První dojmy z používání Samsung Galaxy Watch

33
První dojmy z používání Samsung Galaxy Watch
  • Do redakce nám dorazily Galaxy Watch, a tak vám přinášíme první dojmy
  • Dvě varianty, které máme k dispozici, jsou velmi elegantní a bytelné
  • Systém Tizen 4 disponuje spíše drobnými změnami
  • Naopak různé funkce zabývající se zdravím příliš nenadchly, například měření spánku, které prošlo velkou změnou, se nezdá příliš spolehlivé
  • GPS ani krokoměr zatím nepodávají konzistentní výsledky, měření tepu se zdá přesnější, stále však trpí stejnými neduhy jako v předchozích hodinkách od Samsungu

Galaxy Watch lze pořídit už i u nás, a tak je od pátku intenzivně testuji, abych zjistil, jak si vedou oproti předchozím modelům a jak si obecně stojí na trhu s chytrými hodinkami. Tady jsou moje první dojmy.

Samsung Galaxy Watch

Nejprve se podívejme na vzhled. K dispozici mám větší (46mm) stříbrnou i menší (42mm) růžovo-zlatou variantu. Obě působí velmi solidním a elegantním dojmem. Zdání však je i skutečností, protože oboje hodinky splňují vojenský standard MIL-STD-810G, který značí slušnou ochranu proti vodě a prachu (IP68), proti pádům, vysokým a nízkým teplotám atd.

Stříbrné hodinky jsou zajímavým mixem původních Gear S3 Classic a Gear S3 Frontier. Mají stříbrné tělo a černou otočnou lunetu. Tato kombinace z hodinek dělá opravdu unikátní kousek, který na první pohled zaujme. Ač je tato varianta stejně velká jako Gear S3, vypadá něco větší s menším displejem. Na ruce však sedí lépe a zatímco Gear S3 Frontier musím několikrát denně sundat a nechávat ruku odpočinout, Galaxy Watch na ruce tolik nevnímám a prakticky sundávám jen jednou za den.

Menší varianta má kovové tělo imitující barvu růžového zlata s růžovým páskem a je primárně cílena na ženy. Zajímavostí však je, že po výměně růžového pásku za černý tělo vypadá spíše měděně, a hodí se tak i pro muže. Osobně se mi tato kombinace velmi líbí. Velikostí jsou hodinky podobné Gear Sport, tentokrát jsou však skutečně o trochu větší, za což můžou především výraznější úchyty na pásek.

Samsung Galaxy Watch
Po výměně pásku za černý vypadají hodinky jako měděné

Co se týče funkcí, nové Galaxy Watch dostaly systém Tizen 4, s čímž jsou spjata především drobná vylepšení. Zaujala například nabídka režimů. Původně byl k dispozici jen režim Nerušit, nyní však mám k dispozici ještě navíc režimy Kino a Dobrou noc. Zatímco režim Kino ztlumí úplně všechno včetně budíků, systémových notifikací anebo vždy zapnutého displeje (always-on), režim Dobrou noc se chová podobně jako režim Nerušit a rozdíl je snad jedině v tom, že Nerušit si můžete v hodinkách naplánovat jako rutinu.

Co se mi líbí oproti předchozím modelům je vylepšená výdrž. Tedy u velké verze hodinek, ty totiž při běžném používání vydrží kolem tří dnů a i když bych si přál hodinky, jež vydrží třeba týden nebo dva, v současnosti nejsou k dispozici technologie, které by takovou výdrž zajistily, aniž by musely dělat kompromisy. V tom ohledu si myslím, že Samsung udělal co mohl.

Velkých změn doznalo měření spánku, stále mi však přijde, že se nejedná o příliš hodnotné informace. Zatímco na Gear S3 jsem často míval i přes 6 hodin spánku bez pohybu, Galaxy Watch mi tvrdí, že nemám prakticky žádný hluboký spánek a ač se v obou případech jedná o trochu jiné ukazatele, přijde mi nereálné, abych měl hlubokého spánku za noc jen například 6 minut jako dnes.

Žhavou novinkou je měření stresu, ani to na mě však prozatím nezanechalo nejlepší dojmy. Většinou se mi totiž ukázal stres při zvýšeném tepu, a tak mi hodinky tvrdí, že jsem ve stresu i po běhu. Většinou jsem učinil více měření za sebou, a to druhé hned ukázalo zase nízký stres. Jen jednou se mi zatím stalo, abych měl konzistentně tři měření za sebou vysokou hladinu stresu, hned jsem tedy vyzkoušel dechové cvičení, které aplikace nabízí, a poté jsem opět třikrát změřil stres, tentokrát byl ve všech případech nízký.

A co fitness funkce? Mám z nich smíšené pocity. Stejně jako v případě Gear S3 nebo Gear Sport se jedná o excelentní chytré hodinky, které vám usnadní mnohé činnosti a nabídnou rozrůstající se nabídku aplikací v Tizen storu. Stále se však nejedná o spolehlivý nástroj pro měření různých sportovních aktivit. Kromě toho, že se na hodinkách vyskytuje stejná chyba měření tepu jako na předchozích modelech (tzv. flatline), hodinky neukazují konzistentní informace.

Zatím jsem s hodinkami byl běhat pouze dvakrát, z toho samozřejmě nelze dělat závěry, nicméně při prvním běhu se informace GPS u obou hodinek výrazně lišily, navíc ani jedny nezachytily trasu správně. Při druhém běhání naopak GPS ukázala velmi přesná data korespondující s tím, co naměřil telefon. Co se týče tepu, dostal jsem přesnější data než od Gear Sport, menší Galaxy Watch však nenaměřily první polovinu cvičení a „chytly se“ až v té druhé. Při druhém běhu jsem porovnával měření tepu větších Galaxy Watch s hrudním pásem a data se ukázala jako docela přesná s rozdílem +-3 tepy za minutu.

Poslední, co zmíním, jsou kroky. Ty jsou měřeny se skvělou přesností, pokud se jedná o běžnou chůzi, pokud však jen popocházím, často se neměří. Zkusil jsem popocházet o pár kroků, vždy s krátkou zastávkou, kroky to však často nezaznamenalo. Vím, že takto fungovaly i Gear S3, netuším však, jestli je to záměr měřit především delší procházky, nebo ne...

To jsou prozatím první poznatky z používání Galaxy Watch, na podrobnou recenzi se můžete těšit již zanedlouho.

Technické parametry Samsung Galaxy Watch 46 mm LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce46 × 49 × 13 mm, 63 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,3" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: LTE, NFC: ano
ChipsetCPU: 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor472 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2018, ?
Diskuze ke článku
Karel
Jediné použitelné hodinky jsou apple watch, bohužel v česku polovina fumkci nefunguje ,tyhle hodinky by jsem ani nenazýval smart , jsou to jenom digitálky s displejem jinak proti samsungu nic nemám ale má to moc nedostatků nezbývá než čekat jesli něco nepředstaví lg nebo huawei.
Zdenek
Garmini, za mě tedy F5 tedy žádnými výše uvedenými neduhy netrpí. Navíc výdrž kolem 14 dní. Ovšem video ani fotky si na nich nepřehrajete :)) Samsung G Watch je fakt hračka
Petr
No takže hodně odfláknutej produkt. Nepoužíval jsem je ale měl sem je na ruce a působilo to na ně jak z tržnice.

Jsem docela zvedav za jak dlouho budou na trhu chytré hodinky schopné dlouhodobě fungovat a nabídnout pokročilé sportovní a zdravotní funkce v opravdu kvalitním tele.

Dlouhá vydrž se najde - třeba Alpiny 2 roky, ale funkce jsou jen základní.
Skvěle funkce mají Apple Watch 4 ale vydrž je moc krátká.

Bohužel chytré hodinky jsou zatím nedotažený produkt.
Lukes
Jak píše autor.., tak jsou docela zklamání.. :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze