Nové BlackBerry Motion: exkluzivní první dojmy z odolné ostružiny

15
Nové BlackBerry Motion: exkluzivní první dojmy z odolné ostružiny
  • Nejnovější BlackBerry bylo oficiálně představeno před několika dny
  • Místo klávesnice sází na velký displej a odolnou konstrukci
  • Zobrazovač kryje speciální diamantová vrstva odolná proti poškrábání
  • Model Motion je první BlackBerry s certifikací IP67 v historii

Kanadské BlackBerry již není výrobcem stejnojmenných smartphonů. Vývoj, výrobu a distribuci zařízení BlackBerry si od Kanaďanů pro následujících 7 let zakoupila čínská společnost TCL a všechny nové telefony již vznikají pod hlavičkou tohoto výrobce. Nový model BlackBerry Motion je po KEYone již druhým telefonem, který vznikl kompletně pod taktovkou TCL. Kanadské BlackBerry tak pouze dohlíží na bezpečnostní procesy a dodává veškerý potřebný software.

Představení nového BlackBerry jsme očekávali již na veletrhu IFA v Berlíně, ale nakonec jeho odhalení proběhlo o něco později. Původní kódové označení Krypton se nakonec změnilo a světlo světa spatřilo BlackBerry Motion – první BlackBerry s certifikací odolnosti IP67 v historii. Odolnost je v případě BlackBerry Motion velmi často zmiňovaná vlastnost, ale proč vlastně?

Podle všeho si dal výrobce opravdu záležet na tom, aby Motion přežil i nějaké to drsnější zacházení. Klíčová je v tomto případě samotná konstrukce, která těží z pevného rámu z tvrzeného hliníku. Zadní kryt je vyrobený z materiálu podobného karbonovým vláknům a telefon se tak velmi pohodlně drží. Ruku v ruce s tím jde krycí sklo displeje. Šanci dostalo odolné tvrzené sklo Dragontrail, o kterém se před několika lety mluvilo jako o zabijákovi Gorilla Glass.

Corning si nakonec svou pozici na trhu udržel, přesto však s Dragontrail musíme stále počítat. Vyznačuje se vysokou mechanickou odolností a TCL si v kapse schovává jeden trumf – displej telefonu je chráněn speciální vrstvou na diamantové bázi, která má zajistit mnohem větší odolnost skla proti poškrábání. Výrobce si je touto technologií tak jistý, že ochotně poskytne testovací kusy na otestování odolnosti displeje a my se budeme snažit získat jeden také pro nás. Aktuální kus, který máme v redakci, je totiž zatím předprodukční verze a tuto ochranu displeje ještě nemá nanesenou.

Nicméně jsme si už stihli vyzkoušet odolnost proti vodě a prachu s certifikací IP67 a dobrou zprávou je, že BlackBerry Motion polívání vodou zatím přežívá bez úhony. Celý přístroj o rozměrech 155,7 × 75,4 × 8,1 mm by vám měl tedy přežít i menší koupačku, i když počasí venku už k ní moc nevybízí. Samotný displej má úhlopříčku 5,5 palců a rozlišení Full HD, což je v dnešní době QHD panelů poměrně překvapivé. Jemnost 401 PPI je však naprosto v pořádku a na první pohled těžko displeji něco konkrétního vytknout.

Navíc přihlédneme-li k tomu, že BlackBerry Motion nemíří na nejvyšší příčky. Jedná se o zařízení s výbavou ze střední třídy – čipset Qualcomm Snapdragon 625 s octa-core procesorem, 4 GB paměti RAM a 32 GB vnitřní paměti. Dokonce ani cenovka 12 990 Kč není nijak zvlášť přestřelená v porovnání s dřívější cenovou politikou BlackBerry. Na druhou stranu je však třeba uznat, že třeba takový čipset mohl být klidně o generaci novější.

Model Motion je z velké části zaměřen na bezpečnost. Jedním z důležitých prvků je čtečka otisků prstů integrovaná do tlačítka s logem BlackBerry pod displejem, které zároveň slouží jako domovská klávesa. Umí také různá gesta pro ovládání a s jeho pomocí můžete například otevřít speciální šifrovanou složku zvanou Locker. Do ní si pak uživatel může ukládat všechna citlivá data, dokumenty, fotografie apod. Tato funkce prostupuje celým systémem, takže například při focení můžete dotykem senzoru uložit fotku přímo do šifrované složky. Šikovné.

Na co výrobce velmi sázel už u modelu KEYone, byla výdrž na jedno nabití. Již KEYone s akumulátorem o kapacitě 3 505 mAh vydrží na jedno nabití pohodlně dva celé dny. BlackBerry Motion v sobě však integruje akumulátor o kapacitě 4 000 mAh a podle prozatimních zkušeností se zdá, že výdrž bude opravdu skvělá. Minimálně dva dny na jedno nabití nebudou většině uživatelů činit žádný problém.

....nadějná cesta, kterou by se BlackBerry mohlo postupně ubírat

Jelikož je BlackBerry Motion v naší redakci předprodukční kus, některé věci ještě nejsou dotažené do úplného konce. Všiml jsem si například obrovských rezerv u 12Mpx hlavního fotoaparátu, který občas fatálně nezvládá vyvážení barev. Zatím tak nemohu tuto část nijak zvlášť rozepsat, finální kusy by na tom měly být jistě lépe.

Celkově vypadá BlackBerry Motion jako velmi zajímavý přístroj střední třídy. Rozhodně zaujme svým designem, klíčovou roli pak hraje odolnost, úroveň zabezpečení a software z dílny BlackBerry. Motion nejspíš nebude mít šanci trhat prodejní rekordy, po prvních několika dnech však vypadá jako nadějná cesta, kterou by se BlackBerry mohlo postupně ubírat.

Za zapůjčení modelu BlackBerry Motion děkujeme obchodu CELKOM.CZ, kde si můžete telefon také zakoupit.

Technické parametry BlackBerry Motion

Kompletní specifikace
Konstrukce155,7 × 75,4 × 8,1 mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 056 × 2 704), LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 304 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:52 hodin
Dostupnostlistopad 2017, 12 990 Kč
Diskuze ke článku
Fre ddy
Jen škoda, že nemá stereorepráčky, ty mívalo BlackBerry lepší než HTC. Dále ještě by to chtělo kvalitnější foťák, abych se začal zajímat. Takto je hodně tuctový, za tu cenu!
Radko 04
Radko 04
Vy ho už testujete
Petr Bašta
Petr Bašta
Naposledy upraveno: 22. 10. 2017 12:44
Dobra značka ale tím to asi konci, za ty prachy děsná výbava korunována systémem. Ale je to asi nejbezpečnější android na trhu a na to lidi uslyší.
martin
telefon o nicom, hruza , uz len cakam ze spravia aj ruzovu ediciiu, ako keyone spravili ciernu vserci robia 300 fariem akurat bb muselo spravit akoze specialnu ediciu ,trapne len vidiet ze uz nemaju napad na dalsi telefon

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze