ASUS ZenFone 4
recenze

ASUS ZenFone 4

Kde ty loňské ZENy jsou...
7

ASUS se snaží v posledních letech nabízet stále atraktivnější zařízení a třeba loňský ZenFone 3 se v tomto ohledu opravdu povedl. To je však rok stará minulost, a tak tu dnes před námi stojí ZenFone 4, který je ve všech ohledech větší a lepší. Zlepšení však nejsou nijak zásadní, takže nám nezbývá než se podívat, zda si nový 5,5palcový ZenFone 4 obhájí svou vyšší cenovku.

Loňský ASUS ZenFone 3 byl jedním z nejzajímavějších telefonů své třídy. Nechyběl mu pěkný design, USB-C, slušný hardware a fotoaparát, parádní Full HD displej, a to vše za relativně přívětivou cenu. To se však letos mění, jelikož na scénu nastupuje ZenFone 4, který je ve všech ohledech o malinko lepší, ale zároveň stojí o 3 tisíce korun víc než předchůdce. Za tento příplatek dostanete Snapdragon 630, 4 GB RAM, nový duální fotoaparát, čtečku otisků prstů vepředu a především větší 5,5placový displej. Doby menšího 5palcového ZenFonu 3 jsou tedy pryč a je otázkou, jestli se ASUSu podařilo ospravedlnit výrazný nárůst ceny.

ASUS ZenFone 4 (2017)

Technické parametry ASUS ZenFone 4 (2017)

Kompletní specifikace
Konstrukce155,7 × 75,2 × 7,7 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 630, CPU: 8×2,2 GHz, GPU: Adreno 508
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2017, 13 490 Kč

ASUS ZenFone 4 – videopohled

Obsah balení: Co víc byste chtěli?

Balení se ASUSu opravdu povedlo a nedostanete tak za své peníze jen pouhý neodmyslitelný základ v podobě telefonu, nabíjecího adaptéru a USB-C kabelu. K tomu dostanete totiž ještě poměrně kvalitní špuntová sluchátka a především i měkké a čiré plastové pouzdro, které se určitě hodí. Skleněné záda hezky ochrání, a hlavně se díky němu drží telefon ještě jistěji, takže o klouzání nemůže být řeč. Obsah zakončuje samozřejmě povinná výbava příruček.

Konstrukční zpracování: zářivější než kdy dřív

Stačí jeden pohled a je jasné, že jde o pokračovatele ZenFonu 3: prakticky totožná přední strana, stejné tvary, kovový rám a skleněná záda s překrásným efektem ZEN kruhů, které jsou výraznější a krásnější než kdykoli předtím, byť otiskům nezabrání o nic lépe. Vzhledově je to prostě krasavec a určitě nikomu neudělá ostudu. Hrany rámu a skla už tu nejsou tak zaoblené jako u loňské generace, díky čemuž se telefon lepe drží a tolik neklouže. Zároveň jsou ale hrany stále dostatečně zaoblené, aby neřezaly do rukou, což není vždy lehké vyvážit.

ZenFone 4 se zkrátka drží opravdu pohodlně, ale ovladatelnost není kvůli většímu displeji a velmi výrazným rámečkům nejlepší. Pořád je telefon ale o maličko menší než třeba iPhony Plus. Jen škoda, že barevná notifikační dioda se přesunula pod mřížku sluchátkového reproduktoru. Kvůli umístění až úplně v jejím rohu nejde často pod určitými uhly skoro vůbec vidět a ani nezáří tak silně jako u ZenFonu 3. Velkým krokem kupředu je však oblast pod displejem, kde se ASUS alespoň rozhodl využít větší rámečky naplno.

ZenFone 4 a ZenFone 3 vedle sebe

Máme tu totiž stále tři senzorová tlačítka, přičemž dvě boční jsou nyní konečně i podsvětlená a doprostřed se nám nově integrovala čtečka otisků prstů. Ta doznala značného zlepšení a s pomocí optimalizací v nové verzi nadstavby ZenUI pracuje mnohem rychleji než dříve. Otisk rozpozná spolehlivě pokaždé a odemknutí zabere pocitově až o polovinu méně času než u ZenFonu 3. Za tohle patří ASUSu velký palec nahoru. Škoda jen, že se už nepřidala i certifikace zvýšené odolnosti a do prodeje se u nás dostala jen černá varianta telefonu.

Rovněž hardwarová tlačítka na pravém boku jsou hodná chvály. Umístění je akorát na dosah palce a mají trochu tužší stisk, což osobně vítám. Vypínací tlačítko by však mohlo být alespoň lehce drážkované, aby se lépe rozeznalo od kolébky hlasitosti hned na letmý dotyk. Na spodní hraně se nachází jeden ze dvou stereo reproduktorů, nabíjecí konektor a nezapomnělo se ani na 3,5mm jack. Na levé hraně je poté už jen slot pro microSD kartu a konečně také nanoSIM, což je kupodivu pokrok, jelikož loňský ZenFone 3 používal ještě microSIM.

Líbilo se nám
  • krásný vzhled
  • kvalitní materiály
  • pohodlně se drží
  • výborná čtečka otisků prstů vpředu
Nelíbilo se nám
  • přeci jen větší rámečky
  • voděodolnost by neuškodila
  • horší umístění notifikační diody

Displej: stejný jako dřív, jen větší

Za nafouknutí rozměrů telefonu může samozřejmě zejména displej, u kterého se ASUS rozhodl vyslyšet volání trhu. Stále tu tedy máme Full HD IPS panel, ale tentokrát má hned 5,5 palců. Nárůst v úhlopříčce o půl palce se mnoha lidem či vlastníkům předchozího ZenFonu 3 nemusí líbit a byť jde o skutečně pěkný panel, zamrzí, že ASUS letos kompaktnější zařízení tak trochu ignoruje.

ASUS ZenFone 4 (2017)

Rovněž mě lehce mrzí, že ASUS i u „obyčejného“ ZenFonu 4 nenasadil AMOLED technologii jako u ZenFonu 4 Pro. Obě verze se pochopitelně musely nějak odlišit, ale jak se ukázalo, každá věc navíc, která by ušetřila procenta baterie, by se zde velmi hodila. O tom ale až později.

Ať už jde o barvy, pozorovací úhly či rozsah jasu, displej je skvělý.

Ať už však jde o barvy, pozorovací úhly či rozsah jasu, vede si tento displej skvěle, takže jsem neměl problémy ani na silnějším slunci. Automatická regulace jasu navíc funguje spolehlivě a přesně, přičemž nechybí ani nastavitelný filtr modrého světla pro příjemnější čtení v noci. K dispozici máte i velmi podrobné nastavení displeje, kde si můžete nastavit sytost, kontrast, teplotu a další. Dokonce tu máme i funkci automatického přizpůsobování teploty barev podle okolního osvětlení. Celý displej poté kryje odolné krycí sklo Gorilla Glass 5.

Líbilo se nám
  • pěkné barvy
  • dobrý rozsah jasu
  • mnoho nastavení

Zvuk: nová dvojice

Cílem změn se letos nepochybně stal zvuk, kde máme nyní nasazené stereo reproduktory á la HTC či iPhone. Spodní reproduktor společně se sluchátkovým nad displejem tak podávají velmi hlasitý výstup, ale na vyšší hlasitosti už zvuk nezní tak čistě. Prostorový efekt je však dobrý a obohatí vaše herní, hudební i filmové zážitky. Rozhodně je zvuk záživnější než u většiny telefonů s pouhým jediným reproduktorem na spodní hraně, byť kvalitou výrazně lepší být nemusí.

ASUS ZenFone 4 (2017)

Potěšilo ovšem velmi povedené a účinné softwarové nastavení DTS zvuku včetně možnosti měnit prostorový efekt reproduktorů. ZenFone 4 tak nabízí opravdu skvělý zvukový zážitek, a navíc velmi dobře hraje i 3,5mm výstup. Jedna špuntová dostanete přitom hned v balení a nutno říct, že hrají vcelku hezky. Nejednomu majiteli zajisté postačí.

Líbilo se nám
  • hlasitý a kvalitní zvuk
  • prostorový efekt stereo reproduktorů
  • možnost nastavit zvukový výstup
Nelíbilo se nám
  • na nejvyšší hlasitosti nezní zvuk úplně čistě

Výkon hardwaru: omezení trhu

Někoho může zamrzet výkon, který se oproti předchozí generaci moc nezvedl, byť na vině není čistě jen telefon. Uvnitř našeho ZenFonu totiž tluče nový Snapdragon 630, který je jen o maličko výkonnější než loňská 625ka. 4 GB RAM nám ovšem zůstaly a stejně tak 64GB úložiště (necelých 52 GB volných), které lze stále rozšířit microSD kartou. Plynulost systému je díky těmto vnitřnostem stále skvělá a vše běží bez menších zadrhnutí. Rychlost systému třeba při otevírání aplikací však není taková jako u mnohem výkonnějších telefonů, které lze letos za podobnou cenu koupit.

Hardware se tedy od loňska moc nezlepšil, ale stejně si letos připlatíte 3 tisíce. Jak už však bylo řečeno v úvodu této kapitoly, na vině není samotný telefon. ASUS totiž prodává i verzi ZenFonu 4 se značně výkonnějším Snapdragonem 660 a 6 GB RAM. To už by bylo slušné navýšení oproti ZenFonu 3, ale bohužel se této verze u nás s největší pravděpodobností nedočkáme. Výkon sice i tak dostačuje, ale za tuto vyšší cenu dostanete klidně i dvakrát výkonnější stroje.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon na plynulý chod systému
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • za vyšší cenu minimální nárůst výkonu

Výdrž baterie: nepříjemné překvapení

Výdrž baterie se bohužel stala pravděpodobně tím největším zklamáním nového ZenFonu. Kapacita nám sice narostla na 3 300 mAh, což je slušná hodnota i na 5,5palcový Full HD displej. Moderní úsporný hardware by měl jedině pomoci, ale to se pohybujeme jen v teoretické rovině. V praxi jsem obvykle končil den s 20 procenty k dobru, a to jsem telefon nijak zvlášť nezatěžoval.

ASUS ZenFone 4 (2017)

Opravdu náročné a dlouhé dny už byly občas skutečně problémové a občas jsem se musel k večeru poohlížet po nabíječce. Naopak při lehčím používání jsem se dostal vždy maximálně na asi den a půl – dva dny mi zůstaly zcela zapovězeny. Ani v našem redakčním testu výdrže si telefon nijak zvlášť nepomohl a vydržel streamovat Full HD video přes Wi-Fi jen 7 hodin a 42 minut. Na tak velkou baterii je tedy výdrž zklamáním a ani nabíjení přes USB-C není z nejrychlejších. Z 0 na 100 procent se dostanete až za zhruba 2 hodiny a čtvrt.

Líbilo se nám
  • USB-C
Nelíbilo se nám
  • na danou kapacitu podprůměrná výdrž
  • delší doba nabíjení

Konektivita: stále nekompletní

Připojení k internetu není se ZenFonem 4 žádný problém. Ať už jde třeba o domácí připojení pomocí Wi-Fi ac či kompletní LTE na cesty. Velmi potěšila také přítomnost nového Bluetooth 5.0 a velmi přesná A-GPS, kterou doplňují GLONASS nebo BeiDou. Dokonce se dostalo i na podporu Galilea. V nadcházejících měsících a letech se však může ukázat přetrvávající absence NFC jako velká chyba. Do Česka totiž konečně míří NFC platby telefonem včetně Android Pay, avšak s novým ZenFonem 4 vám bude tato moderní vychytávka stále k ničemu.

Líbilo se nám
  • rychlá Wi-Fi ac a kompletní LTE
  • Bluetooth 5.0
  • přesná a bohatě vybavená GPS
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: jako na horské dráze

Hlavním markentingovým tahákem ZenFonu 4 má být podle všeho fotoaparát, na který se snažil ASUS upozornit nejen v Římě při představení či v reklamách, ale i na krabičce najdeme slogan „We love photos“. Jaký tedy přesně je onen nový duální fotoaparát? Ten hlavní má 12 Mpx, světelnost f/1.8 a pro focení je vybaven 4osou optickou stabilizací. Jednoduše řečeno se jedná o jeden z nejlepších foťáku své třídy. Barevné podání je dobré, snímky jsou celoplošně ostré a nechybí i spousta detailů. Navíc jsou fotografie vždy ostré prakticky při každém zmáčknutí spouště, za což lze vděčit právě optické stabilizaci. I samotné ostření probíhá bleskově.

Snímky z klasického fotoaparátu

Navíc si foťák až překvapivě dobře poradí i se silným protisvětlem, a dokonce i špatné světlo a tma jej jen tak neskolí. Obzvláště právě v oblasti focení za horšího světla a večer lze spatřit opravdu velký posun oproti ZenFonu 3. Navíc potěší i 3osá elektronická stabilizace videa, které vypadá také dobře a lze jej natáčet až ve 4K, případně ve Full HD až při 60 FPS. I přední 8Mpx kamerka dokázala potěšit, navíc je tu pro ni i velmi komplexní režim krásy.

První fotografie je vždy pořízena klasickým fotoaparátem, druhá širokoúhlým

Tak dobře už se ovšem nevede onomu druhému zadnímu širokoúhlému fotoaparát ve stylu LG, který jsem prozatím záměrně z hodnocení vynechal. Ten má jen 8Mpx rozlišení a světelnost f/2.2, ale zase se chlubí 120 stupni záběru. Jedná se sice o příjemnou přidanou hodnotu, na kterou krom LG prakticky nikde jinde nenarazíte, ale na takové LG G6 skutečně nemá. Je zde výrazný šum, barvy jsou často úplně mimo a ostrost se nám ke krajům ztrácí.

A to nemluvíme o výkonech za špatného světla – pro použitelné snímky potřebujete opravdu dobré osvětlení. Velmi si cením, že se ASUS pustil směrem širokoúhlého fotoaparátu, který je třeba dle mého názoru užitečnější a zábavnější než třeba 2× optický zoom, ale v této první inkarnaci se to úplně nepovedlo. Pokud jej však budete využívat výhradně za výborného světla, občas se vám hezké fotky přeci jen povedou a budete spokojeni.

Největším problém však není druhý fotoaparát, ale kupodivu fotoaplikace, která stejně jako u letošního ZenFonu Zoom S často nechce přepnout kamery a když už se to povede, tak aplikace spadne, takže ASUS tento problém asi stále úplně nevyřešil. Pokud jí následně otevřete, funguje vše skvěle, ale po nějaké době nepoužívání se bude proces opakovat, a tak pořád dokola. Tyto problémy značně znepříjemňují používání telefonu, ale potěší alespoň, že je fotoaplikace nyní mnohem přehlednější a ASUS se zbavil nespočtu nepoužívaných a zbytečných režimů.

Líbilo se nám
  • skvělý 12Mpx fotoaparát i za horšího světla
  • možnosti širokoúhlého objektivu
  • dobrá stabilizace videa
  • přední 8Mpx kamerka
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita širokoúhlého fotoaparátu
  • rozbitá fotoaplikace

Software: na Oreo musí počkat

ASUS se nepustil do zběsilého závodu o Android 8.0, a tak se musíme spokojit jen s novou nadstavbou ZenUI 4, která běží na Androidu 7.1.1. Prostředí vypadá o něco čistěji a celistvěji než dříve a vše běží opravdu skvěle. Navíc tu nyní máme mnohem méně předinstalovaných aplikací od ASUSu, což každý určitě ocení. Jejich počet se opravdu dramaticky ztenčil skoro na polovinu, přičemž nám tu zůstaly jen ty opravdu užitečné, jako třeba skvělý Správce souborů, který patří mezi nejlepší aplikace svého druhu pro Android.

Prostředí celkově je nyní o něco čistší a hezčí, ale zachovává si nepřeberné množství různých nastavení a úprav launcheru. Pohrát si lze s mřížkou aplikací domovské obrazovky, velikostí ikon, s textem, nově lze zdvojit aplikace, abyste mohli používat kupříkladu dva Facebook účty najednou a tak dále. Tentokrát se nám změnila také notifikační lišta, které zahodila svůj průsvitný vzhled za čistě bílý a prostředí tak s bílým nastavením vypadá o něco celistvěji.

Přislíbena už je oficiálně samozřejmě i aktualizace na Android 8.0 Oreo.

Navíc ASUS na prostředí očividně stále horlivě pracuje, jelikož jsem za poslední dva týdny dostal už čtyři firmwarové aktualizace a přislíbena už je oficiálně samozřejmě i aktualizace na Android 8.0 Oreo.

Líbilo se nám
  • plynulé a odladěné prostředí
  • mnohem méně přebytečných aplikací než dřív
  • spousta nastavení a přizpůsobení launcheru

Zhodnocení: je to jen o penězích

Závěrem lze říci jedno: největší problém ZenFonu 4 přes všechny plusy a mínusy představuje cena 13 200 korun, která je o 3 tisíce vyšší, než stál před rokem ZenFone 3. Za tyto peníze dostanete skvěle fungující a odladěný telefon, který je krásný na pohled, má pěkný displej, výbornou čtečku, stereo reproduktory a výborný hlavní fotoaparát.

Širokoúhlý fotoaparát a rozbitá fotoaplikace už ale moc slávy nesklidí a stejně tak výdrž baterie velmi zklamala. I výkon by měl být za danou cenu vyšší, třeba taková certifikace zvýšené odolnosti by neuškodila a chybí nám tu dokonce i NFC. Na vině je však částečně i politika ASUSu a jeho přístup k různým trhům, jelikož v zahraničí lze zakoupit i verzi ZenFonu 4 se silnějším Snapdragonem 660, 6 GB RAM a NFC, která by si tuto cenu obhájila mnohem lépe.

Největší problém ZenFonu 4 přes všechny plusy a mínusy představuje cena.

ZenFone 4 tak má ve své cenové kategorii mnoho velmi ostré konkurence, ať už pochází od LG, Huawei, Samsungu či třeba Xiaomi, a ASUS tak bude vyšší cenovku obhajovat jen těžko. Jedná se celkově o povedený telefon, ale v druhé polovině letošního roku už řada mnohem silnějších vlajkových lodí výrazně zlevnila a ZenFone 4 může oproti nim nabídnout navíc maximálně tak stereo reproduktory.

Konkurence

LG G6

Pokud to budeme brát čistě podle velkého displeje, tak má ASUS vcelku drtivou konkurenci. Za méně jak 12 tisíc seženete letošní LG G6 s větším displejem v mnohem menším těle díky tenkým rámečkům, lepším duálním fotoaparátem, voděodolností či vyšším výkonem.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

OnePlus 5

Zhruba za 13 tisíc můžete mít i 64GB verzi mnohem výkonnějšího OnePlus 5 s lepší výdrží baterie, kovovým tělem, čistým Androidem a rovněž povedeným duálním fotoaparátem.

OnePlus 5

Rozměry152,7 × 74,7 × 7,3 mm, 153 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:23 hodin

Huawei P10/Honor 9

Půjdeme-li s úhlopříčkou dolů, je tu za 12 a půl tisíce i kovový Huawei P10 opět s vyšším výkonem a výborným duálním fotoaparátem.

Huawei P10

Rozměry145,5 × 69,6 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:42 hodin

A jestli chcete raději sklo a třeba i ušetřit, nabízí se i prakticky totožný Honor 9 za 10 a půl tisíce.

Honor 9 64 GB

Rozměry147 × 71 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin
asus-zenfone-4-2017
Klady
  • krásný vzhled
  • kvalitní konstrukce
  • odladěné a plynulé prostředí
  • pěkný displej
  • dobré stereo reproduktory
  • povedený 12Mpx fotoaparát
  • skvělá čtečka otisků prstů
Zápory
  • vzhledem k ceně slabý výkon
  • podprůměrná výdrž velké baterie
  • horší kvalita širokoúhlého fotoaparátu
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
AG
V zásadě se jedná o Zoom 3 s horší baterií a vyšší cenou.
Offečka Jablečna
Kylometrove ramečky, vyblite IPS, předpotopní jack a děravý lagroid k tomu, všechno zabalene do hnusné plastové olačky. A s timhletim chcete jit jako proti iPhone X? To ma bit jako ftip?
Fre ddy
V Plusech rozhodně chybí FM Rádio, jehož význam u tohoto Asusu stoupne díky kvalitním stereoreproduktorům. Navíc, je to téměř rarita, spolu FM Rádio + kvalitní hlasité stereorepro. Škoda, že tam nepadla o FM Rádii ani zmínka, asi ho redaktor nepoužívá. A tá málo svítící a špatně umístěná notifikační LED dioda by taky zabrala jen 5 sekund navíc.. Škoda, že u nás jsou "Recenze" takové rychlovky. Mnoho důležitých informací se tak člověk musí dopátrat sám, často bohužel až po koupení mobilu. Ano, téměř všechny značky mobilů si lze "ošahat" v Praze, možná Brně, rozhodně ne v menších městech, kde i ASUS je exotika.
Miroslav Pelej
Miroslav Pelej
Mám ZENFONE 3 a jsem s ním spokojen , vyhlížím ale jeho nástupce , 4ka to určitě nebude , za ty peníze raději koupím NOKII 8 ale počkám si na nějakou podrobnější recenzi , pak se rozhodnu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze