Motorola One
recenze

Motorola One

Čistota půl zdraví
13

Čistá podoba Androidu je v dnešní době mezi uživateli smartphonů velmi oblíbená a my se nedivíme. Zařízení z rodiny Android One tak mohou naplno využít svého výkonu a příslib pravidelných aktualizací se cení zlatem. Sem nově zařadila svůj přírůstek i Motorola, která nový model pojmenovala jednoduše „One“. Jaká doopravdy je prozradí naše dnešní recenze.

Motorola One patří mezi nejnovější přírůstky reinkarnované značky Motorola. Na vlastní oči jsme ji již viděli na veletrhu IFA, kde jsme pro vás přichystali i podrobné preview. Nyní se nám tento zajímavý kousek dostal do redakce, kde jsme Motorolu One podrobili detailnímu testování.

Na úvod musíme zmínit, že krátce po vypuštění novinky na trh Motorola poměrně výrazně snížila cenu, a to z původních 7 699 Kč na 5 999 Kč. Ten, kdo si tak pořídil novinku hned zkraje, si zřejmě později trhal vlasy. My však v dnešním výstupu reflektujeme právě již nižší (a tedy konkurenceschopnější) cenovku.

Motorola One – videorecenze

Technické parametry Motorola One

Kompletní specifikace
Konstrukce150 × 72 × 8 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,9" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostříjen 2018, 5 990 Kč

Obsah balení: základ s obalem

V krabičce Motoroly One nalezneme jen nutný základ v podobě synchronizačního kabelu s USB-C na jedné a USB-A na druhé straně, adaptér do elektrické sítě a základní dokumentaci. Dostalo se i na základní silikonové pouzdro, které ochrání před škrábanci. Na sluchátka se nedostalo, avšak vzhledem k přítomnosti 3,5milimetrového jacku můžete využít jakákoliv vlastní, případně se spolehnout na Bluetooth sluchátka.

Konstrukční zpracování: lesk neznamená luxus

Motorola One už na první pohled ctí dnešní trendy a bez větších obav můžeme hned na začátek prozradit, že tentokrát jde vidět i značná inspirace konkurencí. Už přední částí nová Motorola jasně prozrazuje, že designéry zaujaly nové iPhony. Jak si jinak vysvětlit displej s výřezem, který nápadně připomíná výřez iPhonu Xs?

Asi nejblíže má Motorola One k modelu Xr, a to kvůli tlustším rámečkům okolo displeje. Kde však Motorola ztrácí je část pod displejem, kde dominuje poměrně velká brada. Ta je navíc zvýrazněna textem „motorola“. Méně někdy znamená více a bez nápisu bychom se určitě obešli.

Ve výřezu se nachází standardní sestava, tedy čelní čočka fotoaparátu pro pořizování selfies a uskutečňování videohovorů, sluchátko pro hovory a nezbytné senzory. Notifikační LED chybí, ale tu Motorola částečně kompenzuje ambientním displejem, o kterém si více povíme později. Hlavní dominantou přední strany samozřejmě není výřez, ale displej s úhlopříčkou 5,9 palců. U takto velkého zobrazovače potěší, že Motorola One nepůsobí v ruce jako pádlo. Důkazem budiž rozměry 150 × 72 × 8 mm. Hmotnost 162 gramů je pak vyloženě příjemná, v ruce navíc One působí o poznání lehčím dojmem.

Motorola One

A čím že je vykoupena nižší hmotnost? Méně kvalitními materiály. Byť lesklý rámeček působí jako z leštěné oceli, je pouze plastový. Speciální lesklý nástřik pak vyvolává dojem chromu či již zmíněné oceli, avšak jen do doby, než telefon poprvé uchopíte. Trochu lépe je na tom zadní strana, která není plastová, nýbrž skleněná. Nejde sice o výhru v ohledu zachytávání otisků prstů a jemných škrábanců, avšak sklo je stále lepší než nepovedená plastová skořepina. Doplníme že ač Motorola One nedisponuje zvýšenou odolností, díky speciální nanovrstvě zvládne menší spršku.

Byť lesklý rámeček působí jako z leštěné oceli, je pouze plastový.

Na test nám nová Motorola One dorazila v bílé barvě, k dispozici je i méně výrazná a tedy i konzervativnější černá. Nám se bílá líbí, zvláště pak zezadu. Zde si Motorola zachovala tvář a prvky rozmisťovala víceméně podle sebe. Každou čočku duálního fotoaparátu svírá kovový rámeček, který lehce vystupuje nad okolní povrch. Při položení na rovnou plochu se Motorola One kývá jen nepatrně, nejde o nic omezujícího. Potěší také čtečka otisků prstů, která nejenže funguje vcelku svižně a odemknuto máte během vteřiny, ale efektně je do ní zakomponováno i logo výrobce. Takový detail potěší.

Motorola One

Celkově je Motorola One zpracována velmi kvalitně. Tělo se ani při tlaku nijak nedeformuje, vše hezky lícuje a nebýt méně prémiového rámečku, patřila by Motorola One k těm zajímavějším kouskům na trhu.

Líbilo se nám
  • rozumné rozměry a hmotnost
  • pevné zpracování
  • originální zadní strana
Nelíbilo se nám
  • jen plastový rámeček
  • výrazná brada
  • zbytečný název výrobce pod displejem

Displej: šlo by to lépe

Zřejmě největším kamenem úrazu nové Motoroly je rozlišení displeje s úhlopříčkou 5,9 palců. Motorola vsadila na HD+ panel, rozlišení tedy činí 1 520 × 720 pixelů a jemnost 285 PPI. To je bohužel žalostně málo a při menší snaze bez problémů rozeznáte i jednotlivé pixely. Pochválit musíme alespoň dobré pozorovací úhly, což má na svědomí IPS technologie. Jas displeje je pouze dostatečný, větší svítivost by pomohla snazšímu používání na přímém poledním slunci.

Motorola One

Nad displejem se bohužel nenachází notifikační dioda, kterou zastupuje ambientní displej. Do telefonu stačí lehce „ťuknout“, případně jej poposunout, a ihned se zobrazí hodiny s živými notifikacemi, které ihned můžete otevřít swipenutím prstu. Motorola si tak jde svojí cestou, avšak nemůžeme říci, že by nám tato alternativa jakkoli vadila.

Barvy displeje lze upravit v nastavení.

Pokud vás zajímá, jak si Motorola poradila s výřezem, můžeme vás uklidnit. Většina aplikací naštěstí s výřezem spolupracuje, za což může i čisté prostředí Androidu. Google již s výřezem v telefonech počítá, a tak tomu přizpůsobil i vzhled aplikací. Samozřejmě, stále se může stát, že na problém narazíte, ovšem se stejnými problémy se zpočátku potýkal i Apple.

Motorola One

A komu se výřez v displeji nelíbí, ten ať si... zvykne, neb skrýt nelze. Barvy displeje lze částečně upravit přímo v nastavení, výraznějšího efektu se však nedočkáte. Potěší alespoň možnost aktivovat noční režim, který eliminuje modré světlo a zpříjemní tak konzumaci obsahu v noci. Noční režim lze nastavit i podle plánu, kdy se sepne automaticky v závislosti na vašich potřebách.

Líbilo se nám
  • dobré pozorovací úhly
  • ambientní a noční režim
Nelíbilo se nám
  • nízké rozlišení
  • horší jas displeje

Zvuk: jeden stačí

Hlasitý reproduktor se nachází na spodní hraně hned vedle výřezu USB-C konektoru. Podobně jako u iPhonů konektor obklopuje dvojí děrování, přičemž reproduktor se nachází jen v pravé části. Výřezy vlevo jsou jen na efekt a ukrývají mikrofon. Kvalita reprodukce je průměrná, s rostoucí hlasitostí klesá i kvalita. Basová složka nechybí, ovšem na maximální hlasitost již reproduktor nehezky rezonuje a doporučujeme spíše poslouchat skrze sluchátka. Připojit však musíte vlastní, protože v balení žádná nejsou. Jack ale nechybí. Celkově je reprodukce do sluchátek zcela dostačující i pro středně náročné posluchače.

Motorola One
Líbilo se nám
  • slušná hlasitost
  • nechybí 3,5milimetrový jack
Nelíbilo se nám
  • pouze průměrná kvalita

Výkon: lehce oprášit a jedeme

Motorola One je osazena osmijádrovým procesorem Snapdragon 625, který má již své nejlepší období za sebou. Potěší alespoň fakt, že procesoru sekundují 4 GB operační paměti RAM. Špatné není ani 64GB úložiště. Pro data vám zbude více než 50 GB a další místo snadno doplníte pomocí slotu pro paměťové karty microSDXC. Ta má navíc samostatný slot – mimo paměťové karty tak vložíte i dvě nanoSIM karty.

Výsledek benchmark testu AnTuTu

Procesor není vhodný pro hraní nejmodernějších 3D her. Většinu z nich sice zvládne, avšak jen za cenu nižších detailů a bohužel i občasného poklesu snímkovací frekvence. Běžných úkonů se však One nezalekne, problémem není ani náročnější multitasking či přehrávání 4K videa.

Líbilo se nám
  • dostatek paměti
  • slot pro paměťové karty
  • bezproblémový chod
Nelíbilo se nám
  • herní mašina to zkrátka není

Výdrž: dle očekávání

Baterie s kapacitou 3 000 mAh není důvodem k obavám. Při střídmém používání lze dosáhnout téměř dvoudenní výdrže. Pokud se do toho „pořádně opřete“, vydrží alespoň jeden celý den, a to až do pozdního večera. Benefitem je také to, že odběr energie je konstantní, a tak se nestane, že by vám procenta mizela doslova před očima. Potěší i možnost rychlého nabíjení, přibaleným adaptérem s podporou rychlého nabíjení máte hotovo za asi 1,5 hodiny. Bezdrátové nabíjení by asi očekával jen málokdo.

Při našem standardizovaném testu výdrže dosáhla Motorola One výsledku 8 hodin 13 minut. Na špičky nedosahuje, ale stydět se také nemusí.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: Bravo!

V oblasti konektivity si Motorola zaslouží pochvalu. Dostalo se jak na rychlé Wi-Fi třídy 5, tak také na LTE včetně podpory tuzemských frekvencí, a to až do rychlosti 300/50 Mbit/s (Cat 6). Velkou pochvalu si Motorola zaslouží za implementaci NFC, které bohužel stále není standardem. Stejně tak potěší i Dual SIM a FM rádio, které funguje až po připojení sluchátek. Ta totiž slouží jako anténa. Připojení na krátkou vzdálenost zajistí Bluetooth 5.0, o přesné nalezení polohy se pak postará A-GPS spolu s GLONASSem, BDS a Galileem. Nalezení polohy sice pár vteřin zabere, avšak fixace je poté trvalá. K naprosté dokonalosti chybí snad jen infračervený port pro ovládání domácí techniky.

Líbilo se nám
  • rychlá Wi-Fi i LTE
  • NFC i Bluetooth 5.0

Fotoaparát: chce to světlo

Motorola One je osazena duálním snímačem v kombinaci 13+2 Mpx, přičemž druhý snímač slouží pro zachycení hloubky ostrosti. Nechybí dvoutónová LED dioda. Přední selfie kamera s rozlišením 8 Mpx nabídne dokonce vlastní přisvětlovací diodu.

Motorola One

Prostředí aplikace Fotoaparát je vcelku přehledné, vše zvládnete swipováním, případně jedním „klikem“. Aktivovat lze i režim „Aktivních fotografií“, který zachytí, co se stalo krátce před a krátce po pořízení snímků.

Kvalita fotografií je dle očekávání průměrná, výjimečně lehce nadprůměrná. Za ideálních světelných podmínek lze pořídit dostatečně ostrý snímek s rozumnou mírou šumu, navíc s věrnými barvami, ovšem ubývající světlo je hlavní nepřítel. Šum roste a pořídit ostrý snímek je těžší. Večerní snímky jsou pak již podprůměrné.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Selfie kamera s rozlišením 8 Mpx vytváří vcelku kvalitní snímky, avšak od základu je nastavena poměrně velká míra vyhlazení, kterou doporučujeme snížit, tedy pokud si nelibujete v portrétech, které vypadají jako omalovánky. Potěší LED přisvětlení, které je tónováno tak, aby vaše pleť působila přirozeně i večer.

Video lze vcelku překvapivě nahrávat až ve 4K rozlišení při 30 FPS a kvalita není vůbec špatná. Ano, občasným zásekům či kostičkování se nevyhnete, ale obecně vzato nás výsledek příjemně potěšil.

Líbilo se nám
  • přisvětlení selfie kamery
  • slušné výsledky za dne
  • 4K video
Nelíbilo se nám
  • s ubývajícím světlem roste šum
  • horší světelné podmínky výrazně zdržují ostření

Software: čistý Android Oreo

Motorola One přísluší do řady Android One a těšit se tak můžete na Android bez úprav výrobce. Konkrétně se v Motorole nachází Android ve verzi 8.1, samozřejmě s očekávanou aktualizací na Android Pie. Pravidelné (bezpečnostní) aktualizace jsou hlavní devízou všech modelů z řady Android One, nejinak je tomu u Motoroly. Dle posledních zpráv bychom se aktualizace na Android Pie mohli dočkat ještě tento rok.

Uživatelské prostředí

Prostředí systému se obešlo bez zbytečného balastu, Motorola přidala jen aplikaci Moto, která spravuje ovládání pomocí gest. Můžete si tedy nastavit například aktivaci svítilny zatřesením či rychlé pořízení snímku dvojitým pootočením zápěstí. Za správu pod jednou aplikací chválíme – určitě lepší cesta než nastavení hledat různě poschovávané.

Motorola One

Svižnost celého prostředí je ukázková, žádných záseků se určitě obávat nemusíte. Za dobu testování se ani jednou nestalo, že by se Motorola One vynuceně restartovala či bezdůvodně ukončila aplikaci. Kdyby se takto chovaly všechny smartphony s Androidem, byli bychom spokojeni.

Líbilo se nám
  • čistý Android
  • příslib pravidelných aktualizací
  • prostředí bez záseků
  • přehledná aplikace Moto

Zhodnocení: ještě trochu zlevnit

Při vstupu modelu One na trh Motorola nasadila sebevědomou cenu 7 690 Kč, která během pár dnů spadla na 5 990 Kč. Ten, kdo si Motorolu pořídil v prvním týdnu, tak zřejmě zaplakal, nebo se snažil co nejdříve telefon vrátit v ochranné 14denní lhůtě. Ač se může zdát, že snížení ceny Motorole velmi pomohlo, není to až tak úplně pravda. Sleva potěšila, avšak my bychom si představovali cenu ještě o stupeň nižší.

Motorola One

Ano, máme tu slušně zpracovaný smartphone s USB-C, NFC, LTE a dobrou výdrží, avšak displej s nižším rozlišením a použití staršího čipsetu je přesně to, na co reaguje dravá konkurence, která navíc často nabídne i nižší cenu. Koupí Motoroly One určitě velkou chybu neuděláte, avšak stejně tak si můžete dopřát konkurenční výrobky, které mohou udělat radost ještě o trochu větší.

Konkurence

Velkým konkurentem je Xiaomi Mi A2, které rovněž těží z příslušnosti k řadě Android One. Trochu větší, 5,99palcový displej má však vyšší rozlišení 2 160 × 1 080 pixelů. Tělo Xiaomi je navíc z větší části kovové, nechybí moderní USB-C a dokonce ani LTE včetně podpory všech pásem. Problém představuje absence NFC a slotu pro paměťové karty. 64GB úložiště je tak maximem, alespoň v našich končinách. Za Xiaomi Mi A2 pár stokorun ušetříte, vyjde na zhruba 5,5 tisíce korun.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Pokud preferujete menší displej bez výřezu, doporučit můžeme Nokii 6.1. Ta na 5,5palcové úhlopříčce nabídne Full HD rozlišení a o výkon se stará osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 630. Tomu sekundují 3 GB operační paměti RAM. 32GB interní paměť jde rozšířit pomocí slotu pro paměťové karty. Tělo je kompletně kovové a Nokia působí velmi poctivým dojmem. Stejně jako Motorola i Xiaomi spadá do rodiny Android One. Nokii pořídíte za cenu Motoroly, tedy za 6 tisíc korun.

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Výdrž baterie má pro vás naprostou prioritu? Pak se poohlédněte po ZenFonu Max Pro (M1), za který si ASUS řekne 5 tisíc. Potěší baterií s kapacitou 5 000 mAh a NFC. Tělo je kovové a procesor Snapdragon 636 modernější. Zamrzí však starší microUSB konektor.

ASUS ZenFone Max Pro M1

Rozměry159 × 76 × 8,6 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:25 hodin
motorola-one
Klady
  • odladěné prostředí Androidu Oreo
  • pravidelné (bezpečnostní) aktualizace
  • slušné pozorovací úhly displeje
  • dobrá výdrž baterie, rychlé nabíjení
  • podpora NFC a Bluetooth 5.0
Zápory
  • hrubší rastr displeje
  • plastový rámeček
  • stále vyšší cena
Diskuze ke článku
KejPi
Škoda, zatím nikdo nenabídl Android One telefon se špičkovým fotakem. Všichni to dávají jen na levné telefony a vlajkové lodě jsou plné balastu :(
Chao
Pri softvéru máte chybu, Motorola nie je súčasťou Android "go" alebo "one" :)
David Holman
David Holman
Nějak se v konkurenci zapomnělo zmínit i verzi X Mi A2 Lite. Velká baterka, menší rozměr, nižší cena. Komu nechybí zejména NFC, tak celkem jasný výběr.
Sračka
Tenhle mobil je sračka nekupujte si lenovo !! jmám lenovo k6 a pořád vypadává

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze