Nový S Pen u Galaxy Note9 je ještě chytřejší a návykovější

10
Nový S Pen u Galaxy Note9 je ještě chytřejší a návykovější
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nová generace S Penu komunikuje bezdrátově, což přináší značné výhody
  • Na dálku můžete ovládat fotoaparát, média či prezentace
  • Návykové jsou okamžité poznámky bez nutnosti telefon odemknout

Vyslovíme-li slova Galaxy Note, každému se vybaví nejen velký smartphone, ale také dotykové pero S Pen. Právě to dělá smartphony této řady zcela výjimečnými a svým způsobem jedinečnými. U současného nejnovějšího Samsungu Galaxy Note9 se pero S Pen dočkalo historicky největšího vylepšení, přičemž si zároveň zachovalo veškeré výhody z minulosti.

Samsung Galaxy Note9

V prvé řadě se na stylus podíváme. Vypadá v podstatě stále stejně. Je tenký, lehký a skvěle padne do ruky. Barevně ladí se smartphonem, vyjma jedné jediné varianty. Pokud si pořídíte modrý Note9, bude stylus žlutý. Na těle pera se nachází jedno jediné tlačítko, kterým vše ovládáte. Důležitý je také samotný hrot s tloušťkou 0,7 milimetrů, který reaguje na tlak – dokáže rozeznat 4 096 úrovní přítlaku. Samozřejmě se může stát, že hrot zlomíte či jinak poškodíte. V balení proto najdete několik náhradních hrotů.

Co S Pen uměl a umí?

Stylusy byly vždy určeny ke snadnějšímu ovládání či zaznamenávání textu. To vše samozřejmě zvládá i S Pen. Sídlí v levé spodní části, kam přesně pasuje a je snadné jej vyjmout i zpět uložit. Po vyjmutí se může automaticky otevřít nabídky rychlých funkcí. Lze je samozřejmě kdykoliv vyvolat buď skrze displej, nebo krátkým stiskem tlačítka na peru. V nabídce jsou primárně speciální aplikace spjaté s perem.

Nový S Pen Samsungu Galaxy Note9

Jde o rychlé vytvoření poznámky, chytrý výběr části displeje, zobrazení veškerých napsaných poznámek, přímé psaní po displeji, okamžitou zprávu nebo možnost rychle překládat texty. Nabídku si však můžete přeskládat dle vaší libosti. Rázem z ní tak máte přístup k vámi často používaným aplikacím. Pro mnohé může být praktická funkce lupy, která dokáže oblast pod perem přiblížit až o 300 %. Jelikož stylus reaguje i zhruba 2 centimetry nad displejem, stačí ním nad displejem jen kroužit.

Samsung Galaxy Note9

Veškeré psaní je neuvěřitelně snadné. S lehkou nadsázkou lze říci, že S Pen se snaží imitovat klasickou propisku. Hrot po displeji klouže s až neuvěřitelnou ladností a po chvíli docílíte krasopisu. Pokud jej ovládáte. Velmi návykové je rozpoznání tlaku, kdy stačí na pero jen lehce přitlačit a rázem je tah silnější.

Ačkoliv nejde o zbrusu novou funkci, za vyzdvihnutí stojí. Jde o rychlou poznámku, kterou lze udělat i na uzamčený displej. Ptáte se jak? Jednoduše vezmete S Pen, stisknete tlačítko a displej se lehce rozsvítí, ačkoliv je převážně stále černý. V ten moment získáte prostor celého displeje na zapsání důležité poznámky. Telefonního čísla, nákupního seznamu či adresy. Barva této speciální poznámky se vždy shoduje s barvou samotného S Penu. Po napsání ji jedním ťuknutím uložíte, telefon zase pohasne a vše se tváří, jakoby se vlastně ani nic nestalo. Geniální.

Čím novým vás oslní?

Vše se odvíjí od toho, že je pero vybaveno technologií Bluetooth a pokud to v nastavení povolíte, komunikuje s telefonem až do vzdálenosti přibližně 10 metrů. K čemu je to dobré?

Například lze na dálku spustit fotoaparát (či jakoukoliv jinou vámi zvolenou aplikaci, stačí dlouze přidržet tlačítko na peru). Pokud se spustí fotoaparát, můžete na dálku okamžitě pořídit snímek či začít natáčet video. Nebo přepnout z hlavního na čelní fotoaparát. Vždy máte možnost si navolit dvě funkce v dané aplikaci, pro krátký a dvojitý stisk. Kromě fotoaparátu lze S Pen využít v galerii, kdy můžete procházet snímky tam a zpět jen s jeho pomocí. Pro pracovně vytížené se hodí možnost vzdáleně ovládat prezentace v PowerPointu. V přehrávači hudby, videa a aplikaci YouTube může tento pomocník úřadovat také. Krátký stisk například pozastaví přehrávání, dlouhý skočí na následující skladbu či video. A nakonec prohlížeč Chrome. Můžete si nastavit kroky vpřed či vzad nebo posun po stránce. To vše, aniž byste se museli dotknout displeje.

Samsung Galaxy Note9

Jde o velmi návykové funkce a je skvělé, že je Samsung nasadil. Bluetooth však potřebuje přísun energie. „To jako budu nabíjet ještě stylus?“ Ano, ale nemusíte se bát. V peru se nenachází klasická baterie, ale miniaturní kondenzátor, který se dle výrobce nabije za 40 vteřin. Výdrž je pak, opět dle Samsungu, 30 minut nebo 200 kliknutí tlačítkem. Praxe ukázala, že jsou všechny hodnoty mnohem lepší.

Samsung Galaxy Note9

S Pen jsme z telefonu vytáhli a každých 5 minut za jeho asistence na dálku pořídili jednu fotografii. S Pen byl celou dobu mimo svůj „domov“, ale nadále v dosahu telefonu. Výdrž se zastavila těsně pod hranicí 60 minut. Je samozřejmě nasnadě, že při intenzivnějším používání výdrž klesne. Nabití pera bylo prakticky okamžité. Po vložení stylusu do telefonu jsme po 10 vteřinách zavítali do nastavení a již zde svítilo 100% nabití. Mimochodem, i když se S Pen vybije, můžete s ním nadále psát a ovládat telefon. Přestanou fungovat jen nové funkce vázané na Bluetooth.

Samsung Galaxy Note9 v redakci nadále intenzivně testujeme. Pokud vás o něm cokoliv zajímá, neváhejte a napište nám do diskuze. Budeme se snažit odpovědět, případně odpověď zahrnout do blížící se recenze.

Samsung Galaxy Note9 512 GB

Rozměry161,9 × 76,4 × 8,8 mm, 201 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin
Diskuze ke článku
Tomogo
"Je samozřejmě nasnadě, že při intenzivnějším používání výdrž klesne." Osobně si myslím, že neklesne, nebo alespoň ne tak, aby se to poznalo. Je to super kondenzátor a ten běžně vydrží i deseti tisíce cyklů, bez toho, aby se opotřeboval.
Lukini
Je pravda, že podle barvy stylusu se poté zobrazuje stejná barva poznámky na uzamčené obrazovce, tedy žlutý stylus žlutá barva písma? Jak je to potom s černým stylusem? Je možné si koupit navíc žlutý stylus a ten používat s černým přístrojem? Jak probíhá párování? A musi být zapnuty klasický bluetooth aby stylus fungoval jako ovladač, nebo je pro určen to jiný ovladací prvek v menu?
Luke
Po intenzívnom písaní na displej alebo kreslení sú na displeji nejaké škrabance od hrotu s penu? Ž čoho je vyrobený hrot s penu?
SMLV
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je jedno jestli stylus vložím do telefonu tlačítkem nahoru, anebo dolu? Vím, že starší Note s tím měl problém a stylus se v zařízení zasekl. Děkuji předem za odpověď :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze