Porovnejte, jak fotí Huawei Mate 30 Pro oproti P30 Pro. Kdo odešel jako vítěz?

Včetně komentáře k pořízeným fotografiím
Porovnejte, jak fotí Huawei Mate 30 Pro oproti P30 Pro. Kdo odešel jako vítěz?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Komentář k fotografiím naleznete v přiloženém videu
  • V článku můžete pořízené fotografie porovnat na vlastní oči

I když nemá Huawei Mate 30 Pro pětinásobný zoom, dá se považovat za nástupce jarního Huawei P30 Pro. Rozhodli jsme se tak oba telefony a jejich fotoaparáty porovnat a zjistit, kam se po stránce kvality výsledných fotografií Huawei přibližně za půl roku posunul. Výsledek nás překvapil více, než jsme původně čekali. Na první pohled jsou snímky u novinky méně dramatické – nasnadě je software, který při jejich finalizaci používá méně výrazný kontrast. To je podle nás jednoznačně krok správným směrem. Fotografie jsou totiž věrnější a bližší skutečnosti. V obou případech si telefony dobře poradily s protisvětlem při focení nebe a tmavších objektů. Umělá inteligence však není úplně konzistentní a jednou má fotky studenější P30, jindy zase Mate.

Huawei Mate 30 Pro – první dojmy

Čeho si však nelze nevšimnout, je kvalita vykreslení. Huawei zcela očividně udělal velký pokrok v použitém snímači. To vede ke dvěma závěrům. Snímky jsou u Mate 30 ostřejší po celé ploše. Toho si všimnete především na vzdálených detailech. S tím souvisí o poznání menší komprese, která na P30 často způsobí ztrátu informace. Typickým příkladem jsou ubíhající kachličky, drobná okna v pozadí nebo struktura hrubých materiálů ve spárách. Zatímco Mate 30 i po přiblížení zachová ostrost a snadno rozeznáte struktury, drobné texty a objekty, P30 si s nimi neví příliš rady a buď je slije do celých ploch, nebo připomíná šum. Zároveň to znamená, že Mate 30 nemusí tak dramaticky doostřovat v post-processingu, což je velká výhoda.

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) náleží Huawei Mate 30 Pro, druhý pak P30 Pro (posuvník umístěn vlevo).

Ukázkové fotografie v originálním rozlišení

Snímky si můžete prohlédnout i v plném rozlišení. Fotografie stačí přiblížit v galerii pomocí ikony lupy.

Huawei Mate 30 Pro
Huawei P30 Pro
Diskuze ke článku
Jitrnice
Mě se strašně líbí, jak hlavně asi redaktoři věří, že ty fotky ladí nějaká umělá inteligence, přitom postupy jsou stále stejné co prakticky vznikl digitální fotoaparát, jen samozřejmě zdokonalené. Umělá inteligence je jen marketingovej blábol, aby to vypadalo zajímavě.
Carda
A kdyby to někoho zajímalo k snídani jsem měl nudle s tvarohem a k obědu nudle s mákem a k večeři to co zbylo od snídaně den co den celý rok pořád žeru nudle už mi to leze do mozku všude vidím nudle právě teď mi jedna leze z nosu
Jab
Nežijeme v Číně. Bylo by super, kdybyste tenhle telefon přestali tlačit. Nehledě na to, kolik Huawei článků jste se svým rudým overlordům zavázali uveřejnit.
Bukaj
Vám za to platěj? Nebo proč to tlačíte jak Nova Goťáka?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze