První dojmy z LG G6: stačí na letošní konkurenci?

32
První dojmy z LG G6: stačí na letošní konkurenci?
Fotografie: mobilenet.cz
  • LG G6 je vlajkovou lodí pro rok 2017
  • Nastupuje trend minimálních rámečků a poměru displeje 18:9
  • Tabulku parametrů na první pohled kazí starší hardware
  • Po týdnu testování v nás přesto zanechal převážně pozitivní dojmy

Telefon LG G6 zapůjčila Alza.cz, kde jej můžete také zakoupit.

Představení nejvýše postavených modelů většiny značek pro letošní rok jsme se již dočkali a nyní začínají opravdové žně. Společnosti Samsung i Huawei již s Galaxy S8 a P10 sklidily značnou pozornost. Sklízet by rozhodně chtělo i korejské LG, které na MWC v Barceloně představilo svůj letošní top model – LG G6. Úlohu nebude mít snadnou, loňský model LG G5 byl totiž pěkný propadák. Může se LG G6 dostat zpět do hry, nebo to výrobce opět „zvoral“?

Čím mne LG G6 hned na první dobrou zaujalo, byla konstrukce. Je opravdu robustní, v ruce působí poctivě a vyšší hmotnost 163 gramů tento pocit ještě podtrhuje. Zpracování je tak skvělé, jak jen si dovedete představit – pevný kovový rám svírají dvě odolné skleněné plochy Gorilla Glass, tlačítko se čtečkou otisků v zádech je zasazeno s mikrometrovou přesností a fotoaparát je perfektně zarovnaný s tělem. Ale není všechno zlato co se třpytí…

LG G6 v černé barvě

Především v černé barvě je LG G6 opravdu neskutečně účinný magnet na otisky prstů. Pokud nebudete používat žádné pouzdro, počítejte tak s neustálým leštěním. V tomhle ohledu se mi určitě více líbila barva Ice Platinum. Malý problém mám s ochranou fotoaparátu, protože jeho krycí sklo nechrání žádný, byť malinkatý, okraj. Díky tomu se mi objevily škrábance nejen na zádech, ale dokonce na čočce fotoaparátu, a to se mi nestalo… Co si pamatuji, tak vlastně nikdy. Díky bohu, že displej je už z krabice krytý ochrannou folií.

LG G6 v barvě Ice Platinum

Jedním z hlavních taháků LG G6 je však jistě displej, který má úhlopříčku 5,7 palců, ale díky tenkým rámečkům je tělo velké pouze 148,9 × 71,9 × 7,9 mm. Pro představu, předchozí LG G5 bylo celkem znatelně větší a nabízelo pouze 5,3palcovou úhlopříčku. Samsung se u modelu Galaxy S8 dostal v poměru displej/velikost dokonce ještě dál, ale přesto je třeba LG za tento krok pochválit.

...věřím, že poměr 18:9 se pomalu stane tak trochu trendem, pokud ne rovnou standardem.

Displej má QHD+ rozlišení, konkrétně 1 440 × 2 880 pixelů (565 PPI), a poměr stran 18:9. Tento fakt v mnoha uživatelích vyvolává až agresivní sklony, ale osobně jsem s tím za celou dobu neměl jediný problém. Je pravda, že mnoho aplikací s tímto poměrem stran zatím neumí naplno pracovat, ale s velkou pravděpodobností je to jen otázkou času. Už jen proto, jak úspěšný je nový Galaxy S8 se stejným poměrem stran a navíc věřím, že poměr 18:9 se pomalu stane tak trochu trendem, pokud ne rovnou standardem.

LG G6

Jedinou nevýhodu zatím vidím v tom, že LG použilo LCD panel a černé okraje videí na YouTube jsou trochu viditelnější než na AMOLED displeji. Jinak jsou ale zobrazovací schopnosti naprosto skvělé, displej má krásné barvy, je perfektně jemný a také čitelnost na slunci nijak nezaostává.

Bohužel během týdne nepřišel žádný update softwaru, který by trochu upravil vlastnosti fotoaparátu, takže stále platí platí závěry, které znáte z mého předchozího článku. Pojďme se tedy raději podívat na uživatelské prostředí, protože tam nám LG dělá trochu vrásky. U modelu G6 se poprvé setkáváme s prostředím LG UX 6.0, které stojí na operačním systému Android 7.0 Nougat a jedná se o výraznou úpravu vzhledu systému Android.

Po uživatelské stránce je prostředí velmi povedené, dobře se ovládá a nabízí nepřeberné množství nastavení a funkcí. Můžete si například nastavit různé chování, když jste doma/venku, na klávesy hlasitosti nastavit další funkce, uzamknout přístup k mnoha aplikacím pomocí otisku prstu, upravit domovské klávesy nebo dokonce změnit rozložení domovské obrazovky. Opravdu mnoho šikovných funkcí.

Během testování jsem se však setkal také s nedostatky, hlavně v oblasti optimalizace. Například drobné bugy při rozdělení displeje na dvě poloviny pro práci s dvěma aplikace. Nebo zpomalení systému při trochu zběsilejším přecházení mezi aplikacemi. Tím se dostávám k tomu, že ač je G6 letošní vlajková loď, používá loňský čipset Qualcomm Snapdragon 821. Letošní konkurenti nasazují Snapdragon 835 a dle benchmark testů je rozdíl ve výkonu celkem znatelný, což může být také částečná příčina občasného zpomalení.

LG se snažilo nacpat do své letošní vlajkové lodi absolutní maximum, ale bohužel se mu to nepodařilo na 100 %. Telefon má perfektní zpracování, odolnou konstrukci dle certifikace IP68, vynikající displej, povedené uživatelské prostředí a skvělý fotoaparát. Je zde však také pár kompromisů, jako je třeba slabší hardware a nedostatky v optimalizaci UI nebo v některých ohledech diskutabilní výsledky fotoaparátu. Bude to stačit na letošní konkurenty? To vám řeknu již brzy v naší kompletní recenzi!

Telefon LG G6 zapůjčila Alza.cz, kde jej můžete také zakoupit.

Technické parametry LG G6

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:47 hodin
Dostupnostduben 2017, 20 490 Kč
Diskuze ke článku
Petas
"...věřím, že poměr 18:9 se pomalu stane tak trochu trendem, pokud ne rovnou standardem." No doufam ze ne, nakonec budem met mobily s displejem 18:9, video z nich v pomeru 16:9, fotky v pomeru 4:3 a pak to cele promitneme na TV s pomerem stran 21:9 aby to byl ten spravny kinoformat. Az bude vse mobil, video, fotka a tv ve stejnem formatu, tak to ma smysl, ale ted je to uplna hovadina. LG G6, S8/S8+ a pry pripravovany nejake Sony s pomerem 21:9. Tak uz se domluvte. A nebo udelame pomer 50:1,5 aby bylo hodne cerneho ramecku kolem fotek a hry byly bez ovladacich prvku, ktere se na obrazovku pri roztazeni nevlezou. Ano pojdme na ten standard :-D :-D
JardaL
jen pro info https://smartmania.cz/lg-g6-kvetnu-dostane-dulezity-update-vyrazne-vylepsi-fotoaparat/ :-) Kdyby šlo o Samsung tak už by bylo všude X článků :-)
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Vyplatí se si přidat pár tisíc a koupit si S8. Stačí jeden prostý důvod: displej.
Pesedm
Skvělý smartphone, který je ale pro Evropu ochuzen
LG telefon pro naše zákazníky nevybavilo ani 64GB pamětí, bezdrátovým nabíjením či kvalitním audio převodníkem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze