Asphalt 8
recenze

Asphalt 8

Airborne - se zuřivou rychlostí
25

Vrchní kopírovač Gameloft po několika odkladech konečně uvolnil osmý díl závodní série Asphalt. Tentokrát nese podtitul Airborne, kterému hra plně dostojí. Je totiž pekelně rychlá a plná akrobatických kousků. A co je možná nejdůležitější? Neprzní ji žádný freemium model a žádné čekání vás tu tak nečeká.

Proč vlastně „kopírovač“? Gameloft je znám tím, že k téměř všem jeho hrám najdete velké tituly, které stály předlohou. Ať už to je Modern „Call of Duty“ Combat, Dungeon „Diablo“ Hunter, Order & „World of Warcraft“ Chaos nebo dokonce nový Order & Chaos „HeartStone“ Duels. Dnes už z toho můžou být téměř vlastní série, ale trocha té invence by Gameloftu neuškodila. Na to se ale v dnešní recenzi zaměřovat nebudeme. Díly série Asphalt mi poměrně splývají. Většinou vypadaly velmi podobně a hlavně se podobně hrály. Vždy to samozřejmě bylo o rychlých autech, jednoduchém ovládání a exotických tratích. Žádné okruhy nebo realistické řízení – tohle je čistá arkáda, která se za to nestydí. Ne vždy to ale musí být plus.

Asphalt 8: Airborne – videorecenze

Dopluj do cíle

Vzhledem k arkádové povaze hry se musíte smířit s trochu jednodušším ovládáním. Na výběr máte mezi nakláněním telefonu/tabletu, virtuálním volantem v rohu obrazu (to silně nedoporučuji) a poslední možností jsou neviditelná tlačítka na krajích displeje, kterými zatáčíte. To jsem používal já, protože máchat iPadem ve vzduchu je fyzicky moc náročné (a na posilování máme posilovny) a ovládání dotykem je pohodlné.

V ostřejších zatáčkách využijete smyku. Do toho se dostanete, když během zatáčení zmáčknete brzdu. Auto se dostane do smykového režimu a krásně dokáže vytočit zatáčku. Horší je vracení zpět, buď můžete znovu zmáčknout brzdu, vypálit nitro nebo prostě počkat, až se auto srovná. S tím jsem ani po hodinách hraní nebyl úplným kamarádem a s autem jsem často plul po vozovce. To plutí je pro sérii velmi typické. A přitom jdou arkády udělat i trochu přirozeněji (třeba v Burnoutech se auto nechová jak loď).

Pozor, padá lavina!

Prohánět se můžete na devíti mapách. Já jsem si oblíbil Benátky nebo Londýn. Najdete tu téměř vše – noční Tokio, pouštní Nevadu nebo horské Alpy. Za zmínku stojí velmi zajímavé aktivní prvky v mapách. Neovlivňují přímo hratelnost, ale dobře vypadají. Jedete třeba okolo raketové základny, odkud odstartuje raketa. To samozřejmě znamená spousta hluku a dýmu. Těsně nad vámi proletí letadlo, spadne lavina a podobně. Škoda, že je to vždy stejné. Za zmínku stojí také velmi povedený soundtrack, kde potkáte i některé známější písničky. Třeba od Bloc Party nebo Mutemath.

Mapy v kampani jsou jak v normálních verzích, tak i obrácené. A samozřejmě to není jen o klasickém závodění, ale dojde i na další módy. Znát budete Elimination, ve kterém po vypršení limitu poslední vypadává, Versus, kde je to jeden na jednoho, nebo Knockdown. V tom musíte vyřadit co nejvíc soupeřů v časovém limitu. Zajímavý je i Infected, ve kterém jsou infikovaní hráči rychlejší, ale po chvíli bouchnou. Gate drift vás nutí driftovat skrz připravené brány. A to na normální trati, žádný okruh. Na mapách naleznete spoustu odboček a skrytých cestiček. Některé jsou plné skokánků, ale zase vás ohromně zpomalí. Musíte tak vědět, kudy je nejlepší jet, jinak první nebudete.

Právě jsme přistáli. Děkujeme, že jste si vybrali naši leteckou společnost.

Pokud chcete vyhrát, tak budete potřebovat nitro. Hodně nitra. Samozřejmě můžete sbírat modré nebo oranžové plniče, které vám ho přidají, ale pomoci si můžete i jinak. Vaše protivníky lze celkem jednoduše knockoutovat a posunout je tím o pár míst dozadu. Zároveň tím získáte nějaké bonusové nitro. To máte i za ničení prostředí. Nejlepší jsou ale skokánky. Jsou tu buď vykroucené, nebo rovné. Na rovných můžete se smykem udělat otočku a na těch vykroucených rovnou vývrtku. Zároveň se vám počítá čas ve vzduchu.

Tyto triky neděláte jen kvůli nitru, ale po projetí cílem se vám přepočítají na peníze. Čím víc toho uděláte, tím víc peněz si vyděláte. Peníze potřebujete k vylepšování svého auta a ke kupování aut nových. A že je z čeho vybírat. K dispozici je 47 aut v pěti závodních třídách. Každému auto pak lze vylepšovat akcelerace, maximální rychlost, ovládání a nitro. Podle vylepšení získáte hodnocení auta, což je důležité při mutliplayeru.

Multiplayer

Až v osmi hráčích se můžete pustit do společného závodu v reálném čase. Na výběr máte ze tří módů (klasický závod, eliminace a infikace) a tří náhodně vybraných map. Hrát se bude mód a mapa s největším počtem hlasů. Hrajete vždy podle třídy, nestane se vám, že byste potkali někoho s úplně jinou úrovní auta. Ostatní hráče se to snaží vybírat podle podobného hodnocení auta. Stejně tak se občas stane, že to k vám hodí někoho s mnohem lepší károu a to pak téměř nemáte šanci.

Není to úplně hrou, ale hráči docela často odcházejí ze závodu. Třeba, když někoho předjedete na cílové rovince a on na protest hru vypne. To se mi stalo několikrát. Je to ale zvláštní, protože se tak sám připraví o peníze a body. Oproti kampani po trati nejezdí ostatní doprava, takže je to svým způsobem jednodušší. Ale zase počítejte s tím, že skuteční soupeři jsou agresivnější. A v multiplayeru je také těžší někoho sundat. Mimo multiplayer můžete ještě závodit proti duchovi svého přítele. Jednoduše si stáhnete jeho jízdu a natřete mu to. On vám to ale může vrátit.

Závěrem

Asphalt 8 je skutečně zábavný, nabízí perfektní grafiku, porovnatelnou s Real Racing 3, ale nekazí to freemium modelem. Za hru tak dáte dvacku a dalším mikrotransakcím se můžete s klidem vyhnout. Pokud si ale chcete odemknout vše najednou bez ježdění, tak tu možnost máte. Zábavné je plnit výzvy ve hře jednoho hráče i porážet ostatní při multiplayeru. Množství aut a vylepšení tomu dává šmrnc a soupeření s přáteli je třešničkou na dortu. I přes nepřehledné menu, plavání aut a pochybné driftování za hraní stojí.

Stáhnout Asphalt 8: Airborne

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
93%
Klady
  • Soundtrack
  • Zábavné získávání peněz
  • Grafika
  • Multiplayer
Zápory
  • Plující auta
  • Menu
Diskuze ke článku
Pavel Gajdoš
Pavel Gajdoš
Vidím screenshoty jen ze začátku hry, kolik hodin máte nahráno, než jste dělal recenzi?
Kotlik Martin
Kotlik Martin
Na Android to dostupné není. Jen FanApps
Ok
No nwm ta grafika moc uzasna neni ;)
Ale hratelnost je skvela :)
l0lz
A pre WP8 až v novembri... WTF?!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze