Huawei Mate 20 X 5G
recenze

Huawei Mate 20 X 5G

Jediný právoplatný obr
9

Jsou pro vás dnešní telefony stále příliš malé a chtěli byste opravdu obří zařízení, které leckdo nazve tabletem? Řešením může být specialitka od Huawei. Mate 20 X 5G disponuje 7,2palcovým displejem, špičkovým hardwarem i velmi kvalitní trojicí fotoaparátů. Přítomnost 5G modemu však výrazně navyšuje cenu. Vyplatí se po novince sáhnout?

Řada Mate 20 od Huawei byla představena již loni na podzim, avšak poslední mohykán na redakční test dorazil až v druhé polovině léta. Jde o Mate 20 X ve variantě 5G, která se trochu překvapivě dostane, byť v omezené míře, na český trh. Může se zdát, že k původnímu obřímu modelu Huawei jen přidal 5G modem, avšak úprav je více. 5G verze například již nemá 3,5mm jack, má slabší baterii, na druhou stranu je standardně dodávána s 256GB úložištěm. Exkluzivity si je Huawei vědom a nasadil sebevědomou cenu blížící se 25 tisícům.

Huawei Mate 20 X (5G) – videorecenze

Technické parametry Huawei Mate 20 X 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce174,6 × 85,4 × 8,4 mm, 233 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP53
DisplejAMOLED, 7,2" (2 244 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2019, 24 999 Kč

Konstrukční zpracování: špička není překvapením

Jak můžete vidět, Huawei Mate 20 X 5G je obrem ve všech ohledech. Telefon se obtížněji drží a v kapse jej takřka nemáte šanci přenášet. Rovnou tedy lze tedy rozměry označit za zásadní nedostatek telefonu, na druhou stranu však cílové skupině nijak zvlášť vadit nebudou. Jakmile si telefon osaháte a naučíte se jej držet, zjistíte, že s trochou cviku jej lze uchopit, k čemuž přispívají mírně zaoblené boky. Hmotnost 233 gramů je vysoká, ale dobře rozložená. U velkého zařízení vás nepřekvapí.

Huawei Mate 20 X
Huawei Mate 20 X 5G je obrem ve všech ohledech.

Telefon je prvotřídně zpracován a působí luxusním dojmem, který se potvrdí i prostým chycením zařízení. Velmi zajímavou povrchovou úpravu má zadní strana, která je mírně zdrsněna. Výrobce myslel také na mírně zvýšenou odolnost, konkrétně jde o stupeň krytí IP53. Obrovský Mate tak nerozhází déšť či polití vodou. Rozhodně jej ale nekoupejte.

Ačkoliv máme v ruce velké zařízení, tlačítka po pravém boku jsou ve velmi dobrém dosahu. Tisknou se pohodlně a jistě. Další klávesy již na telefonu nenajdeme, jeden ovládací prvek však přeci jen ano. Na zadní straně se, pro někoho možná trochu překvapivě, nachází čtečka otisků prstů. Není tedy moderně umístěná v displeji, avšak nelze to brát jako jednoznačný zápor. Funguje totiž velmi svižně a spolehlivě váš telefon zabezpečí.

Na spodní hraně najdeme USB-C a bohužel je to první a poslední konektor. 5G varianta Mate 20 X již 3,5mm jack nenabízí. Vedle konektoru se nachází průduchy hlavního reproduktoru.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • s ohledem na rozměry se dá držet
  • pohodlná tlačítka
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • opravdu velké rozměry
  • slabší zvýšená odolnost

Displej: škoda nižšího rozlišení

Pojďme se přesunout na čelní stranu, kde je ta pravá paráda. Právě totiž hledíme na 7,2palcový OLED displej. Ano, úhlopříčka displeje je větší než u malých tabletů, byť zde máme protáhlý poměr stran zobrazovače. Ten je tak velký, že vám dá téměř zapomenout na drobný kapkovitý výřez v horní části. Rozlišení Full HD+ není nijak oslňující a veškeré prvky v prostředí jsou zbytečně přerostlé. Zde je nutné připomenout, že s telefonem pracujete přeci jen blíže k očím než s tabletem a velmi by se zde hodilo jemnější zobrazení. V nastavení si totiž můžete zmenšit jen text, ale nikoliv ikonky a některé dílčí grafické prvky.

Huawei Mate 20 X

Důležité je, že displej je působivý a velmi dobře čitelný za všech podmínek. S maximálním jasem ho nepřekvapí ani ostré slunko. Je stále dále chráněn odolným sklem Gorilla Glass a od výrobce také ještě fólií. Jelikož zde máme OLED panel, nechybí funkce Always-on, díky které máte důležité informace neustále na očích. Částečně tato funkce kompenzuje absenci informační diody.

Líbilo se nám
  • nevídaně velká úhlopříčka
  • skvělá čitelnost
  • funkce Always-on
Nelíbilo se nám
  • výřez v displeji
  • chybí informační dioda
  • nižší rozlišení

Zvuk: standard

Jak již víme, na spodní hraně se nachází hlasitý reproduktor, kterému navíc pomáhá menší repráček hned nad displejem. Snaha o stereo vychází vcelku na prázdno. Telefon sice nepřeslechnete, ale o kvalitní poslech rozhodně nejde. Pokud holdujete spíše diskrétnímu poslechu, čeká vás buď koupě sluchátek s USB-C konektorem, nebo redukce z USB-C na 3,5mm jack.

Huawei Mate 20 X
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: luxus za všech podmínek

Pokud jste u displeje mohli nabýt dojmu, že telefon nesnese přísná měřítka, hardware vás z omylu vyvede. Nasazen je procesor Kirin 980 s 6GB operační pamětí, který vás nikdy nenechá ve štychu, což dokazuje i výsledek nad 250 tisíci body v AnTuTu. Dostatek místa je i pro vaše data, a to díky 256GB interní paměti, kterou lze rozšířit paměťovou kartou. Bohužel jde o nestandardní typ nano SD.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • velká interní i operační paměť
Nelíbilo se nám
  • nestandardní paměťové karty nanoSD

Výdrž baterie: jen průměr

5G verze si vyžádala změny u baterie, která má namísto 5 000 mAh jen 4 200 mAh. Výdrž tudíž není vyloženě špatná, ale ani nijak oslnivá. Náročný pracovní den telefon zvládne úplně celý. Po zhruba 12 hodinách zbývá kolem 30 % baterie. Nabíjení každý večer je však pro jistotu nejlepší. S dodávanou nabíječkou je to možné velmi svižné doplnění energie výkonem 40 W. Bohužel tento velikán nenabízí bezdrátové nabíjení.

Huawei Mate 20 X
Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Telefon je perfektně vybaven po stránce konektivity, nechybí mu NFC, Bluetooth 5.0 či dokonce infraport, a to konkrétně na horní hraně. Prim však hraje podpora sítí 5G, ke které se hrdě hlásí zadní strana telefonu. V našich luzích a hájích však 5G nemáte kde využít a je nutno dodat, že se to letos ani nijak výrazně nezmění. My jsme však s telefonem zaletěli do Monaka, kde již 5G síť funguje a ověřili, jak rychlé připojení může tento telefon nabídnout. Mate 20 X 5G podporuje dvě nano SIM karty, přičemž 5G sítě fungují jen na hlavní SIM kartě, sekundární SIM karta zvládá maximálně sítě LTE.

Vyzkoušeli jsme rychlé 5G v Monaku. Jak sviští?

Líbilo se nám
  • podpora 5G
  • NFC
  • infraport
Nelíbilo se nám
  • v našich končinách 5G nevyužijete

Fotoaparát: tři čočky v akci

Huawei Mate 20 X nabízí zcela totožný fotoaparát s klasickým Mate 20 Pro. To znamená kombinaci klasického 40megapixelového snímače, ultraširokoúhlého 20megapixelového snímače a konečně 8megapixelového fotoaparátu schopného scénu trojnásobně přiblížit. Funkce přiblížení jde využít pouze v případě, že snížíte rozlišení na 10 megapixelů. Potěší však, že měnit objektivy lze například i během záznamu videa.

Huawei Mate 20 X
Parametry fotoaparátů Huawei Mate 20 X 5G
Hlavní 40 Mpx, f/1.8, 1/1.7"
Ultraširokoúhlý 20 Mpx, f/2.2, 1/2.7"
Teleobjektiv 8 Mpx, f/2.4, 1/4"
Čelní 24 Mpx, f/2.0
Práce všech fotoaparátů
Práce všech fotoaparátů

Samotné prostředí je méně přehledné. Nastavení je rozeseto všude možně a chvíli trvá, než se v něm zorientujete. Snímky jsou kvalitní, a to především za dobrého světla. Napomáhat se snaží umělá inteligence, ovšem ne vždy se ji to daří. Za slabších světelných podmínek může dojít k poklesu ostrosti či mírnému šumu. Nejde však o pravidlo. Přes celkově velmi dobrou kvalitu by však Huawei mohl na fotoaparátu ještě trochu zapracovat.

Ukázkové fotografie

Čelní fotoaparát má vysoké 24megapixelové rozlišení a výsledkem jsou skutečně kvalitní snímky.

Huawei Mate 20 X

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení, jenže zapomenout musíte na 60 FPS, což u výkonného Kirinu 980 vyloženě zamrzí. Samotné video je jinak dostatečně kvalitní po obrazové i zvukové stránce.

Huawei Mate 20 X 5G (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • teleobjektiv s 3× optickým zoomem
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • veskrze slušná kvalita fotografií
Nelíbilo se nám
  • ve zhoršených podmínkách nejisté výsledky
  • méně přehledné prostředí
  • kvalita videa zaostává za špičkou

Software: to nejnovější

Prostředí má na starost nejnovější Android 9.0 Pie s nadstavbou od Huawei, která se někomu nemusí líbit. Je dosti výrazná, ale po chvilce si na ni lze zvyknout. Ovládání je tradiční, ale můžete na spodní tlačítka zapomenout a vše svěřit do rukou gest. V ten moment vede cesta zpět od kraje displeje do středu, domů pak od spodního okraje do středu displeje. V první chvíli se vše zdá být komplikované, ale po pár dnech jsem tomuto způsobu přišel na chuť. Optimalizace je pak naprosto příkladná a vše je svižné.

Líbilo se nám
  • povedená optimalizace
Nelíbilo se nám
  • nadstavba je méně přehledná

Zhodnocení

Huawei Mate 20 X 5G je svým způsobem unikátní zařízení, jde o jediný smartphone na českém trhu, který podporuje sítě 5G, ačkoliv je to vlastně k ničemu. Díky, nebo možná kvůli, této exkluzivitě bude dostupný jen ve vybraných obchodech a za značně vysokou cenu, která atakuje 25 tisíc korun. Pokud opomeneme 5G konektivitu, máme zde především špičkově vybavený smartphone se skutečně obrovským displejem, kterému nikdo nekonkuruje. Opřít se můžete o výkonný hardware i kvalitní fotoaparáty. Pokud však nelpíte na více než 7palcovém displeji, lze nalézt i zajímavou konkurenci.

Příplatek čtyř tisíc korun vás může dostat ke zbrusu novému Samsungu Galaxy Note10+, který nemá o mnoho menší displej. Navrch přihodí lepší odolnost, bezdrátové nabíjení či nenahraditelný S-Pen přímo v těle.

Samsung Galaxy Note10+ 256 GB

Rozměry162,3 × 77,2 × 7,9 mm, 198 g
DisplejSuper AMOLED, 6,8" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9825, 2×2,73 GHz + 2×2,31 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor4 300 mAh

Stále dostatečně velký displej nabízí i iPhone Xs Max, avšak jeho cena je již opravdu zásadně vyšší, zhruba o 10 tisíc korun.

Apple iPhone Xs Max

Rozměry157,5 × 77,4 × 7,7 mm, 208 g
DisplejPOLED, 6,5" (2 688 × 1 242 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 256 GB / 512 GBne
Akumulátor3 174 mAh, doba nabíjení: 2:53 hodin

Pokud neprahnete po 5G a stačí vám 6,4palcový displej, nabízí se klasický Huawei Mate 20 Pro, který aktuálně pořídíte i za 12 tisíc korun, což je o poznání příjemnější částka.

Huawei Mate 20 Pro

Rozměry157,8 × 72,3 × 8,6 mm, 189 g
DisplejAMOLED, 6,39" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh
huawei-mate-20-x
Klady
  • nadchne vyznavače obřích displejů
  • lze držet v jedné ruce
  • výkonný hardware
  • velká interní paměť
  • velmi slušné fotoaparáty
  • rychlé nabíjení
  • do budoucna podporuje 5G
Zápory
  • obtížnější přenášení
  • postrádá 3,5mm jack
  • nestandardní typ paměťových karet
  • jen průměrná výdrž
  • méně přehledná nadstavba
Diskuze ke článku
Nick Cave
někdo v Huawei je tak trochu hoodně mešuge, pošlou na náš trh verzi s 5G která je nám na houby a standardní verzi ne... nechápu
Seltino CZ
Mám Mate 20x EU distribuce (ze Španělského Amazonu), před 8i měsíci mě vyšel na nějakých 23000kč, rozhodně lepší volba něž tato 5G varianta (větší baterie,3,5mm jack). Za mě nejlepší telefon co jsem kdy měl. (vzhledem k rozměrům ale to není ale telefon pro každého).
Brenus
No a jelikož je nám 5G zatím na prd, tak si stačí počkat rok/dva a bude mít slavné 5G každý šrot za pár tisíc.

A ještě je to Huawei, takže EMUI, spousta chyb, výřez ála iPhone.... Neeee, fakt ne
Martin
Prosim vás co to zase má být za kravinu to video pouze pro členy? Vždyť to nejde přehrát.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze