LG V30
recenze

LG V30

Vstupenka mezi smetánku
26

Jihokorejské LG to zvládlo jen tak tak, abychom testování jeho nejlepšího, dnes již loňského modelu stihli započít ještě v kalendářním roce 2017. Model V30 láká na povedený vzhled, kvalitní displej, výkonný hardware nebo duální fotoaparát. Současně se ale řadí k těm nejdražším smartphonům na českém trhu. S jakým výsledkem se LG povedlo podat přihlášku mezi ty nejlepší?

Od představení LG V30 do jeho uvedení na český trh uběhla dlouhá doba, během které LG předběhli v podstatě všichni ostatní konkurenti. Pozici má tak novinka ztíženou, avšak byla by chyba, kdyby házela flintu do žita. Nadále totiž svou výbavou míří do té nejvyšší společnosti, když nabídne velký displej bez rámečků, nekompromisní hardwarovou výbavu, bezdrátové nabíjení či zvýšenou odolnost. Jinými slovy, LG V30 má všechny předpoklady pro úspěch.

Za zapůjčení LG V30 děkujeme obchodu CZC.cz, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin

LG V30 – videopohled

Obsah balení

V temně černé krabičce se nachází kromě samotného telefonu koncovka nabíječky, USB kabel a kvalitní špuntová sluchátka Bang & Olufsen. Výčet příslušenství pak završuje malý čistící hadřík.

LG V30

Konstrukční zpracování: až na drobnosti výborné

Na první pohled jde o zajímavý stroj, který vás svým vzhledem dokáže upoutat. Popsat bychom jej mohli jako stříbrný či modrý (v závislosti na verzi) oblázek. LG totiž zaoblilo nejen zadní a čelní stranu, ale i boky. Velmi příjemně tak padne do ruky a současně není příliš kluzký jako některé jiné skleněné modely.

LG V30

Tím odhalujeme, že i LG sáhlo ke skleněným zádům, která kombinuje s kovovým rámem. Rámeček je lesklý a výsledný dojem vcelku citelně kazí anténní předěly, které jsou křiklavě bílé. V době, kdy se většina konkurence snaží předěly co nejlépe maskovat, to u LG působí trošku jako pěst na oko. Příliš se nepovedl ani šuplíček pro nanoSIM a paměťovou kartu po pravém boku. Po správném zasunutí je totiž hlouběji než okolní povrch a předěly jsou lehce ostré. Opět by to jistě bylo možné vyřešit mnohem elegantněji.

Hardwarová tlačítka regulující hlasitost se nacházejí po obvodu levé strany. Jsou kovová a tisknou se vcelku jistě, ačkoliv zdvih mohl být krapet lepší. Pochvalu si LG zaslouží za přítomnost nejen USB-C konektoru, ale i zvukového 3,5mm jacku. Přesuňme se na zadní stranu, která je domovem klíčového tlačítka, které na první pohled vypadá jen jako čtečka otisků prstů. Tou samozřejmě je a budete s ní spokojeni, funguje totiž spolehlivě. Současně však lze kruhovou plochu stisknout a tím telefon odemknout či uzamknout. Dominantním prvkem zadní strany je modul duálního fotoaparátu, který nepatrně vystupuje nad okolní povrch. Nad tím ještě lze přimhouřit oči, neb se naštěstí telefon při položení nijak nekývá. Telefon ale mohl být klidně o něco tlustší. Současných 7,3 milimetrů patří rozhodně k velmi nízké hodnotě.

Precizní konstrukční zpracování snese ta nejpřísnější měřítka.

Zcela precizní je konstrukční zpracování, tedy až na drobnosti, které jsme naznačili před chvilkou. V ostatních ohledech snese ta nejpřísnější měřítka. V průběhu testování se na telefonu neobjevily ani sebemenší škrábance, což hodnotíme rozhodně kladně. Nemůžeme dále nezmínit, že LG V30 rozhodně není z cukru. Díky certifikaci IP68 jej nerozhází voda či prach a vojenský standard MIL-STD 810G by měl zajistit odolnost vůči pádům.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • perfektně padne do ruky
  • luxusní vzhled
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • zvýšená odolnost proti vodě, prachu i pádům
Nelíbilo se nám
  • příliš viditelné anténní předěly
  • ostrý přechod šuplíčku na karty

Displej: radost pohledět

Na designu se značným dílem podepisuje i displej s minimálními rámečky. Díky nim mohla úhlopříčka POLED displeje narůst až na 6 palců a zabírá přes 85 % čelní plochy (lépe na tom je jen hrstka zařízení). Nasazeno je samozřejmě Quad HD rozlišení s poměrem stran 18:9 a o ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass. Na displej je radost pohledět, chlubí se živými a současně věrnými barvami, jejichž odstín si však můžete dodatečně nastavit. Spolehlivě funguje automatická regulace jasu, avšak nejnižší hodnota je stále poměrně silná pro noční používání. Částečně to lze řešit redukcí modrého světla. Displej nabízí také funkci Always On, kdy si i po zamknutí můžete nechat zobrazit hodiny různých formátů, popisek či obrázek. Samozřejmě lze funkci i zcela vypnout.

LG V30
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • minimální rámečky
  • podrobné nastavení displeje
  • Always On
Nelíbilo se nám
  • nejnižší úroveň jasu je stále zbytečně silná

Zvuk: mohlo dojít i na stereo

O hlasitou reprodukci se stará reproduktor na spodní hraně. Rozhodně jej nepřeslechnete, avšak důraz klade převážně na výšky. Je škoda, že LG nenasadilo stereo reproduktory. Reputaci si napravuje výstupem skrze sluchátka, kde se může pochlubit 32bitovým Hi-Fi Quad DHC převodníkem a kvalitními sluchátky B&O Play. Kvalita je na velice dobré úrovni a uspokojí i náročnějšího posluchače. V tomto ohledu se tak LG řadí jednoznačně k nejlepším.

Líbilo se nám
  • hlasitá reprodukce
  • 3,5mm jack konektor
  • velmi kvalitní dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • chybí stereo reproduktory

Výkon hardwaru: uspokojí ty nejnáročnější

Pokud mají vlajkové modely něco společného, je to špičkový hardware. LG V30 disponuje procesorem Snapdragon 835 a 4GB operační pamětí, kterou telefon skvěle využívá. Běžně zbývá jen něco kolem 400 MB volných. Nestane se však, že by se mobil zadýchal či nějaký úkon trval nepřiměřeně dlouho. Nijak vás nebude omezovat ani interní 64GB úložiště, ze kterého zůstává po prvním zapnutí kolem 51 GB volných. Spolehnout se navíc můžete na rozšíření prostřednictvím paměťové karty.

Líbilo se nám
  • vysoce výkonný procesor
  • velká RAM
  • 64GB úložiště a možnost paměťové karty

Výdrž baterie: klasický průměr

V útrobách telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 300 mAh. Kapacita slušná, na druhou stranu tu máme opravdu velký displej, který si o svůj příděl energie řekne. Ve výsledku tak výdrž rozhodně neoslní. Při náročnějším používání počítejte s nabíjením každý večer, tedy po přibližně 12 hodinách provozu. Pakliže se mírně uskromníte, lze se dostat na jeden celý den. Pozitivní zprávou je svižné nabíjení, polovinu kapacity získáte za zhruba půl hodiny nabíjení. LG V30 se navíc může pochlubit podporou bezdrátového nabíjení.

Při přehrávání streamovaného videa přes Wi-Fi vydrželo LG V30 přehrávat Full HD video 8 hodin a 47 minut. Nabíjení z 0 na 100 % pak zabere hodinu a 38 minut, do 80 % to trvá jen hodinu a 12 minut.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž mohla být lepší

Konektivita: vše nezbytné

U nejvyššího modelu každého výrobce snad ani nelze očekávat jakkoliv omezenou konektivitu. Máme zde tedy kompletní podporu LTE, 3G i 2G sítí a u některých operátorů funguje také volání přes LTE sítě, tzv. VoLTE.

K internetu se můžete připojit také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, spojení na kratší vzdálenosti zajišťuje nové Bluetooth 5.0 a NFC. Pro navigaci či zorientování se můžete využít A-GPS včetně elektromagnetického kompasu, nechybí ani ruský GLONASS a evropský systém Galileo.

Internetový prohlížeč

Internet si prohlédnete skrze prohlížeč Google Chrome, který je tradiční zárukou rychlosti a přehlednosti. Pakliže využíváte účtu Google, současně máte po ruce záložky synchronizované napříč vašimi zařízeními.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • NFC

Fotoaparát: pro hračičky jako dělaný

Důvodů, proč si telefon pořídit, budou mít zájemci jistě hned několik. Velkým lákadlem však může být dvojice zadních fotoaparátů. Ty disponují kombinací rozlišení 16 (klasický) a 13 megapixelů (širokoúhlý). Současně se chlubí výbornou světelností f/1,6 a také tříosou optickou stabilizací obrazu. Doplňme, že na zadní straně najdete ještě laserové ostření a přisvětlovací LED diodu.

LG V30
Parametry fotoaparátů LG V30
hlavní fotoaparát 16 Mpx – f/1,6
sekundární širokoúhlý fotoaparát 13 Mpx – f/1,9
stabilizace obrazu tříosá optická stabilizace
přisvětlení LED dioda
laserové ostření ano
čelní kamerka 5 Mpx
záznam videa 4K (30 FPS) / 1080p (60 FPS)

Prostředí

Pakliže jste měli tu čest se setkat v posledním roce s lepším telefonem od LG, jistě víte, že jejich prostředí patří mezi vůbec nejpropracovanější. Špičkové V30 to samozřejmě jen potvrzuje. V základu jsou k dispozici jen nezbytně nutné prvky, jako je spoušť či nastavení blesku či efektů. Nechybí samozřejmě vstup do nastavení a volba různých režimů. V horní části se nachází i přepínání mezi oběma zadními fotoaparáty. Hlavní 16megapixelový již scénu automaticky dvojnásobně přiblíží. Sekundární 13megapixelový fotoaparát se naopak hodí, když potřebujete do záběru dostat více objektů. Rovnou stojí za zmínku velmi snadné ovládání zoomování. Není nutné používat dva prsty, stačí palcem přejíždět po virtuálním tlačítku spouště, kdy dojde k plynulému přibližování či oddalování. Velmi návykové.

LG V30
Režimy fotoaparátu v LG V30

Velmi bohatá je nabídka různých režimů. Standardně je samozřejmě nastaven plně automatický, který veškeré volby střeží za vás. Dostalo se však i na opravdu podrobný manuální režim, kde si nastavíte vyvážení bílé, ISO, světelnost či čas uzávěrky. Vše máte navíc nadále přehledně na očích. Snad ještě podrobnější je manuální režim u videa, kde kromě již zmíněných a obvyklých hodnot můžete regulovat šum či nevyžádané zvukové jevy, kdy stačí použít filtr na vítr či okolní hluk. Mezi dalšími režimy neschází Panorama i s 360° variantou, pomalý pohyb, časosběr nebo rychlý snímek. U posledně zmíněného režimu se displej rozdělí na dvě části a vy okamžitě vpravo vidíte váš poslední snímek.

V běžném nastavení se již nachází volba rozlišení, režim HDR, časovač, samospoušť či místo, kam se vaše výtvory budou ukládat.

Focení

LG s V30 jasně ukazuje své ambice zařadit se po bok těch absolutně nejlepších. Ostatně jiné cíle u telefonu za 23 tisíc ani mít nemůže. S výslednými snímky budou spokojeni i náročnější fotografové. Snímky jsou barevně věrné a především ostré po celé ploše. Na automatický režim se někdy může stát, že telefon zvolí trochu tmavší nádech celé scény, avšak nejde o nijak zásadní problém. Pro ty, kterým by to přeci jen vadilo, se nabízí manuální režim, kde si vše upravíte. Výborná světelnost a optická stabilizace zajišťuje kvalitní snímky například i v interiérech. Nemusíte se nijak extra starat o případné jisté držení.

Ukázkové fotografie

Velmi kvalitních snímků se dočkáte i v noci, kdy se LG V30 může pochlubit ostrou fotografií s minimálním digitálním šumem. Zmíníme též čelní kamerku, která má 5 megapixelů a je oproti zadním fotoaparátům spíše průměrná. V jejím případě je již nutné telefon držet pevněji, a to především v horších světelných podmínkách. Pro tvorbu selfies však plně postačuje.

Čelní kamerka

Natáčení

Videa lze zaznamenávat maximálně ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Raději bychom viděli vyšší snímkovací frekvenci, ale bohužel. 60 snímků za vteřinu se dočkáme až v nižším Full HD rozlišení. Obrazová kvalita videa je velice slušná a pochvalovat si musíme i zvukovou stránku. Za zmínku stojí například velmi snadný záznam koncertů, pro který má LG speciální režim. Již výše jsme zmínili, že i v případě videa je vám k dispozici plně manuální režim, což je i mezi drahými telefony vzácností.

LG V30 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

LG V30 (testovací video) – 4K, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • velké množství nastavení
  • širokoúhlý objektiv
  • záznam Full HD videa s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • hodilo by se 4K video s 60 FPS

Software: na vlně LG

Prostředí na českých kusech v tuto chvíli zajišťuje Android 7.1 Nougat s nadstavbou od LG. Prostředí je tak lehce odlišné od čistého Androidu, a to zejména v nastavení. Jde však jen o zvyk. Vše je krásně plynulé, bez záseků. LG navíc již spustilo první vlnu aktualizace na osmičkový Android. Na velkém displeji můžete využívat i dvě aplikace současně, což se mnohdy hodí. Na LG V30 se ani nemusíte bát, že si omylem odstraníte nějakou aplikaci. V telefonu se nachází Koš s aplikacemi, kde se ty smazané po dobu 24 hodin archivují, než dojde k jejich definitivnímu smazání.

Prostředí LG V30
Líbilo se nám
  • perfektní optimalizace prostředí
Nelíbilo se nám
  • zatím starší Android 7.1

Zhodnocení: takřka bez kompromisů

LG se již několik let snaží prosadit i mezi smetánkou na poli chytrých telefonů. Letos k tomu udělalo dva významné kroky. Nejprve jsme se dočkali za rozumnou cenu velmi povedeného LG G6. Závěr roku pak patří modelu V30, který lze právem označovat jako moderně vypadající i vybavený smartphone. Displej má minimální rámečky, výkon uspokojí i náročné uživatele, totéž lze říci o schopnostech fotoaparátů. Nechybí podstatně zvýšená odolnost či bezdrátové nabíjení. K dokonalosti nám schází snad jen lepší výdrž na baterii či stereo reproduktory. Souhrnně lze říci, že LG V30 je po stránce funkční výbavy perfektně připraveno na jakoukoliv konkurenci. Háčkem může být cena, která překračuje 23 tisíc korun, což není málo. To nám ostatně dokáže i nejbližší konkurence. Výrobce by tak měl brzy zauvažovat nad alespoň mírným snížení ceny.

LG V30

Konkurence

Velkou konkurencí bude jednoznačně duo Samsungů Galaxy S8, které sice nemají duální fotoaparát, ale poskytují obdobně našlapanou výbavu. Díky tomu, že jsou déle na trhu, stačila jejich cena klesnou a aktuálně tak vycházejí o něco levněji.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Jednoznačně je ve hře také Huawei Mate 10 Pro, který možná vypadá ještě o něco lépe. Mírně však zaostává výkonem či fotoaparátem. Na druhou stranu má mnohem lepší výdrž a je o tři tisíce korun levnější.

Huawei Mate 10 Pro

Rozměry154,2 × 74,5 × 7,9 mm, 178 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Závěrem můžeme zmínit i nový iPhone X, která má obdobně velký displej s malými rámečky, nekompromisní výkon i fotoaparát. Možnosti má však LG bohatší. Výhodou jihokorejské novinky je pak bezesporu výrazně nižší cena o zhruba 7 tisíc korun.

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

Za zapůjčení LG V30 děkujeme obchodu CZC.cz, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

lg-v30
Klady
  • povedený vzhled
  • dobře padne do ruky
  • tenké rámečky kolem displeje
  • velký a velmi kvalitní displej
  • kvalitní sluchátka přímo v balení
  • výkonný hardware
  • špičkové fotoaparáty
  • svižné prostředí
  • zvýšená odolnost
Zápory
  • příliš viditelné anténní předěly
  • ostrý přechod šuplíčku na karty
  • nejnižší úroveň jasu je příliš vysoká
  • starší Android
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
LG V30
LG knows how to make great phones that's why the LG V30 stands out from many other phones: http://lgv30.yolasite.com
Blue Sun
Blue Sun
Výkon a zpracování rozhodně kvalitní, to se musí nechat.
Ale ty fotky... Na elitu je to hnus. Přežehlené tak, že ztrácí dojem prostorovosti, detaily moc neexistují. Nepovažuju se za náročného fotografa, ale tohle by mě tedy netěšilo.
Jerry
No že by byl displej nádherný.... Stačí si dát na Youtube hledat porovnání mezi LG V30 a Huawei Mate 10 Pro a zjistíte, že ten displej je fakt bída.
ondra
U kterých operátorů funguje s tímto mobilem volání přes LTE sítě, tzv. VoLTE? Na stránkách ani jednoho ze tří českých operátorů není tento mobil uveden, jako volte kompatibilní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze