Huawei P30 Lite
recenze

Huawei P30 Lite

Třicítka v odlehčeném duchu
17

Huawei P30 Lite nepřináší žádné převratné technologické novinky, které jsme mohli vidět u jeho starších sourozenců P30 a P30 Pro. I tak má ambice na to stát se prodejním trhákem, a to díky zajímavé výbavě a líbivému vzhledu, ale hlavně ceně, která se zastavila na sympatických devíti tisících korun. Jak si tato odlehčená „Pé Třicítka“ s DNA vlajkové lodi vedla v našem testu?

Jako každoročně jsme se i letos od Huawei dočkali odlehčené vlajkové lodě s přívlastkem „Lite“, která má za úkol oslovit zejména ty, kteří nechtějí sahat hluboko do kapsy a nepotřebují mít to nejlepší na trhu. Oproti předchůdci Huawei P20 Lite přitom došlo k nárůstu velikosti displeje, výkonu i kapacity baterie a na zadní straně nechybí moderní trojitý fotoaparát. Jaké ústupky se skrývají za příznivou cenou tohoto smartphonu si prozradíme v dnešní recenzi.

Huawei P30 Lite – videorecenze

Technické parametry Huawei P30 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce152,9 × 72,7 × 7,4 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,15" (2 312 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:37 hodin
Dostupnostkvěten 2019, 8 999 Kč

Obsah balení: sladkých osmnáct

Uvnitř nenápadné bílé krabičky se ukrývá kromě samotného smartphonu také kabel typu USB-C–USB-A a pochopitelně rovněž adaptér Quick Charge do elektrické zásuvky. Ten má standardní velikost a je schopný telefon nabíjet výkonem až 18 W. Kromě zmíněného v krabičce nalezneme ještě opravdu velmi obyčejné peckové handsfree, které je doopravdy určeno pouze k obstarání hovorů.

Na co se již v balení nedostalo je ochranné pouzdro, což je škoda, neboť se jedná o minimální náklad pro výrobce a uživatel tím získá ochranu hned od vybalení zařízení. U telefonu s cenovkou 9 tisíc korun by podle mě výrobce mohl jedno obyčejné ochranné pouzdro přibalit.

Huawei P30 Lite
Líbilo se nám
  • 18W nabíjecí adaptér
Nelíbilo se nám
  • opravdu základní sluchátka
  • chybí ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: naparuje se jako páv

Řada P30 od Huawei se po designové stránce opravdu povedla. Přestože po stránce designu nepředstavuje žádnou revoluci (snad až s částečnou výjimkou modelu Huawei P30 Pro, který se zbavil mřížky pro sluchátko, jež nahradila speciální technologie přenosu zvuku skrze displej), vypadá velmi elegantně. Nejinak je tomu i u nejlevnější „Pé Třicítky“ s přívlastkem Lite, která dorazila na test v osvědčené modrém gradientu s názvem Peacock Blue neboli paví modrá. Pro konzervativce je však k dispozici i černá Midnight Black a dámy může uhranout perleťově bílá Pearl White.

Při srovnání s telefony, které jsem v poslední době testoval, se jedná o opravdu lehoučký smartphone, což potvrzuje i pohled do katalogu, který ukazuje hmotnost 159 gramů. Těžší telefony mi nijak nevadí a naopak často dodávají ještě větší punc luxusu a kvality. Huawei P30 Lite však tato hmotnost sluší. Telefon s rozměry 152,9 × 72,7 × 7,4 milimetrů skvěle padne do ruky a měl jsem z něj velmi dobrý pocit.

Stejně jako u P30 Pro nebo P30 lze i P30 Lite při troše snahy odložit „na stojáka“ díky zkosené spodní i horní hraně. Namodralý rámeček pěkně ladí se zbytkem těla. Na horní straně se přitom nachází výsuvný šuplíček pro dvojici nanoSIM karet nebo kombinaci jedné nanoSIM karty a jedné microSD paměťové karty o velikosti až 512 GB. Přesuneme-li se na pravou stranu, najdeme zde vypínací tlačítko a kolébku pro ovládání hlasitosti. Stisk je jistý a zcela bezproblémový. Spodní hrana se stala domovem USB-C konektoru, po jehož levici se nachází 3,5mm audiokonektor. Po pravici má pětici zdířek hlasitého reproduktoru.

Vystouplý fotoaparát způsobuje houpání na rovném povrchu.

Silnou stránkou Huawei P30 Lite, jako i ostatních smartphonů z modelové řady P30, mají být fotoaparáty, které na nás čekají na zadní straně. Trojice senzorů se nachází pospolu ve vystouplém modulu fotoaparátu, pod nímž najdeme malou přisvětlovací diodu a nápis „triple camera“. Samotné umístění senzorů ve výstupku je mírně nesymetrické a horní dva snímače mezi sebou mají méně prostoru, než kolik se nachází mezi prostřední a nejníže položenou čočkou. Vnější okraje modulu nejsou zaoblené, což okamžitě poznáte po přejetí prstem. Vlivem vystouplého fotoaparátu bohužel dochází k houpání na rovném povrchu – při položení se převáží levá horní strana, která se tak téměř dotýká povrchu. Pokud si však dokoupíte ochranné pouzdro, měl by být problém s houpáním vyřešen.

Skleněná záda telefonu jsou klasicky magnetem na otisky. Nejsou na tom však nejhůře a v poslední době se setkávám s telefony, na kterých ulpívají otisky ještě více. Častému leštění se každopádně nevyhnete ani zde. V poslední řadě musím zmínit zde umístěnou čtečku otisků prstů, která funguje jednoduše skvěle – na rychlost odezvy nebo její umístění si nemohu ani v nejmenším stěžovat.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • skvěle padne do dlaně
Nelíbilo se nám
  • houpání na rovném povrchu
  • na zádech ulpívají otisky

Displej: na konkurenci ztrácí

Displej o velikosti 6,15 palců oplývá Full HD+ rozlišením. Uživatelé se tak mohou těšit na poměrně vysokou jemnost 415 pixelů na palec. Na rozdíl od sourozenců z řady P30, respektive konkurence v cenové relaci tohoto telefonu, se jedná pouze o IPS LCD panel. Barvy tedy nejsou tak živé a černá není tak tmavá. Při běžném používání mi absence AMOLED displeje nijak výrazně nepřekážela. S přihlédnutím k cenovce by však telefonu rozhodně slušel. Výtku bych měl rovněž k maximálnímu jasu, který může představovat na přímém slunečním světle problém. Jinak se však jedná poměrně o slušný displej, který telefonu nedělá ostudu.

Kapkovitý výřez je naštěstí opravdu malý, rámečky jsou poměrně tenké a výrobce se chlubí poměrem displeje k tělu 90 %. „Notch“ je navíc možné softwarově skrýt. Nalevo od sluchátka pro telefonní hovory se nachází rovněž miniaturní notifikační dioda, která alespoň částečně nahradí Always On režim, který telefonu pochopitelně chybí. Její barevnost či styl blikání bohužel nelze nijak konfigurovat. Podle dostupných informací telefon ani displej samotný nedisponují žádnou zvýšenou ochranou, tudíž oceňuji, že je zde alespoň ochranná fólie.

Líbilo se nám
  • malý kapkovitý výřez
  • tenké rámečky
  • předem nanesená ochranná fólie
Nelíbilo se nám
  • pouze IPS LCD technologie
  • problémy s čitelností na slunci

Zvuk: 3,5mm jack na palubě

Na spodní hraně najdeme nalevo od USB-C konektoru 3,5mm audiokonektor. Výstup do sluchátek je dostatečně hlasitý s důrazem na basy. Přibalená sluchátka však poslouží pouze jako naprostá „nouzovka“. Hlasitý reproduktor ničím nepřekvapí. Hraje dostatečně nahlas a i ke kvalitě nemám s ohledem na cenu větších výtek. Celkový dojem je však pouze průměrný.

Huawei P30 Lite
Hlasitý reproduktor ničím nepřekvapí.

Kvalita telefonních hovorů byla zcela v pořádku. Na rozdíl od Huawei P30 Pro zde výrobce sáhl po klasickém telefonním sluchátku a nepočítejte tedy s technologií přenosu zvuku vibracemi jako u P30 Pro.

Líbilo se nám
  • slušný výstup do sluchátek i z hlasitého reproduktoru

Výkon hardwaru: občas se zadýchá

Uvnitř najdeme Kirin 710 doplněný o 4 GB operační paměti a 128GB úložiště, ze kterého vám po zapnutí zůstane přibližně 110 GB volných. Pokud rádi hrajete hry, neměla by vás hardwarová výbava nijak výrazně omezovat. K dispozici máte navíc i GPU Turbo 2.0, které by mělo pomoci se snímkovací frekvenci. Na dnešní poměry se však nejedná o žádný trhač asfaltu a pokud vám jde primárně o výkon, doporučil bych se spíše porozhlédnout jinde.

Líbilo se nám
  • dostatek úložiště
  • GPU Turbo
Nelíbilo se nám
  • za tu cenu se najdou i podstatně výkonnější smartphony

Výdrž baterie: nezklame

Výdrž zajišťuje baterie s kapacitou 3 340 mAh, která bez problémů zvládne jeden den používání. Věřím že při troše snahy byste se dostali i na den a půl. Výhodou je zde rychlé 18W nabíjení, kdy telefon z nuly na 50 % nabijete za 40 minut a na 80 % za hodinku. Na bezdrátové nabíjení se však již nedostalo.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 39 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 47 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 55 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 63 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 78 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 97 minut

Líbilo se nám
  • 18W drátové nabíjení

Konektivita: většině postačí

Z konektivity je podstatné zmínit, že telefonu nechybí NFC, takže si můžete užívat bezkontaktních plateb. V oblasti bezdrátového spojení je k dispozici Bluetooth ve starší verzi 4.2 či Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s funkcí Wi-Fi Direct. Ti, kteří se chystají používat obě dvě nanoSIM karty, ocení přítomnost LTE na obou slotech. Abyste se neztratili, přibalil Huawei rovněž A-GPS, GLONASS a BDS.

Nelíbilo se nám
  • pouze Bluetooth 4.2

Fotoaparát: solidní výkon, ale zázraky se nekonají

Trojice fotoaparátů vertikálně umístěná pod sebou by měla Huawei P30 Lite podstatně odlišovat od konkurence. Úplně dole se nachází hlavní 48megapixelový senzor s clonou f/1.8, uprostřed 8megapixelový ultraširokoúhlý snímač a nahoře pomocný 2megapixelový senzor pro bokeh efekt. Žádný optický zoom zde tedy nehledejte, ale i tak telefon za dobrého světla pořizuje vcelku slušné fotografie. Nechybí mu navíc ani noční režim, který ale občas nabídne rozporuplné výsledky a srovnávat s většími P30kami se bohužel nedá.

Ukázka standardního vs. nočního režimu focení.
Natáčení ve 4K telefon nezvládá.

Video nevypadá zle, avšak spokojit se budete muset pouze s rozlišením Full HD při 60 FPS – na 4K zapomeňte. Rozhraní fotoaparátu je velmi podobné jako u ostatních modelů P30. Najdete zde režim Pro nebo možnost skenovat dokumenty a malovat světlem. Při focení v nativním rozlišení 48 megapixelů se mi bohužel občas stalo, že se telefon zadýchal.

Přední selfie kamerka se pochlubí rozlišením 32 megapixelů a díky podpoře AI i schopností identifikovat až osm kategorií scén v reálném čase. Pořízená selfies jsou však spíše průměrné a o žádné překvapení se v tomto ohledu nejedná.

Huawei P30 Lite testovací video 1080p 30 FPS

Huawei P30 Lite testovací video 1080p 60 FPS

Huawei P30 Lite testovací selfie video 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • solidní kvalita fotografií
  • noční režim
  • ultraširokoúhlý snímač
Nelíbilo se nám
  • nezvládá pořizovat 4K videa

Software: EMUI, kam se podíváš

Uvnitř telefonu najdeme Android 9 Pie s nadstavbou EMUI ve verzi 9.0.1, což znamená, že zde oproti dalším P30kám chybí například tmavý režim. Jinak se jedná o klasické prostředí EMUI, které si někteří nemohou vynachválit a jiní ho nenávidí. K ovládání lze pochopitelně využít i gesta, avšak osobně jsem u P30 Lite preferoval pro navigaci prostředím klasická androidí tlačítka na obrazovce.

Používání systému je poměrně svižné, občas jsem si všiml zpomalení při otevření feedu od Googlu v systému nazvaného jako Kanál Google. Oceňuji rovněž, že jsem v telefonu nenalezl žádný bloatware, za což si zaslouží Huawei pochvalu.

Líbilo se nám
  • Android 9 Pie
  • bez nadbytečných aplikací
Nelíbilo se nám
  • starší verze nadstavby

Zhodnocení

Huawei P30 Lite je sympatický telefon v kompaktním těle, který skvěle vypadá a chlubí se moderním trojitým fotoaparátem. Telefon jako takový nemá vyloženě mínusy. Vrásky na čele by mu však měla dělat poměrně agresivní konkurence, která za devět tisíc korun dokáže dle mého názoru nabídnout zajímavější smartphony. Největší slabinu tak u P30 Lite vidím v ceně, která je trochu vyšší než by se slušelo, a 48megapixelový fotoaparát, 18W nabíjení nebo 6,15palcový IPS LCD displej ji podle mého názoru nedokáže adekvátně opodstatnit. Pokud by byl telefon nabízen přibližně o dva až tři tisíce korun levněji, našel by si své místo na trhu podstatně snáz.

Huawei P30 Lite

Nicméně věřím, že pokud se vám P30 Lite opravdu hodně líbí a rozhodnete si jej koupit, nebudete mít výraznější důvod k nespokojenosti. Pokud však váháte a chcete za své peníze dostat co nejvíc, mrkněte na konkurenci.

Konkurence

Přímou konkurencí pro P30 Lite je Samsung Galaxy A50, který se může pochlubit 6,4palcovým Super AMOLED displejem či větší 4000mAh baterií. Samsung navíc nabídne o něco kvalitnější fotoaparát, a to včetně ultraširokoúhlého režimu. Nechybí mu ani optická čtečka otisků prstů v displeji. Huawei P30 Lite naopak vítězí v rychlosti drátového nabíjení. Na rozdíl od Samsungu navíc P30 Lite disponuje užitečným nočním režimem focení.

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Další velmi zajímavou alternativu ztělesňuje Xiaomi Mi 9 SE, které se prodává rovněž za devět tisíc korun, přitom nabídne o 2 GB větší operační paměť, kvalitnější 6palcový AMOLED displej s integrovanou čtečkou otisků prstů nebo výkonnější Snapdragon 712. Nevýhodu pro některé může představovat absence 3,5mm audiokonektoru či nemožnost rozšířit úložiště pomocí paměťových karet.

Xiaomi Mi 9 SE 128 GB

Rozměry147,5 × 70,5 × 7,5 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,97" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 712, 2×2,3 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 070 mAh
huawei-p30-lite
Klady
  • malý výřez a tenké rámečky
  • slušný foťák s ultraširokoúhlým režimem
  • líbivý vzhled
  • kompaktní velikost a nízká hmotnost
  • podpora paměťových karet microSD
  • rychlé 18W drátové nabíjení
Zápory
  • nižší jas IPS displeje
  • přinejlepším průměrný výkon ve své třídě
  • nedisponuje zvýšenou odolností
Diskuze ke článku
Pesedm
Huawei nebrat. Přesně na den říznou SW podporu.
Jinak je P30 Lite je očesaná naleštěná bída.
Recenze je pěkná včetně pěkného přehledu dobíjení :)
Kulhavec
Ještě minulej rok touhle dobou bych nevěřil že bude Samsung ve střední třídě lepší volbou než Huawei... Za mě docela zklamání tenhle telefon a ukázka toho že Samsung musel trochu zareagovat na čínskou konkurenci.
Stanislav
Nechápu proč vyhazovat 9000kc za telefon kterej podle mě absolutně postrádá smysl vždyť kirin 710 je i v Huawei P Smart 2019 kterej stojí 5000kc tohle Huawei opět nevychytal vždyť za 7000kc seženu novej honor 10 kterej je trošku někde jinde než tahle naleštěná bída nebo to už radši Samsung A50 s daleko lepším Amoled displejem a čtečkou v displeji
Rumik
Opět nízký jas displaye....to co mne vždy na huawei i honor vadilo nejvic

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze