Motorola Moto G7 Plus
recenze

Motorola Moto G7 Plus

Jít svou cestou nemusí být špatně
37

Střední třídu vcelku nedávno obohatila Motorola o zbrusu novou řadu Moto G7. Ta klade důraz na kvalitní displej, svižné prostředí a focení. Dnes se podíváme na zoubek nejvyšší variantě Moto G7 Plus, která za necelých 8 tisíc nabízí vyvážený mix funkcí.

Střední třídu Motorola umí, to nám ostatně ukázala v loňském roce řadou Moto G6. Není proto divu, že pozornost budou budit i letošní zástupci. Recenze nové řady Moto G7 otevíráme vůbec nejvybavenějším kouskem s přídomkem Plus. Ten se částečně podvolil dnešním trendům, ale přesto si zachovává svou tvář, která je Motorolám již léta vlastní. Ve výbavě potěší nejen velký displej, ale i solidní hardware či duální fotoaparát. Špatně to nevypadá ani s cenou, která při zahájení prodeje nedosáhla ani na 8 tisíc korun.

Technické parametry Motorola Moto G7 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 75,3 × 8,3 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 270 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 636, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: Adreno 509
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:18 hodin
Dostupnostúnor 2019, 7 699 Kč

Motorola Moto G7 Plus – videorecenze

Obsah balení

V základní balení se kromě samotného telefonu nachází rychlá nabíječka o výkonu 25 W, datový kabel, který má na obou koncích USB-C konektor, a také spona pro otevření šuplíčku na karty. Dostalo se také na obyčejné silikonové pouzdro, které telefon chrání ze zadní strany a z boků. Na sluchátka již výrobce jaksi pozapomněl.

Konstrukční zpracování: Motorola, jak ji známe

Pokud patříte mezi skupinku lidí, která žehrá nad nezáživnými vzhledy dnešních mobilních telefonů, mohly by vás Motoroly příjemně překvapit. Nejsou vyloženě designovým skvostem, působí možná až trochu mohutně, ale na druhou stranu si jdou vlastní cestou a bezpečně je poznáte, především pak ze zadní strany, a to díky většímu modulu fotoaparátu a zejména skvěle fungující čtečce otisků prstů, do které je zakomponováno logo této legendární značky.

Vraťme se k fotoaparátu. Ten bohužel vystupuje, což nikoho nepotěší. Na druhou stranu vystupuje podstatně méně než na loňských Motorolách. a telefon se při položení v podstatě ani nijak nekývá. Řešením může být například pouzdro, klidně i silikonové, které vše srovná do jedné roviny.

Nádherně padne do ruky.

Telefon se nabízí v červené, černé a námi testované tmavě modré variantě. Zadní strana je samozřejmě skleněná a mírně zaoblená. Telefon nádherně padne do ruky a pohodlně se drží. Vhodně jsou rozmístěna tlačítka a líbí se nám i povrchově odlišená klávesa pro odemknutí. Po obvodu najdeme samozřejmě nezbytné konektory, jako je USB-C a 3,5mm jack. Horní hrana je domovem klíčkem jištěného šuplíčku. Vysouvání zdánlivě nebere konce, šuplíček totiž pojme microSD paměťovku a dvě nanoSIM karty. Dilema, které kartě dáte přednost, tak u Motoroly odpadá.

Ke konstrukčnímu zpracování nemáme žádných výtek. Telefon působí robustním dojmem, neprohýbá se, ani nikde nic nevrže. Kvalitou tak rozhodně spadá k tomu nejlepšímu ve střední třídě.

Líbilo se nám
  • stále originální vzhled
  • dobré zpracování
  • pohodlně padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • vystupující modul fotoaparátu
  • někomu může telefon přijít mohutný

Displej: bez kapky už to nešlo

Ještě v loňském roce to Motorola zvládala bez výřezu, letos už to nevyšlo. Displej narostl na 6,2 palců, je jemný a disponuje malými rámečky. Na poměry střední třídy si nelze stěžovat ani na rámeček pod displejem. V horní části displeje se nachází kapkovitý výřez, který rozhodně patří k těm zdařilejším, byť veškerou okolní plochu nelze zcela zužitkovat. Nadále nechybí šikovná funkce Displej Moto. Na uzamčeném displeji můžete vidět stav baterie a hodin vždy, když telefon zvednete, případně když vám přijde notifikace. Jde o malou náplast za chybějící notifikační diodu. O ochranu displeje se stará postarší sklíčko Gorilla Glass 3, ovšem škrábancům odolává obstojně.

Líbilo se nám
  • kvalitní obrazové vlastnosti
  • funkce ambientního displeje
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • nemožnost plně zužitkovat „ouška“ výřezu

Zvuk: příjemné stereo

Nová G7 Plus se chlubí dvěma reproduktory: jeden je v horní části nad displejem, druhý na spodní hraně. Oba hrají hlasitě a vcelku kvalitně. Je to pro novinku od Motoroly další plusový bod.

Motorola Moto G7 Plus

Výstup do sluchátek nenáročného posluchače uspokojí, ale sluchátka si musí pořídit vlastní. Aspoň se díky přítomnému 3,5mm jacku nemusí při výběru nijak omezovat.

Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost stereo reproduktorů

Výkon hardwaru: slušný standard

Chod telefonu zajišťuje osvědčený procesor Snapdragon 636 se 4GB operační pamětí. Výkonnostní rekordy trhat nebudete, na druhou stranu na limity při běžném používání narazíte zřídkakdy a spustíte i náročnější hry, byť třeba ne na nejvyšší detaily. 64GB interní paměť je připravena pojmout necelých 50 GB vašich dat a o paměťovém microSD slotu již řeč byla.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťové karty
  • slušný procesor

Výdrž baterie: nabitá v cuku letu

Lehké vystřízlivění přichází u baterie. Kapacita 3 000 mAh nijak neoslní a platí to i o výdrži. Jeden den telefon zvládne, zpravidla levou zadní. Se dvěma dny už ale spíše nepočítejte. Jako forma kompenzace je zde svižné nabíjení, kdy telefon dočerpá energii za 1 hodinku a necelých 20 minut. Často ale přitom stačí na nabíječce jen pár minut, například během pouhých 10 minut dobijete baterii na 20 %, což může stačit i na několikahodinový provoz.

Při našem testu výdrže se Motorola Moto G7 Plus při přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p dostala na čas 7 hodin 46 minut.

Líbilo se nám
  • velmi rychlé nabíjení

Konektivita: nic podstatného nechybí

Konektivita je dle očekávání na velmi vysoké úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či nejnovější Bluetooth 5.0. Samozřejmostí je nasazení moderního USB-C konektoru. Na českém trhu je v nabídce výhradně varianta s podporou dvou nanoSIM karet skrze trojitý slot (dvě nano SIM karty a microSD paměťovka). Na sítě LTE vás však pustí pouze primární slot pro SIMku.

Celková spokojenost panuje také s A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy se velmi rychle našla a nevykazovala velké odchylky. Pro prohlížení internetu potom samozřejmě poslouží prověřený Google Chrome.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C konektor
  • dva dedikované sloty pro nanoSIM
Nelíbilo se nám
  • LTE jen na jednom nanoSIM slotu

Fotoaparát: skvělá dvojka se stabilizací

Duální fotoaparát nabídne 16Mpx rozlišení, velmi dobrou světelnost f/1.7 a dokonce i optickou stabilizaci, což v této třídě není vůbec obvyklé. Natáčí také 4K videa a přímo do prostředí Motorola integrovala i Google Lens. Druhý fotoaparát slouží pouze na získání hloubky ostrosti a má 5Mpx rozlišení. Portrétové fotky s rozmazaným pozadím tedy novinka umí, ačkoliv se ne vždy podaří tak, jak byste si představovali. Samotná kvalita běžných fotografií ale příjemně překvapila. Snímky nejsou zašumělé, nýbrž ostré po celé ploše i barevně věrné.

Prostředí fotoaparátu a ukázkové fotografie včetně portrétního režimu na konci

Nadšence do selfies nadchne čelní 16megapixelová kamerka. Snímky jsou kvalitní a videa jakbysmet – nahrávat je můžete dokonce ve 4K rozlišení.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Videa pořízená hlavním fotoaparátem vypadají rovněž k světu a můžete je nahrávat ve 4K rozlišení s 30 snímky nebo ve Full HD s 60 snímky za vteřinu. Druhá jmenovaná možnost je však paradoxně mnohem méně kvalitní, a to již na první pohled i na displeji telefonu. Záznamu citelně chybí detaily. Doporučujeme spíše záznam v maximálním možném rozlišení.

Motorola Moto G7 Plus (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Motorola Moto G7 Plus (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • velmi slušné snímky
  • optická stabilizace obrazu
  • kvalitní čelní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • záznam v 1080p s 60 FPS není kvalitní

Software: cesta jednoduchosti

Prostředí Motoroly Moto G7 Plus vsadilo na devítkový Android a prosincové bezpečnostní záplaty – lze říci, že takřka na to nejnovější možné. Android je zde přítomen ve své čisté podobě včetně funkce digitální rovnováhy. Zvolit si však můžete dvojí způsob ovládání: buď klasicky, jak jsme již léta zvyklí, nebo pomocí jednoto tlačítka a gest. Tento způsob lehce připomíná ovládání nových Pixelů 3.

Pokud jde o pohyb v systému a přepínání aplikací, nelze konstatovat nic jiného, než že optimalizace se Motorole povedla na jedničku.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
  • aktuální software
  • dvě možnosti ovládání

Zhodnocení a konkurence

Motorola Moto G7 Plus si jde svou cestou, ať už jde o design či výbavu. Pokud investujete 8 tisíc korun, získáte v G7 Plus telefon, který funguje. Má aktuální Android, všechny důležité funkce včetně NFC pro mobilní platby a rovněž obstojný fotoaparát. Zamrzet vás může průměrný výkon, slabší baterie nebo vystupující fotoaparát. Pakliže chcete za své peníze skutečně maximum, určitě mrkněte i mezi konkurenci. Několik zajímavých modelů jsme pro vás vybrali.

Nabízí se například Honor Play, který je o pár set korun levnější, přitom mnohem výkonnější.

Honor Play 4 GB RAM

Rozměry157,9 × 74,3 × 7,8 mm, 176 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Nevadí-li vám vyšší telefon, můžete sáhnout po Nokii 7 Plus. Ta je sice o něco dražší, ale ještě lépe fotí a je rozhodně výkonnější.

Nokia 7 Plus

Rozměry158,4 × 75,6 × 8 mm, 183 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,84 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh

S lepším hardwarem za obdobnou cenu přichází také Xiaomi Mi 8 Lite.

Xiaomi Mi 8 Lite 4 GB RAM

Rozměry156,4 × 75,8 × 7,5 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 350 mAh
motorola-moto-g7-plus
Klady
  • originální vzhled
  • kvalitní displej
  • kvalitní stereoreproduktory
  • velmi rychlé nabíjení
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní fotoaparáty
  • skvěle optimalizované prostředí
Zápory
  • modul s fotoaparáty vystupuje
  • jen průměrná výdrž
  • horší kvalita videa při 60 FPS
Diskuze ke článku
xman
Telefon jsem koupil hned jakmile bylo v Čechách v oficiální distribuci možné. Čekal jsem sice na nové Sony, ale ti zase nic moc nepředvedli a Motorola g7 plus mě zkrátka uhranula. A musím říct, že jsem udělal dobře. Snad první android, který jsem vybalil a od tý doby jede jak šroub. Používám jako pracovní i domácí telefon, absolutně naplno. 1,5 dne vydrží bez problému, o víkendu, když nedostává takový kotel, tak klidně 2 celé dny a ještě zbyde.

Funguje opravdu vše. Navigace, skvělý je (konečně taky) zvuk při volání, office funkce, emaily, web...jen nehraji hry, ale synátor na telefonu zkoušel asphalt 9 a říkal, že jede dobře, ale fatk nevím, to mě nezajímá. Mile jsem překvapen z fotek (po Sony super). Notifikace vůbec nechybí, naopak aspoň neruší, stačí projít kolem telefonu nebo mávnout nad ním rukou a zobrazí se vše potřebné.

Fotky v pohodě, když si člověk pohraje, tak jsou dobré i v noci. V rámci možností. Super je nabíjení, turbonabíječka v balení...stačí 20 minut a dáte přes půl dne!

Nikdy bych nevěřil, jak si navyknu na moto gesta, to je super věc. Není to super stroj, vlajková loď, ale poctivý dříč, který svoji práci odvede perfetkně...android pie konečně taky použitelnej...za mě velká spokojenost, ani jsem nečekal, jak budu nadšený:))) Doporučuji... tohle se motorole fakt povedlo!
on
nevim ale LTE se hlásí na obou slotech..
lenoch? to těžko .
vydrž 4,5 až 6 hodin sviceni displeje.
nabíjeni? při 11% si jdeš uvařit kafe a po návratu máš 70%
Marťas
Čau, umí to fotit i 16:9 nebo jenom4:3 ?
Blue Sun
Blue Sun
Fotky nejsou zašuměné? A ví vůbec autor, co je to šum? Zkusil se podívat na oblohu nebo do stínů? Tam je šumu, až to není hezké.
Co ty přeostřené hrany, artefakty okolo hran (bílé čáry kolem drátů, například), roztřesení větviček a podobně?
Nechcete nechat pana Pavlíčka psát jen informační články, když tomu viditelně nerozumí?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze