Honor Watch Magic
recenze

Honor Watch Magic

Dokáží okouzlit, ale zázraky neumí
9

Na chytré hodinky Honor Magic Watch jsme se opravdu těšili. Na první pohled sympatický kousek se snaží upoutat pěkným kruhovým AMOLED displejem, kvalitní konstrukcí nebo zajímavými sportovními funkcemi. Jaké jsou naše dojmy po více než dvoutýdenním testování a zdali si hodinky zaslouží vaši pozornost, to vám rádi prozradíme v dnešní recenzi.

Honor Watch Magic jdou ve šlépějích staršího a mírně většího brášky Huawei Watch GT. Operační systém tak zůstává stejný a podstatných změn jsme se nedočkali ani po designové stránce. Zato se však novinka může pochlubit nižší startovací cenou. Má šanci na úspěch?

Honor Watch Magic – videorecenze

Technické parametry Honor Watch Magic

Kompletní specifikace
Konstrukce42,8 × 42,8 × 9,8 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,2" (390 × 390 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 16 MB, vnitřní paměť: 128 MB, paměťové karty: ?
Akumulátor178 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:00 hodin
Dostupnostleden 2019,

Obsah balení

V elegantně vypadající krabičce se ukrývá kromě samotných hodinek také magnetický nabíjecí adaptér. Ten se připojí skrze dodávaný kablík s novější koncovkou USB-C na jedné straně a USB-A na straně druhé. Hodinky následně stačí přiblížit ke kolébce a o zbytek se již postará magnetická přitažlivost. Adaptér do zásuvky však již v balení nedostanete a musíte tak použít svůj vlastní.

Honor Watch Magic

Konstrukční zpracování: italská kůže, broušená ocel a plast

Po designové stránce se podle našeho názoru hodinky doopravdy vyvedly. Jejich tělo tvoří kombinace nerezové oceli s laserovým gravírováním. Na spodní straně se můžeme setkat s biologicky rozložitelným nylonovým plastem, který ukrývá senzory pro měření tepu a také dva malé magnetky, pomocí kterých se hodinky přichytí k nabíjecímu adaptéru. Tloušťka pak činí sympatických 9,8 milimetrů a pouzdro i s řemínkem váží velmi příjemných 50 gramů. Námi testovaná stříbrná varianta navíc působí doopravdy velmi elegantně a oceňujeme například detaily v podobě rozdílného designu tlačítek na pravé straně. Výrobce nabízí rovněž sportovnější provedení s černým tělem hodinek a plně pryžovým řemínkem, které by mělo být přibližně o tři sta korun levnější.

Hnědý kožený řemínek z italské hovězí kůže je vsazen do silikonové pryže, tudíž je odolný vůči potu. Pod vodu bychom ho však rozhodně dávat nedoporučovali. I tak kůže působí doopravdy kvalitně, má světle hnědý odstín a její obšití je precizní. Spona barevně ladí s tělem hodinek a obsahuje decentní nápis Honor. Pokud by se vám řemínek snad nelíbil, můžete si zvolit jakýkoliv jiný se standardním 22milimetrovým úchytem. Originální pásky nicméně nasazení usnadňují praktickým systémem QuickFit.

Otáčet lunetou ani nezkoušejte.

Po prvním ohmatání vás u chytrých hodinek jistě napadne zkusit otočit lunetou, což je běžný způsob pohybu v menu u některých konkurenčních modelů. Zde to však bohužel není možné a žádný smysl nemá ani zkoušet otáčet tlačítky na boku.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • voděodolnost
  • standardní 22mm řemínky
  • líbivý design
  • tenké tělo
  • nízká hmotnost
  • systém QuickFit u originálních pásků

Displej: oblého tvaru a líbivých barev

Jak již asi tušíte, jediným způsobem jak se pohybovat v prostředí hodinek, je dotýkání se 1,2palcového AMOLED displeje s rozlišením 390 × 390 pixelů. Kruhový zobrazovač tak disponuje zcela dostatečnou jemností 326 pixelů na palec. Dále nabízí pěkné barvy, vysoký jas a bezproblémovou čitelnost na slunci.

Honor Watch Magic

Jas se dá mimochodem nastavit v pěti úrovních, nebo ponechat na automatice. Oleofobní vrstva je poměrně zdařilá a otisky na displeji ulpívají minimálně. Celkově bychom displej označili za velmi podařený. V úplné tmě by bylo příjemné, kdyby bylo možné jas ještě mírně ztlumit, ale tato vlastnost nám nijak výrazně nepřekážela.

Líbilo se nám
  • vysoký jas
  • AMOLED technologie
  • jemné rozlišení

Systém, hardware a výdrž: LiteOS s plusy i mínusy

Hodinky oživuje operační systém LiteOS, který nenabízí možnost dodatečné instalace aplikací. Menu je však alespoň přehledné a jednoduché. Musíme vás však varovat, že čeština nepatří mezi 9 světových jazyků, které hodinky nabízejí. Vystačit jsme si tak museli s angličtinou.

Obdobně jako jsme zvyklí z telefonů, i zde čeká na uživatele jakási notifikační lištička. Skrze tu lze zapnout režim Nerušit, nebo funkci Vyhledání telefonu, která váš smartphone spolehlivě nalezne a rozezvučí poměrně srandovním zvukem (viz videorecenze). Kromě toho se odsud lze dostat do nastavení nebo displej hodinek zamknout, což je užitečné zejména při plavání. Funkce Show Time sice rozsvítí displej, ale pouze na dobu 5 minut – hodinky tedy nezvládnout režim neustálého rozsvíceného displeje. Úplně vespod pak najdeme praktický ukazatel nabití baterie.

Češtinu v hodinkách nehledejte.

Pokud chcete do menu proniknout hlouběji, musíte zmáčknout vrchní tlačítko, jehož stisk je mimochodem velmi příjemný a jistý. Hlavní menu hodinek zobrazuje kulaté ikonky s popisky. Mezi nimi nalezneme funkce sportovní i zdravotní, ale také vyloženě praktické, mezi které patří stopky, kompas, počasí, budík nebo malá svítilna, kterou představuje bíle rozsvícený displej. Samotné notifikace na displeji hodinek bohužel nemají vysokou přidanou hodnotu, neboť se dozvíte informaci pouze o odesílateli, nebo maximálně předmět e-mailu. Nechcete-li spoléhat pouze na jeden budík, můžete si další nastavit samostatně na hodinkách. Honor Watch Magic vás následně probudí poměrně silnými vibracemi, které vás zaručeně vytrhnou ze spánku.

Honor Watch Magic

K pohonu hodinek použil Honor vlastní čipset, který má dostatek výkonu na to vše obsloužit. Nesetkali jsme se s žádnými zásadnějšími záseky, přestože má plynulost prostředí své rezervy. Pouze jednou jsme byli nuceni hodinky natvrdo restartovat, ale od té doby šlapou jako… hodinky. Pojďme si ale povědět i o důležité doprovodné aplikaci s názvem Zdraví. Pokud vlastníte novější telefon značky Huawei či Honor, nachází se již v telefonu, takže ji nemusíte stahovat v Obchodu Play či App Storu. Aplikace je přehledně rozdělena na tři části – Domů, Cvičení a Já.

V sekci Domů získáte základní přehled o ušlých krocích, spálených kaloriích, spánku a tepové frekvenci. Druhou sekcí je Cvičení, kde si můžete zvolit několik režimů, mezi které patří běh, chůze i jízda na kole a můžete zde najít vlastního trenéra s hlasovými pokyny. Pod názvem Já se skrývá třetí sekce, kde si můžete nastavit cílovou hodnotu denních ušlých kroků a vložit údaje o datu narození, výšce a hmotnosti. Zároveň zde můžete vidět medaile, které získáváte za ušlé kroky.

Nastavit si zde můžete rovněž nepřetržité měření tepu, které jsme měli zapnuté, a můžeme konstatovat, že i s malou 178mAh baterií hodinky vydrží 4 až 5 dní. Při troše benevolence tedy lze tedy říci, že výrobce slibovanou výdrž jednoho týdne dodržel. Nabíjení je přitom poměrně rychlé a z 0 na 100 % zabere necelou hodinu.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • dobře fungující mobilní aplikace
Nelíbilo se nám
  • nemožnost cokoliv doinstalovat
  • nízká informační hodnota notifikací
  • občas pomalejší prostředí

Sportovní funkce: potěší plavce i cyklisty

Měření tepu probíhá buď na vyžádání uživatele, nebo může být neustále zapnuté. Naměřené výsledky nám dávaly smysl a podrobněji je lze analyzovat v mobilní aplikaci. Silnou zbraní těchto hodinek jsou ale funkce sportovní, mezi kterými najdeme možnost měřit chůzi, běh, jízdu na kole i rotopedu nebo třeba plavání. V posledním zmíněném režimu jsou hodinky schopny rozeznat hned několik plaveckých stylů a odolat by měly tlaku až pěti atmosfér. Kvůli dodávanému koženému řemínku jsme to však raději nezkoušeli. Vyzkoušeli jsme ale například sportovní režim chůze, a to i se zapnutými lokalizačními systémy. Honor Magic Watch konkrétně ovládá 3 satelitní polohovací systémy GPS, GLONASS a Galileo. Horolezce potěší přítomnost barometru, který změří výšku a atmosférický tlak.

Hodinky nenabízí žádné úložiště pro hudbu.

Pokud jste si doposud říkali, jakou funkci má spodní tlačítko, spustí právě sekci sportovních režimů, ke které se ovšem pohodlně dostanete i z hlavního menu. Rovněž technologie TruSleep nás zaujala. Honor si ji nechal certifikovat institucí Harvard Medical School a poskytuje skóre kvality spánku na základě analýzy průběhu spánku a vzorů dýchání. Výsledná statistika je doopravdy podrobná našli jsme v ní vše potřené.

Když už jsme u sportování, měli bychom zmínit, že hodinky nenabízí žádné úložiště pro hudbu, což je škoda, neboť mnozí právě při sportu rádi hudbu poslouchají. Přítomnost úložiště, přehrávače a možnosti propojení s Bluetooth sluchátky by přitom podle nás dávala smysl. Bohužel hodinky nespolupracují ani s hudebním přehrávačem ve smartphonu nebo Spotify, takže si skrze ně nepřepnete skladbu ani nepozastavíte přehrávání.

Líbilo se nám
  • 3 lokalizační systémy
  • několik sportovních režimů
  • detailní statistika kvality spánku
Nelíbilo se nám
  • nenabízí úložiště pro hudbu

Zhodnocení: nemají to snadné

Jak bychom tedy hodinky zhodnotili? Začněme výčtem toho negativního. Největším zklamáním je samotný systém hodinek. LiteOS je totiž je totiž svět sám pro sebe, který nenabízí sebemenší možnost hodinky naučit něco nového. Ani Tizen nebo Wear OS nejsou bezchybné, ale přeci jen nabízí možnost si doinstalovat aplikace, což nám zde chybělo rozhodně nejvíc. Dále je škoda, že displej hodinek lze rozsvítit pouze na 5 minut v kuse, nebo že v hodinkách nenajdeme žádné úložiště pro hudbu.

Honor Watch Magic

Vše ostatní je pak v pořádku. Potěšil nás velmi povedený design i kvalitní zpracování. Na displej je radost pohledět: barvy jsou pěkně živé a má dobrou viditelnost i na slunci a také jemné rozlišení. Zdravotní funkce jako měření tepu nebo kvality spánku jsou propracované a uživateli nabízí podrobné statistiky. Sportovní funkce jsou opět na vysoké úrovni. Samostatně musíme pochválit také integrovanou GPS nebo až 5denní výdrž a dobití během jedné hodinky, což je podle nás slušné.

Vyplatí se tedy hodinky pořídit? Pokud vás přitahuje líbivý vzhled, kvalitní zpracování nebo pokročilé sportovní a zdravotní funkce, můžeme pak ano. Pokud však od hodinek očekáváte více a chcete mít možnost si hodinky upravit nebo si doinstalovat další aplikace, pak nejsou pro vás. Za cenu 4 990 Kč dostanete krásný kus hardwaru, který dlouho vydrží na baterii a pohodlně se nosí, ale jehož slabinou je uzavřený operační systém

Konkurence

Zajímavou alternativou v podobné cenové relaci mohou být hodinky Samsung Gear Sport s operačním systémem Tizen, který nabízí doinstalování aplikací. Displej typu AMOLED je pak minimálně stejně kvalitní jako u Honoru, obdobně jako měření sportovních a zdravotních funkcí.

Samsung Gear Sport

Konstrukce42,9 × 44,6 × 11,9 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,2" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor300 mAh, nabíjení: bezdrátové

Konkurencí budou také Huawei Watch GT, které Honoru sice konkurují, však nutno dodat, že se jedná takřka o identické modely s rozdílem ve velikosti a ceně.

Huawei Watch GT

Konstrukce46,5 × 46,5 × 10,5 mm, 46 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejPOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor420 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:00 hodin
honor-watch-magic
Klady
  • kvalitní dotykový AMOLED displej
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení
  • líbivý design
  • kvalitní zpracování
  • zdravotní a sportovní funkce
  • voděodolnost
Zápory
  • občas pomalejší běh prostředí
  • OS bez doinstalovatelných aplikací
  • absence integrovaného úložiště
  • nepříliš užitečné notifikace
Diskuze ke článku
Me
Takové krásné hodinky, proč tam nedali android wear? Taková škoda...
Pepousek
Toto ani náhodou i kdyby to bylo za 2tis. Čínský systém to NE! Toto je úlet co nic neumí...
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Dival jsem se na video a teda to, jak nepravidelne se na zacatku videa pohybuje sekundova rucicka, tak to bych asi neprezil ..... jinak videl jsem nejake samsung hodinky v datartu s otocnou lunetou a v kombinaci s note9 to vypadalo opravdu velmi hezky:)
Michal Blaha
Michal Blaha
V recenzi mi chybí,jestli hodinky zvládají notifikace z mobilu (přijmuté SMS, hovory apod.), dále jsem se nedověděl, jak fungují hodinky například u běhání, zobrazuje se někde mapa, nebo se trasa zobrazuje ve slepé mapě a následně se spárováním s telefonem se trasa zobrazí aspoň v mobilu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze