Motorola One Vision
recenze

Motorola One Vision

Netopýří vize budoucnosti
25

Ať už se vám to líbí, nebo ne, nastává doba, kdy se budeme čím dál častěji setkávat se smartphony s méně standardním poměrem stran. Letos by se dalo říci, že bude moderní poměr 21:9, tedy ten filmový. Obsahu pro takové displeje je poměrně dost, ovšem bude to například dnes testované Motorole One Vision stačit k tomu, aby dokázala zaujmout davy? To i mnohé jiné prozradí naše další recenze.

Kdo by to byl řekl – společnost Sony se smartphony s filmovým poměrem stran 21:9 nezůstala osamocená a se svojí odpovědí přispěchala i Motorola. Pár týdnů stará novinka One Vision plynule navazuje na loňskou Motorolu One, ovšem letos nezůstal kámen na kameni. Motorola se rozhodla napravit chyby předchůdce, ovšem nevšedním poměrem stran displeje i trochu zariskovala.

Motorola One Vision

I když patříte mezi zaryté příznivce dnes již zřídkakdy viděného poměru 16:9, Motorolu One Vision byste určitě neměli ihned zavrhovat, zvláště pokud hledáte nový smartphone v segmentu vyšší střední třídy s cenovkou do 8 tisíc korun. Zde novinka působí trochu jako zjevení. Zda však v dobrém, nebo naopak špatném slova smyslu, to vám prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Motorola One Vision

Kompletní specifikace
Konstrukce160,1 × 71,2 × 8,7 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 9609, CPU: 4×1,64 GHz + 4×2,21 GHz, GPU: ARM Mali-G72 MP3
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:58 hodin
Dostupnostkvěten 2019, 7 699 Kč

Obsah balení: takto by to mělo vypadat

Pryč jsou doby, kdy Motorola dávala do balení svých telefonů jen naprostý základ. Balení Motoroly One Vision je vcelku bohaté, zvláště pak s přihlédnutím na dnešní standard. Začneme silikonovým pouzdrem, které telefon bez problémů ochrání i při menším pádu a pochopitelně zamezí i vlasovým škrábancům. Dále v balení nalezneme synchronizační a napájecí USB-A/USB-C kabel, adaptér do elektrické sítě, špuntová sluchátka, dokumentaci a tenký klíč pro vyjmutí slotu na karty. Pro začátek tedy vše důležité, bez nutnosti jakýchkoliv dalších investic.

Konstrukční zpracování: dokáže zaujmout

Nebudeme si nic nalhávat, filmový poměr stran 21:9 je zkrátka risk. Displeji se totiž musí přizpůsobit i zbytek těla a na některé tak mohou takové smartphony působit jako nudle. Světě div se, i když jsem již v ruce držel i Xperie 10 od Sony, Motorola z toho vybruslila tak nějak lépe. Jinak řečeno, na první úchop na mě Motorola One Vision nepůsobila jako dálkové ovládání k televizoru. Možná za to mohou zakulacené hrany, možná rozdílná šířka rámečků. Ať tak či onak, One Vision na pohled i úchop působí jako velice příjemný a kvalitní kus hardwaru.

Motorola One Vision

I přes rozměrný displej se rozměry ustálily na rozumné hodnotě 160,1 × 71,2 × 8,7 mm. Trochu zaskočit může vyšší hmotnost 180 gramů. Všechny obavy se však rozptýlí, jakmile telefon poprvé uchopíte. Hmotnost se totiž skvěle rozloží a One Vision vám tak neutrhne ani ruku, ani kapsu.

Na první úchop na mě Motorola nepůsobila jako dálkový ovladač.

Na testování nám Motorola dorazila v modré, téměř až safírové barevné variantě. K dispozici je ještě bronzová verze s gradientem. Musíme uznat, že Motorola si se zadním krytem velmi vyhrála – v různých světelných podmínkách působí zadní strana pokaždé jinak. V potemnělé místnosti vzbuzuje zadní kryt dojem, jako by byl od krajů ke středu tmavší a tmavší, naopak na světle vynikne jemná textura. Skleněný Gorilla Glass kryt je samozřejmě zcela hladký, jde tedy pouze o iluzi. Dodáme že na zadní straně se nachází dvojitá čočka fotoaparátu, přisvětlovací LED dioda a také čtečka otisků prstů, která je nenápadně skrytá za logem společnosti Motorola. My chválíme jak její vhodné umístění, tak i velmi slušnou rychlost. Alternativně lze Motorolu zabezpečit i skenem obličeje, kdy Motorola využívá selfie kameru. Rozpoznání je vcelku rychlé, ale ve tmě je pochopitelně tento způsob zabezpečení téměř nepoužitelný.

Motorola One Vision

Je možná trochu škoda, že když už je přední i zadní strana skleněná, rámeček spojující obě části je plastový. Ano, v ruce One Vision nepůsobí tak prémiovým dojmem, ovšem stále lepší než kdyby byla novinka kompletně plastová.

V krátkosti se podíváme také na rozmístění hlavních prvků. Vpravo se nachází tlačítko regulace hlasitosti a tlačítko zámku obrazovky, které má jemnou perforaci pro snazší rozeznání. Obě tlačítka jsou v ideální výšce a skvěle se tisknou. Levý bok hostí slot pro dvě nanoSIM karty, případně jednu nanoSIM a jednu microSD kartu. Škoda. Kdyby byl slot plnohodnotný, získala by Motorola nemalou výhodu před konkurencí.

Spodní hranu osadila Motorola USB-C konektorem a také hlasitým reproduktorem. Ten je bohužel osamocený, stereo reproduktory Motorola One Vision nemá. Naši pouť zakončíme vrchní hranou, kde se nachází 3,5milimetrový jack. I za ten Motorolu chválíme.

Celkově vzato na mě nová Motorola udělala dojem. Rozměry jsou rozumné a do ruky padne naprosto perfektně, a to díky příjemně zaoblenému tělu. Ano, s kovovým rámečkem by to bylo ještě o kus lepší, ovšem už tak musím Motorole smeknout poklonu. Při ceně do 8 tisíc korun se jedná o telefon, za který se rozhodně nebudete stydět, navíc vzbudí poměrně velkou pozornost i v okruhu vašich známých.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • přijatelné rozměry
  • rozmístění ovládacích prvků
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • 3,5milimetrový jack
  • zajímavé efekty zadního krytu
Nelíbilo se nám
  • pouze plastový rámeček
  • zadní kryt je magnetem na otisky prstů
  • slot je hybridní

Displej: Chutnají vám nudle?

Kontroverzní, ale rozhodně nezklamal. Pokud nemáte příliš času na čtení, tato krátká charakteristika vám bude stačit, abyste si o displeji nové Motoroly One Vision udělali obrázek. Zajímá vás víc? Začněme úhlopříčkou 6,3 palců, i když právě kvůli poměru 21:9 není tak široký jako displej s poměrem stran 16:9. Displej není AMOLED, nýbrž IPS, konkrétně s Full HD+ rozlišením (2 520 × 1 080 px). Jemnost činí naprosto dostatečných 435 pixelů na palec, jednotlivé pixely tak určitě snadno nerozeznáte. Pokud ano, závidím vám váš perfektní zrak.

Motorola One Vision

Displej samotný se pyšný sytým barevným podáním i dobrými pozorovacími úhly a pochválit musíme také slušnou oleofobní vrstvu, po které prst příjemně klouže. Jas displeje se jeví jako dostatečný do doby, než přijdete na přímé slunce. Zde existuje konkurence, která umí displeje jasnější, ovšem stále přečtete vše důležité. Automatická regulace jasu funguje a změny probíhají plynule. Další kaňkou na kráse je průstřel v displeji, který se nachází v levém horním rohu. Ten bohužel zabírá poměrně velkou část a při pohledu z boku si lze povšimnout i prosvítajícího podsvícení panelu. Velikost průstřelu nejvíce pocítíte při scrollování notifikační lišty, kdy ochranné pole kamery zabere podobně velký prostor jako výřez Pixelu 3 XL. Doplníme, že průstřel nelze nijak softwarově skrýt, nedávalo by to ani smysl, „čelo“ by bylo rázem až směšně vysoké.

Průstřel není právě malý.

Nad displejem bohužel nenalezneme žádnou notifikační LED diodu. A ne že by se nevešla – i přes průstřel má Motorola One Vision poměrně výrazné rámečky. Větší bradu chápeme, rámečky jsou však viditelné i po bocích a nad displejem, což trochu ubírá na exkluzivitě. Notifikační LED diodu každopádně Motorola nahrazuje rychlým náhledem na notifikace, kdy se stačí telefonu či displeje dotknout a ten vám ihned nabídne náhled nejenom na zmeškané události, ale také čas a datum.

Motorola One Vision

Možná vás zajímá, jak se tento „nudloidní“ displej ovládá. Není to tak strašné, jak se může zdát. I s moji menší rukou obhospodařím zhruba 3/4 displeje a kupříkladu notifikační roletku vysunete tahem už od poloviny displeje, takže se nemusíte neustále natahovat až ke svrchnímu okraji.

Líbilo se nám
  • velmi pěkné barvy
  • jemnost displeje
  • snazší obsluha, než se může zdát
  • ambientní displej jako náhrada za chybějící LED diodu
Nelíbilo se nám
  • průměrný jas
  • velký průstřel
  • silnější rámečky
  • chybí notifikační LED dioda

Zvuk: zázraky nečekejte

Jak už víme z první kapitoly, Motorola One Vision je vybavena pouze jedním hlasitým reproduktorem, který se nachází na spodní hraně. Motorola se jako obvykle chlubí profilem Dolby Audio, který se snaží softwarově doladit zvuk linoucí se z reproduktoru, a to podle několika aspektů. Nutno podotknout, že rozdílu v různých režimech si příliš nevšimnete, nehledě na to, že funkce je defaultně zapnutá při poslechu skrze hlasitý reproduktor a nejde nijak deaktivovat.

Motorola One Vision

Hlasitý reproduktor hraje poměrně nahlas a kvalitně, a to zhruba do 3/4 maximální hlasitosti. Zvuk je plný, silný a basová složka je dostatečná. Při maximální hlasitosti se objevují typické problémy, jakým je přeexponovanost a také částečná plechovost zvuku. Tak či tak, reproduktor nás neurazil, ale zázraky nečekejte.

Přítomnost 3,5mmm jacku vždy zvedne náladu.

Zázraky nečekejte ani od přibalených peckových sluchátek. Jsou sice minimálně o polovinu lepší než kdejaká sluchátka, která dodává konkurence, avšak stále jde o řešení maximálně pro nenáročného posluchače. Na kvalitní poslech stejně připojíte vaše oblíbená sluchátka, se kterými je zvukový výstup naprosto dostatečný i pro náročnější posluchače. V tomto ohledu chválíme, že se Motorola rozhodla ponechat standardizovaný 3,5milimetrvý jack.

Líbilo se nám
  • slušný hlasitý reproduktor
  • 3,5milimetrový jack
Nelíbilo se nám
  • chybí stereoreproduktor

Výkon: takto by to šlo

Tak trochu překvapivě nenalezneme v nové Motorole MediaTek ani Snapdragon, nýbrž Exynos – těmito čipsety jsou opatřeny smartphony od Samsungu. Konkrétně se jedná o model Exynos 9609, tedy mírně podtaktovaný Exynos 9610, který nalezneme v Samsungu Galaxy A50. Procesoru sekundují 4 GB operační paměti a 128GB interní úložiště, což je jako základ více než slušná hodnota. Pro uživatele je stále dostupných 115 GB, zbytek zabírá systém. Kdyby takto vypadala paměťová výbava každé novinky ze střední třídy, neměli bychom výtek. Slot pro paměťové karty nechybí, takže i zde spokojenost.

Výsledky benchmark testů

Zajímá vás, jak si Motorola vedla v benchmarcích? Dobře, dokonce velmi dobře! Kupříkladu test AnTuTu odhalil, že i když má Motorola One Vision podtaktovaný procesor od Samsungu, je novinka výkonnější než právě model Galaxy A50 s procesorem Exynos 9610, a to o zhruba 20 tisíc bodů. Konkrétně výsledek testu Motorola zakončila se slušným skóre 152 tisíc bodů. Jde vidět, že optimalizaci má Motorola zvládnutou dobře. Také aby ne, Motorola One Vision je součástí rodiny Android One.

Líbilo se nám
  • slušný výkon
  • dostatek paměti
  • slot pro paměťové karty
  • slušná paměť RAM

Výdrž baterie: dva dny realitou

Na výdrž baterie s kapacitou 3 500 mAh jsem byl upřímně velice zvědavý. Na poměry smartphonů s Androidem v této třídě jde o lehce nadprůměrnou kapacitu, ale nic se nevyrovná reálným výsledkům. A já mohu s klidným svědomím říci, že při méně náročné práci jsou reálné i dva dny výdrže, což je stále poměrně luxus. Pokud přeci jen dáte telefonu více zabrat, budete nabíjet odpoledne následujícího dne.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 20 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 35 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 44 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 54 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 65 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 77 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 118 minut

Potěší přibalený rychlonabíjecí adaptér TurboPower, který během 15 minut nabije telefon na 23 %. Nejdéle trvá dobití posledních 10 %. Pro podrobnější výsledky nabíjení se podívejte na tabulku.

Konektivita: bez kompromisů

Motorola One Vision si vysloužila plnohodnotnou konektivitu a my jsme za to rádi. Můžete se těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž rychlá data vám poběží na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip pro bezkontaktní platby. Pochvalu si zaslouží i USB-C konektor. Třešničkou na dortu je FM rádio s podporou RDS, které funguje až po připojení sluchátek (ta slouží jako anténa). Při navigaci na neznámá místa se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin a fixace satelitů je stabilní.

Líbilo se nám
  • USB-C konektor
  • LTE
  • FM rádio s RDS
  • NFC pro bezkontaktní platby

Fotoaparát: nemá se zač stydět

Motorola One Vision je osazen dvěma fotoaparáty vzadu a jednou selfie kamerou. Primární fotoaparát s technologií Quad Pixel nabízí rozlišení 48 Mpx, výsledné snímky jsou v rozlišení 12 Mpx. To vznikne zkombinováním čtyř pixelů do jednoho velkého 1,6 um pixelu. Potěší, že Motorole nechybí ani optická stabilizace obrazu. Sekunduje mu 5Mpx fotoaparát, který poslouží pro hrátky s perspektivou. Konečně selfie kamera nabídne rozlišení 25 Mpx a nachází se, jak už víme, v průstřelu.

Motorola One Vision

Prostředí aplikace Fotoaparát je vcelku přehledné. Vše zvládnete swipováním, případně jedním „klikem“. K dispozici je několik zajímavých režimů. Nejvíce nás potěšilo Noční vidění, které se ze snímků snaží vytáhnout maximum světla, i zde navíc pomáhá optická stabilizace. Zajímavý je rovněž Portrétní režim, kde Motorola využije právě služeb sekundárního fotoaparátu s rozlišením 5 Mpx. I když je prostředí jednoduché, oceňujeme například takovou drobnost, jakou je „ponechání“ naposledy použitého režimu v rychlé volbě – pro jeho opětovnou aktivaci tak není nutné hledat ve speciální záložce, ale stačí jednou swipenout. Samotné přepínání režimů bohužel rozhodně není bleskové a celkově by si aplikace zasloužila ještě trochu „poladit“ co se odezvy týká.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

A kvalita fotografií? Barevně snímky odpovídají realitě a za dobrého světla jsou plné detailů bez viditelného rozmazání. Když už vám světelné podmínky přejí, jsou na tom velmi dobře i portrétní snímky. Na danou cenovou kategorii jsme tedy spokojeni. Úskalím všech fotomobilů jsou povětšinou zhoršené světelné podmínky či tma. Motorola zde vyráží do boje s nočním režimem, který opravdu zvládne zachytit mnohem více světla. S přihlédnutím na danou třídu jsou výsledky velice slušné a v tomto ohledu Motorola jen těžko hledá lepší konkurenci.

Ukázka použití nočního režimu

Video lze s Motorolou natáčet až ve 4K rozlišení při 30 FPS. Při Full HD rozlišení si můžete dopřát i 60 FPS. Pokud jste příznivci zpomaleného videa, při Full HD rozlišení vám Motorola umožní 120 FPS a při HD rozlišení dokonce 240 FPS. Video je opět poměrně povedené a zvukově jde o standard.

Závěrem kapitoly doplníme, že 25Mpx selfie kamera fotí velice obstojně, stejně tak neurazí video v maximálně Full HD rozlišení při 30 FPS.

Líbilo se nám
  • lehce nadprůměrné výsledky
  • slušné video
  • povedená selfie kamera

Software: Motorola umí

Motorola One Vision patří do řady Android One a těšit se tak můžete na Android bez úprav výrobce. Konkrétně se v Motorole nachází Android ve verzi 9 s očekávanými bezpečnostními aktualizacemi po dobu dalších 3 let. Pravidelné (bezpečnostní) aktualizace jsou hlavní devízou všech modelů řady Android One a nejinak je tomu u Motoroly.

Prostředí systému Android

Prostředí systému se obešlo bez zbytečného balastu. Motorola přidala jen aplikaci Moto, která spravuje ovládání pomocí gest. Můžete si tedy nastavit například aktivaci svítilny zatřesením či rychlé pořízení snímku dvojitým pootočením zápěstí. Za správu pod jednou aplikací chválíme – určitě lepší cesta než nastavení hledat různě poschovávané.

Svižnost prostředí je velmi dobrá, avšak čas od času zaváhá některá animace. Tyto menší nedokonalosti jistě napraví některá z následujících aktualizací. Rozhodně se nemusíte obávat, že by vás Motorola nechala na cokoli dlouze čekat, nebo že by si snad vynucovala restart.

Líbilo se nám
  • Android One
  • povedená aplikace Moto

Zhodnocení: velmi vyvážená novinka

Motorola One Vision nás rozhodně nezklamala, spíše naopak. Od prvního momentu jsme k novince přistupovali k jako o řád dražšímu smartphonu, a to proto, že tak zkrátka působí. V průběhu recenze jsme samozřejmě zmínili i pár nedostatků. Když se však nakonec vrátím k ceně necelých 8 tisíc korun, zjišťuji že jsem většinu z nich schopen bez problémů odpustit. Daný mix funkcí, designu a výdrže mě zaujal natolik, že vlastně nemám důvod Motorolu One Vision nedoporučit.

Motorola One Vision

Motorola One Vision mě zaujala už svým designem, kdy navzdory poměru stran displeje nepůsobí jako neforemný dálkový ovladač. Oceňuji rychlou čtečku otisků prstů, velmi slušnou výdrž, dostatečný výkon a samozřejmě také fotoaparát, který zde není jen tak na parádu. Ano, průstřel v displeji by mohl být o trochu menší, rámečky displeje užší a rám telefonu kovový, ale to vše by již zvedalo cenu někam, kde by mi najednou začaly vadit mnohem podstatnějších věci.

Konkurence

Samsung Galaxy A50 s Motorolou pojí podobný výkon. Samsung má baterii s větší kapacitou, nabídne konkrétně o 500 mAh více. Potěší také AMOLED zobrazovačem, který je navíc o jednu desetinu palce větší. Motorole ale hraje do karet čistý Android a také cena – za Samsung si totiž připlatíte zhruba 1 tisíc korun.

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Konkurencí je i Xiaomi Redmi Note 7 ve variantě 4/128 GB, za kterou navíc podstatně ušetříte, protože jej seženete už za zhruba 6,5 tisíce korun. Musíte se však smířit s absencí NFC. Naopak potěší baterie s kapacitou 4 000 mAh, která navíc podporuje i rychlonabíjení. Po designové stránce se nám více zamlouvá Motorola, ovšem někdo může Redmi Note 7 upřednostnit kvůli menšímu výřezu v podobě kapky. Po stránce výkonu jsou na tom oba kousky dost podobně, a tak záleží na tom, nakolik si ceníte čistého operačního systému a NFC. Pokud na méně než 1 300 Kč, sáhněte po Xiaomi.

Xiaomi Redmi Note 7 Pro 128 GB + 6 GB RAM

Rozměry159,2 × 75,2 × 8,1 mm, 186 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 675, 2×2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh
motorola-one-vision-
Klady
  • příslušnost k rodině Android One
  • velmi povedený vzhled
  • velmi slušný výkon procesoru Exynos
  • kvalitní displej s jemným rozlišením
  • USB-C, NFC, FM rádio i kompletní LTE
  • rozumně nastavená cena
  • dobrá výdrž baterie, rychlé nabíjení
Zápory
  • vetší rámečky displeje, výrazný průstřel
  • pouze plastový rámeček
Diskuze ke článku
EmKaaPe
Ten telefon mě láká, ale bohužel nemá Always On Display (Amoled) a nemá ani notifikační diodu. Takže na dálku neuvidím žádný optický vjem, že přišla zpráva. Pro někoho malé mínus, ale pro mě jeden z nejdůležitějších prvků.
Carda
Strašná ultranudle a ta obří díra no co to je? A nezapomínat na kulaté rohy tak že 6,3 určitě nemá a už vůbec velký displej tohle je o dost menší jak můj :D no a nesmím zapomenou na tu krassnou čtečku na zádech :D
Pesedm
Recenze skvělá, jen mně chybí ve zdejších recenzích kvalita hovorů a signálu.
Jinak škoda u ONE displeje a notifikační LED.
FuckPeople
Carda retarda...
????????????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze