Nesmějte se HarmonyOS, protože stejně jsme se jednou ošklíbali nad Androidy a iPhony

Glosa
8
Nesmějte se HarmonyOS, protože stejně jsme se jednou ošklíbali nad Androidy a iPhony
Fotografie: Huawei

Zprvu to vypadalo jako uražená reakce na obchodní sankce. Ale oficiální představení HarmonyOS a navazujících služeb dává tušit, že to Huawei myslí vážně. Samozřejmě to podle všeho vypadá, že se Google ani Apple nemusejí bát. Jenže letmý pohled do minulosti ukazuje, že v podobné situaci už jsme jednou byli.

Je to rozporuplná zpráva. Člověk má na jednu stranu radost, že se v nudném světě operačních systémů pro chytré telefony něco děje. Google i Apple si jedou pořád dokola tu svou písničku, zatímco Microsoft se omezuje už jen na vymýšlení konceptů. Novináři budou mít co psát, co zkoušet a o čem přemýšlet a zákazníci budou mít větší výběr, třebaže hypotetický. Situaci ale poněkud kalí fakt, že se v pozadí toho všeho je obchodní válka, sankce a dělení světa na mocenské bloky, které si znepříjemňují život – jako by se lidstvo v dvacátém století vůbec nepoučilo.

Jako by výběr té správné platformy nebyl už tak složitý, teď k němu bude třeba brát v potaz geopolitické hledisko. Nicméně s tím se v dohledné době bude zabývat jen málokdo. Nahlédnuto optikou poslední verze Androidu nebo iOS se bude jednat o „chudého příbuzného“, který bude potřebovat ještě hodně práce.

Podceňovat protivníka se nevyplácí

Podobná situace mi oživuje vzpomínky na rok 2008, kdy do ČR přišla dvojice přístrojů, která předznamenala začátek nové éry: T-Mobile G1 a iPhone 3G. Jako tehdejší šéfredaktor časopisu Svět mobilů jsem měl možnost s oběma se seznámit. S odstupem času vidím, jak moc jsem se ve svém úsudku pletl. Respektive, jak snadné je podcenit něco v rané fázi životního cyklu.

Nejprve vzpomínky na první Android, na který jsem se těšil hlavně kvůli jeho hardwarové klávesnici. Vypravil jsem se na Roztyly, kde jsem měl schůzku s odpovědným člověkem, kde jsme si krátce prošli prostředí telefonu a trochu si s ním pohráli. Vybavuji si zhruba následující rozhovor: „Takže teď jsem si stáhnul přílohu z mailu, ale kde ji najdu? Aha, to se musí instalovat i správce souborů? No dobře, už ji vidím, ale jak ji otevřu, abych ji upravil a poslal zpátky? Cože, jen placená aplikace za pětistovku umí editovat wordovské dokumenty? Tak jinak, navigace je hezká, ale umí jet i bez dat? Aha, neumí a nějaká jiná? Není. A kdy bude?

Omlouvám se, jestli si po těch letech nepamatuji nějaký z nedostatků úplně přesně, chci tím jen demonstrovat, že tehdejší Nokia se Symbianem vypadala vedle tohoto Androidu jako letadlová loď vedle nabouraného mopedu.

Změna paradigmatu bolí

Apple měl vždy lepší marketing než konkurence, takže nadšení z nového produktu se dostavilo ještě dříve, než se u nás vůbec začal prodávat. Součástí tohoto procesu byly v počátcích i fronty nedočkavých zákazníků houfující se před prodejnami od pozdního večera až po půlnoci, kdy oficiálně začal prodej. Pod vlivem toho nadšení a možná také trochy alkoholu na následující afterparty jsem si jeden kousek zamluvil k testování. Zajímal mě i osobně, protože moje tehdejší Nokia E90 byla dokonalý pracovní nástroj, ale takový stylový bratříček pro sport a zábavu by byl skvělý doplněk.

Takže jsem ani neměl vysoké nároky a začal jsem jen poslechem hudby. Několik hodin jsem strávil soubojem s iTunes pro Windows, až jsem se vydal hledat pomoc na internetová fóra. Tam jsem byl poučen, že musím přijmout filozofii Applu v tom, jak se poslouchá hudba, protože moje sbírka MP3 už je pasé. A také, že pořizovat si iPhone k Windows nedává moc smysl.

Prokletí prvního dojmu

Svět ale obvykle funguje bez ohledu na naše názory a ani já nejsem výjimka. Bez ohledu na to, jak měla Nokia propracovaný systém ohromující podíl, skvělý hardware, hromadu aplikací a kdoví co ještě, s legendárním výrokem „One More Thing“ se začal psát konec jedné kapitoly.

Vzpomeňte si na svůj první kontakt s dnešními operačními systémy. Super to bylo jedině v případě, že jste přešli z hloupého telefonu.

A proč si to všechno vlastně vyprávíme? Než odsoudíte HarmonyOS, vzpomeňte si na svůj první kontakt s dnešními operačními systémy. Super to bylo jedině v případě, že jste přešli z hloupého telefonu. Tím nechci říct, že Huawei všechny převálcuje, jako spíš, že Android ani iOS tu nebudou na věky.

Diskuze ke článku
Jakub Radl
Jakub Radl
Pro Harmony OS bude hrát jedno plus. Gigantický Čínsko Ruský trh a téměř neomezené zdroje na vývoj. Pokud chce vyrazit na "tradiční" trh, tj. dobýt cokoliv jiného než Čínu a Rusko, bude muset hodně zamakat na několika oblastech.

1) Aplikace, aplikace, aplikace. Ano, FB, TW, YouTube, Instáč, atd. fungují webově a jsou použitelné, ale to prostě není ono. A upřímně, obávám se, že tento bod je vzhledem k USA sankcím prakticky nereálný.

2) Platební transakce. Pracují na tom dlouho, jenže smlouva s VISA stále není a bez toho ať na EU trh rovnou zapomenou.

3) Obdoba Android Auto, Chromecast, atd. Unikátnost Googlu je ve velikosti podpory zařízení. Představa, že share obrazu, fotek atd. bude fungovat pouze s mezi zařízeními Huawei je taková řekněme řití ke zdi...

No a tady to vše začíná a končí, osobně jim fandím, protože telefony Huawei / Honor byli, zejména po HW strance a foťáku, asi to nejlepší co jsem za posledních 5 let měl v ruce a že mi projdou rukama desítky zařízení ročně.
LibeR C
LibeR C
Ja bych ale treba taky na druhou stranu zminil systemy jako Tizen, Microsoft Phone, Microsoft Mobile, Bada, Fire OS, BlackberryOS, Meego a desitky dalsich, ktere se prosadit nedokazali. A zrovna MS kterej sel vyvojarum hodne financne naproti s tim nic nedokazal udelat. Za me si myslim, ze na trzich jako je cina a rusku, kde funguje cenzura, se Harmony ma sanci uchytit celkem dobre. Ale v evrope a USA je temer bez sance. Staci se podivat jak vypadaji prodeje huawei nyni bez sluzeb. Proc by si nekdo koupil telefon bez Googlu, kdyz za stejny penize ma s googlem..
M. K.
M. K.
Huawei neni v postavení, jako byl Apple s iOs a Google s Androidem. To ani náhodou. Vždyť Huawei už dávno nemi jedničkou ani v Číně. Propadá se i tam střemhlav. Proč by někdo chtěl pseudosystém s Androidíma aplikacema? Harmony bude mezi operačnímy systémy v kategorii ostatní, neměřitelný podíl na trhu. Mimochodem Harmony se jmenuje toaleťák, ten systém je taky na h.
Martin Petráček
Martin Petráček
No já když jsem přešel z Nokie e72 na Androi snad 1.6 v HTC Honor jsem to viděl přesně naopak. Spousta aplikací zdarma a snadno ke stažení. Na Symbian drahé (mp3 přehrávač za 300) a ošklivé aplikace a problémy s licencemi koupených aplikací... Na android tohoto byla hned spousta a mě třeba bavil ten vývoj stále nové funkce v aplikacích... Ano některé jsem koupil, než google vidal svou solidni free verzi (např. I základní app Úkoly si pamatuju). Kdykoliv jsem po roce chytnul Symbian bylo to peklo a jakékoliv nastavení bylo složité...
Harmony myslím, že je bez šance (jak už zde někdo vyjmenoval co všechno krachlo, mělo asi větší potenciál) ať už udělají svůj OS nebo přemalují čistý Android s nějakou svou velkou nadstavbou. Možná by mohli vyrazit mezi prvními na nové Fuchsii... Ale celé je to o tom, jak pojmou podporu, ekosystém a ostatní aplikace, bez podpory sociálních sítí, bankovních aplikací a všech služeb na co je člověk zvyklý, to asi neklapne. Myslím, že se do toho "Apple myšlení" úplně neumí přepnout a budou místo toho chrlit hafo nedotažených věcí...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze