První dojmy ze Sony Xperie XZ3, která stále nejde s davem

9
První dojmy ze Sony Xperie XZ3, která stále nejde s davem
  • Sony má novou vlajkovou loď, která nabídne skvělou ergonomii a vysoký výkon
  • XZ3 stále nejde s davem a drží si unikátní vzhled, i když není úplně bez chyb

Je pravdou, že jsme již novou Xperii XZ3 měli šanci vyzkoušet na veletrhu IFA v Berlíně. Tentokrát nám však přišla do redakce, kde je testování, přiznejme si, trochu pohodlnější. XZ3 nepřináší zásadní změny, ale posouvá telefony od Sony správným směrem. Řada problémů z předchozích modelů však bohužel zůstává.

Sony Xperia XZ3 – první pohled

Zpracování a displej

Sony si udržuje od zbytku výrobců značný odstup a stále platí, že Xperii poznáte na první pohled. V mnoha ohledech se však design posunul směrem k mainstreamu a pryč jsou doby osobitého a hranatého designu. XZ3 je tak zaoblená ze všech směrů a zadní strana připomíná zrcadlo. Na druhou stranu, Sony stále nesáhlo k výřezu v displeji a drží si na horní a spodní straně viditelné rámečky. Telefon se díky tomu velmi dobře drží v ruce, a to i přes hmotnost 193 gramů.

Skleněná záda znamenají neustálou nutnost telefon čistit. A dokonce musíte počítat i s oděrkami, které se na zařízení po nějaké době objeví. Sklo chrání Gorilla Glass 5, což vám ale spíše pomůže proti pádům. Určitě to ale nebude žádná tragédie a pro spatření nedokonalostí budete potřebovat bystré oko a blízký pohled.

Telefon rozhodně není malý, za což může především velký 6palcový displej s poměrem stran 18:9. Pyšní se přídomky Quad HD OLED HDR, což znamená jemné rozlišení, věrné barvy a čisté zobrazení ze všech úhlů. Displej skutečně vypadá nádherně a potěší třeba i hlubokou černou. Tmavé pozadí tak alespoň částečně zmírní horní a spodní rámečky telefonu. Osobně mi však nepřijdou nijak veliké, navíc jsem rád, že do nich Sony umístilo stereo reproduktory. Zvuk je tak hlasitý a hraje směrem k uživateli, což oceníte zejména při sledování videí nebo hraní her.

Zásadní novinkou je však zaoblení displeje. To je velmi decentní a připomíná některé telefonu od Samsungu. Má spíše kosmetický efekt, reálně se však telefon dobře drží, a to je zásadní.

Fotoaparát

Sony dlouhodobě vyrábí jedny z nejlepších fotografických čipů, ve vlastních telefonech však není schopno využít hardwarových možností a snímky bývají zpravidla průměrné a zaostávají za nejlepšími. Ani v tomto případě výrobce nejde s davem, a na zádech tak nenaleznete duální fotoaparát. Jediný snímač nabízí rozlišení 19 megapixelů se světelností f/2.0. Snímky nejsou rozhodně špatné a meziročně se opět zlepšily, ale dech vám zrovna nevyrazí. Podrobnější test fotoaparátu pro vás připravujeme v samostatném článku.

Selfie kamera nabídne rozlišení 13 megapixelů a možnost fotit s bokeh efektem. U něj je stále výrazně poznat softwarová úprava, kdy ořez nesedí zcela dokonale a fotoaparát rozmaže občas i to, co by měl nechat ostré a naopak. V tomto ohledu má Sony ještě čas vylepšovat funkci aktualizacemi. U videa vás stále potěší možnost natáčet zpomalené Full HD video s rychlostí 960 snímků za sekundu.

Výkon a systém

Bát se rozhodně nemusíte o dostatek výkonu. Procesorem je v tomto případě nejnovější Snapdragon 845. Nic jiného bychom ani neočekávali. Jako mírné zklamání může působit RAM, která se zastavila na hodnotě 4 GB. Pro plynulý chod, a dokonce hraní náročných her, to stačí bohatě, ale třeba v porovnání s čínskou konkurencí to působí zvláštně, když zvládne dodat třeba 6 GB se stejným procesorem za poloviční cenu.

Kde však ke kompromisům nedošlo je systém. Sony nasazuje čerstvý Android 9.0 Pie. Důležité je, že se aplikace spouští okamžitě a chod systému je naprosto spolehlivý. To platí třeba i o fotoaparátu, který se spouští vážně rychle, a zvládnete tak fotit okamžitě po vyndání z kapsy.

Zmínit musím funkci Side Sense. Stačí poklepat prstem na hranu telefonu a vyvoláte nabídku rychlého spuštění hned vedle vašeho prstu. Díky tomu se telefon příjemně používá i jednou rukou, aniž byste museli celý systém přepínat do režimu jedné ruky. I to je ovšem možné. Tuto funkci si můžete také přizpůsobit a vybrat si například aplikace, které se mají zobrazovat. Za tuto drobnost Sony chválím, ihned jsem si na ni zvykl.

Závěr

Sony se dá spousta věcí stále vytýkat. Třeba nepříliš šikovně umístěná čtečka otisků prstů, která je příliš nízko a prst na ni po vytažení z kapsy nesnadno sedá. Nebo třeba stálý problém se šuplíčkem pro SIM kartu a paměťovou kartu (slot je hybridní), kdy se po vytažení telefon restartuje. Řadu drobností však Sony zatvrzele drží, jako je třeba spoušť fotoaparátu a stále ještě celkem svérázný design.

Telefon si můžete již nyní předobjednat, jeho cena činí 19 990 Kč. Prodej pak začne 5. října. K dispozici bude ve stříbrné, černé a tmavě zelené variantě.

Technické parametry Sony Xperia XZ3

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 73 × 9,9 mm, 193 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:53 hodin
Dostupnostzáří 2018,
Diskuze ke článku
Vašek J.
A bude Compact?
Diskeťák
Fotografie u Xperií rozhodně průměrné nejsou. Záleží jen na tom, jestli s Xperií umíte fotit.
Vyko Just
Vyko Just
Nechápu, co furt máte s tím šuplíkem. Podle mě rozhodně pohodlnější než pichat do mobilu špendlík. A že se mobil restartuje je snad logické, když měním simku. Pametovku mám v mobilu taky nonstop, takže jeden restart za rok a neřeším. A ty fotky vypadají podle YouTube porovnání špičkově. Přijde mi že už je to snad ze zvyku psát, že jsou podprůměrné? Od starých zetek se toho dost změnilo. A třeba video mi podle porovnání přijde na xpeiich bezkonkurenční.
Jenda Benda
Petr Vojtěch má velice kultivovaný projev a dobře se to poslouchá. Oproti jiným nejmenovaným afektovaným recenzentům to je jako nebe a dudy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze