Potřebujete vůbec Galaxy Note9? Přinášíme souhrn jeho hlavních inovací

16
Potřebujete vůbec Galaxy Note9? Přinášíme souhrn jeho hlavních inovací
  • Samsung dnes představil nejčerstvější vlajkovou loď z řady Galaxy Note
  • Galaxy Note9 je bezesporu špičkový, ale vyplatí se přecházet z Galaxy Note8?
  • Zaměříme se proto na nejdůležitější inovace oproti předchozí generaci, které vám při rozhodování dost možná pomohou

Samsung Galaxy Note9 je stručně řečeno perfektní smartphone. Výbavou srazí většinu konkurentů na kolena, avšak co když se zaměříme na srovnání s původní generací, tedy Galaxy Note8? Oproti tomu novinka samozřejmě přináší pár zajímavých vylepšení, bude to však stačit, aby se aktuální majitelé Galaxy Note8 odhodlali pro upgrade? Pokusíme se na to odpovědět – zaměříme se totiž na hlavní inovace, které Galaxy Note9 přináší.

Větší baterie, hurá!

Jednou z důležitých inovací je nárůst kapacity baterie. Galaxy Note8 je i dnes jeden z nejvýkonnějších smartphonů, proto v době oficiálního představení překvapila baterie s poněkud nízkou kapacitou 3 300 mAh. V rámci naší recenze jsme ale ani tak Galaxy Note8 nijak nezkritizovali, výdrž byla totiž poměrně standardní, vzhledem k nižší kapacitě dokonce nad očekáváním.

Novinka však vyráží do boje s baterií o kapacitě 4 000 mAh, která by mohla zaručit bezproblémovou výdrž celý den, tedy od samého rána až do noci. U takto výkonného telefonu by šlo o splněný sen nejednoho náročného uživatele.

S-Pen je chytřejší

S-Pen je s modely Galaxy Note pevně spjato. V nové generaci získává bezdrátovou technologii Bluetooth LE, a zvládne tak mnoho i bez přímého kontaktu s displejem. Skrze pero půjde ovládat spoušť fotoaparátu, prezentace a mnohé další, to vše do vzdálenosti až 10 metrů. Dobrou zprávou je, že pero lze stále uchovat v těle zařízení, rozměry jsou velmi podobné předchozí generaci.

Samsung Galaxy Note9

Zajímavostí je, že S-Pen nepoužívá klasický akumulátor, ale místo toho je v jeho útrobách miniaturní kondenzátor. Ten dokáže na rozdíl od běžné baterie velmi rychle vstřebat energii. Už za 40 vteřin po vložení do telefonu S-Pen dosáhne plného nabití, což pak znamená 200 kliknutí nebo 30 minut v pohotovosti.

Čtečka otisků našla vhodnější místo

Mnohem více než nízkou kapacitu baterie jsme kritizovali umístění čtečky otisků prstů. Ta se poměrně nelogicky nacházela vedle fotoaparátu, kam prst zkrátka nikdy instinktivně nesklouzne, což potvrdila také praxe. Novinka má čtečku na lepším místě, konkrétně pod fotoaparátem. Nejde sice o ideální řešení, více by se nám líbilo umístění pod sklo displeje, avšak stále jde o podstatně elegantnější řešení.

Samsung Galaxy Note9

Proslýchá se, že další generace Galaxy S by již mohla čtečkou v displeji disponovat, následně by se mohla dostat i do řady Galaxy Note. Tedy, pokud ji Samsung nakonec opravdu nesloučí s Galaxy S.

Inteligentní fotoaparát

Samsung zapracoval také na fotoaparátu. Rozlišení zůstalo zachováno, avšak přesto došlo ke zlepšení. Fotoaparát pozná mnoho scén a různých situací, díky čemuž by měl vždy vytvořit povedenou a hezky barevnou fotografii.

Samsung Galaxy Note9

A s čím, že si fotoaparát vlastně ještě poradí? Pokud mrknete, máte zašpiněnou čočku nebo fotíte proti světlu, smartphone vždy scénu vyhodnotí a na problém upozorní. Následně doporučí pořídit novou fotografii. Vylepšení doznala také světelnost. Nyní se pohybuje v rozmezí f/1.5 a f/2.4 a lze ji manuálně přepnout, zachován zůstal dvojnásobný optický zoom a 8Mpx sekundární fotoaparát.

Nesmíme opomenout...

Samsung toho pochopitelně vylepšil více, líbí se nám kupříkladu režim DeX, který bude fungovat jen díky HDMI kabelu a redukci z USB-C. Díky tomu se uživatel zbaví nutnosti nakupovat speciální příslušenství v podobě podložky DeX. Princip řešení je stejný jako u nedávno představeného tabletu Galaxy Tabu S4, který pro vás již testujeme. Potěší také nasazení stereo reproduktorů s nálepkou AKG Harman.

Samsung Galaxy Note9

Meziročně se samozřejmě opět zvýšil výkon. Pro Česko se počítá s procesorem Samsung Exynos 9810, jenž je vyráběný 10nm procesem s osmi jádry a frekvencí 2,7 GHz + 1,7 GHz. Jeho výkon je o 33 % vyšší než v případě Exynosu 8895 v Notu8. Grafický výkon se pak zvýšil o 23 %.

Radost udělá i navýšení paměti na 128 GB u základní varianty, přičemž v prodeji bude dokonce i verze s 512 GB. Note9 může být váš už 24. srpna za 25 999 Kč, Note8 se před rokem začal prodávat za 27 tisíc, avšak jeho cena v posledních týdnech výrazně klesla.

Vyplatí se tedy nákup novinky? Pokud vám výčet hlavních vylepšení stačí, pak ano, stávající majitelé Notu8 mají v rukou ovšem stále skvěle vybavený smartphone, který určitě ještě minimálně další rok zůstane na špici.

Technické parametry Samsung Galaxy Note9 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce161,9 × 76,4 × 8,8 mm, 201 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetExynos 9 Octa (9810), CPU: 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:50 hodin
Dostupnostsrpen 2018, 32 499 Kč
Diskuze ke článku
Misa
Ne.
Tomáš Janovský
Je to sice pěkný mobil, ale bez Linux on DEX stále jen o něco lepší mobil... Takže odpověď je NE!
Carda
Moje dojmy z mobilu jsou následující:

+ Výkon
+ Baterie
+ Nové funkce spojené s S-Pen
+ Celkově nové funkce
+ Fotoaparát

- Displej (nudle)
- čtečka otisků na zádech
Honza
Beru, ihned 20 kousků. Doufám, že má Android 2.3 gingerbread. S korejským pravdomluvným příslibem na aktualizaci 4.0 ICS. V roce 2057. Skvělá firma. A skvělí lidí, co ji stále živí. Žebráka prolhaného.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze