636. Výsledky v benchmarcích nejsou nijak oslnivé, avšak běžní uživatelé, kteří nehrají náročné hry, budou zřejmě spokojeni. Prostředí systému Android 8.1 Oreo je velmi dobře odladěné a běhá příjemně svižně. Novinka je navíc zařazena do programu Android One a ještě do konce roku by měla obdržet aktualizaci na Android 9.0 Pie.

Benchmark testy a prostředí telefonu

Závěrem prvních dojmů se zaměříme ještě na zadní stranu, kde se nachází duální fotoaparát. Ten hlavní má 12megapixelové rozlišení a světelnost f/1.8, zatímco sekundární je 5megapixelový se světelností f/2.4. Druhá kamerka zde slouží pro práci s hloubkou ostrosti. Samozřejmostí je automatické ostření a dostalo se i na dvojitou přisvětlovací LED diodu.

Ukázkové fotografie

Novou Nokii 7.1 v redakci nadále testujeme a pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás přímo v diskuzi pod tímto článkem.

Technické parametry Nokia 7.1 3+32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce149,7 × 71,2 × 8 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,76 GHz, GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 060 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:04 hodin
Dostupnostříjen 2018, 8 799 Kč
Diskuze ke článku
kleinak
Dobrý den redakce, mám otázku, jak funguje Always On.
Myslím, zda jde nastavit za jak dlouho se má vypnout a jaké jsou u vypnutí AO možnosti, po kolika minutách.
Zda funguje proximiti senzor tak, že pokud bude displej pohaslí, bez AO a já mávnu nad tím senzorem, AO naskočí.
Ptám se, protože používám L1020 a tam Glance funguje na jedničku jak má, dokonce má v nočních hodinách i jinou barvu, já mám červenou, jinak jsou barvy ještě modrá a zelená, celkem čtyři.
A ještě, jaké jsou noční snímky fotícího se objektu, který je v pohybu, třeba lidí na párty, nebo dítě co se houpe na houpačce v šeru. Prostě v pohybu,NÉ statické snímky.
Děkuji.
Jan
Mě hlavně zajímá jak fotí s porovnáním Samsung A7 2018 nebo A8 2018.
Tomáš
O nákupu telefonu uvažuji, zajímalo by mě:

- jaká je reálná volná kapacita vnitřní paměti nového telefonu?
- kvalita fotoaparátu (srovnání např. s Nokia 7 plus, Nokia 7.1 plus)
- odolnost zadního skla (přežije bez problému pády)?
- rychlost a přesnost rozpoznávání otisku prstu
- je podporována funkce Glance Screen?
- podporuje DUAL SIM varianta mobilu LTE na obou SIM, umí full active režim?
- dá se obraz na monitoru zmenšit pro snadnější
- má automatické přizpůsobení jasu displeje?
- je možné softwarově skrýt výřez displeje?
Martin
Zajímalo by mě, jak fotí oproti Nokii 7 plus.
A ještě porovnání displeje kvuli HDR

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze