ASUS ZenFone Max Pro (M1)
recenze

ASUS ZenFone Max Pro (M1)

Krásná práce
7

Známe to všichni – kvalita má svoji cenu a nikdo není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci. ASUS se však modelem ZenFone Max Pro snaží dokázat, že i při ceně pod hranicí 5 tisíc korun lze získat telefon téměř bez kompromisů. Lze tomu věřit?

Téměř každý výrobce, tedy až na Apple, se snaží nabídnout různé kousky, kterými by se zavděčil ideálně všem. To samozřejmě není snadné a ještě komplikovanější to je poté, když je nutné nabídnout telefon bez kompromisů ve střední třídě, kde je výrobce limitován cenou.

ASUS se nám s modelem ZenFone Max Pro snaží dokázat, že to opravdu jde. Nabízí totiž kvalitní displej, plnohodnotnou konektivitu, výbornou kapacitu baterie, duální fotoaparát nebo například i NFC. Výsledný mix navíc seženete za cenu pod 5 tisíc korun a my se tak ptáme, kde je ten pověstný háček. A je tu vůbec nějaký?

Technické parametry ASUS ZenFone Max Pro M1

Kompletní specifikace
Konstrukce159 × 76 × 8,6 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, , GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:25 hodin
Dostupnostsrpen 2018, ?

Asus ZenFone Max Pro – videorecenze

Obsah balení

Obsah základního balení je vcelku slušný, kromě synchronizačního a napájecího USB-A–microUSB kabelu můžete počítat s adaptérem do sítě a „peckovým“ stereofonním headsetem. Ten sice kvalitou zvuku neoplývá, ale než si pořídíte sluchátka vlastní kvalitnější, vám postačí. V balení se nachází ještě spona pro vyjmutí SIM karty a základní dokumentace.

Konstrukční zpracování: rytíř střední třídy

Rukopis produktů od ASUSu je zřejmý už na první pohled. ZenFone Max Pro se od svých sourozenců příliš neliší, což není vyloženě výtka. Přední straně dominuje obrovský, konkrétně 6palcový displej, který má výraznější rámečky v části pod a nad displejem. Po stranách displeje jsou rámečky minimální, alespoň s přihlédnutím na danou cenovou kategorii.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Potěší že se ASUS nesvezl na trendové vlně letošního roku – už i ve střední třídě je poměrně těžké sehnat zajímavý kousek bez výřezu v displeji. Na druhou stranu, displej nezabírá ani 77 % přední části – zde tedy ZenFone Max Pro neohromí.

Boky telefonu jsou vcelku překvapivě plastové. Na levé straně se nachází slot pro dvě nanoSIM karty a jednu microSD kartu, pravý bok hostí kolébkové tlačítko hlasitosti a tlačítko zámku obrazovky. To je nepatrně odlišeno, a tak jej pohodlně nahmatáte i poslepu. Spodní hrana je osazena 3,5milimetrovým jackem (hurá), reproduktorem a také starším microUSB konektorem. Škoda že se nedostalo na moderní USB-C.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Zadní strana je téměř kompletně kovová, tedy až na plastovou vrchní a spodní část, které umožňují snazší průchod signálu. Kovový zadní kryt je velmi pevný a i na „poklep“ působí poctivým dojmem. Na zadní straně můžeme nalézt čočku duálního fotoaparátu, který doplňuje přisvětlovací LED dioda.

Alternativně lze telefon zabezpečit obličejem.

Kromě fotoaparátu se na zadní straně nachází i velmi rychlá čtečka otisků prstů, která je navíc lehce zapuštěna. Výraznější ohraničení napomáhá snazšímu nahmatání, a tak jsme se čtečkou spokojeni. Alternativně můžete ZenFone Max Pro zabezpečit pomocí obličeje, avšak přední kamera potřebuje dostatek světla – jinak vás nerozpozná.

ASUS ZenFone Max Pro M1

ASUS ZenFone Max Pro lze sehnat v černé a stříbrné barvě. Vzhledem k většímu displeji tolik nepřekvapí rozměry 159 × 76 × 8,6 mm ani hmotnost 180 gramů. Na druhou stranu, telefon i přes své bytelné provedení nepůsobí jako „cihla“ – hmotnost se příjemně rozloží a za ten kovový kryt, který celé zařízení náležitě zpevňuje, nám vyšší hmotnost rozhodně stojí. Celkově tedy spokojenost, ZenFone Max Pro vám ostudu rozhodně neudělá.

Líbilo se nám
  • bytelná kovová konstrukce
  • tenké rámečky displeje
  • čtečka otisků, zabezpečení obličejem
  • displej bez výřezu
  • slušné rozměry i hmotnost
Nelíbilo se nám
  • starý microUSB konektor

Displej: velké překvapení

ASUS ZenFone Max Pro je osazen 6palcovým TFT IPS displejem s poměrem stran 18:9 a rozlišením Full HD+, tedy 2 160 × 1 080 pixelů. To nám udává výslednou jemnost přes hranici 400 PPI, což je nejenom na danou třídu skvělý výsledek. Můžete si být tedy jisti, že o jednotlivé pixely pohledem „zakopávat“ určitě nebudete.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Displej se navíc pyšní velmi sytým barevným podáním a dokonce i slušným jasem, který vás nebude omezovat ani na přímém poledním sluníčku. Když k tomu připočteme velmi dobré pozorovací úhly, nemůžeme než chválit.

Jak už víme, displej nemá výřez, což se podepsalo na výraznější bradě v části pod i nad displejem. Displej tak zabírá jen necelých 77 % přední strany. V části nad displejem se nachází alespoň notifikační LED dioda, byť bez možnosti konfigurace, avšak část pod displejem zeje prázdnotou. Na druhou stranu stále lepší, než kdyby se zde nacházelo výrazné logo výrobce. Takto působí přední strana velmi celistvým dojmem.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
  • syté barvy
  • pozorovací úhly
  • notifikační LED dioda
Nelíbilo se nám
  • nižší jas displeje

Zvuk: klasika

Na spodní hraně nalezneme pouze jeden hlasitý reproduktor, jehož kvalita je dle očekávání průměrná. Nemáme ani tolik problém s maximální hlasitostí, jako spíše s kvalitou reprodukce. Na zahradní party to opravdu nebude, na tu si pro jistotu vezměte externí reproduktor. Pokud však nejste nároční posluchači, využijete například FM rádia, kde o kvalitu až zase tolik nejde.

ASUS ZenFone Max Pro M1
Je hezké, že ASUS přibalil aspoň nějaká sluchátka .

Přibalená sluchátka hrají průměrně, možná lehce podprůměrně. Jedná se o levné špunty, které někomu sedí, jinému ne. Na druhou stranu je od ASUSu hezké, že alespoň nějaká sluchátka přibalil. S vlastními kvalitními sluchátky je zvukový výstup naprosto odpovídající naší představě, tedy dostatečně kvalitní pro středně náročné posluchače.

Líbilo se nám
  • standardní jack konektor
Nelíbilo se nám
  • čím vyšší hlasitost, tím horší projev

Výkon hardwaru: takto by to šlo

O dostatek výkonu se stará osmijádrový procesor Snapdragon 636, který doplňuje 64GB interní úložiště (pro uživatele zůstává zhruba 53 GB volných) a 4 GB paměti RAM. Existuje i o 500 Kč levnější varianta s poloviční interní pamětí a se 3GB pamětí RAM, však tu vzhledem k malému cenovému rozdílu určitě nedoporučujeme. Naopak pokud chcete větší paměť, 128GB varianta vyjde na zhruba 6,5 tisíce korun.

Výsledky benchmark testů

Výkonnostně je na tom ASUS skvěle, což dokazuje i slušný výsledek v testu AnTuTu. Zde ASUS získal zhruba 115 tisíc bodů. Výkon vás tak nebude omezovat jak při multitaskingu, tak ani při hraní náročnějších 3D her.

Líbilo se nám
  • slušné hodnoty pamětí
  • slot pro paměťové karty
  • svižný chod

Výdrž baterie: skoro jako powerbanka

Mnoho smartphonů se pyšní brutálním výkonem a špičkovým displejem, ale k čemu to je, když je takový telefon za pár hodin vybitý. Toho se v případě ASUSu ZenFone Max Pro obávat nemusíte. Je totiž osazen baterií se skvělou kapacitou 5 000 mAh. Jde tedy o takovou menší powerbanku. Výdrž ZenFonu je naprosto špičková, dva dny zvládne i přesto, že mu dáte pořádně do těla. Pokud se omezíte na občasné reakce na sociálních sítích a listování internetem, vydržíte bez nabíječky klidně i prodloužený víkend. Zkrátka špičkové hodnoty.

ASUS ZenFone Max Pro M1
Výdrž ZenFonu je naprosto špičková.

Bezdrátové nabíjení pochopitelně chybí a dobít baterii s takto velkou kapacitou chvíli zabere. Na 80 % se dostanete během necelých 2 hodin, na kompletní nabití si počkáte další půlhodinu. Na druhou stranu, po nabíječce tak často sahat nebudete, takže delší dobu nabíjení ASUSu snad nakonec i odpustíme.

Líbilo se nám
  • velká kapacita akumulátoru
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • delší doba nabíjení

Konektivita: dokonce i NFC... opravdu

Z konektivity musíme zmínit přítomnost LTE Cat4 včetně podpory tuzemských pásem. Hodí se také podpora NFC, kterou využijete pro bezkontaktní platby skrze Google Pay. Spolehnout se můžete i na Bluetooth ve verzi 4.2 a Wi-Fi 802.11a/b/g/n. K dokonalosti chybí snad jen dvoupásmová Wi-Fi a infračervený port, avšak stále musíme mít na paměti, o jak cenově dostupném zařízení se zde bavíme.

Líbilo se nám
  • LTE i NFC
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • starší microUSB

Fotoaparát: průměr

ASUS ZenFone Max Pro je osazen duálním fotoaparátem v kombinaci 13+5 Mpx. Na danou třídu jde o vcelku běžné hodnoty, sekundární snímač využijete při hrátkách s perspektivou. Nechybí samozřejmě ani přisvětlovací LED dioda, která je dvoutónová.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Na krátko se zastavíme také u aplikace Fotoaparát. Ta bohužel svým estetickým pojetím není hodna moderního smartphonu – její prostředí působí vcelku zastaralým dojmem, nehledě na množství různých přepínačů, které jsou dle našeho mínění kolikrát zcela zbytečné. ASUS vám například nabídne možnost vyfotit snímek ve více než deseti rozlišeních, VGA počínaje a 13 Mpx konče. Naštěstí vám nic nebrání nainstalovat si alternativní aplikaci z Obchodu Play.

Výsledky fotoaparátu jsou vcelku povedené, tedy pokud vám do karet hrají světelné podmínky. Za běžného dne jsou snímky barevně věrné a ostré, stejně tak nemá ASUS problém s rychlým ostřením. Jak už tomu ale tak bývá, s ubývajícím světlem kvalita klesá, naopak digitální šum roste. Stejně tak se prodlužuje doba ostření a pořídit rozmazaný snímek je mnohem snazší.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Video lze nahrávat až ve 4K rozlišení, což nás překvapilo, stejně jako fakt, že video ve Full HD rozlišení je povedenější, respektive plynulejší. Ale kdo zkrátka ve 4K rozlišení nahrávat chce, může.

Selfie kamera nabídne 8Mpx rozlišení a využít můžete i režim zkrášlení, a to hned v několika intenzitách. Tu nejvyšší doporučit nelze, tedy pokud nechcete vypadat jako kreslená postavička.

Software: pěkně čistě

Prostředí je postaveno na systému Android ve verzi 8.1 Oreo a ASUS se tentokrát vzdal své agresivní nadstavby ZenUI. Prostředí se velmi blíží tomu, které známe ze smartphonů z rodiny Android One, i když sem ZenFone Max Pro nepatří. ASUS dodal jen pár aplikací vlastní výroby: konkrétně jde o aplikaci FM rádia nebo servisní aplikaci, která však trochu bojuje s překladem. Pár nelokalizovaných popisků bohužel nalezneme i v samotném nastavení, ale nejde o výrazný problém.

Ukázka uživatelského prostředí

ASUS zvládl ZenFone Max Pro dobře odladit, a tak se nemusíte obávat ani záseků či pádů aplikací.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • občasné chyby v lokalizaci

Zhodnocení: klenot střední třídy

ASUS musíme opravdu pochválit. Za rozumnou cenu totiž nabídne smartphone, který nás vyloženě neurazil v žádném ohledu. Ano, soutěž krásy asi ZenFone Max Pro nevyhraje, stejně tak se nejedná o fotomobil. Co ale umí, to umí dobře.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Velmi nás potěšila kvalita displeje, podpora NFC, slušný výkon a samozřejmě také perfektní výdrž baterie. Zde si ASUS nezadá ani s dražší konkurencí. Pokud je tedy váš rozpočet omezený a chcete za své peníze slušnou kvalitu, můžeme ASUS ZenFone Max Pro doporučit.

Konkurence

Alternativu představuje snad jen Xiaomi Mi A2, které za příplatek 200 Kč nabídne moderní USB-C konektor, celokovové tělo, trochu tenčí rámečky displeje a příslušnost do řady Android One. Bohužel se nedostalo na NFC a chybí i slot pro paměťové karty.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Zaujmout by mohl i starší Huawei Mate 10 Lite za cenu asi 5,5 tisíce korun. Nabídne 5,9palcový Full HD+ displej a hned čtyři fotoaparáty, avšak postrádá NFC. Smířit se budete muset také s podstatně menší baterií o kapacitě 3 340 mAh.

Huawei Mate 10 Lite

Rozměry156,2 × 75,2 × 7,5 mm, 164 g
DisplejTFT IPS, 5,9" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:06 hodin
asus-zenfone-max-pro-m1
Klady
  • poměr cena/výkon
  • povedený displej, slušný výkon
  • dlouhá výdrž baterie
  • odladěné prostředí
  • podpora NFC a LTE
  • kovový zadní kryt, bytelná konstrukce
Zápory
  • starší microUSB konektor
  • pouze průměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
Jan Zavadil
Jan Zavadil
Dobrá a vyvážená recenze, díky!

Jen k cenovému rozdílu, aktuálně je tento mobil za akční cenu 4990, standardně je na trhu za 5490. Pak jsou ceny jednotlivých paměťových konfiguracích přesně v 1000Kč rozestupu - 3/32 za 4490, 4/64 5490 a 4/128 za 6490 ;)
luk
Jak dlouho tento telefon vydrží streamovat video?
zeleman
pekny kompaktni tablet. kez by asus take udelal nejaky telefon.
Lukáš
Umí Galileo ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze