LG Q60
recenze

LG Q60

Sympatické, leč zadýchané trojočko
28

Mobilní telefony LG se pomalu ale jistě staly velkou raritou na českém trhu. O to větší překvapení pak je, když se s nějakou novinkou nakonec setkáme. V nižší střední třídě se objevilo LG Q60. Sympaticky vypadající a dobře vybavený smartphone, navíc za příznivou cenu. Je návrat LG rovnou trefou do černého?

Nižší střední třída je v posledních letech volným polem působnosti především pro čínské značky, jako je Xiaomi či Huawei. Prosadit se má problémy i jinak ostřílený Samsung, natož LG, které z českého trhu takřka vymizelo. Světlou výjimku představuje model Q60, který se snaží lákat na moderní výbavu. Má velký displej, dostatečné interní úložiště, atraktivní vzhled nebo hned tři zadní fotoaparáty. Jihokorejský výrobce nastavil také rozumnou cenu, která aktuálně činí necelých 5 tisíc korun.

LG Q60 – videorecenze

Technické parametry LG Q60

Kompletní specifikace
Konstrukce161,3 × 77 × 8,7 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: MIL-810G
DisplejTFT IPS, 6,26" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P22, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2019, 6 990 Kč

Obsah balení

V černé prodejní krabičce najdete kromě samotného telefonu USB kabel, koncovku nabíječky a jako malý bonus výrobce přibalil hadřík na vyleštěný telefonu. Brzy zjistíme, že to byla ze strany LG moudrá volba.

Konstrukční zpracování: líbivý, ale upatlaný

Q60 se snaží zaujmout na první dobrou. Například námi testovaná světle modrá varianta působí svěžím a moderním dojmem. Telefon ihned padne do ruky a pohodlně se drží. V příjemném dosahu jsou všechna tlačítka, přičemž jedno vám možná bude přebývat. Na levém boku je speciální klávesa pro Google Asistenta. Jakmile telefon uchopíte, okamžitě se na něj nalepí otisky prstů, s čímž je potřeba se smířit. A právě v této chvíli přichází na řadu právě přibalený hadřík, pomocí kterého dodáte telefonu opětovně punc novoty.

Telefon ihned padne do ruky a pohodlně se drží.

Užitečnější bude váš otisk přímo na čtečce, která má své místo na zadní straně a funguje spolehlivě. Rozpoznání se povedlo takřka ve všech případech. Možná by celý proces mohl být ještě o něco rychlejší, avšak to bychom po levném telefonu chtěli možná trošku moc. Radost udělají hned dva šuplíčky na levém boku, což znamená jediné: do telefonu můžete umístit dvě nano SIM karty a navrch i paměťovku.

Menší radost přináší spodní hrana. Ano, je zde sice 3,5mm jack, na druhou stranu LG nasadilo zastaralý microUSB konektor. Za to si pochvalu rozhodně nezaslouží.

Celkové zpracování hodnotíme kladně, telefon by měl navíc i něco vydržet. Věřte nebo ne, i levné LG se chlubí vojenským standardem MIL STD-810G, díky čemuž má odolat vlhku nebo třeba pádům. To rozhodně přijde vhod, ačkoliv s telefonem rozhodně nedoporučujeme třeba házet. Jednoduše štěstí nepokoušejte, byť jistá „záchranná brzda“ přítomna je a LG Q60 by mělo vydržet o něco více než jeho konkurenti.

Líbilo se nám
  • moderní design
  • 3,5mm jack
  • pojme naráz dvě nanoSIM karty i paměťovku
Nelíbilo se nám
  • povrch náchylný na šmouhy
  • microUSB

Displej: šedivý průměr

Nejcitlivější částí bude samozřejmě displej. Ten má mimochodem 6,26palcovou úhlopříčku a bohužel vcelku nepěkné rámečky kolem. Opět nad tím ale lze u levného telefonu přivřít oči. Zobrazovač je s HD+ rozlišením jen průměrně jemný, při běžné práci to ale ničemu nevadí. Důležitá je čitelnost z úhlů a na slunci. Podmínkou je však maximální jas. Automatická regulace funguje, jen občas pomaleji, než by bylo záhodno. Stejně jako zadní strana i předek telefonu se silně upatlává a často je nutné displej čistit.

LG Q60

Displej je chráněn odolným sklíčkem Gorilla Glass, byť o konkrétní verzi se výrobce nezmiňuje. Během testování se na displeji ovšem neobjevil žádný škrábanec. Nad panelem se nachází také informační dioda, která blikáním upozorní na zmeškané události. Je dostatečně velká a rozhodně ji nepřehlédnete. Nelze ji však nijak nastavit a osobně mi červené blikání příliš nevyhovuje. Neustále jsem měl pocit, že se telefon dožaduje připojení nabíječky.

Líbilo se nám
  • slušný a dostatečně velký displej
  • informační dioda
Nelíbilo se nám
  • pomalejší automatická regulace jasu

Zvuk: dostačující

Zvukově telefon nijak zvlášť nepřekvapí. Hlavní reproduktor je na spodní hraně a hraje dostatečně hlasitě. Výstup do sluchátek pak nenáročného posluchače uspokojí.

LG Q60

Výkon hardwaru: potěší velká paměť

Pod kapotu dalo LG spíše jen to nezbytně nutné. Počítejte s osmijádrovým procesorem Helio P22 a 3GB operační pamětí. Naopak chválíme za 64GB interní paměť, která bude mnohým uživatelům sama o sobě postačovat. Po prvním zapnutí je k dispozici zhruba 53 GB pro vás a připravený slot pro paměťovou kartu s maximální velikostí 1 TB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť
  • slot pro paměťovky
Nelíbilo se nám
  • spíše jen průměrný procesor

Výdrž baterie: překvapivě slušná

V útrobách telefonu se nachází také baterie s kapacitou 3 500 mAh. To je rozhodně lehký nadprůměr a v praxi se to potvrdilo. Při středně náročném využívání, kdy jste ale neustále na internetu, telefon vydrží od rána do večera dne následujícího. Tedy necelé dva dny. Samozřejmě budete-li telefon využívat intenzivněji, počítejte s nabíjením každý večer. Nabití je ovšem během na dlouhou trať a zabere bezmála dvě hodiny.

LG Q60
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

LG Q60 dostalo do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 300 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů b/g/n/ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. Za něj si výrobce zaslouží velkou pochvalu, neboť jde o věc u levných telefonu často nevídanou. Zklamáním je microUSB konektor, který ale zatím u levnějších telefonů stále přežívá. Při toulkách světem se můžete spolehnout na GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • zastaralý microUSB konektor

Fotoaparát: překvapivě kvalitní

Jistě jste si již všimli, že zadní strana je domovem hned tří fotoaparátů. Hlavní snímač má 16megapixelové rozlišení. Na poměry telefonů do pěti tisíc korun patří LG Q60 mezi nejlépe fotící telefony. Snímky jsou ostré po celé ploše, barevně věrné a ani ubývající světlo neznamená fatální problémy. V tomto ohledu jde o příjemné překvapení.

LG Q60

Druhá kamerka je ultraširokoúhlá, avšak již jen 5megapixelová. Propad kvality je patrný. Pokud však překousnete méně pohodlné přepínání režimů, a to, že aplikace fotoaparátu působí trochu krkolomně, můžete pořídit i snímek, kam se vměstná více lidí či záběr krajiny. Třetí 2megapixelový fotoaparát je zde pouze pro účely rozmazání pozadí, které funguje obstojně.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Výsledek není nejhorší a pro nouzová videa z vašich akcí telefon postačí.

LG Q60 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Čelní fotoaparát ve výřezu v displeji má 13 megapixelů a pro selfies plně postačuje.

LG Q60
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušné snímky z hlavního fotoaparátu
  • ultraširokoúhlý objektiv
Nelíbilo se nám
  • krkolomnější aplikace fotoaparátu

Software: zastaralý a pomalý

Prostředí je jistou kaňkou na kráse celého telefonu. Ano, je zde nejnovější Android 9, ale také mohutná a notně zastaralá nadstavba LG. Jejím problémem je především komplikovanost. V nastavení trvá déle i zkušenějšímu uživateli, než najde, co hledá. Nad tím by ale ještě šlo přimhouřit oči. Telefon je bohužel neskutečně líný. Veškeré kroky trvají neúměrně dlouho, občas se telefon vyloženě zadýchá a pár vteřin nereaguje. Takové věci se dnes v nižší střední třídě rozhodně netolerují.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android
Nelíbilo se nám
  • pomalý běh
  • méně přehledná nadstavba

Zhodnocení a konkurence

LG Q60 je na první pohled povedeným telefonem, který umí zaujmout. Především jde o příjemné zpestření v segmentu, kde kraluje spíše Xiaomi nebo Huawei s Honorem. LG však kromě mírně zvýšené odolnosti nedokáže přinést nic moc navíc. Máme zde slušný displej, dobrou výdrž a velkou interní paměť. Třešničkou na dortu je pak nadstnadardní fotoaparát. Vše však kazí prostředí, které znepříjemňuje používání. Radost LG nebude mít ani z konkurence, podívejte se.

Za stejnou cenu můžete pořídit letošní Huawei P smart 2019, který má mnohem lepší displej, ale zase mu chybí ultraširokoúhlý fotoaparát.

Huawei P smart 2019

Rozměry155,2 × 73,4 × 8 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:57 hodin

Lepší displej a především hardware nabízí Xiaomi Redmi Note 7, přitom není dražší.

Xiaomi Redmi Note 7 64 GB + 4 GB RAM

Rozměry159,2 × 75,2 × 8,1 mm, 186 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:40 hodin

Příplatek pouhé pětistovky vás pak může katapultovat k nově 3 od Huawei. Ta nabízí mnohem více muziky než LG. Ve výsledku tak ani přes rozumnou cenu nemá LG šanci obstát a vyplatí se zavítat ke konkurenci.

Huawei nova 3

Rozměry157 × 73,7 × 7,3 mm, 166 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 2:24 hodin
lg-q60
Klady
  • líbivý vzhled
  • dobře padne do ruky
  • slot pro dvě SIM karty i paměťovku
  • informační dioda
  • velká interní paměť
  • podpora NFC
  • slušná výdrž baterie
Zápory
  • displej s nižším rozlišením
  • slabší procesor
  • hůře optimalizované prostředí
  • nadstavba od LG působí zastarale a nepřehledně
  • nasazení micro USB konektoru
Diskuze ke článku
Nik
Slusnej kram. 5k je mimo. Mozna ty 4000 za ktery to ma ted Alza to ma smysl...ale asi jen pro cloveka co vylozene nechce cinana.
AMX
Většině lidí podobné telefony stačí. Volat to umí, SMS také odešle a zvládne všechny aplikace kromě nějakých náročných her. Proto se low a mid-end modelů prodá nejvíce.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Hlavně, že tam cpou vojenskou odolnost, když je to jinak krumpl s mizerným hardwarem.
nemám jméno
Další přerostlé morbidium...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze