Lenovo Moto G5
recenze

Lenovo Moto G5

Kvalita a takřka ryzí Nugát za 5,5 tisíce
14

Samostatná značka Motorola je již minulostí. Lenovo, které nyní brand patří, však pokračuje v její tradici a snaží se bodovat slušnou funkční výbavou, téměř čistým Androidem a především dobrou cenou. To je případ i Moto G5 patřící do nižší střední třídy, které bylo představeno na letošním veletrhu MWC v Barceloně. Dokáže zaujmout?

Telefony Lenovo Moto odkazují v nabídce Lenovo na původní legendární Motoroly. Od zbytku portfolia Lenova se pak liší především čistým, či téměř čistým Androidem bez nadstavby a bloatwaru. Řada Moto G přitom v rámci Moto reprezentuje střední, respektive nižší střední třídu, a jak číslovka napovídá, Moto G5 spolu s větším modelem Moto G5 Plus jsou již pátou generací.

Lenovo Moto G5
Oficiální fotografie Lenovo Moto G5

Lenovo Moto G5 představuje typickou nižší střední třídu. V jeho výbavě naleznete 5palcový IPS displej s Full HD rozlišením, osmijádrový Snapdragon 430, 2 GB RAM, interní úložiště o kapacitě 16 GB rozšiřitelné pomocí microSD karty až o 256 GB nebo zadní fotoaparát s rozlišením 13 Mpx. Nechybí ani plná podpora LTE na obou SIM u Dual SIM varianty, kterou jsme testovali. Jeho cena se přitom pohybuje v průměru kolem 5,5 tisíc korun. Vyplatí se za tyto peníze?

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • nabíječka
  • USB kabel
  • návod

Technické parametry Lenovo Moto G5

Kompletní specifikace
Konstrukce144,3 × 73 × 9,5 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:06 hodin
DostupnostQ2 2017, 5 499 Kč

Lenovo Moto G5 – videopohled

Design a konstrukce: oblé křivky

Na rozdíl od předchozího modelu G4, který měl plastové tělo, použilo Lenovo u letošní generace hliník, který pokrývá většinu zad. Výjimku tvoří široké pásky na horní a spodní straně kryjící antény a boky, které jsou z plastu. Lenovo u Moto G5 přitom nevsází na ostré hrany a pravidelný tvar obdélníku. Zaoblené jsou nejen rohy, ale vypouklá jsou i záda, takže se telefon při položení na stole mírně kývá. Dojem z designu je nicméně příznivý a zlatá barva, kterou měl námi testovaný kus, Moto G5 sluší. Možná ještě o něco více mu však sluší tmavě šedý kabátek, který nosí druhá barevná varianta.

S rozměry 144,3 × 73 × 9,5 mm jde Moto 5 proti současným trendům usilujícím o co nejtenčí telefon. Také hmotnost, která se vyšplhala na 145 gramů, již není nejmenší. Díky svému zaoblení však telefon dobře padne do dlaně a dobře se drží. Pokud máte velké ruce, bez obtíží obsáhnete celou šířku displeje.

Většinu čelní strany zabírá 5palcový displej. Lenovo však docela plýtvá místem okolo displeje. Spousta místa je nejen nad a pod displejem, ale poměrně široké jsou i boční rámečky. Pod displejem našla své místo čtečka otisků prstů, vedle které je netradičně umístěný výrazný otvor hlasitého reproduktoru. Samotná navigační tlačítka jsou nicméně pouze virtuální. Nad displejem můžete vidět pod úzkou štěrbinou telefonního reproduktoru nápis „moto“, který vlevo doprovází čočka přední kamery a vpravo oko se sensory. Notifikační dioda pak chybí.

Pravý bok hostí tradiční sestavu hardwarových tlačítek. Ta jsou vyrobena z plastu a pouze mírně vystupují nad bok telefonu. Obě se však dobře tisknou. Menší vypínač je navíc pro snazší odlišení opatřený výrazným vroubkováním. 3,5mm konektor pro připojení sluchátek je na horní hraně vlevo a microUSB naopak na spodní hraně uprostřed.

Záda ozvláštňuje výrazný černý kruh, ve kterém se nachází nejen čočka zadního fotoaparátu, ale i dvoutónová přisvětlovací LED. Pod ním už pak najdete pouze kulaté logo Moto. Jinak jsou záda zcela čistá. Zapáčením za drobný výřez na spodní straně pak můžete celý zadní kryt sundat, což jde poněkud ztuha. Uživatelsky realizovatelným vyjmutím akumulátoru se vám teprve zpřístupní sloty pro dvojici nanoSIM, které nemusí každému vyhovovat, a pro microSD kartu.

Přestože lze kryt sejmout, celkové dílenské zpracování je na velmi dobré úrovni. Nikde nic nevrže a vše dokonale lícuje. S výjimkou displeje také musíme telefon pochválit, že se na něm díky speciálnímu nanopovrchu nejen nedrží otisky prstů, ale i odpuzuje vodu.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • samostatný slot pro microSD kartu

Nelíbilo se nám:

  • pouze virtuální navigační tlačítka
  • nanoSIM

Displej: pětipalec s Full HD

Lenovo nepoužilo na pětipalcové úhlopříčce rozšířené HD rozšíření, ale rovnou Full HD, což nám dává nadprůměrnou jemnost 441 PPI. S hrubším rastrem nebo zřetelnými pixely se tak nemáte šanci setkat ani při zevrubném zkoumání.

Lenovo Moto G5

IPS panel pak nabízí živé a syté barvy se širokými pozorovacími úhly. Automatická regulace jasu fungovala ve všech případech spolehlivě, ale za slunečného dne se neobejdete na prudkém slunci bez zaclonění rukou, abyste na displeji něco viděli.

Jako odolné sklo použilo Lenovo Gorilla Glass 3, přesto se určitě vyplatí investovat do fólie. Ta se hodí i z jiného důvodů – displej je doslova lapačem otisků prstů.

Líbilo se nám:

  • Full HD rozlišení
  • živé barvy
  • široké pozorovací úhly

Nelíbilo se nám:

  • nesvědčí mu prudké slunce
  • lapač otisků prstů

Zvuk: netradičně umístěný reproduktor

Obvyklé umístění hlasitého reproduktoru jsou záda nebo spodní hrana. Lenovo ho však v tomto případě dalo dopředu, což má tu výhodu, že zvuk jde proti vám a při položení na měkkou podložku nedochází ke zkreslení. Hlasitost reproduktoru je dobrá, ale jeho kvalita zvuku je spíše průměrná. Nenáročným posluchačům však postačí. O něco lépe si vede 3,5mm výstup pro sluchátka. Součástí balení však žádná sluchátka nejsou a musíte proto použít svá vlastní. Zvuk si přitom můžete upravit pomocí ekvalizéru, který tvoří součást aplikace Hudba Play.

Líbilo se nám:

  • reproduktor vepředu

Nelíbilo se nám:

  • průměrná kvalita zvuku

Baterie a výdrž: rychlé nabíjení

Vyměnitelná baterie Moto G5 má kapacitu 2 800 mAh. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se dostanete na jednodenní výdrž. Večer ukazovala baterie v průměru 25–30 procent, takže se bez nabíjení přes noc neobejdete. V reálném provozu je nicméně výdrž vždy velice individuální a může se prodloužit nebo zkrátit v závislosti na tom, jak moc telefon používáte.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 1080p. Lenovo Moto G5 se v tomto případě vypnulo po 6 hodinách a 41 minutách přehrávání.

Nižší výdrž kompenzuje rychlé nabíjení. S dodávanou nabíječkou jsme se už za půl hodiny dostali na třetinu a za hodinu na dvě třetiny kapacity baterie. Na 80 procent to trvalo hodinu a 14 minut. Plný stav hlásila za 2 hodiny a 6 minut.

Líbilo se nám:

  • vyměnitelná baterie
  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž

Hardware a výkon: asfalt netrhá

Pod kapotou Moto G5 tepe osmijádrový Snapdragon 430 taktovaný na 1,4 GHz, který u námi testované verze doprovází 2 GB RAM. Kromě toho existuje i varianta s 3 GB RAM a interní pamětí 32 GB. I s 2 GB RAM jsou však všechny reakce telefonu plynulé. Při běžném používání vše běhá rychle a bez zasekávání. Na náročnější hry a aplikace to však není a v tomto případě raději sáhněte po něčem výkonnějším.

Lenovo Moto G5

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.2.7 získal 44 787 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 59,9 FPS. Ve Vellamo v sekci Metal obdržel 1 321 bodů, v Multicore 1 469 bodů, v Chrome 2 234 bodů a v Android WebView Browseru 2 156 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 12 334 bodů, v 3DMarku v doporučeném benchmarku Sling Shot Extreme získal 296 bodů.

Interní paměť má u testované varianty kapacitu 16 GB, ze kterých je uživatelsky dostupných 10,3 GB. Z těch bylo při prvním spuštění obsazeno 501 MB. Pokud by vám volné místo nestačilo, můžete využít ještě microSD kartu s kapacitou až 256 GB. Velkou výhodou přitom je, že Moto G nemá hybridní slot, který se v poslední době objevuje ve stále více telefonech s Dual SIM, ale má samostatný slot pro paměťovku.

Líbilo se nám:

  • svižný chod při běžném používání
  • samostatný slot pro microSD

Nelíbilo se nám:

  • není to trhač asfaltu

Operační systém: téměř čistý Nugát

Na rozdíl od většiny čínských výrobců používá Lenovo u smartphonů Moto téměř čistý Android bez výraznějších zásahů. V tomto případě se jedná o Android 7.0 Nougat. Zamykací obrazovka, lišta notifikací, pohotovostní displeje a menu nastavení, to vše se shoduje s čistým Nougatem.

Zamykací obrazovka se otevírá tahem vzhůru. V jejích spodních rozích je pak dvojice zástupců rychlé volby. Pokud táhnete z levého, otevře se vám rovnou Google Now. V případě pravého rohu se dostanete do prostředí fotoaparátu. V základu máte k dispozici kromě hlavní domácí obrazovky ještě jednu, na kterou se dostanete tahem prstu zprava doleva. Další domácí obrazovky přidáte přetažením ikony nebo se přidá automaticky, když dojde místo. Tahem prstu zleva doprava na hlavní obrazovce se pak opět dostanete do Google Now.

Po vysunutí horní lišty se prvních pět zástupců rychlého spuštění zobrazí v miniaturní formě, aby zbylo co nejvíc místa na notifikace. Ty se zobrazují v širokých pruzích a notifikace stejného druhu se shlukují. Jde o jednu z novinek, která se objevila právě v Nougatu.

Do menu s aplikacemi se dostanete tahem prstu směrem vzhůru na tmavší liště s pěticí ikon, která je společná pro všechny domácí obrazovky. V základu jsou zde zástupci pro Telefon, Zprávy, Chrome a Fotky. Můžete je však nahradit jinými zástupci podle svých potřeb. Menu aplikací tvoří vertikální mřížka, ve které se na jednu obrazovku vejde 4×6 ikon. Úplně nahoře se nachází vyhledávací lišta a pod ní čtveřice naposledy použitých aplikací. K widgetům se pak dostanete dlouhým stiskem na domácí obrazovce, čímž se dostanete k jejímu nastavení.

Multitasking se otvírá již tradičně krátkým podržení pravého virtuálního tlačítka. Naposledy spuštěné aplikace jsou řazeny ve vertikálním seznamu. Tahem do strany je můžete zavřít a když dorollujete nakonec, nahoře se objeví tlačítko „Zavřít vše“. Jednou z hlavních novinek v Nougatu je i rozdělená obrazovka, kdy můžete mít zobrazeny dvě aplikace najednou (tzv. Multi-window). Do té se dostanete tak, že v seznamu naposledy spuštěných aplikací stisknete a podržíte záhlaví okna aplikace a přetáhnete ho do lišty u horního okraje obrazovky. Mezi aplikacemi pak můžete měnit poměr velikosti zobrazení jednoduchým tahem dělící lišty.

I když je Android v Moto G5 téměř čistý, Lenovo přidalo několik zajímavých a praktických vylepšení, která se nastavují přes aplikaci Moto. Předně se jedná o Moto akce, které zobrazují informace na vypnuté obrazovce a automaticky se zapnou, když telefon zvednete. Dalším je pak navigace jedním tlačítkem, kdy zmizí lišta s virtuálními tlačítky, čímž získáte víc místa na displeji, a telefon ovládáte pomocí gest na čtečce otisků prstů. K dispozici však máte i řadu dalších gest: dvojitým zatřesením aktivujete svítilnu, dvojitým švihem zápěstí pustíte fotoaparát, tahem prstu zmenšíte obrazovku nebo otočením telefonu displejem dolů aktivujete režim Nerušit. Všechna tato gesta jsou velice návyková.

I díky tomu, že systém není zaplevelený žádnou nadstavbou a bloatwarem, běží jako takový plynule a svižně. Během přibližně dvoutýdenního používání jsem se ani jednou nesetkal s pádem aplikace. Stejně tak jsem ani jednou nezaregistroval zamrznutí celého systému a nutnost restartu.

Líbilo se nám:

  • téměř čistý Android
  • šikovná gesta
  • plynulý a svižný chod systému

Fotoaparát a videokamera: solidní kvalita a zpomalené video

Fotoaparáty Moto G5 nabízí vzadu rozlišení 13 Mpx s clonou f/2.0 a vepředu 5 Mpx s clonou f/2.2, což je v této třídě vcelku běžné. Nutno nicméně zmínit, že maximální rozlišení 13 Mpx máte k dispozici pouze ve formátu 4:3. Formát 3:2 zde úplně chybí a místo toho je zde 16:9, kdy maximální rozlišení klesá na 9,7 Mpx.

Obslužná aplikace má jednoduché rozhraní, tak aby ovládací prvky zabíraly co nejméně prvků. Vpravo je pouze přepínač režimů fotoaparátu, spoušť a přepínač mezi přední a zadní kamerou. Vlevo naleznete tlačítko samospoušti, blesku a HDR, u kterého si můžete zapnout automatickou aktivaci. Do nastavení se dostanete tahem prstu z levého okraje. Tahem prstu z pravého okraje se pak dostanete k naposledy pořízeným fotografiím. Pokud vám jednoduché cvakání nestačí, nabízí však aplikace i plně manuální režim, kdy si můžete hrát s citlivostí ISO, vyváženým bílé, uzávěrkou a zaostřováním.

Moto G5 jistě není špičkový fotomobil, ale vzhledem k cenové kategorii, do níž patří, poskytuje ve většině případů povedené snímky s dobrým prokreslením a věrnými barvami. Samozřejmě že s ubývajícím světlem kvalita snímků upadá, přibývá šumu, ubývá ostrosti a línější je i HDR, což může způsobovat pohybová neostrost, ale stále jsou fotografie například na sociální sítě použitelné. Dobře použitelné jsou i snímky z předního fotoaparátu, které však trpí se zhoršujícími se světelnými podmínkami více než zadní, což je dáno i tím, že mu chybí jakákoli možnost přisvícení například rozsvíceným displejem.

Lenovo Moto G5 – testovací video, 1080p, exteriér

Maximální rozlišení videa je 1080p a jeho prokreslení a barvy jsou podobné jako u statických snímků. Záznam se přitom nijak netrhá a v pořádku je i nahrávaný zvuk. V případě slow-motion videa se 120 snímky za sekundu klesá rozlišení na 540p a jeho kvalita příliš neuchvátí. Spíše se jedná o zábavnou hříčku, než aby mělo nějaké praktické využití.

Lenovo Moto G5 – testovací video, 560p, slow-motion - 120 fps

Líbilo se nám:

  • kvalitní fotografie při dobrých světelných podmínkách
  • možnost slow-motion videa

Nelíbilo se nám:

  • chybí formát 3:2
  • línější HDR při zhoršených světelných podmínkách

Multimediální funkce: aplikace od Googlu

U multimediálních funkcí a aplikací spoléhá Lenovo v Moto G5 téměř výhradně na ty z nabídky Googlu. Jediným přehrávačem hudby je tak Hudba Play, kterou není nutné blíže představovat a která obsahuje i ekvalizér pro úpravu zvuku. Prostřednictvím Hudby Play můžete hudbu nejen streamovat, ale i poslouchat offline hudbu, kterou si do telefonu nahrajte přes kabel nebo stáhnete z internetu.

Aplikací, kterou Lenovo nepřevzalo od Googlu, je pak Rádio FM s RDS. Kromě samotného poslechu rozhlasových stanic umožňuje i jejich nahrávání. V případě, že rádi posloucháte hudbu před spaním, oceníte časovač spánku, kdy se rádio vypne po uplynutí nastaveného časového limitu.

Na správu a jednoduché úpravy fotek máte v telefonu aplikaci Fotky od Googlu. Samostatná aplikace Galerie však zde stejně jako videopřehrávač chybí. Video, které si nahrajete do telefonu, si přehrajete ve Fotkách, ale bez titulků. Jinak je zde pouze YouTube a aplikace Filmy Play, která funguje jako půjčovna a obchod s filmy. Pokud vám předinstalované aplikace nevyhovují, nic vám však nebrání stáhnout si s Google Play jiné.

Nechuť Lenova k bloatwaru se nicméně neomezuje pouze na multimediální aplikace. Stejně tak pokud byste v telefonu hledali nějaké předinstalované hry, hledali byste marně. Toto nicméně není nic, co bychom výrobci vytýkali – naopak to chválíme.

Líbilo se nám:

  • FM rádio s možností nahrávání

Nelíbilo se nám:

  • chybí pokročilejší přehrávače hudby a videa

Telefonování: výchozí telefonní aplikace

Telefonování s Moto G5 bylo ve všech případech bezproblémové. Nezaznamenal jsem problémy s výpadky signálu ani s kvalitou přenášeného zvuku, a to ani při použití hlasitého reproduktoru. Stejně tak si nestěžovala ani protistrana.

Jednoduchá telefonní aplikace poskytuje pouze základní funkce. Dělí se do tří přehledných záložek. Na první naleznete oblíbené kontakty, na druhé výpis posledních hovorů a na třetí jsou kontakty. Telefonní klávesnici se pak otevřete pomocí kulatého tlačítka ve spodní části obrazovky. Zatímco na stránce s oblíbenými kontakty je uprostřed, na stránce s výpisem posledních hovorů se přesune doprava. Na poslední stránce s kontakty se pak změní na tlačítko pro přidání nového kontaktu.

Dual SIM pak funguje standardně. Pokud na jedné SIM probíhá hovor, druhá je nedostupná. V nastavení si můžete nastavit, přes kterou SIM mají probíhat hovory, nebo si můžete při každém volání vybrat, přes které číslo má hovor probíhat.

Líbilo se nám:

  • bezproblémové telefonování
  • přehledná telefonní aplikace

Nelíbilo se nám:

  • minimum funkcí

Zprávy: sázka na Google

Pro SMS a MMS máte v Moto G5 k dispozici výchozí aplikaci Zprávy od Google. Nabízí pouze jednoduché rozhraní v Material Designu. Zprávy se řadí do konverzací a v nastavení si můžete zapnout i převod znaků na jednoduché, takže vám diakritika nebude zkracovat SMS. Z dalších komunikačních aplikací je zde pak pouze Google Duo pro videohovory, zatímco Google Allo chybí. Emaily můžete spravovat přes appku Gmail.

K zadávání textu nabízí Moto G5 pouze Gboard od Googlu, která má výhodu v rychlých aktualizacích, které neustále přidávají nové funkce. Klávesnice nabízí mimo jiné psaní tahem prstu, propracované napovídaní slov nebo například integraci překladače. Při použití na výšku má nicméně klávesnice pro velké prsty poměrně malá tlačítka. Na šířku se na ní píše podstatně lépe.

Líbilo se nám:

  • nechybí nic důležitého
  • povedená klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • na výšku není klávesnice příliš pohodlná pro velké prsty

Organizační funkce: moc nečekejte

U organizačních funkcí dotáhlo Moto G5 snahu o co nejmenší počet předinstalovaných aplikací do extrému a nenajdete tak v telefonu prakticky nic. Máte sice k dispozici Google kalendář, ale třeba poznámkovník Google Keep stejně jakákoli jiná alternativa zde chybí.

Stejně tak v telefonu nenajdete žádný kancelářský balík. Jediné, co tedy kromě kalendáře v telefonu máte, je kalkulačka, budík, světový čas, časovač a stopky. Vše ostatní si tak musíte doinstalovat z Google Play.

Nelíbilo se nám:

  • chybí základní aplikace

Navigace a GPS: nechybí ani GLONASS

Lenovo Moto G5 nespoléhá při navigování pouze na GPS, u kterého používá ke zpřesnění A-GPS, ale podobně jako stále více smartphonů podporuje i konkurenční ruský GLONASS. Poloha byla i v místech se zhoršeným výhledem zafixována do deseti sekund a telefon si jí držel spolehlivě bez výpadků.

Lenovo Moto G5

Z navigačních aplikací máte k dispozici pouze Google Mapy, které dobře poslouží i jako automobilová navigace. Pokud však chcete kompletně offline navigaci, obchod Google Play obsahuje celou řadu povedených alternativ.

Líbilo se nám:

  • podpora GLONASSu
  • rychlá a spolehlivá navigace

Nelíbilo se nám:

  • pouze Google Mapy

Datové funkce a konektivita: bez NFC

Po datové stránce jednoznačně potěší přítomnost LTE na obou SIM. LTE Cat4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s uploadu podporuje všechna u nás používaná pásma. Mimo to je zde z rychlých mobilních dat i HSPA s maximální rychlostí 42,2/5,76 Mb/s. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n a Bluetooth 4.2. Škoda jen, že na NFC výrobce zapomněl.

Pro surfování po internetu pak máte k dispozici pouze Chrome, který nabízí mimo jiné synchronizaci s desktopovou verzí. Prohlížeč pracuje plynule i při otevření více oken.

Líbilo se nám:

  • LTE na obou SIM
  • LTE podporuje všechny u nás podporovaná pásma

Nelíbilo se nám:

  • chybějící NFC

Zhodnocení: povedená střední třída

Lenovo Moto G5 je povedený telefon nižší střední třídy, který má co nabídnout uživatelům, kteří sice nechtějí utrácet příliš mnoho peněz za vlajkové lodě, ale na druhou stranu se nespokojí s úplně základními modely. Nabízí sympaticky zaoblené a částečně kovové tělo, byť se kov omezuje pouze na větší část zad.

Potěší kvalitní displej, slušný hardware, čtečka otisků prstů na přední straně, LTE na obou SIM nebo na svou třídu povedený zadní fotoaparát. Odpůrce nadstaveb, úprav systému ze strany výrobce a bloatwaru pak potěší i prakticky čistý Android. Těch několik málo vylepšení, které Lenovo přece jen provedlo, ještě zlepšuje používání telefonu a jsou dle našeho názoru ku prospěchu věci.

Lenovo Moto G5

Mezi nevýhodami bychom zmínili menší výdrž, byť tu kompenzuje rychlé nabíjení. Škoda také je, že čtečka otisků prstů nedostala funkci regulérního domácího tlačítka, které by po stranách doprovodily zbývající senzorová tlačítka. Takto se musíte spokojit s virtuální lištou a strpět plýtvání místem. Jedno z vylepšení sice umožňuje vypnout lištu a ovládat telefon gesty na čtečce, ale to nemusí být pro každého pohodlné. Přes tyto výtky nicméně Lenovo Moto G5 představuje dobrou volbu, která se za přibližně 5 500 korun vyplatí.

Konkurence

Pokud nechcete Moto, ale přesto chcete zůstat u Lenova, tak se jako alternativa nabízí Lenovo K6, které za zhruba 5 tisíc korun jako Moto G5 přináší pětipalcový IPS displej s Full HD rozlišením, osmijádrový Snapdragon 430, 2 GB RAM, 13megapixelový zadní fotoaparát nebo čtečku otisků prstů. Ta však na rozdíl od Moto G5 sídlí na zadní straně. Vpředu jsou pak senzorová tlačítka.

Lenovo K6

Lenovo K6

Rozměry141,9 × 70,3 × 8,2 mm, 140 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:56 hodin

Dalšími konkurenty jsou loňské modely Honor 7 Lite za 4 990 Kč a jeho sesterský Huawei P9 Lite, který je přibližně o 500 korun dražší. Oba nabízí 5,2palcový IPS displej s Full HD rozlišením a osmijádrový procesor Huawei Kirin 650. Jinak je výbava obdobná jako u Moto G5. Od sebe se liší především designem. Honor 7 Lite má kompletně kovové tělo, ale na rozdíl od Huawei P9 Lite postrádá NFC.

Honor 7 Lite

Honor 7 Lite

Rozměry147,1 × 73,8 × 8,3 mm, 156 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 650, 4×2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:49 hodin
Huawei P9 Lite

Huawei P9 Lite

Rozměry146,8 × 72,6 × 7,8 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 650, 4×2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:50 hodin

Za přibližně 5 500 korun také můžete mít žhavou novinku Nokia 5, jednu z prvních novodobých Nokií s Androidem. V kovovém těle se skrývá 5,2palcový displej, který však má pouze HD rozlišení. Uvnitř se však také ukrývá Snapdragon 430, 2 GB RAM a interní paměť 16 GB. Telefon běží na ještě novějším Androidu 7.1 a výrobce již slíbil aktualizaci na nový Android O.

Nokia 5

Nokia 5

Rozměry149,7 × 72,5 × 8,1 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
lenovo-moto-g5
Klady
  • LTE na obou SIM
  • téměř čistý Android
  • poměrně kvalitní fotoaparát
  • kvalitní displej s dobrými barvami
  • čtečka otisků prstů pod displejem
  • samostatný slot pro microSD karty
  • kvalitní konstrukce s nanopovlakem
Zápory
  • chybí NFC
  • průměrný zvuk
  • pouze virtuální lišta s tlačítky
Diskuze ke článku
chrchel
Nechci vám do toho mluvit, ale pokud vás tento telefon opravdu zajímá, doporučil bych recenzi na Fony.sk. Tam se toho dozvíte spoustu. Tak se to má dělat.
Jen
Slušnej humus. Tohle ani náhodou.
Douglass
Nabití telefonu za 2:06 s baterií jen 2800 mAh je podle vás rychlé??? Už jste někdy vůbec viděli co to znamená rychle nabít naplno telefon? To je u mě hodina. Dvě hodiny se dnes nabíjí běžně kde jakej střep.
corben
Asi by bylo dobre zminit, ze globalni verze telefonu nema kompas senzor...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze