Nový Apple iPhone SE je výkonným kompaktem s již zapomenutým Touch ID

128
Nový Apple iPhone SE je výkonným kompaktem s již zapomenutým Touch ID
Fotografie: Apple.com
  • Apple dnes oficiálně představil nástupce kompaktního iPhonu SE
  • Rozměrově vychází z iPhonu 8, sdílí i téměř shodný design
  • Po stránce výkonu se nebude jednat o žádné ořezávátko, nabídne procesor Apple A13 Bionic

Apple dnes představil novou generaci iPhonu SE, tedy kompaktního smartphonu, a to bez velkých fanfár. Ten se jmenuje stejně, rozlišovat jej tak budeme hlavně podle ročníku. Zatímco původní iPhone SE se začal prodávat již v roce 2016, nová generace se dostává do prodeje o 4 roky později. Za tuto dobu nový iPhone SE narostl, ovšem stále se můžeme bavit o kompaktním smartphonu.

Už při prvním pohledu na iPhone SE (2020) je jasné, že Apple reinkarnoval designovou linku iPhonu 8, který byl posledním iPhonem bez výřezu v displeji a ze kterého novinka také vychází. Displej samotný nabídne úhlopříčku 4,7 palce, což v dnešní době určitě lze považovat za kompaktní. Nový iPhone SE nemá výřez, opět navíc dává vzpomenout i na Touch ID, tedy čtečku otisků prstů pod displejem, Face ID nepodporuje. Stejně jako u iPhonu 8 jde o tlačítko s haptickou odezvou, tedy ne o mechanický Home Button, který nabízel právě iPhone SE první generace.

Apple iPhone SE (2020)

Zobrazovač nabízí rozlišení 1 334 × 750 pixelů a ano, jde o stejné rozlišení, jakým se pyšní z nabídky již vyřazený iPhone 8. Displej využívá technologii True Tone a HDR10 a nechybí ani haptická odezva, 3D Touch již zkrátka „odzvonilo“. Rozměry novinky činí 138,4 × 67,3 × 7,3 mm, hmotnost 148 gramů je rovněž příjemná.

Po výkonnostní stránce nebude nový kompaktní iPhone žádné ořezávátko, naopak v jeho útrobách nalezneme procesor Apple A13 Bionic, k dispozici budou tři paměťové varianty – 64, 128 a 256 GB. V telefonu budete moci mít i dvě SIM karty, samozřejmě jedna z nich bude muset být virtuální (eSIM). iPhone SE (2020) disponuje i bezdrátovým nabíjením standardu Qi, v balení bude dnes již prehistorický 5W adaptér (nabíjet však půjde výkonem až 18 W). iPhonu SE (2020) nechybí ani odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP67.

Apple ušetřil primárně na fotoaparátech, vpředu je 7Mpx selfie kamera, na zadní straně pak 12Mpx snímač (f/1.8). Žádný teleobjektiv ani ultraširokoúhlý fotoaparát nehledejte, na druhou stranu, kvalitativně by měl hlavní snímač odpovídat iPhonu 11. Video bude možné nahrávat ve 4K rozlišení při 30/60 FPS, zpomalené video budete pak ve Full HD a při 240 FPS.

Apple iPhone SE (2020) bude k dispozici ve třech barevných variantách

Základní varianta iPhonu SE vyjde na 12 990 Kč, 128GB verze vyjde na 14 490 Kč, největší 256GB pak na 17 590 Kč. K prvním zájemcům by se měla novinka dostat 24. dubna.

Technické parametry Apple iPhone SE (2020) 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic, , GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor1 821 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostduben 2020,
Diskuze ke článku
G
Prečítal som si pár komentárov a hoci sa rozhodne nepovažujem za Apple fanúšika, podľa mňa to nevnímate úplne z celej stránky. Prvá vec, ktorá platí, je, že sa to rozhodne bude predávať, lebo je to nový a lacný iPhone. Je tu ale aj veľa racionálnych vecí, ktoré z toho robia veľmi dobrú voľbu pre určitú cieľovku. Má to plnú certifikáciu IP 67, asi jediný konkurenčný smartphone s touto odolnosťou za podobnú cenu je Galaxy S10E. Veľkým esom v rukáve iPhonu je ale procesor. Nezabúdajme na to, čoho je schopná A13 - v Antutu má 530 000 bodov, čo je veľmi podobný výsledok ako Snapdragon 865. V spojení s tak nízkym rozlíšením (ktoré je ale na malý displej dostatočné) to bude robiť zázraky. Je to ako dať prepĺňanú V8 do Fábie. Ďalšia vec, na ktorú tu veľa ľudí zabudlo je softwarová podpora. Teraz za to zaplatíte 450e, ale Apple zaručí softwarovú podporu po dobu minimálne 5 rokov, takže aplikácie budú fungovať ako majú a bezpečnostné záplaty umožnia používať bankové aplikácie. Spomeňte si, koľko obyčajných ľudí (nie technologických fanúšikov ako sme my) stále používa iPhone 6S. A ako bonus to má bezdrôtové nabíjanie a stereo zvuk. A tu sa dostávame ku záverečnej otázke. Ktorý smartphone za tú cenu má to, čo som napísal? Samozrejme, že to nebudem kupovať - radšej by som išiel do OnePlus alebo Samsungu, ale pre obrovské množstvo ľudí je to top voľba.
Jura
Dle mého názoru rozumný krok Apple. První SE byl hit a myslím si, že tento bude také. Že je design starý X let, že je to jen lehký update iPhone 8, že ... to víme všichni, vědí to i budoucí kupují a Apple to netají. Není tedy potřeba z toho dělat drama. Obrovskou výhodu vidím v tom, že se na trhu objevil další "kompaktní" telefon a navíc s příslibem dlouhých aktualizací. Viz nedávná aktualizace první generace SE. Takže si ho budou hojně pořizovat ti, kteří chtějí mít telefon delší dobu než dva roky a chtějí mít po celou dobu "fullservice" (lehce nadsazeně). Mluvím z vlastní zkušenosti, jelikož známý má první SE a když se rozhodoval, že si pořídí nový telefon, tak nakonec si nechal vyměnit baterii a je dál spokojený. Podobný (ale méně) servis má ještě řada Galaxy S od Samsungu (viz poslední aktualizace S7 po 4 letech od uvedení). Ostatní výrobci na to bohužel kašlou. Někteří méně a jiní více.
La Puta
A mame zde nejprodavanejsi model roku 2020. A diskuteri.... budou jen diskutovat a prskat :-D
Anonym
Tohle bude trhák. Ten poměr cena/výkon fakt válcuje zatim všechny letošní telefony.

Minimálně 4-5 let podpory, super foťák a kompaktní rozměry. Nenáročný zákazníci, který nehoněj specifikace tohle budou kupovat jak rohlíky.

Věci jako starej design a velký rámečky spoustu lidí nezajímaj a radši daj přednost kvalitě než koupit třeba Samsung za stejnou nebo vyšší cenu. Myslet si, že tohle bude propadák je hodně naivní, tohle má potenciál urvat prodeje jak vlajkám, tak i střední třídě.

Vzhledem k tomu jak neskutečně podražily vlajky, mě Apple fakt příjemně překvapil. Hned jak bude v ČR tak do něj půjdu - a určitě nebudu sám :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze