Nokia 8 Sirocco už týden v naší redakci. Fotoaparátem neurazí, ale ani neoslní

7
Nokia 8 Sirocco už týden v naší redakci. Fotoaparátem neurazí, ale ani neoslní
  • Již týden pro vás testujeme zbrusu novou Nokii 8 Sirocco
  • V její výbavě najdeme i duální fotoaparát s rozlišením 12 a 13 megapixelů
  • V kategorii nejdražších telefonů však novinka díru do světa neudělá

V naší redakci si již přes týden hýčkáme vůbec nejdražší smartphone z portfólia finské společnosti HMD Global. Jde o Nokii 8 Sirocco, která se snaží být výjimečná a navázat na stejnojmennou řadu, do níž před lety patřily prestižní telefony Nokia. Jedním z lákadel novinky by se mohl stát duální fotoaparát s rozlišením 12 a 13 megapixelů. Primárně dva snímače slouží pro dvojnásobné přiblížení bez ztráty kvality, což je jistě vítanou funkcí. Paradoxně však telefon postrádá optickou stabilizaci obrazu, zavděk je nutné vzít elektronickým pomocníkem. U telefonu za bezmála 20 tisíc korun je absence optické stabilizace obrazu již skutečně neodpustitelná. Abychom byli úplní, zmiňme ještě dvoutónovou a dvoubarevnou přisvětlovací diodu pro přirozenější fotografie.

Nokia 8 Sirocco
Nokia 8 Sirocco
hlavní fotoaparát 12 Mpx (f/1.75)
sekundární fotoaparát 13 Mpx (f/2.6)
stabilizace obrazu elektronická
přiblížení ano – dvojnásobné
záznam videa (max.) 4K, 30 FPS
čelní kamerka 5 Mpx (f/2.0)

Ukázkové snímky

Možná jste mohli nabýt dojmu, že podobný fotoaparát už Nokia letos použila. A máte takřka pravdu. Nejde však o fotoaparát podobný, nýbrž zcela shodný s tím v Nokii 7 Plus. Co však ohromí u telefonu za 10 tisíc, udělá již mnohem menší parádu u přístroje s dvojnásobnou cenovkou. Situace však není vyloženě zoufalá. Snímky v exteriérech vás budou bavit. Nokia 8 Sirocco dokáže rychle ostřit a výsledkem jsou barevně věrné fotografie s ostrostí po celé ploše. Tu a tam se však dokáže i drahá Nokia seknout a zaznamenat barvy přeci jen odlišně, než jak by bylo realitě nejblíže.

Ukázkové fotografie

Již výše jsme prozradili, že spolupráce dvou fotoaparátů přináší možnost dvojnásobného optického přiblížení. Vše se ovládá pomocí tlačítka hned vedle spouště. I po přiblížení jsou snímky ve velmi dobré kvalitě a rozdíly bez opravdu podrobného zkoumání nelze rozeznat. Potěší, že přiblížení funguje vždy, i při záznamu videa.

Ukázka přiblížení – 1. snímek bez přiblížení, 2. snímek 2násobný optický zoom
Ukázka přiblížení – 1. snímek bez přiblížení, 2. snímek 2násobný optický zoom
Ukázka přiblížení – 1. snímek bez přiblížení, 2. snímek 2násobný optický zoom

Pokud Nokia 8 Sirooco doposud fotoaparáty přesvědčovala, reputaci si bohužel pokazí v horších světelných podmínek. Na mysli máme málo prosvětlený interiér či noc. V těchto situacích je znát absence optické stabilizace obrazu a telefon je nutné držet opravdu pevně. Zejména v noci je zapotřebí delší čas pro zaostření. Člověk bohužel ne vždy takovou trpělivost má, případně mu to nedovolí jiné okolnosti. Čas od času se vám tak povede pořídit rozmazaný snímek. V kategorii prémiových telefonů je to nemilá skutečnost a Nokia v tomto ohledu za konkurencí zaostává.

V případě čelní kamerky je očividné, že cílová skupina nebude tvořit kvanta selfies. Nokia 8 Sirocco si proto vystačí s 5megapixelovým rozlišením a světelností f/2.0. Výsledky nejsou vůbec špatné a pro sdílení mezi přáteli bohatě stačí. Obávat se nemusíte ani temnějších prostředí, kdy přispěchá na pomoc rozzářený displej.

Nokia 8 Sirocco
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa

Závěrem se v krátkosti podíváme také na záznam videa. Ten je umožněn maximálně ve 4K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Jde o standard této kategorie. Výsledná videa jsou vcelku kvalitní, netrhají se a dobře zde úřaduje také elektronická stabilizace obrazu.

Nokia 8 Sirocco (testovací video) – 4K, 30 FPS

Nokia 8 Sirocco

Rozměry140,9 × 73 × 7,5 mm, 177 g
DisplejPOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 260 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin
Diskuze ke článku
Jab
Kucí... Nechte si ten clickbait až na recenzi. Zvláště u telefonu, kde všichni víme, že to nebude žádná nirvána. Ať to tady nevypadá za chvíli jak na mobilmanii, která nám předvedla, že specifický český zákazník vedle specifického mobilního trhu "ocení" i recenzi telefonu rozdělenou do deseti stránek po dvou odstavcích. A videa, která se sama spouští, abychom se mohli reklamami brzy prokousat k FUP.
Blue Sun
Blue Sun
Foťák je tedy na cenovou kategorii fakt tragédie, že jsem horší ještě neviděl. To z pomyslného trůnu nepovedenosti sesazuje i P20 s velkým odstupem.
Mimochodem, někdy by stálo za to udělat fotky třeba s 1,5 násobným zoomem, namísto jen s využitím hraničních hodnot, které produkují dva snímače s různými ohniskovými délkami. Pak by třeba bylo vidět, že "zoom" vlastně není tak moc zoom. Jen se k tomu nějak nikdo nemá.
kleinak
Tak to je u mě zklamání, brousil jsem si na něho zuby.
Ale ta stabilizace by mi fakt chyběla.
Milá redakce, když už píšete, že Nokia 7 plus má stejný fotoaparát, prosil bych o srovnání ve foto testu.
Pokud to je vážně tak, tak Sirocco je teda za ty peníze neprodejné.
A to mě se vážně líbí, je to zatím jediná Nokia o které bych uvažoval, snad ještě letos něco pořádného co dokáže fotit ještě představí. Nejlépe s hardware spouští a xenonem, potom neváhám.
Takže za mě pá,pá Sirocco.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze