Několikadenní zkušenost s Apple Watch Series 3. U koho mají smysl?

13
Několikadenní zkušenost s Apple Watch Series 3. U koho mají smysl?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Apple Watch dávájí smysl, pokud je přes den máte jako příjemce notifikací a odpoledne jako sport tracker
  • Po celém dni jsme měli vždy více jak 50 procent baterie, i víkend bychom přežili na jedno nabití
  • Koupí získáte spoustu benefitů, které však nemusí dávat smysl každému
  • Nastavení správného workflow zabere dny, někomu i týdny

Apple Watch Series 3 nepřinesly žádnou revoluci. Apple dotáhl některé věci a jak je jeho zvykem, přidal rychlejší a úspornější čip a především si můžete koupit i variantu s podporou mobilní sítě. Českého trhu se to však netýká, a tak vám dnes přinášíme první dojmy z varianty bez podpory mobilní sítě.

Konkrétně máme k dispozici Apple Watch Series 3 Nike+ 42 mm GPS ve vesmírně šedé barvě s antracitovým sportovním řemínkem Nike. Nastavení hodinek jako takových zabere pár minut, ovšem vyladění vašeho workflow už je na pár dní či týdnů. Od některých aplikací jste nuceni hledat jinou alternativu a celkově je vše jako s novým partnerem. Pár týdnů se oťukáváte a zjišťujete co a jak. U Apple Watch je to podobné. Než zjistíte, co vše vám mohou nabídnout a především, aby fungovaly k vaší spokojenosti, zabere to nějaký čas.

Jakmile si vše nastavíte dle vašich preferencí, jsou Apple Watch dobrým sluhou. Ovšem pokud bychom si je měli kupovat jen jako prodlouženou ruku iPhonu, asi by si u nás cenovku neobhájily. Ve chvíli, kdy vám přes den jde o vyřizovaní notifikací a večer o velmi dobrý sport tracker, který v noci můžete využít i pro monitorování spánku, to vše dává zcela jiný rozměr. Pro ty, kteří už své Apple Watch mají, je diktování zpráv denním chlebem. My jen musíme říci, že funguje velmi dobře a díky tomu iPhone může ve většině případů zůstat v kapse. Počet věcí, které jsme schopni vyřídit pomocí Apple Watch, je vskutku vysoký. Samozřejmě záleží i na tom, jakým způsobem pracujete.

Nemusíte tak iPhone hlídat jako korunovační klenoty a i tak budete v obraze.

Líbí se nám, že ať už jste v kanceláří nebo doma, iPhone může někde ležet a o všem se dozvíte přes hodinky. Ať už si zrovna připravujete kávu, s kolegou jste se zapovídali a úplně jste zapomněli na důležitý hovor, nebo jen doma, kdy vám kamarád řekne, že vám zavolá až bude před domem. Nemusíte tak iPhone hlídat jako korunovační klenoty a i tak budete v obraze. Jen je potřeba být v dosahu Bluetooth či Wi-Fi. Jde o jeden z benefitů, který u Apple Watch vítáme. Tím druhým je řešení věcí například v MHD a podobně. Můžete namítnout, že to lze udělat i pomocí iPhonu. To rozhodně ano, jen jakmile si Apple Watch pořídíte, nutnost iPhone vytahovat z kapsy odpadá opravdu ve velké míře. Každopádně nic vám nebrání po iPhonu sáhnout. Rozhodnutí je jen na vás.

Na jednu stranu se dostáváme do velmi pohodlné chvíle, kdy můžete mít u večere telefon v kapse u saka, nikoli na stole, na druhou stranu pokud nebudete pracovat s režimem nerušit, tak i samotná přítomnost Apple Watch je tak trochu proti etiketě. To je však otázka spíše na pana Ladislava Špačka.

Apple Watch 3

Z našich zkušeností vám Apple Watch hodně pomohou v případech, že trávíte hodně času za volantem. Víte s nimi totiž, co se děje a zda je potřeba na danou věc reagovat, či vše počká až do cílové stanice. To vše daleko bezpečněji, než pokud musíte sahat po iPhonu, dvojnásob když má jít o iPhone ve variantě Plus.

Během našeho testování nám na Apple Watch chodily notifikace o volání, SMS i upozornění z messengeru na Facebooku a Telegramu. Stejně tak jsme na nich kontrolovali maily, měli zapnuté měření pohybových aktivit a i přesto baterie v Apple Watch překvapila. Náš běžný den končil po více jak dvanácti hodinách s více jak 50, někdy i 60 procenty. I druhý den bychom tedy s velkou pravděpodobností přežili. Minimálně víkend ano. V sobotu jsme Apple Watch odendali z nabíječky kolem osmé hodiny ranní a do nabíječky jsme je vkládali v neděli ve 23 hodin s 27 procenty.

Možnost přizpůsobení je poměrné široká, takže i na domovské stránce si můžete zobrazovat věci, které jsou zrovna pro vás důležité. S ovládáním problém nebyl. Snad jen škoda, že návrat na domovskou obrazovku, popřípadě výběr aplikací, nejde udělat nějakým gestem, ale musíte mačkat hardwarové tlačítko, v tomto případě korunku.

Líbí se nám i voděodolnost, kdy se nemusíte bát, že při umývání rukou hodinky utopíte. K tomu se váže i řešení věcí v dešti, plavání a tak dále. Určitě příjemný benefit, který konečně dostala i předchozí generace telefonů s nakousnutým jablkem. Příjemné je i zabezpečení heslem, jakmile hodinky sundáte ze zápěstí, nebo odemykaní MacBooku.

Musíme ale uvést, že synchronizace u některých aplikací není úplně dokonalá. Hodiny se za pár dní i samostatně restartovaly. Naopak žádné záseky jsme nezaznamenali. Ani po ergonomické stránce jsme neměli s Apple Watch problém. Nejde o nejkrásnější hodinky, ale o hodinky, které vám mají ulehčit vaše každodenní fungování.

Pokud bychom měli říci nějaké své první dojmy ve zkratce, tak Apple Watch jsou asistentkou, kterou si nosíte na ruce. Často přemýšlíme, zda peníze, které si od vás prodejce výměnou za Apple Watch vezme, jsou adekvátní. Náš názor? Jde o individuální záležitost. Pokud budete mít Apple Watch nejen jako příjemce notifikací, ale budete je používat i na sport, pak to smysl dává. Pokud vám za den přijde pár SMS zpráv a občas vám někdo volá, tak je pro vás pořízení Apple Watch asi zbytečně drahá legrace. Naštěstí si to musíte rozhodnout vy.

Technické parametry Apple Watch 3 42 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce42,5 × 36,4 × 11,4 mm, 52,4 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,65" (312 × 390 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor279 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostříjen 2017, 10 690 Kč
Diskuze ke článku
Petr Hošek
To je zase kec, nejdřív se píše že vydrží max 18hodin a a teď recenze jak nejsou supr, to se zase dělá reklama aby si to vůbec někdo koupil...
antik
bude i srovnání s předchozími apple watch? a zda se vyplatí přechod?
Dominik
Objednal jsem si watch z německého apple storu s podporou e-sim, protože pořad nějak doufám, ze když hodinky můžou fungovat u německého t-mobilu, tak snad budou v dohledne době fungovat i u českého TM. I když jsem zřejmě naivní ;)
Blue Sun
Blue Sun
Naposledy upraveno: 2. 11. 2017 07:29
Autor pro obhajobu vymýšlí vcelku krkolomné argumenty, typu použivání v autě a podobně... Na takové věci ani nepotřebuju chytré hodinky, vidím je přímo na mobilu. Nehledě na to, že i koukání se na hodinky či čtení z nich může být stejně nebezpečné, jako ono lovení mobilu z kapsy...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze